Forbud mot kosttilskudd i Danmark

Publisert: 25.05.05

I Danmark går Legemiddeltilsynet nå hardt ut mot helsekostbransjen. Dette har resultert i at foreløpig 129 produkter er blitt utestengt fra salg som kosttilskudd. Dette gjelder bl.a. fiskeolje, grønn te, haibrusk, hvitløk, ingefær-te, propolissalve, solhatt, tang- og tranebærtabletter og eteriske oljer, enkelte C-vitaminer - og flere produkter forventes å bli forbudt i nærmeste fremtid.

Saken er at det danske legemiddeltilsynet har definert disse kosttilskuddene som legemidler og at produktene bryter loven for markedsføring av Helsekost. Siden de er definert som legemidler kreves det at det skal være fremlagt vitenskapelig dokumentsjon for produktets effekt, som beviser at de helbreder, behandler eller forebygger sykdom eller smerte.

På Lægemiddelstyrelsens internettside kan man lese:

..."Produkterne kan derefter ikke længere sælges hverken som lægemidler eller som andre typer produkter, fx kosttilskud, med mindre virksomheden fremlægger videnskabelig dokumentation og får produktet godkendt som lægemiddel. Trækkes produkterne ikke tilbage, risikerer virksomhederne en politianmeldelse"...

MayDay for Folkesundheden i Danmark mener, at det er overformynderi å forby te, salt og andre produkter bare fordi de har en virkning. - Kan man ikke dokumentere en virkning av sitt produkt i dag, så blir det kaldt for bløff og det blir forbudt. Kan man dokumentere en virkning, så blir kosttilskuddet automatisk til et legemiddel. Det er bondefangeri under dekke av "forbrukerbeskyttelse". Hvorfor skal vi brukere beskyttes mot noe, som det ikke er problemer med?, sier MayDay for Folkesundheden i Danmark.


Kilde:
MayDay for Folkesundheden, Danmark
Fritt helsevalg, Norge
Lægemiddeltyrelsen, Danmark.

Pressemelding fra Lægemiddelstyrelsen

Liste over forløpig forbudte produkterTilbake til Hovedsiden

Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Sist oppdatert: 25-05-05

Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
post@alternativopplysningen.no copyright ALTERNATIVopplysningen