Behandler.no - Norges største oversikt

Kraftige reaksjoner fra ME-syke på kurset Lightning Process

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 10.10.2008
Illustrajonsfoto

Flere mener at arrangørene skor seg grovt på folks dårlige helse og at de føler seg presset til å delta på et kurs som ikke er egnet for alle.


Alternativopplysningen har mottat flere reaksjoner etter at vi la ut artikkelen ”ME syke friske på 3 dager med Lightning Process”, hvor vi forteller om det engelske behandlingsopplegget LP- Lightning Process som nå også tilbys i Norge.


ME-syke Silje Simonsen har vært syk siden hun var 7 år. Hun er nå 25 år gammel og sykdommen blir ikke bedre, men gradvis verre. Hun har sendt oss et innlegg som vi legger ut i sin helhet:

Koster to månedslønner
Kun utvalgte på kurs
Falsk reklame
Presset til å prøve
Hjernevasking av falsk ME

Koster to månedslønner
Jeg er ME-syk, og føler dette ble litt feil, ang LP-prossess, og påstanden om at ME-syke kan bli "friske" etter 3 dager på kurs. De som jeg kjenner til, og det begynner å bli en del, da jeg har vært veldig aktiv i ME-forumet på nett, sier at de blir fortalt at de ikke kan kalle seg syke etter behandlingen, selv om de ikke klarer stort mer enn før de tok LP-kurset. Og prisen ser også ut til å ha doblet seg. Før kostet dette kurset rundt 7000 kroner. Nå koster det 15.000 i følge artikkelen, noe som er to månedslønner for en som er uføretrygdet med minstesats, pga varig sykdom, og ingen arbeidsevne å regne trygd fra.

Kun utvalgte på kurs
Det er blitt veldig mye hysteri og press på ME-syke ang dette med LP, og jeg liker ikke slike artikler, da de som deltar på slike kurs får gjennomført et slags "intervju" på forhånd, og kun noen får blir valgt ut, ut i fra hvordan sykdommen deres utarter seg, og hvilken instilling de har til div. ting. Det er blitt spelkulert i om disse kursene går ut på å hjernevaske folk til å tro at de blir friske, og de som ikke har merket bedring, føler skalm, da de ofte blir fortalt at det er deres egen skyld at en 3-dagers behandlingsmetode som kun er rettet mot det mentale, og dvs psyken, ikke helbreder en alvorlig FYSISK lidelse!

Dette får selvfølgelig alvorlige konsekvenser, for dem som ikke tar kursene pga økonomiske grunner, eller som meg, som ikke tror på at dette er et reelt og seriøst behandlingstilbud til en gruppe med en komplisert og sammensatt fysisk sykdom, som er annerkjent i mange land, som en fysisk sykdom, som rammer mange fysiske systemer i kroppen, i form av smerter, tap av muskelkraft, energi, mage og tarmproblemer, hodepine, feber og sykdomsfølelse, intoleranse ang mat, alkohol og enkete medikamenter.

Man kan godt tåle å ta seg en øl, men noen blir syke på flekken og blir rett og slett forgiftet. Noen får økte smerter og økte symptomer av det de allerede har og noen får f.eks. en usedvanlig langvarig og kraftig "hangover" som kan vare i opptil en uke av kun en øl el to. Noen reagerer så kraftig på medikamenter at de får alt som er ramset opp av bivirkninger i pakningsvedleggene, og i tillegg noen ekstra. Bivirkningen er mye, mye kraftigere enn beskrevet i pakningsvedlegget, så mange må oppsøke lege, i fare for liv og helse i værste fall.

Nervesmerter, problemer med balansen, svimmelhet, i enkelte tilfeller tap av bevissthet, kognitive problemer/kognitiv svikt dvs. problemer med ord, setninger, tale, skriving, lesing, tenkeprosesser, regning, alt som krever kognitive ferdigheter blir berørt kraftig. Ubestridelig aktivitetsintoleranse, dvs. at sykdommen blir kraftig forværret ved aktivitet, av både fysisk og mental art, er det som kjennetegner denne sykdommen best, og er noe av det mesk karaktieristiske for å kunne sette en ordentlig diagnose på de rammede.

