alternativ.no
ALTERNATIVopplysningen

Meditasjon hjelper hjertepasienter

Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 20.09.06

En ny amerikansk studie viser at meditasjon forbedrer helsen til hjertepasienter. Pasienter som deltok i undersøkelsen praktiserte meditasjon 20 minutter daglig i fire måneder og fikk en bedring av blodtrykk og insulin nivå.

-Vi har flere ganger sett at pasienter med høyt blodtrykk har gode resultater etter 3-5 måneder med meditasjon, sier Torleif Sleveland til alternativ.no Han har nylig åpnet et Maharishi Senter i Oslo, hvor det bl.a tilbys kurs i Transcendental Meditasjon.

Amerikanske National Institutes of Health, NIH har bevilget 21 millioner USD til forskning på Transcendental Meditasjon. Denne hjerteundersøkelsen er den del av dette.

Foto : Chance Agrella

Tilsammen 103 pasientene deltok i undersøkelsen. De fikk alle medisinsk behandling, som kolestrolsenkende og medisin for blodtrykket. Pasienter som praktiserte meditasjon hadde bedre resultater enn dem som brukte tilsvarende tid på undervisning, diskusjoner og hjemmearbeid angående stress, kosthold og trening for hjertet.

-Ved å legge meditasjon til den tradisjonelle medisinske behandlingen, så vi sterk nok effekt til å kunne si at dette er et godt tilbud i tillegg til tradisjonell behandling, sier en av forskerne, Noel Bairey Merz ved Cedars-Sinai medisinske senter i Chicago.

Transcendental Meditasjon
Pasientene i studien praktiserte Transcendental Meditasjon, som er en enkel mental teknikk. Teknikken har røtter i India og bygger på gammel tradisjon.

Maharishi Mahesh Yogi brakte denne meditasjonsformen til Norge i 1960, og gjorde teknikken tilgjengelig for moderne mennesker. Transcendental Meditasjon skal virker avslappende, minske stress og gi klarhet, perspektiv og energi.

Selve meditasjonen går ut på å sitte rolig og benytte et mantra eller en tilpasset lyd/tanke. Transcendental Meditasjon er ikke en religion, men en praktisk, mental teknikk som systematisk tar i bruk evner som vi mennesker har latent. Utførelsen av teknikken krever ingen spesiell sittestilling og er ifølge Torleif Sleveland ved Maharishi Senter ikke avhengig av av at utøver er spesielt interessert i filosofi og livsstil.

I løpet av de siste 28 år er det utført over 500 vitenskaplige undersøkelser på virkningene av teknikken Transcendental Meditasjon ved 210 uavhengige universiteter og forsknings-institusjoner i 33 land.


Referanser:
Division of Cardiology, Department of Medicine, Cedars-Sinai Research Institute, Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles USA, 2006.
Maharishi Senter for Opplysthet.


Relaterte saker:
Mennesker som mediterer får større hjerne
Spirituell meditasjon gir best effekt
Meditasjon for kropp og sjel


Finn kurs og behandling i meditasjon:
Aktivitetskalender
Kurs A-Å
Finn behandler

Tips en bekjent om denne siden!
Tilbake til Hovedsiden
Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Sist oppdatert: 22-09-06


Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
copyright 1997-2006 ALTERNATIVopplysningen DA -Les mer