alternativ.no
ALTERNATIVopplysningen

Bie-produkter som medisin

Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 01.08.06

I Europa finnes egne klinikker for Api terapi og jevnlig arrangeres Api-konferanser med deltagere fra hele verden. Forskning viser at honning har antibakterielle egneskaper.

Api terapi er behandling med produkter fra biene. Honning er kanskje det mest brukte, men også pollen, propolis, larver, bidronninggelé, bigift og bivoks blir benyttet.

Lang historie
Helt siden mennesket for 15.000 år siden oppdaget at villbiene lagret honning i hule trær, har de gylne dråpene vært ettertraktet. Honning har vært brukt som søtningsmiddel, innen folkemedisinen, som religiøst symbol og som betalingsmiddel. De gamle egyptere brukte honning bl.a til balsamering. Legekunstens far, Hippokrates, anbefalte bigift ved gikt.

Sykdommer og plager som sies å kunne behandles med Api terapi er mange. Bieprodukter har blitt brukt ved behandling av forkjølelse, hudproblemer og sår. For nervesystemet, hjertet, fordøyelsessystemet og nyrer. Ved feber, søvnløshet, tannkjøttbetennelse, leversygdom, prostata, forstoppelse, kretsløpforsyrrelser, blodmangel, åreforkalkning, benskjørhet og høyt blodtrykk. Ved sporstoffmangel, øyesykdommer, som kolestrolsenkende, blodtrykksregulerende og gikt.

Honning mot sår som ikke vil gro
Det finnes en rekke publiserte studier på dette området. På en ca. 5000 år gammel sumerisk leirplate, er det funnet en tekst, som beskriver bruk av honning til behandling av sår. Te med honning mot sår hals er kjent for de fleste. Man har trodd at effekten skyldtes redusert bakterievekst. Studier viser imidlertid at honning også kan virke bakteriedrepende.

En artikkel i Journal of the Royal Society of Medicine fra 1989 og i British Journal of Surgery fra 1991 beskrives honningens bakteriehemmende egenskaper og dens verdi til behandling av brannsår:

Honning forhindrer infeksjoner på grunn av dens antibakterielle egenskaper. Honning danner en barriere, som forhindrer væsketap og inntrenging av bakterier og dermed infeksjon. Honning inneholder enzymer, som muligvis kan fremskynde sårheling og dannelsen av nytt vev. Honning absorberer pus og renser dermed såret. Honning forminsker smerte, irritasjon og fjerner ubehagelig lukt.

Ifølge Norges Birøkterlag har honning hyppig blitt brukt som sårsalve - kuttsår, liggesår og brannsår og det er også i dag forskning ved rørende operasjons-, mage- og tarmsår. Mange sykehus og pleiehjem anvender honning på liggesår som ikke gror. Det karakteristiske er at sår gror lettere, sårskorpene blir mindre og fremfor alt, arrdannelsen blir betydelig mindre.
Honning har blitt brukt til å rense skitne, illeluktende sår og ifølge en artikkel tidsskriftet Sykepleien, utgitt av Norsk Sykepleierforbund (1998) var ingen toksiske reaksjoner blitt rapportert så langt.

Propolis
Ved siden av honning er propolis det av bienes produkter som det har blitt forsket mest på medisinsk. Heller ikke for dette biproduktets kjenner man sammensetning eller årsak til virkning fullt ut.

Propolis er et rent produkt fra naturen. Råstoffet er seigt, klebrig harpikslimstoff, som biene henter fra løv- og bartrær, fortrinnsvis fra skuddknopper. Biene bruker stoffet i inngangen til kuben og til personlig pensling av cellene hvor egget utvikles og matforråd lagres.

Forskningen har vist, at propolis har antibiotiske egenskaber.Propolis har vært brukt mot ulike herpes-virus med godt resultat. Også magesår, lunge- og ørebetennelser, tannkjøtt- og slimhinnebetennelser har vært behandlet. Særlig har propolismidler vært anvendt i gynekologiske behandlinger av sår, soppinfeksjoner med betennelser og vevsfortyrrelser.

Manglende forskning
Felles for de andre bie produktene - bivoks, pollen, larver, biestikk og bidronninggelé er at de mangler vitenskapelig dokumentasjon for medisinsk bruk. Bidronninggelé, pollen og larvesaft blir fremhevet som kosttilskudd, mens bivoks har blitt brukt mye i kosmetikkindustrien. Bivoks er i dag også anerkjent for å ha en viss antibiotisk virkning og har vist positiv effekt ved behandling av hudtuberkulose. Det brukes også i smøringer på sår og som aktiv del i behandling med omslag og plaster.

Bienes produkter består av et stort antall komponenter. Råstoffene hentes direkte fra naturen og bearbeides av biene. Produktene forblir avstemt i naturlig, harmonisk balanse. De gir oss et bredt, rikholdig tilbud. Og de skjuler fremdeles hemmeligheter. Det er opp til oss å være våkne nok til å søke ytterligere kunnskap ifølge Norges Birøkterlag.

Kilder: Apimondia, Norges Birøkterlag, Danmarks Biavlerforening Tidsskrift for den Norske Lægeforening, Sykepleien (Norsk Sykepleierforbund).


Mer om Apiterapi, bieprodukter og birøkt:

Les mer om forskning på honning: University of Waikato, New Zealand

Kurs - Utdannelse:
Dr. Stefan Stangaciu, spesialist i Apiterapi, sykehus med Apiterapi i Romania og holder kurs, utdannelse innen Apiterapi.

Foreninger
Apimondia, Internasjonal birøkterforening
hvor 55 land er representert. Særlig kjent for biavlskongressene og de store biavlsutstillinger, som arrangeres annethvert år. Neste kongres arrangeres i Vancouver i Canada i september 1999.

Norges birøkterlag


Forskiktighetsregeler:
Selv om mange av produkterne er bevist effektive, så er det et problem at de ikke kan standardiseres. Godkjendte legemidler skal være ens fra porsjon til porsjon. Det kan man ikke oppnå med honning eller propolis. Sammensetningen varierer efter trekkilder, klima og fra år til år.

Enkelte forskere hevder at propolis ikke viser allergen virkning, men andre advarer mot ukritisk bruk, nettopp av denne grunn. Det er registrert birøktere, spesielt, som har fått allergiske reaksjoner med utslett etter kontakt med propolis.

Alternativopplysningen understreker at bruk av bieprodukter må ikke erstatte din leges råd ved alvorlig sykdom.


Tips en bekjent om denne siden!
Tilbake til Hovedsiden
Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Sist oppdatert: 01.08.06


Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
copyright 1997-2006 ALTERNATIVopplysningen DA -Les mer