Falsk reklame
De som blir friske av LP, har etter min mening sannsynligvis overkommet den fysiske delen av sykdommen, men sykdomsperioden har sannsynligvis vært så brutal at de henger igjen i sykdomsmønsteret og vedlikeholder sykdommen psykisk. Dette er min teori på hvorfor enkelte blir friske på 3 dager, noe mange sjelden blir. De fleste må jobbe hardt, virkelig hardt i mange måneder etter et slikt kurs for å kunne i det hele tatt kalle seg bedre, så jeg mener dette er mildt sagt falsk reklame, og gir mange syke og fortvilede sjeler falskt håp, og 15 000 kroner er mye å bruke på noe som muligvis kanskje kan hjelpe deg litt på rett vei til å muligvis bli frisk om du er motivert, og om du er så heldig at kroppen har kvittet seg med selve hovedproblemet, som er sykdommen, som gjør deg syk!

Tenk over dette nøye. Jeg får utbetalt under halvparten av den summen i løpet av den måneden, og når alle regningene og alle utgiftene mine er betalt, har jeg ikke råd til husleie engang, da jeg har store utgifter fra før pga. min sykdom, i form av legebesøk, medisiner for å oppretholde søvn og næringsbehovet kroppen min trenger, og jeg får langt fra den oppfølging jeg trenger.

Hvorfor blir det ikke fokusert på hva vi trenger, i stedet for å fokusere på ting som gir oss virkelige ME-syke falskt håp om noe som gir oss en pen sum gjeld som vi må slite for, og kanskje i værste fall til og med har blitt sykere av!

Presset til å prøve
Jeg blir oprørt av slikt. Det er villedende, og alt oppstyret ang LP er skadelig for ME-syke, fordi de føler konstant press fra omverdenen til å prøve denne "mirakelkuren" som kun virker i 1/4 del av tilfellene, og de har til og med kommet fram til at det fins mange forskjellige varianter av ME-sykdommen, noen blir faktisk sykere av LP! Dette MÅ med i disse artiklene.

(Red.anm. Artikkelen på alternativ.no viser til at NAFKAM, Nasjonalt Forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin har mottatt en historie som forteller om et dårlig forløp efter deltagelse i et kurs).

Man kan begynne å spekulere om Phil Parker himself betaler dere for å skrive om LP på denne måten!
(Red.anm. Alternativopplysningen har ikke mottat godtgjørelse for artikkelen).

Hilsen fra en skeptisk ME-syk, som er 100% ufør, ikke klarer noe husarbeid på egen hånd, er sengeliggende 60-80% av døgnet og kun har 20% mental kapasitet, og 10% fysisk kapasitet igjen - og fremdeles har blodprøver som viser at sykdommen henger i kroppen, i form av EBV, enterovirus, og mycoplasma, for å nevne noe.

Den dagen de kan komme med en skikkelig diagnostisk test på markedet som beviser at ME er fysisk skal vi feire, for da må alle ta oss alvorlig og slutte å komme med slike latterlige overskrifter som "Er kronik utmattelsessykdom psykisk..?"

Alle som skriver den setningen i fullt alvor og legger den ut med hensikt at de mener det, bør skamme seg. De har visstnok aldri snakket med en ME-syk engang og absolutt ikke lest noe info om sykdommen. Jeg refererer til ME-foreningen, de vet hva dette dreier seg om!

Hjernevasking av falsk ME
Begynner å mene mer og mer at LP faktisk kun fungerer på "falsk" ME, et begrep jeg kaller det når noen ikke faktisk har ME, men noe som gir de samme symptomene, sannsynligvis psykisk, da LP nesten er en form for hjernevasking, for å overbevise folk om at de er friske.

Jeg håper virkelig at denne henvendelsen blir tatt alvorlig, da jeg brukte opp energi jeg kunne ha hatt til å tatt meg en dusj, smurt meg en brødskive eller hentet posten, eller hatt kontakt med mine nærmeste på telefon, da jeg er for syk til å ha besøk, det tar på for mye!

