alternativ.no
ALTERNATIVopplysningen

afrikansk te mot diabetesTe i behandling av diabetes


Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 16.12.06

Dansk forskning skal undersøke om en afrikansk te kan brukes i behandling av diabetes.

Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling, ViFAB i Danmark tildeler en gang i året midler til forskningsprosjekter innen alternativ behandling. Styret har besluttet å gi en stor økonomisk støtte til et forskningsprosjekt, som skal undersøke om en afrikansk te kan brukes til behandling av type 2-diabetes.

Det er post.doc. Joan Campbell-Tofte fra Danmarks Farmaceutiske Universitet, som får støtten, som er på 478.000 danske kroner. Teen, som består av ekstrakt av blader fra plantene Rauwolfia Vomitoria og Citrus aurantium-frukter, er kjent bl.a fra nigeriansk folkemedisin.

Undersøkelsen vil foregå på Danmarks Farmaceutiske Universitet og på Klinisk Biokjemisk avdeling ved Amtssygehuset i Gentofte. Et forstudie gjort med mus, viser at te fra disse plantene kan ha effekt på type2 diabetes.

Rauwolfia i folkemedisinen
Medisinske planter har spilt en viktig rolle i vår folkemedisin og er fortsatt viktig i behandling, spesielt i utviklingsland med få helsetilbud. Rauwolfia har blitt brukt til mange forskjellige plager og sykdommer; som afrodisakium, rensende, mot hud- og tarmplager, som beroligende og som abortmiddel.

I Indisk folkemedisin har den gjennom flere hundre år blitt anvendt for å lette plager i sentralnervesystemet, som beroligende og i forbindelse med epilepsi og mentale lidelser. Ved orm- og insektsbitt, som febermiddel ved fordøyelsesplager og for å stimulere sammentrekninger i livmor.

Brukt i medisinen
Innen medisinsk tradisjon har Rauwolfia blitt brukt som blodtrykkssenkende, og beroligende. Den beroligende virkningen som roten har, ble bekreftet allerede i 1741 av Rrumphius i hans verk ”Herbarium Amboinense”, der det heter at den har virkning mot angst.

Den bloddtrykkssenkende virkningen ble fastslått først 200 år senere av to indiske farmakologer. I en publikasjon fra 1933 beskrives den blodtrykkssenkende virkningen, som senere ble identifisert som reserpin.

Deretter tok det ca 20 år før den kjemiske isoleringen og kjennskap til strukturen av resperin ble kjent og i 1952 publiserte forskere ved det sveitsiske legemiddelfirmaet Ciba en artikkel som utredet den beroligende virkningen.

Reserpinet brukes i forbindelse med høyt blodtrykk. Den beroligende og avslappende virkningen er blitt utnyttet i behandlingen av psykoser og har revolusjonert den moderne mentalbehandling.

Fakta om Rauwolfia
Rauwolfia er av Gravmyrtfamilien som gjerne vokser flere tropiske steder i Afrika, Asia og Sør-Amerika og består av 100 forskjellige arter. Arten Rauwolfia Vomitoria vokser i fuktig, tropisk skog i Afrika. Mens den asiatiske arten er en 0,5 til 1 meter høy busk, som vokser i India, Bangladesh, Burma, Thailand og Java er den afrikanske arten en stor busk eller et tre opptil 10 meter høyt. Den amerikanske arten er en 2-3 meter høy busk, som vokser fra Sør-Mexico til Colombia.

Fakta om Citrus Aurantium
Citrus Aurantium er sitrusfrukt, og inneholder det aktive virkestoffet synefrin. Kjent for å ha en avlappende effekt. Brukt bl.a innen Ayurvedisk medisin, som aromaterapi og som te. Innen folkemedisinen har citrusplantene blitt brukt i forbindelse med fordøyelsesplager, særlig mot diare.

Kilde: Ôrtmedisin og växtmagi, Finn Sandberg, Medicine trees of the tropics, Robin Levingston and Rogelio Zamora


" Studien ble avsluttet juni 2009 ved Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet og viser at personer med diabetes-2 diabetes og som drikker afrikansk Rauvolfia-Citrus te samtidig som de følger diett, får redusert blodsukkeret til samme nivå som hos friske personer. " Les hele saken


Relaterte saker:
Hvit te styrker immunforsvaret (alternativ.no 13.01.06)


Tips en bekjent om denne siden!

Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen


Sist oppdatert: 26.06.09


Ved bruk av artikkelstoff fra Alternativopplysningen ber vi om at alternativ.no blir oppgitt som kilde.
copyright 1997-2006 ALTERNATIVopplysningen DA -Les mer