alternativ.no
ALTERNATIVopplysningen

Stevia dyrkes nå på friland i Norge

Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 24.11.06

Den søte urten stevia dyrkes nå i norsk natur. Et omstridt EU direktiv forbyr markedføring av stevia i mat.

Det har lenge vært knyttet interesse omkring muligheten av å dyrke steviaplanter på friland i Norge. Flere steder har blitt utprøvd som egnet område. På en biodymamisk gård på østlandet ligger forholdene til rette.

Tradisjonelt har Stevia blitt benyttet som søtningsmiddel i en rekke drikker og matvarer. I Japan er stevia et høyt verdsatt alternativ til sukker og utgjør 50% av søtningmiddelmarkedet.

Foto ©:  Rolv Hjelmstad

EU har stanset alt salg av produkter som inneholder Stevia som søtningsmiddel. Stevia selges i USA. Noen hevder at den mektige sukkerindustrien står bak effektiv og kraftig lobbyvirksomhet for å forhindre at det samme som har sjedd i Japan skal skje i Europa og USA.

Mattilsynet i Norge tillater salg av Stevia som prydplante. Planten blir dyrket ved flere gartnerier, men vokser nå også på friland for komersielt bruk.

Det har lenge vært knyttet spenning til prosjektet: Dyrkning av steviaplanter på friland i Norge. Planten Stevia Reubaudiana er en subtropisk busklignende urt som krever relativt stabilt varmt og fuktig klima. Nå finnes det første komersielle steviaproduktet som er produsert fra steviaplanter som er dyrket på friland i Norge.

-Vi var lenge spente på om det lot seg gjøre, både praktisk og økonomisk, å få til norske avlinger av stevia, sier Wenche Johansen, daglig leder i i Medurt Pharma.

-Vi gjorde dyrkningsforsøk flere steder i Norge. De forskjellige stedene hadde ulike dyrkningsmessige klima og jordsmonn. Det viste seg at plantekvaliteten var god på alle stedene, men det var vanskelig å få plantene store nok til at det ble økonomisk forsvarlig.

Dyrket på økologisk grunn
Men det var heldigvis et spesielt dyrkningsfelt som utmerket seg. Det var på en biodynamisk gård på østlandet som har et dal-område rett nedenfor et meget grunt og relativt stort vann. På grunn av det grunne vannet rett ovenfor dalen blir klimaet i denne dalen meget fuktig og varmt på sommeren.

Jordsmonnet på denne gården var også særdeles god etter flere tiår med økologisk og biodynamisk driftsform. -Plantene på dette feltet ble store, fine og hadde en kraftig og god søtsmak. Den sterke søtsmaken indikerer et høyt innhold av steviosid som er det virkestoffet som gjør steviaplanten så populær, sier Wenche Johansen.

Produktet, som er utviklet fra den norskdyrkedet steviaen, har ifølge produsenten like gode kvaliteter som importert stevia fra utlandet.

Er Stevia farlig?
Professor og spesialrådgiver for Verdens Helseorganisasjon Kaare Norum har deltatt i debatten omkring Stevia.

Mattilsynet skriver på sine nettsider at man frykter at stevia kan gjøre menn ufruktbare. Likevel er det svært populært, fullt lovlig og svært mye brukt i østen, og spesielt i Japan.

-Det er ingen fare for sterilitet. Japan har brukt stviasøtstoffet i 20-30 år uten å ha notert noe skadelig. EØS avtalen binder oss ganske tett til EUs regelverk, sier Kaare R. Norum til NRK.

-Steviabladene smaker godt søtt med en litt lakrisaktig ettersmak. Stevioside, som er hovedkomponenten av søtstoffene smaker omtrent som sukker, uten ettersmak.

Han uttaler også at stevia er velegnet for diabetikere fordi den ikke påvirker blodsukkeret. Stevia gir ingen energi (kalorier) slik som sukker. Det er ikke påvist noen farlige bivirkninger av steviabruk, uttaler Norum.

Medurt Pharma
-Den 31.08.2006 ble vi kontaktet av Mattilsynet som ba oss poengtere overfor alle våre kunder att alle våre steviaprodukter ikke er ment til å spises. Tradisjonelt har stevia blitt benyttet som husdyrfor og som tilsats i hudpleieprodukter. Stevia egner seg også meget godt til gjødsel til stueplanter, som badetilsetning, tilsats i shampo- og balsamprodukter. Ønsker du at badevannet eller såpevannet skal skumme ekstra tilsetter du et dryss eller flere i vannet. For å hjelpe den norske stat til å etterfølge EU-direktivene vil vi ikke anbefale Stevia som et alternativ til det godt dokumenterte og livsfarlige sukkeret ;-) Medurt Pharma

Kilder: Medurt Pharma, NRK, Urtekilden, Rolv HjelmstadFakta om stevia

STEVIA
Stevia rebaudiana
Kurvplantefamilien

BOTANISK BESKRIVELSE
Stevia er en flerårig plante som kan bli opp til 1 meter høy. Den har blad som er 2-4 cm lange, og små hvite blomster. Urten er relativt lite hardfør og trives normalt best innendørs hvis den skal dyrkes i Norge.

UTBREDELSE
Finnes viltvoksende i grenseområdene mellom Paraguay og Brasil. Dyrkes kommersielt i Brasil, Paraguay, Uruguay, Sentral-Amerika, USA, Israel, Thailand, Japan og Kina. Det gjøres forsøk med dyrking av stevia også i Norge.

INNHOLDSSTOFFER
Innholdsstoffene i stevia er godt kartlagt, og det er funnet at urten bl.a. inneholder diterpenglykosidet steviosid (som er 150-250 ganger søtere enn sukker), rebaudiosid og krom.

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Stevia er et naturlig søtstoff som kan erstatte sukker eller kunstige søtningsstoffer i en rekke matvarer og drikkevarer. Stoffet demper søthungeren, virker blodsukkersenkende, styrkende, antibakterielt og urindrivende.

URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Kan brukes når man ønsker å redusere mengden sukker i mat og drikke, men samtidig beholde søtsmaken. Stevia er vist å motvirke tannråte, tretthet, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, nedsatt bukspyttkjertelfunksjon, hjerteklapp og sug etter alkohol, tobakk og andre stimuli.

Kilde : Copyright
© Urtekilden


Tips en bekjent om denne siden!
Tilbake til Hovedsiden
Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Sist oppdatert: 24.11.06


Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
copyright 1997-2006 ALTERNATIVopplysningen DA -Les mer