Silje SimonsenFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


O 17/10/2012 - 19:00

Vet ikke om det i denne lange diskusjonen har vert kommentert før, men får lyst til å si at da jeg som frisk etter LP med Phil Parker i London ble spurt om jeg ville stå fram og fortelle min historie, var det overhode ikke snakk om å få noen som helst betaling for dette.
Har ellers vært frisk i 4 år nå. Gikk på kurs med 12 andre og det var bare en som påsto ikke å merke noe tegn til bedring etter 3. dag. Men det er klart: siden ME er vanskelig å diagnostisere, så kan det selvsagt hende at de som blir friske har noe annet enn ME. Men sikkert er det at de også er syke, ofte fryktelig syke, og blir altså bra igjen etter LP. Det må uansett være positivt. Det må jo også være verdt pengene for de som befinner seg i en vanlig norsk husholdning å prøve tilbudet siden det er det eneste som finst. Det kan jo dessuten være at DE heller ikke har ME, men vil bli bra. Og få et godt liv videre. For enten det er ME eller kan kallest noe annet vi foreløpig ikke vet,så er jo det viktigste i livet der og da å bli frisk, antar jeg?
Selvsagt synd at utgiftene ikke blir dekket av staten, men jeg er iallefall glad for at jeg selv valgte å bruke 17.000 som jeg betalt på LP.Hvis ikke dere vil ta kostnaden selv, ja, så får dere bare vente - forhåpentligvis ikke i evighet, men.... - til man finner en annen metode/behandling. Og helst ikke klage over at dette er for dyrt i et land med et forbruk som vårt. Utsett heller oppussing av huset eller ny bil som sikkert ikke er nødvendig enda! Og virker ikke LP på deg, så var det vel likevel verdt DET forsøket også?
Til slutt vil jeg si at jeg reagerer på deg som kaller LP for hjernevask uten å ville prøve det selv, til tross for at det kanskje ikke hjelper akkurat DEG! Ta LP og se om du fremdeles kaller metoden hjernevask!

Kristine 06/10/2010 - 11:36

Hei Silje!
Så flott du står fram med din mening her.
Jeg tror det er mange av de som ikke har blitt friske av LP som ikke tørr å stå fram.
De som driver Aktivprosess er en perfekt sammensatt gruppe med bakgrunn i b.l.a journalistikk, medisin, psykologi, jurist og organisasjonsutvikling. Vi som ikke har blitt friske etter endt kurs er redde for å si meningen vår av frykt. Frykt for at vi ødelegger for de som kan bli fiske av LP. Frykt for retsligforfølgelse. Frykt for å måtte ta en debatt med de. Da de er meget dyktige på å formulere seg. De har spisskompetanse innen fagfelt, som gjør at vi kommer til å tape enhver diskusjon.
Jeg gledet meg veldig til å gå på LP kurs. Var overlykkelig da jeg fikk beskjed om at jeg fikk bli med. Trente utrolig mye i 6 mnd etter kurs, for nå var det endelig min tur til å bli frisk. Men i stedet for opplevde jeg en sakte forverring. Tok også ett opfølgnings kurs. Troddde det var noe jeg ikke hadde fått med meg.
Det verste var at jeg hadde fortalt bekjente, lege og NAV at jeg var blitt frisk, men var under rekonvalens.
Jeg sliter fremdeles med følelsen av at det er min egen skyld at det ikke fungerte.
Er samtidig glad jeg har gått på LP. Jeg kan ta det opp igjen ved en senere anledning, for det er noen som blir friske. Jeg kan også svare alle som anbefaler meg kurset at jeg har prøvd. Jeg slipper å lure på hva LP er.
Ønsker alle debatanter en fin dag.
Vennlig hilsen
Kristine

Rita Kristoffersen 13/09/2009 - 20:58

Har med stor interesse lest innlegg om ME og LP.Jeg har selv hatt ME i 3 år, og deltatt på kurset. Jeg ble fysisk bra med en gang, men det tar litt lengre tid å få restituert kroppen etter langvarig sykdom.Har blitt gradvis bedre. Det kan ta 1 år å få alle indre organ helt friske igjen. Har selv startet med utdannelse i LP .i London 7 mnd etter behandlihgen. Jeg studerer sammen med hundre andre fra hele verden, og 80 av dem har vært ME-syk. Coachen som hjalp meg har selv vært syk i 16 år, og startet utdanningen rett etter behandlingen.Dette er en intensiv utdanning på høyt nivå, og jeg har også lært meg engelsk samtidig som jeg studerer. Det er de som ikke blir bra, men slik er det med alle form for behandlinger.Jeg er enig at det er mye penger vi må betale, og det burde vært refundert av det offentlige.Hvorfor være så skeptisk fordi det ikke hjelper alle? Det er lettere å forandre det underbevisste enn det bevisste., gamle mønster som vi har kjørt oss fast i , og som vi innstiller hjernen vår på. Jeg har selv gjort det da jeg var syk. Hvis jeg gjør det og det... så blir jeg sengeliggende i ukevis. Kjenner deg igjen?Jeg gikk på behandling sammen med 5 jenter, og alle er friske og oppegående.Send mef gjerne en mail hvis du vil spørre om noe.

