Rettssaken mot kosttilskuddsdirektivet i
EU-domstolen

Publisert: 29.01.05

Den 25. januar startet rettssaken mot kosttilskuddsdirektivet i EU-domstolen. Forbrukere, terapeuter og deler av helsekostbransjen har gjennom Alliance for Natural Health - ANH saksøkt EU over kosttilskuddsdirektivet som den 1. august i år vil fjerne
ca 5000 produkter fra butikkhyllene.

- Direktivet hevder å skulle "beskytte forbrukerne", men vi forbrukerne er i liten grad
informert og definitivt ikke blitt spurt. EU-byråkratene har vendt det døve
øre til en høylydt proteststorm fra millioner av forbrukere over hele Europa
og en bransje i opprør, sier Jan Klyve i Fritt Helsevalg.

ANH går rettens vei for å forsøke å fri oss fra denne høyst unødvendige, og
uønskede, "beskyttelse" - og redde en innovativ bransje som står på
utrydningens rand. Fritt Helsevalg er med i ANH, sammen med Norske
Naturterapeuters Hovedorganisasjon (NNH), Norsk Forening for Helhetsmedisin
(NFHM), Norsk skole for tradisjonell kinesisk medisin og Mat & Helse.

Norge har altså fått en ny Forskrift for Kosttilskudd, som gjenspeiler EUs kosttilskuddsdirektiv. Vi er i ferd med å bli frarøvet vår lovlige tilgang på nyttige og effektive vitaminer og mineraler, og tilhørende helsefrihet – vår grunnleggende rett til å velge hvilken mat vi putter i munnen. For kosttilskudd er mat, og er regulert som mat.

Rettshøringen startet altså 25 januar. Tretten dommere sitter benket
i EU-domstolens grand chamber. Det er flere nøkkel-argumenter i saken, det
viktigste i denne sammenheng er at direktivet, ved sine positivlister, i
praksis inneholder et forbud mot hundrevis av former for vitaminer og
mineraler. ANH mener dette er ulovlig, og ikke er veien å gå verken for å
lette handelen innen EU -eller for å "beskytte" forbrukeren.

Dommen ventes om ca 2 måneder.

1. august 2005 kan drøye 5000 vitamin- og mineral-produkter forsvinne fra hyllene i Europas helsekostforretninger. Nesten 300 former for vitaminer, som i dag anvendes i avanserte kosttilskudd, er da forbudt i produksjon av kosttilskudd. Flere mineraler, som vanadium og bor, er ikke tillatt. Kun alfa-tokoferol er tillatt som e-vitamin. Krompikolinat forsvinner. Derimot er klor og fluor helt greit. De mest biotilgjengelige og effektive formene er fjernet; og tendensen er mot enkle, og gjerne syntetiske, former.

Og hva skjer om det oppdages nye vitaminer? Jan Klyve i Fritt Helsevalg stiller spørsmålet. Ingen vet. Og dosene? Direktivet er innført, men min-/max-dosene er ikke fastsatt! Vi har altså innført en forskrift, hvis innhold vi faktisk ikke kjenner. I tråd med EU-politikk, innføres direktivet for å lette handelen over landegrensene og beskytte forbrukeren. Mot hva da? Helse?

Hva med det demokratiske prinsipp? At myndighetene skal styre på vegne av oss, slik vi ønsker? Vår helseminister, Mattilsynet, stortingsrepresentantene – alle vi har snakket med og skrevet til i en årrekke – viser liten interesse for dette aspekt. "Det kommer fra Brüssel; vi er forpliktet til å innføre det."

Stortinget blir informert; debatt er unødvendig, blir vi fortalt – for vi har jo ikke noe valg likevel. Dog, mange minnes at Stortinget diskuterte barnematdirektivet, og at presse og media skrek over seg om dette forferdelige frivole og farlige inngrep i nordmenns frihet. Den gangen skulle det snakkes, for her ville EU stappe i småbarn "livsfarlige vitaminer" i uansvarlige doser. Den gang var det ikke noe "ikke noe vi kan gjøre" og "Brüssel befaler" fra politikere og media. For den gangen var det snakk om liberalisering, og da kunne Kong Sverre tale Roma midt i mot. Men nå er det snakk om en begrensning av tilgang til disse "farlige stoffene", og da er det visst helt greit! Ingen grunn til å spørre eller informere forbrukeren; det er jo han/hun som gjennom direktivet får ytterligere beskyttelse!

Men forbrukerne da, de som treffes hardest av EU-kommisjonens diktatur? Helt fra starten av har mange organisasjoner i hele Europa – her hjemme står Fritt Helsevalg sentralt – kjempet aktivt og hardt mot direktivet (og mot andre tilsvarende helserelaterte direktiver). Frem mot komité – og parlamentsbehandling av utkastet protesterte hundretusener, skriftlig og muntlig, til sine lokale politikere, til komitéen og parlamentsmedlemmer, til selve EU-sjefen Prodi – og til presse og media. En slik storm førte til at EUs e-postsystem knakk sammen, fax-maskiner brant opp og postkasser rant over.

Ble vi hørt? Ble våre ønsker om å få slippe direktivets "beskyttelse", som vi overhodet ikke ønsker, tatt til følge? Overhodet ikke. Isteden ble aktivister og opposisjon beskyldt for å drive spam-kampanje. Forbrukerne, som direktivet skal "beskytte", skal man definitivt ikke høre på!

Fritt helsevalg, Jan Klyve

---------------------------------

Klipp fra internettsiden til Bransjerådet for Naturmidler, BRN:

Den nye kosttilskuddsforskriften
Helsedepartementet har nettopp sendt ut en ny forskrift, som i beste fall kan kalles et slett stykke arbeid, i verste fall kan den kalles et forsøk på å få bransjen ned i knestående!

Bransjerådet finner det uforståelig at jurister, - ja vi håper jo at noen jurister har vært innblandet, - kan produsere et så uforståelig dokument.
Denne nye forskriften erstatter den gamle vitamin- mineral forskriften, som til tross for at vi var sterkt uenige i grenseverdiene for vitaminer og mineraler, i det minste var så klar at man kunne forholde seg til den.
Den nye forskiften er så mangelfull og til de grader uforståelig, - og det verste er at ingen av de lokale tilsyn, eller Mattilsynet selv vet hvordan den skal praktiseres.

Allikevel forventes vi som bransje å oppføre oss i tråd med den.
Bransjerådet sendte umiddelbart brev til Helsedepartementet og til Mattilsynet, - men vi har ikke mottatt noe svar.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hva kan du som forbruker gjøre:
NNH, Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon har satt igang en kronerulling for å støtte ANH´s rettsak fremover. Midlene blir forvaltet av NNH og Fritt Helsevalg i fellesskap.
Aksjon kosttilskuddirektiv
NNH, tlf. 21 01 37 00, e-post: post@nnh.no
Tilbake til Hovedsiden

Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Sist oppdatert: 29.01.05
post@alternativopplysningen.no copyright ALTERNATIVopplysningen