Friskvern halverte sykefraværet


Publisert: 13.06.05

Friskvern er fremdeles et nytt begrep for mange bedrifter. Det handler ikke om å behandle syke, men om å holde folk friske. Vi merker en stadig større interesse rundt friskvern, forteller Trine Spanien, daglig leder for Axelsons Body Work School i Norge.

To av Norges mest profilerte arbeidsgivere har brukt friskvern til å halvere sykefravær som skyldes belastningsskader. Norske bedrifter har mye å hente, mener eksperter.

Norsk Tipping har redusert sitt sykefravær med 50 prosent, mens sykefraværet i DnB Nor har dalt med 40 prosent, etter omfattende satsing på friskvern og forebyggende helse, skriver Stavanger Avisen.

- Friskvern er fremdeles et nytt begrep for mange bedrifter. Det handler ikke om å behandle syke, men om å holde folk friske. Vi merker en stadig større interesse rundt friskvern, forteller Trine Spanien, daglig leder for Axelsons Body Work School i Norge.

Skolen er Nordens største innen alternativ medisin og kroppsterapi, og uteksaminerer i disse dager sine første friskvernskonsulenter i Norge.
- Utdannelsen fokuserer på å bevare det friske. Vi har en kultur i Norge som gjør at vi venter med å søke hjelp til vi blir syke. Vi arbeider for at folk skal holde seg friske og i balanse, med blant annet massasje, kosthold og stresshåndtering, forteller Spanien.

Hjelper på bunnlinja
DnB Nor har hatt friskvern på dagsorden siden 2001, og har sett store forbedringer når det gjelder belastningsskader og trivsel. De største resultatene har kommet på belastningsskader. Antall fysikalske behandlinger til ansatte gikk kraftig ned, og sykefraværet på grunn av belastningsskader er blitt redusert med 40 prosent.

- Friskvernet har hatt en positiv økonomisk effekt. Men det viktigste er at trivselen på arbeidsplassen har økt betraktelig., sier Birgit Ransedokken, som arbeider med friskvern i DnB Nor.

Treningen ble ledet av fysioterapeut en time hver uke. I tillegg forpliktet den enkelte medarbeideren seg til å trene en time i uka på egen hånd.

- Vi har jobbet mest med spesielt utsatte grupper, som har stillesittende og repeterende arbeid. Vi ville nå medarbeidere som ikke trener på egen hånd. Tilbakemeldinger tyder på at de som deltok, også er blitt mer fysisk aktive på egen hånd, sier Ransedokken.

Må utdanne lederne
Norsk Tipping har lenge hatt problemer med høyt sykefravær. Derfor har bedriften ansatt en egen frisklivskonsulent, fysioterapeut Kjersti Gundersen. Hun jobber med å få folk til å røre på seg, og med å forebygge nakke- og skulderplager.
- Jeg skal være synlig og tilgjengelig. I stedet for å ringe, tar jeg turen innom kontorene til folk. Jeg er også tilgjengelig i treningssalen til faste tider, for dem som ønsker treningsveiledning eller hjelp til å sette opp et treningsprogram, forteller Gundersen.
Organisasjons- og personaldirektør i Norsk Tipping Gro Sørbø sier at mye av friskvernsarbeidet gjøres i forhold til lederne.
- Vi arbeider med hvordan lederne skal ta tak i medarbeiderne. Det er de som kan fange opp problemene, før det blir alvorlig, mener hun.

I tillegg har Norsk Tipping satt inn andre tiltak, som individuell vurdering av arbeidsplassen, vurdering av smertesituasjoner og plager, og tilbud om akutt behandling, trening og veiledning. Dessuten har arbeidsgiveren tilbud om røykesluttkurs, førstehjelpskurs, årlig mammografi og støtte til eksterne behandlingstilbud.

De mange helsefremmende tilbudene har hjulpet. Fra andre kvartal 2003 til andre kvartal 2004 ble sykefraværet halvert.
- Vi ser også gode resultater når det gjelder trivsel og belastningsskader. Jeg er sikker på at mange bedrifter på vår størrelse kunne oppnådd store økonomiske og arbeidsmiljømessige fordeler ved å bytte bort en kontorstilling mot en frisklivskonsulent, sier Sørbø.

Friskvern i barnehagen
Også i kommunal sektor har arbeidsgivere begynt å se behovet for friskvern og forebyggende helsearbeid. I Gjesdal kommune ble det startet et prosjekt i to barnehager hvor det var høyt sykefravær.
- Vi planla sammen med de tillitsvalgte, og startet med 10-15 minutter energitrim hver dag i arbeidstiden, sier personalsjef Linn Haga.
I tillegg startet barnehagene en frivillig turgruppe for de ansatte etter jobb. Etter seks måneder var resultatene tydelige.
- Sykefraværet ble redusert med 20 prosent, og antall belastningsskader gikk ned med hele 80 prosent, sier Haga. Gjesdal kommune er nå i ferd med å innføre friskvernsopplegget i flere barnehager. I tillegg har de satt i gang pausegym for alle kontoransatte, med hovedvekt på å unngå nakkeskader.
- Det beste med friskvern er at det foregår i arbeidstiden og på arbeidsplassen, sier Haga.


Kilde: Stavanger Avisen

Relatert sak :
Bedrifter reduserer sykefraværet med alternativ behandlingTilbake til Hovedsiden

Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Sist oppdatert: 13-06-05

Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
post@alternativopplysningen.no copyright ALTERNATIVopplysningen