alternativ.no
ALTERNATIVopplysningen

Melk
– ikke for alle


Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 08.03.07

Kumelk en en av hovedingrediensene i vårt norske kosthold. Samtidig regner man med at opp mot 5% av den norske befolkningen ikke tåler melk eller melkeprodukter. Mange blir friskere når de kutter ut melken, men hva skal de spise istedenfor?

Hva er proteinintoleranse
Psykiske lidelser av melk
Melk – diabetes og hjerte- karsykdommer
Påvise proteinintoleranse
Hvordan finne mat uten melk

Blir friske av å kutte ut melk
-Jeg har opplevd at personer som er manisk depressive blir friskere av å kutte ut melk og melkeprodukter, sier Heiko Santelmann, lege ved Holistisk Senter i Oslo, til alternativ.no

-Mange barn og unge er trøtte har vondt i hodet eller de har mageknip, andre har mye aggresjon. Årsakene til dette er naturligvis sammensatte, men for noen av barna handler problemene om hva de spiser. Det kan hende at de ikke tåler melk og hvis de da i tillegg har stort sukkerinntak forsterkes reaksjonene sier Santelmann.

-Jeg har sett at barn med ADHD og autisme som kutter ut melk klarer å fungere i skolesammenheng etterpå. Over 80 % av barn med autisme tåler ikke melk og klarer, ifølge forskningen ikke å spalte melkeproteiner.

-Jeg vil ikke fraråde melk på generelt grunnlag, men har man helseproblemer kan det være lurt å tenke på melk, sukker og hvete og kutte disse ut i 1-4 uker, sier Heiko Santelmann til alternativ.no

Hva er proteinintoleranse
Melk inneholder vann, eggehvite (melkeprotein) melkesukker (laktose), mineralstoffer som fosfor, kalk og vitaminer.

Proteinintoleranse innebærer problemer med å fordøye visse proteiner, primært kasein i melk og melkeprodukter og gluten i mel, fordi kroppen mangler eller har for lite av de enzymene i tarmen som skal bryte ned proteinene.

Mange som ikke tåler melk får allergiske reaksjoner og eksem. Symptomene på intoleranse kan også være oppblåst mave og luftplager, kvalme, oppkast og diaré og dårlig almenntilstand over dager etter å ha inntatt mat med melk.

Psykiske lidelser av melk
Dr. med. Karl-Ludvig Reichelt har, som forsker ved Rikshospitalet i Oslo, i løpet av 25 år funnet ut at proteiner i melk og korn kan utløse psykiske lidelser som ADHD og autisme.

Ifølge denne forskningen er det dokumentert at riktig mat kan forebygge og behandle psykisk sykdom. Denne forskningen er kontroversiell og det har selvsagt vært motstand innad i legestanden.

Melk – diabetes og hjerte- karsykdommer
Flere utenlandske studer fra bl.a *Island, New Zealand og Italia konkluderer med at melkeprotein fra norske kuer kan ha innvirkning på utvikling av hjerte- karsykdom og diabetes type 1. Flere eksperter er kritiske til konklusjonene, men tidligere har også en norsk studie (Ullevål universitetssykehus, ved Geir Joner) vist en mulig sammenheng mellom melk og diabetes.

Årsaken er at melk fra kuraser som er vanlige i Norge og Nord-Europa, inneholder store mengder av proteinet beta-casein.

Påvise proteinintoleranse
En enkel urinprøve kan påvise om man mangler visse enzymer og dermed har proteinintoleranse. Proteinintoleranse kan påvises fordi peptider som lekker fra tarmen via blodet skilles ut i urinen. Når urinprøver analyseres biokjemisk, vil peptidene identifiseres kvalitativt så vel som kvantitativt.

Hvordan finne mat uten melk
Soyamelk, rismelk og havremelk er gode erstatninger for kumelk. Liv Wiborg Karlsen har forholdsvis nylig utgitt en bok – Kokeboken uten melk - en praktisk håndbok.

-Min datter studerte i Bergen da vannet ble forurenset av guardia bakterien. Det førte til at hun fikk diagnosen laktoseintoleranse. Dette gjelder forøvrig mange som har blitt forgiftet av denne bakterien, sier Liv Wiborg Karlsen til alternativ.no

Hun forteller også at hun har vært i kontakt med kreftpasienter, som har fått skadet tarm etter stråling. Når disse holder seg unna melk har de det bedre.

-Vi oppdaget, for det første hvor vanskelig det var å orientere seg om hva man kan spise og hvor man kan få tak i mat, når man ikke skal ha melk. Det var vanskelig å inne fram til praktisk informasjon på norsk.

-Videre oppdaget vi hvor liten kunnskap det er f.eks. i restaurantbransjen og matbutikken omkring dette, sier Wiborg Karlsen.

Dette førte til bokutgivelsen, som er en praktisk håndbok for dem som ikke tåler melk – hvordan klare seg i dagliglivet, på reiser, når de blir invitert bort, skal spise ute osv. Boken har også oppskrifter på mat uten melkeprodukter og viser til ferdigprodukter uten melk

Mer informasjon
Liv H. Wiborg Karlsen: KOKEBOKEN UTEN MELK. En praktisk håndbok.
Kolofon Forlag.

Norsk Proteinintoleranseforening

Forskning
-
Dr. med. Karl-Ludvig Reichelt , Rikshospitalet i Oslo.
-Unit for Nutrition Research, Landspitali-University Hospital, Iceland, Reykjavik. Variation in consumption of cow milk proteins and lower incidence of Type 1 diabetes in Iceland vs the other 4 Nordic countries, Diabetes Nutr Metab 2002 Aug;15(4):240-5
-University Campus Bio-Medico, Rome, Italy. Horm Metab Res 2002 Aug,34(8):455-9.
-Barts and The London Paolo Pozzilli, Establishment of T cell lines to bovine beta-casein and beta-casein-derived epitopes in patients with type diabetes. J Endocrinol. 2003 Jan;176(1):143-50.
-New Zealand Medical Journal 21.02.2003 Vol 116 No 1169.

Ønsker du kontakt med en behandler om kostveiledning, ernæringsterapi

Tips en bekjent om denne siden!

Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen

Sist oppdatert: 12-03-07


Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
copyright 1997-2007 ALTERNATIVopplysningen DA -Les mer