Tai Chi - positivt for eldres helse

Publisert: 11.11.05
Av Unni Nordbrenden
En ny studie viser at Tai Chi er bra, særlig for eldre. Målet for studien, var å undersøke om praktisering avTai chi kan forbedre helsen til eldre, med hensyn til fysisk form og minske tendensen til å falle.

Tai Chi er idag utbredt som en form for trening men er opprinnelig en kampsport, brukt i selvforsvar, som kombinerer puste teknikker, meditasjon og kroppsbevegelser sakte utført. Tai chi blir idag praktisert av millioner av mennesker daglig som en måte å forbygge stress og for eget velvære.

I en nylig publisert studie deltok 68 personer, med tendens til å falle,Gjennomsnittsalderen var 77,8 år. 29 av disse gjennomførte et 12-ukers Tai chi  program. Tai Chi ble i denne perioden praktisert 3 ganger daglig. Det ble gjort tester av deltagerne både før og etter studien for å finne ut av endringer i den generelle formen og tilfeller av fall episoder. Parallellet gjorde man undersøkelser av kontollgruppen på eldre som ikke utførte Tai chi.

I en alder av 109 år, demonstrerer en av Kina's eldste menn Lu Zijing, Tai Chi


De som deltok i Tai chi programmet viste en merkbar forbedret muskelstyrke  omkring knær og ankler og en forbedret fleksibilitet og bevegelighet, sammelignet med kontrollgruppen. Tendensen til å falle sank med 38% i forhold til kontrollgruppa, og de følte seg tryggere i forhold til å unnngå fall.

- Når mennesker blir eldre  har de en større tendens til å falle og dette kan føre til alvorlige helseskader. Vår sudie viser at trening med lav intensitet, som Tai chi har et stort potensiale som helseforebyggende tiltak og kan hjelpe eldre mennesker å unngå falle ved å utvikle ders balanse, muskelstyrke og selvtillitt, sier en av forskerne Professor Rhayun Song , from the Chung Nam National University in South Korea.

Studien har fått oppmerksomhet fra media verden . Tai chi er en trygg, rimelig trening med lav intensitet som kan utføres i omtrent overalt. Dette gjøre Tai chi til en ideell form for trening blant eldre.

Bekrefter Tidligere studier
Denne studien bekrefter  to tilsvarende studier  som ble publisert mai 1996 i Journal of the American Geriatrics Society, som hevdes å være det første publiserte materialet publisert omkring Tai chi og helse. Dette studiet ble sponset av National Institute on Aging (NIA).


Ønsker du mer informasjon om Tai chi,
- kanskje ta et kurs eller bli med i en treningsgruppe?


Kursarrangører, treningsgrupper Tai Chi


Tilbake til Hovedsiden

Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Sist oppdatert: 11-11-05

Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
post@alternativopplysningen.no copyright ALTERNATIVopplysningen