Ditte Cecilie Simonsen 21/06/2009 - 00:25

Til Kjell Traa
Ifølge udredning med Sankt Olav\'s hospital, men prøver ananlysert ved Karolinska Sjukehus i Sverige, er det Ebstein Barr viruset jeg blev udsatt for - og i samme slengen fikk jeg beskjed fra legen at jeg er et svært sjelden M.E. tilfelle. Jeg er nemlig det de kaller for en virus jomfru, dvs at de sedvanlige virus infeksjoner folk flest plukker opp helt normalt gjennom livet ikke har tatt turen omkring mitt imunsystem.
Og nei, de kunne stadig ikke finner herpes, selv om du nok skulle ønske at de hadde funnet det, for å få dekning for din noe hellere sleipe kommentar.

Kristin 03/05/2009 - 19:31

Sitat KJELL:LP er jo en dyr form for Kognitiv Adferdsterapi. Det hadde vel vært mye billigere og bedre om du heller bla tilbydt KAT via psykiatren? Blir du frisk hos psykiateren var du så heldig at du ikke hadde ME, ihvertfall.

Du eier ikke nåla i veggen som grunnlag for å si at man ikke har ME om man finner ting som hjelper (annet enn piller). Kanskje Kognitiv adferdsterapi hjelper de som ikke er totalt fast i tankegangen sin mens de det ikke hjelper (som har ME) trenger hardere skyts?? har du noen gang tenkt på det? Nei selvfølgelig ikke.

Kristin 07/04/2009 - 13:09

Kjell Tra 17/03/2009 - 02:33

Kristin:
LP er jo en dyr form for Kognitiv Adferdsterapi. Det hadde vel vært mye billigere og bedre om du heller bla tilbydt KAT via psykiatren? Blir du frisk hos psykiateren var du så heldig at du ikke hadde ME, ihvertfall.
IKKE ME? Så de eneste som har \\\"EKTE\\\" ME er de som ikke finner noe som helst hjelp i mental trening/terapi etc. Det eneste som hjelper for de er piller (terapi i den duren)?? Du skjønner at en alvorlig sykdom (fysiologisk) også har mentale aspekter??? at hode og kropp er tett koblet sammen og det blir ganske feil og se på de to delene adskilt i ett individ?
Og ja det er dyrt, men det er det meste som fungerer (for noen). den farmakologiske industrien er jo primaeksempel på det! funker det så tar man godt betalt!!!!


Kristin 07/04/2009 - 13:03

Det var sitering det der altså...Det som stod først.

Kjell Tra 17/03/2009 - 02:36

Krisiin: ME syke sliter med energitap??
ME er en kronisk infeksjon og likhetene til AIDS er ganske slående. Hvorfor ikke sende AIDS syke på LP kurs, eller forsøke å få disse friske hos en psykiater. Oddsen er omtrent like dårlig, skal jeg si deg.

Jeg har aldri sagt at ME ikke er en infeksjon. Og hvem har sagt at det kun er piller som kan hjelpe mot infeksjoner???
Du sier likhetene til AIDS er ganske slående? jada: ME er smitter via kroppsvæsker, jada ME gjør at du til slutt dør når om du utvikler AIDS. Du ser hvor lite slående likhet det også er? Og om en med AIDS hadde dradd på LP kurs kunne det kanskje hjulpet i taklingen av sykdommen.
Instruktøren jeg var hos fortalte om en med parkinsons som hadde vært på kurs hos henne og funnet mye hjelp i det.

