Behandler.no - Norges største oversikt

Hvordan forebygge pollenplager

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 21.02.2018Glass og flaske med grønnkåljuice
Foto: Schutterstock

Om ikke lenge er det vår og blomstring. Med det følger uker med allergiplager for mange. Men ubehaget kan reduseres ved hjelp av ulike metoder.

Våren er vakker, men for mange er det en tid som overskygges av  redusert helsetilstand –  slapphet, hodepine, tett nese, rennende øyne. Sesongen begynner allerede i februar/mars med or og hassel. I juni og juli er det gresspollensesong, deretter følger buroten i juli og august.

Minst 20 prosent av alle nordmenn er plaget med pollenallergi. Problemet øker og det er stadig flere som blir allergiske.

 

 

Hvorfor får vi pollenallergi

Ved allergi får immunsystemet en overreaksjon når det utsettes for et utløsende antigen, for eksempel pollen, og blir til skade for organismen.

 

Allergien kan ha ulike årsaker. Dersom foreldre har pollenallergi øker muligheten for at barna utvikler det. Mange peker på forurensing, miljøgifter og tilsetningsstoffer som en grunn.

 

Flere behandlere har rapportert at de ser sammenhenger mellom pollenallergi og problemer med mage, tarm og lunger, ofte kombinert med arvelig disposisjon. Det pekes også på kostholdet vårt, som for mange består av ferdigmat med lite næringsstoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå bivirkninger

Mange velger å ta medisiner i form av nesespray, nesedråper, allergitabletter, vaksine når ubehaget setter inn.  Disse medisinene skal dempe plager, men gjør ingenting med årsaken til problemet.

 

Dessuten kan de de gi ulike bivirkninger, som for eksempel ”tretthet, hodepine, munntørrhet magesmerter, kvalme, svimmelhet, hyperaktivitet, kramper, hallusinasjoner”, ifølge pakningsvedlegget.

 

Noen ganger ser man seg nødt til å ty til legemidler, men det finnes flere muligheter, både for å forebygge, behandle og lindre plager.

 

 

Forebygge med alternativ behandling

For å få maksimalt ut av helsehjelpen, er det best å oppsøke en behandler før pollensesongen setter inn for fullt.

 

Akupunktur, homeopati, soneterapi, refleksologi, urtemedisin, ernæringsterapi, kostveiledning, massasje  og healing er blant metodene som har vist seg å være til hjelp.

 

Det er mange historier fra folk som har vært plaget i årevis, som forteller om bedring etter alternativ behandling. Noen blitt kvitt allergien andre får en bedring med færre symptomer, mildere symptomer, kortere allergisesong, økt energi, bedre livskvalitet.

 

(Utøver av alternativ behandling har ikke lov til å behandle allergi, men de kan behandle plager og problemene som følger med tilstanden).

 

 

Akupunktur

Metoden består i å stikke tynne nåler gjennom huden på bestemte steder på kroppen for å forebygge eller behandle sykdom og for å bedøve eller lindre smerte. 

 

Homeopati

Homeopati er i en helhetlig behandlingsform. Målet med behandling er, i tillegg til å fjerne de lokale sykdomssymptomene, å styrke pasientens generelle tilstand.

 

Soneterapi/Fotsoneterapi

Ved å trykke et bestemt sted, kan man behandle en tilhørende del av kroppen. Behandlingsmetoden forklares med at hele kroppen avspeiles i føttene, evt. hendene, ansiktet eller ørene.  

 

Refleksologi

Dette er en behandlingsform, som tar utgangspunkt i at kroppen har et nettverk av sonesystemer. Behandlingen består hovedsakelig av punktmassasje. 

 

Urtemedisin

Urtemedisin kalles også  Fytoterapi og er behandling med planter fra naturen, som skal forebygge, lindre eller kurere sykdom, plager og problemer.

 

Biopati

Behandlingen består av ulike analyse- og diagnoseverktøy og behandlingsformer, for eksempel naturmedisin. Målet er å sette i gang organismens selvhelbredende krefter.

 

Ernæringsterapi/kostholdsveiledning

Kosthold er en vesentlig faktor for å opprettholde og gjenvinne god helse. Kostholdsforslag eller dietter er satt sammen på bakgrunn ulik filosofi.

 

Vitamin og mineralterapi
Bruken av vitaminer, mineraler og andre kosttilskudd er også kalt ortomolekylær medisin. Behandling skal sørge for at kroppen er i ernæringsmessig balanse.

 

Massasje

Massasje er manipulasjon av kroppens mykvev, muskler og bindevev, som brukes både i behandling og for velvære. Det finnes mer enn 80 forskjellige former for massasje.

 

Healing

Healing betyr "å gjøre hel" og har forskjellige forklaringsmodeller og tradisjoner.  Ved hjelp av energi eller kraft skal klienten hjelpes til å komme i balanse.

 

 

Finn behandler på  Behandler.no

Behandler.no er nettportalen hvor man finner behandler, terapeut, pleier, instruktør eller veileder. Alle som søker hjelp med sykdom, plager eller problemer, kan lett orientere seg og finne fram til kvalifisert utøver i et helhetlig helseperspektiv.

Vi har mange dyktige behandlere, som har erfaring med å hjelpe folk til bedre helse, ny livskvalitet eller tilbake i arbeid. Hver utøver har sin egen informasjonsside med opplysninger om sin bakgrunn, hvilke behandlingsmetoder som tilbys og annen relevant informasjon.

www.behandler.no

 

 

Pollenvarsel
Se siste pollenvarsel fra Astma- og Allergiforbundet

 

 

Fakta om allergi
Allergi er tilstanden hvor immunsystemet reagerer så kraftig når det utsettes for et bestemt antigen, at det blir til skade for organismen.

 

Immunsystemet utløser med andre ord en overreaksjon mot et stoff, et antigen, som normalt ikke er farlig for kroppen. Et slikt utløsende antigen er pollen.

 

Pollenallergi gir seg utslag i en hurtig innsettende akutt betennelse i øynenes slimhinner og i neseslimhinnen. Øynene blir røde og nesen renner, i tillegg til at man ofte opplever nysing, tung pust og slapphet.

 

Omkring 900.000 nordmenn lider av pollenallergi. Tilstanden kan ramme hvem som helst, uansett alder og kjønn, men ser ut til å være vanligst blant større barn, tenåringer og voksne. Pasienter med pollenallergi, har også ofte anlegg for astma og atopisk eksem.

 

 

Matvarer som kryssreagerer med pollen:

 

Bjørk:

 

Nøtter: Hasselnøtter, mandler, valnøtter, paranøtter, peanøtter, cashewnøtter, kokosnøtter (OBS! Nøtter i sjokolade!).

Frukt: Epler (spesielt grønne), pærer, kiwi, plomme, fersken, kirsebær, nektarin.

Grønnsaker: Rå gulrot, poteter, tomat og selleri

 

Gress:


Frukt: appelsin, melon.

Grønnsaker: bønner, kikerter, erter, linser

 

Burot:


Frukt: melon, banan.

Grønnsaker: knollselleri, selleri, pastinakk, gulrot.

Krydderurter: persille, purreløk

 

 

Disse pollentypene skaper mest allergiske reaksjoner

• Rakler på bjørk
• Or
• Hassel
• Gress
• BurotFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.