Får ikke lov til å selge naturmidler som virker

Helsekostforretningene får ikke lenger selge populære naturmidler. Bransjen mener at Statens legemiddelverk kaprer produkter når de får en dokumentert effekt.

Helsekostforretningene føler seg vingeklippet av Legemiddelverket som har gjort Johannesurt og Tea-tree til legemidler som kun kan selges via apotek.
– Legemiddelbransjen presser på for å ta over produkter fra helsekostforretningene med det samme de får dokumenterte virkninger. Samtidig undergraves vår ekspertise når Legemiddelverket tar fra oss retten til å selge naturmidler på grunn av bivirkninger, som vi i aller høyeste grad kan informere om, sier en frustrert Tom Ryen, daglig leder av Sunkost i Grensen i Oslo.

Han venter nå på at flere gode produkter fjernes fra butikkhyllene.
– For noen år siden ble Glycosamin, som er et produkt som lindrer leddsmerter og bruskproblemer, fjernet fra butikken. Til nyttår fjernes MSM, som er en svovelforbindelse som følger nervetrådene og demper smerte. Hva blir det neste, spør Ryen.

Apoteket vet best
– Johannesurt kan kun selges på apotek på grunn av en del uheldige effekter ved bruk sammen med enkelte legemidler. Selv om kunnskapen om naturproduktene kanskje er så som så, har apotekene best kunnskap om legemidlene, og kan gi bedre råd om faren ved kombinasjon med andre lege- og naturmidler, sier førstekonsulent Sissel Harby i Legemiddelverket.
– Når det gjelder Tea-tree er det et preparat som er giftig i større doser, og som har en del bivirkninger. Vi ønsker å ha kontroll med den veiledningen publikum får, derfor mener vi det er best at apotekene selger dette, sier Harby.
Dagsavisen kjøpte 10 milliliter Tea-tree olje på Apotek1 på Karl Johan, men ikke et ord ble sagt om mulige bivirkninger eller bruksområder. Bransjerådet for naturmidler er ikke overrasket.

Falsk trygghet
– Vi er uenige i at apotekene kan gi bedre råd om naturmidler enn oss, sier daglig leder Turid Backer i Bransjerådet for naturmidler.
– Legemiddelverket har blind tiltro til apotekene, og med dagens kommersielle tenkning er jeg ikke sikker på at det er lurt. Den tryggheten apotekene skal gi er falsk når det gjelder naturmidler, sier hun.
Hun mener tolkningen av legemiddelloven er for snever.
– Hvis du skal lese legemiddelloven slik den står skrevet, blir selv vann et legemiddel, fordi alt som har en fysiologisk virkning er et legemiddel. Det blir for tullete å definere et produkt som legemiddel bare fordi det virker, sier Backer.
En av grunnene til at Tea-tree ble legemiddel er bivirkningene.
– Enkelte reagerer allergisk på Tea-tree, men vi kan ikke stoppe å selge et produkt bare fordi noen får en allergisk reaksjon. Da måtte man jo stoppe å selge jordbær og nøtter også. Vi føler at Legemiddelverket kaprer våre produkter og svekker vårt omdømme ved å frata oss retten til å selge og opplyse, sier Backer.

Kilde: Dagavisen


Tilbake til Hovedsiden

Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Publisert: tirsdag 26. oktober 2004
Oppdatert sist: fredag 5. november 2004
post@alternativopplysningen.no copyright ALTERNATIVopplysningen