Og nok engang de som påstår at LP bare hjelper mot de som er "syke i hodet", har "falsk" ME, bare er inngrodd i tankebaner etc: kanskje LP hjelper de som ikke er fullstendig inngrodd, slik at de det ikke hjelper trenger hardere skyts for å komme seg ut??? Det er ikke mitt standpunkt altså, jeg blir bare provosert av slike uttalelser. Jeg blir bare glad når jeg hører om folk med ME som blir bedre, om det måtte være av papaya, eller LP eller gudvethva spiller ingen rolle for meg. Det finnes mange veier til Rom. OG forde om LP hjelper ekskluderes det overhodet ikke at en infeksjon kan ligge bak!!


Kjell Tra 17/03/2009 - 02:36

Krisiin: ME syke sliter med energitap??
ME er en kronisk infeksjon og likhetene til AIDS er ganske slående. Hvorfor ikke sende AIDS syke på LP kurs, eller forsøke å få disse friske hos en psykiater. Oddsen er omtrent like dårlig, skal jeg si deg.

Kjell Tra 17/03/2009 - 02:33

Kristin:
LP er jo en dyr form for Kognitiv Adferdsterapi. Det hadde vel vært mye billigere og bedre om du heller bla tilbydt KAT via psykiatren? Blir du frisk hos psykiateren var du så heldig at du ikke hadde ME, ihvertfall.

Kristin 05/03/2009 - 22:47


IRIS SA: ( jeg savner en quote funksjon .. :)
Vi må huske på at de fleste med ME har slitt med symptomene og energitapet i flere år, da sier min sunne fornuft at det ikke kan være så bra å "gi full gass" etter 3 dagers kurs.

Instruktøren jeg var hos sa at de fleste oppleved masse bedring de dagene kurset varte også brukte de rndt ett år for å komme tilbake til det de var før de ble syke.

Kristin 05/03/2009 - 22:27

men enn så lenge er psykolgi noen eksakt vitenskap
UUps! glømte et IKKE der ... :)

Kristin 05/03/2009 - 22:25

Kjell Tra 12/01/2009 - 02:57

KJELL TRA sa:
Vedr. LP:
Det sies at 70 - 80% av de som har postviral utmattelses syndrom (ME)idag har riktig diagnose.
Dette betyr at 20 - 30% trolig har psykiske årsaker til sine plager. Jeg kan tenke meg at denne siste gruppen har god effekt av både LP og andre kognitive atferdsterapier.
Har også hørt at det kommer en diagnosetest. Dette vet jeg mange ME syke virkelig ser fram til.

hmm jeg tror jo nesten at du gir meg diagnose her fordi LP har hjulpet meg (er ikke 100%, men mye bedre). Harald Nyland har selv sagt at han mener rundt 50% prosent av de med ME kan ha hjelp av LP, da er det vel bare 50% med "ekte ME" her? Ser at mange her nevner herpesvirus; har du noen gang tenkt på at aktiv infeksjon av herpesvirus som ligger latent i kroppen kan utløses av emosjonelt stress?? Herpesviruset som gir forkjølelsessår gjør det som eksempel.

har sagt det før men jeg sier det igjen:
Enhver fysisk sykdom har et stort psykisk aspekt. Om det psykiske aspektet kan forbedres hvem kan da stå fram og si at det ikke vil ha svært gode ringvirkninger fysisk? Det skillet som gjøres mellom fysisk og psykisk er fullstendig galt mener jeg, de er sterkt bundet sammen uansett hvilken side/situasjon det sees fra, men enn så lenge er psykolgi noen eksakt vitenskap (Dessverre).

Hadde jammen ikke trodd at folk med ME skulle slå så hardt ned på andre med ME når de finner noe som kan hjelpe noen! Plutselig har man ikke "ekte" ME lenger, man er psykisk "syk" og diverse diverse. Virkelig skuffende, hadde heller trodd at man skulle vært glad på deres vegne. Jeg ser egentlig ikke problemet. LP kan hjelpe noen, kanskje det hjelper de som har ME pga en type virus, mens det har liten effekt på folk som har ME pga en annen/flere typer virus, hvem vet? INGEN HER I HVERTFALL!!!!

John Veserås 28/02/2009 - 01:58

HVA MED VEGARD BRUN-WYLLER
Hans doktorgrad innen Kronisk Utmattelsessyndrom er i ferd med å smuldre bort. Det er kun bruddstykker av forskningen som kan forsvares idag. Skandale!
Hvem var det som godkjente Wyllers doktorgrad?
Denne saken kommer til å få vidtrekkende konsekvenser som vi idag ikke aner konturene av.
Men herrgud så pinlig det blir for de involverte.

