alternativ.no
ALTERNATIVopplysningen

Fredsuniversitetet på Tronfjell kan nærme seg en realitet

Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 07.09.07

For nesten hundre år siden kom en indisk mann til Tronfjell i Alvdal med en visjon.

Et langt liv i Alvdal
Visjonen lever videre
Samarbeid med Arne Garborg
Konkrete planer
Arkitekttegninger klare
Finansiering
Tronfjellposten

Den indiske vismannen Swami Sri Ananda Acharya kom til Alvdal i 1917 med en visjon om å bygge et fredsuniversitet, et sted hvor alle nasjoner samles i fred.

Idag er det Stiftelsen Tronfjell Fredsuniversitet som bærer visjonen videre.
-Både lokalbefolkningen og lokale myndigheter stiller seg positive til prosjektet, men vi venter på nødvendige tillatelser fra kommunen før vi kan sette spaden i jorden, sier Bjørn Pettersen, styreleder i stiftelsen, til alternativ.no

-For annen gang har to politiske partier programfestet prosjektet og det sier noe om interessen i bygda, sier Pettersen.


Baral
Et langt liv i Alvdal
Swami Sri Ananda Acharya, kjent lokalt som Baral, ble i Alvdal i til sin død 8. mai 1945.
Han ble gravlagt på Tronfjell, hvor det er satt opp en minnebauta. Baral ble født 29 desember 1881 i Bengal i India. Der underviste han en ved Universitetet i Calcutta og Burdwan før han tilbrakte en periode i Himalaya med meditasjon. Han reiste til London i 1912 og til Norge første gang i 1914.

Indieren med den store hvite hesten og turban på hodet gjorde stort inntrykk på lokalbefolkningen i Alvdal. I de 28 årene han bodde der levde han et enkelt liv. Han hadde to engelske husholdersker som stelte hus og hjem og han skrev mer enn 30 bøker om bla. filosofi, spiritualitet og poesi.

Men folk i Alvdal kan også fortelle om en mann som tok imot skoleklasser på besøk. Han fortalte historier og de fikk servert kakao og boller.


Samarbeid med Arne Garborg

Arne Garborg og Baral
Baral hadde et nært samarbeid med forfatteren Arne Garborg. De arbeidet med å oversette indiske tekster til nynorsk. Det sies at de arbeidet ved at Baral sang originalen for så å oversette den til engelsk, så oversatte Edith Selboe fra engelsk til bokmål, før Garborg oversatte til nynorsk.

Visjonen lever videre
"In each land, high on the mountain cliffs and peaks, let there arise a University of Peace. Let teachers and pupils from all the Quarters there assemble, and with the water of nectar-speech let them nourish the three plants of Concord, Peace, Compassion."
Swami Sri Ananda Acharya, "Kalkaram" 1921.

Visjonen om et Fredsuniversitet lever fortsatt. Ideen ble først overført fra Baral til Einar Beer fra Oslo, som bosatte seg i Alvdal. I 1978 kom Bjørn Pettersen til Alvdal. Han hadde nettopp vært i India og hadde hørt om visjonen om et fredsuniversitet. Einar Beer var da 91 år, han trengte hjelp og Bjørn Pettersen ble boende. De hadde 4 år sammen før Beer døde.


Bjørn Pettersen, styreleder i stiftelsen
Konkrete planer
En privat stiftelse ble etablert i 1993, Mt.Tron University of Peace Foundation, hvor Bjørn Pettersen er styreleder.

Freduniversitetet er tenkt som et internasjonalt humanistisk senter, fri for dogmer ”ismer og fordommer, en stiftelse uavhengig av organisasjoner, religioner, ideologer, politisk eller spirituelle retninger. Det vil være åpent for alle uavhengig av alder, kjønn, rase, mentalitet eller tilhørighet.

Dette skal være et sted med fokus på mennesket og ubrukte potensialer som en nøkkel til fred i verden og haromoni for den enkelte.

Det kan ikke bli fred uten at man oppnår fred i seg selv, er grunnidéen bak det som skal foregå på universitetet. Det betyr at man må lære å kjenne seg selv.

Bjørn Pettersen opplyser at det vil bli arrangert et tredelt kurs som omfatter hele mennesket - fysisk, mentalt og åndelig. Det skal også arrangeres fredskonferanser, seminarer osv.


Arkitektmodell
Arkitekttegninger klare
Fredsuniversitetet er tenkt bygget på en flate på Tronfjell i Alvdal. Dette er stedet Swami Sri Ananda Acharya, Baral pekte ut i sin tid. Arkitekt Knud Larsen har utarbeidet forslag til byggverk.

Finansiering
Det satses på private midler for å få bygget Fredsuniversitetet, informerer Bjørn Pettersen.


Tronfjellposten
Stiftelsen utgir Tronfjellposten, som kommer ut 4 ganger i året. Her kan man tegne støtteabonnement til kr. 350 pr. år.

Bestille abonnement på Tronfjellposten:
shanti@tronuni.org (Merk e-posten ”Tronfjellposten”)


Les mer om Tronfjell Fredsuniversitetet på nettstedet til sitftelsen -
Mt. Tron University of Peace Foundation

Tips en bekjent om denne siden!

Motta nyhetsbrev fra AlternativopplysningenSist oppdatert: 10-09-07


Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
copyright 1997-2007 ALTERNATIVopplysningen DA -Les mer