Kjell Tra 09/02/2009 - 15:20

Iris
De som har stått fram som friske etter 3 dagers lynkurs i LP har nok gått under jorden for lenge siden. :-) Helt ærlig vet jeg ikke om problemet dreier seg om lav IQ eller hypnose. Det som er sikkert er at alle disse falske LP historiene har vært ødeleggende for en pasientgruppe som fortjener så mye bedre enn dette. Dere som er interessert i hva forskerne har funnet ut kan ta en titt på denne filmen fra Jonathan Kerr og forskning på genuttrykk.
http://www.scivee.tv/node/6642

Iris 30/01/2009 - 22:22

Hallo:) Jeg er 40 år og fikk diagnosen ME(fastsatt av Harald Inge Nyland ved haukeland sykehus) i høst etter nesten to år med utredning,akuttinnleggelser og opp og nedturer.
Jeg har lest en god del på nettet om LP og er en smule skeptisk i likhet med mange andre. Samtidig er jeg jo glad for at noen opplever at dette var det rette for dem i forhold til å få en bedre hverdag. Jeg synes jo også at prisen er høy for dette kurset og at det er mange penger å betale for et tilbud som ikke er tilstrekkelig dokumentert.Jeg fårstår at ideen her å ta kontroll over sykdommen, at man skal erstatte negative tankemønstre med positive. Dette kan man vel få hjelp til av helsvesnet for en langt billigere penge? Selv har jeg forsøkt avspenningsøvelser og meditasjon som også lærer deg til å slippe stress, spenninger og negative tankemønstre. Dette koster meg ikke mere enn et par hundrelapper for innstruksjons- CDer jeg bestillte på nettet.Jeg opplever at jeg ved hjelp av disse teknikkene lettere kan ta kontroll over symptomene men samtidig lytte til kroppens signaler i forhold til aktivitetsnivå. Denne måten å hjelpe seg selv tar nok lengere tid enn 3 dager, men jeg har lært at "ting tar tid"! Vi må huske på at de fleste med ME har slitt med symptomene og energitapet i flere år, da sier min sunne fornuft at det ikke kan være så bra å "gi full gass" etter 3 dagers kurs. Jeg tenker at det kan jo umulig være gunstig for en nedslitt kropp.Det som virker mere fornuftig er sakte men sikkert oppbygging av energi, muskulatur, kondisjon og toleranse for lyd/lys. At man tenker positivt og motiverer seg selv i form av å ha fokus på det du mestrer er selfølgelig også viktig.
Jeg opplever at media er ganske ensporet i sin belysning av LP, skulle gjerne likt å vite hvordan tilstanden til de som har stått frem som friske etter 3 dager på LP kurs er idag eller 1 år fra idag.Håper de ikke driver rovdrift på kroppen sin slik at de blir verre, hjernen kan overta en stund men kroppen vil tilslutt kapitulere hvis belastningen blir for stor.
Jeg er optimist og tenker at jeg skal bli bedre og bedre og tilslutt frisk! Jeg må bare være tålmodig og tilegne meg kunnskaper om hva som er gunstig å gjøre.Det er mange tips å hente på nettet i forhold til kosttilskudd, avspenningsteknikker osv... Her gjelder det å finne ut hva som passer for seg. Vi som har ME må nesten utdanne oss selv i forhold til sykdommen vår da jeg opplever at helsevesnet(særlig i distriktene) ikke har så stor erfaring eller kunnskap på dette feltet.
Vær optimistisk, ikke gi opp, de fleste blir bedre og mange blir frisk!!! Iris:)

Mie 20/01/2009 - 00:35

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg ikke kan nok om sykdommen. Jeg veit ikke om jeg hadde ME, eller om jeg stod i fare/drev å utviklet det. Hadde flere sykdomsperioder i noen år. Så plutselig fikk jeg en kraftig influensa over natten, kroppen hadde ikke mer å stå i mot med. Jeg har aldri vært inne til utredning. Kun hos fastlege. Ble testet for mye rart. Jo mer jeg leste om ME, jo mer gjennkjente jeg symtomene, de forklarte meg og kroppen min. Årsaken til at jeg ikke ble sendt til videre utredning var at legen min mente det ikke gagnet og bruke masse energi på å evt få konstantert en diagnose som egentlig ikke har behandlingsmetode, for å sette det på spissen. Naprapaten min lærte meg en krabbemedtode som skulle stimulere samarbeid mellom høyre og venstre hjernehalvdel. Jeg begynte på papayapiller. Forandre tankemønstre. Gikk til en vannvittig alreit skolerådgiver, og ei fra BUP. Begynte med dette før jeg hørte om "lightning process", ville bare forandre det som gjorde at ejg ble syk. Min naive tankegang sier meg at årsaken til at denne behandlingsmetoden kan fungere, til en viss grad ell helt, skyldes at man fjerner årsaker til at man ble syk, og hindringer som hemmer friskemeldingsprosessen. Mange som blir syke, er av de "flinke", pliktoppfyllende menneskene. EJg blir provosert at man ikke ser på kroppen som en helhet. For å slåfast en ting, ja, ME er en fysisk sykdom. Psykiske belastninger i forkant(man trenger ikke være psykisk syk for å ha det)kan bryte ned kroppen så mye at når man får en hard infeksjon. Enten er kyssesyken(den ene eller andre typen) eller influsensa. Kroppen har rett og slett ikke mer å gå på.. og låser seg i dette "alarmposisjonen". Det er en utrolig vanskelig sykdom og bære, det er tungt psykisk. Ingen tvil om det. Sliter man ikke før, kan man fort begynne å gjøre det. Jeg vil ikke late som jeg vet mye, og har ingen planer om å være en bedreviter. Poenget mitt. Ønske mitt er at vi som er en del av mørketallene. Vi som enten ikke har fått noen diagnose, eller aldri ble helt sengeliggende. Jeg ble syk september 3. kl på vgs. Jeg klarte å fullføre vgs, dels på pur vilje, dels pga oppfølgning fra skolen. Jeg gikk idrett, og de 16 t jeg skulle hatt gym disponerte jeg selv, om jeg sov, gikk en tur, leste til prøver, var opp til meg. Dermed kom jeg meg gjennom skolen. Klassen min trodde jeg bare var sløv, hadde jo vært det mer eller mindre helt siden vi startet. Beklager at dette kommer veldig usammenhengende ut. Poenget er at det var belastende å bli møtt med mistrolse fra folk, "det sitter kun i hodet ditt", noen av mine beste venner mente jeg bare måtte komme meg ut av døra. Mens jeg var syk gjorde jeg ikke annet enn skole, spise litt, sove.. Jeg har en utrolig god langttidshukkommelse, husker 2 årsdagen min, men vgs er kun en lang døs. Men jeg var ikke syk nok til å anerkjent som syk heller av det jeg opplever som "ME-miljøet". Bli mistrodd av de som er virkelig syke, Jeg innser at jeg har vært kjempe heldig som aldri ble sengeliggende. Jeg fikk fullført vgs med langt over gjennomsnittlig resultat, jeg ble såpass frisk påfølgende sommer til at jeg kunne begynne å jobbe. Dessverre hadde jeg fremdeles ikke lært. Jeg kan ikke å begrense meg, enten det gjelder trening eller annet. Jeg var 18 da jeg ble syk, jeg nærmer meg nå å runde 21. Det er 1.5 år siden jeg "friskemeldte" meg selv. En feilslått avgjørelse, jeg var ikke frisk. Jeg gikk på en smell etter ca kun 2 mnd, og ble sykemeldt. Siden har ejg hatt flere smeller, de blir gradvis mindre. Nå har jeg ikke hatt en siden juni. Jeg vil være veldig takknemmelig hvis noen vil dele erfaring, komme med innspill hvordan de takler hverdagen etter at man er blitt frisk. Jeg har aldri hatt en magefølelse.. Jeg gjorde det jeg trodde ble forventet mest, enten det var fra familie, venner, klubb(har ødelagt kroppen min på håndballen, vet virkelig hva det innebærer å blø for drakta), skole og idretten, naboer, samfunnet, karrierejag osv... Den dårlige samvittigheten for alt jeg ikke fikk gjort gjorde at jeg følte jeg ikke fikk puste.. Selv det å hvile ble en byrde. Jeg begynner å bli flinkere å kjenne på kroppen hva jeg orker. Blitt mer egoistisk, men nå frykter jeg å ende opp som en egoistisk, arrogant, overvektig bitch.. Jeg overtrener meg til stadighet, Smerteterskelen min er ødelagt, den var det før jeg ble syk også... Veit ikke om det er noe sted jeg kan rådføre meg..?

For å oppsummere: vi, de ikke harde rammede, trenger også støtte, akksept og bli trodd. Det trengs mer informasjon og hjelp for å takle veien tilbake og unngå tilbakefall. Få stadfestet og anerkjent at det er en fysisk sykdom som dessverre også innebærer store psyiske påkjenninger.

Sist, men ikke minst.. Takk, Silje.. Det var en utrolig bra artikkel, du beskriver det så treffende. Lykke til!

Kjell Tra 12/01/2009 - 02:57

Vedr. LP:
Det sies at 70 - 80% av de som har postviral utmattelses syndrom (ME)idag har riktig diagnose.
Dette betyr at 20 - 30% trolig har psykiske årsaker til sine plager. Jeg kan tenke meg at denne siste gruppen har god effekt av både LP og andre kognitive atferdsterapier.
Har også hørt at det kommer en diagnosetest. Dette vet jeg mange ME syke virkelig ser fram til.

Kjell Tra 12/01/2009 - 02:48

Ditte Cecilie Simonsen
Du skriver at du ikke har problemer med herpesvirus. Lenger nede skriver du at du fikk kyssesyken og at problemene dine startet da...
Vel, hva kan jeg si til dette... Kanskje du kan starte med å lære deg at det finnes 2 typer kyssesykevirus. Det ene heter Epstein-Barr. Det andre heter Cytomegalo
Hva slags type virus er dette? Jo, nettopp. Herpesvirus!

Ditte Cecilie Simonsen 10/01/2009 - 22:25

Kommentar til
Camilla, frisk etter LP-kurs =) 25/10/2008 - 12:14

Camilla sa:
Hei, Jan! Det er fullt mulig at alle som deltar på LP-kurs kan bli frisk! Det er 98% som blir frisk. Men det er ikke noe i veien for at de to siste prosentene også kan bli friske. Det har med motivasjon og innstilling å gjøre. En må være villig til å jobbe med seg selv. Det som er med M.E.-pasienter, er at adrenalinnivået har hengt seg opp, sånn at det blir en ond sirkel. Det prosessen går ut på, er å KUTTE den onde sirkelen. En bruker den BEVISSTE delen av hjernen til å omprogrammere den UBEVISSTE delen. Altså til å komme på rett spor igjen.

Min kommentar:
Jammen, da kan du oppnå nøyaktig samme forbedring i din helsetilstand ved å gå til den kommunale psykomotoriske helsesøster. Og det koster deg som pasient ikke en eneste krone !!.

Jo mer jeg hører om LP prosessen, jo mer skremt blir jeg. Er sjeleglad for at jeg har en lege som er helt enig med meg i denne saken.
Og nei. Jeg har ikke barndomstraumer, jeg har heller ikke herpesviruset lagret i noen form i kroppen.
Jeg var bare så uheldig å få Kyssesyken i voksen alder, og så gå litt for lenge uten diagnose...

Og nei. Jeg ble ikke frisk av samtalene med den kommunale helse søster, selv om at jeg nå ikke har depresjonen som kom i etterkant av M.E. diagnosen. Den ble fikset etter samtaler med helsesøster, men resten er der ennå, og kommer nok ikke til å forsvinne sånn med det første.
JLA 08/01/2009 - 12:55

Dere som er ME"syke" og aktive debatanter om "sykdommens" fysiske årsaker, tenker dere noen gang på at hvor viktig det kan synes å være for dere å ha en identitet knyttet til diagnosen. Mange av dere viser temmelig liten kunnskap om dualismens fall når det gjelder å forstå sykdom som enten eller. Skulle ønske jeg hadde så mye energi som mange av dere tydligvis har hvis jeg selv var "80%" svekket av sykdom. Stå på- Halelulja!

Hege Renate 03/01/2009 - 21:35

Hei Silje

Må si jeg ble veldig rørt av ditt innlegg. Er enig i det du skriver og håper det står bedre til med deg nå.

www.tiredofme.com

Kristin 21/12/2008 - 21:01

Kent: Ja det er jeg enig i! Ikke mange leger i Norge som vet noe særlig.. :)

Kenth 21/12/2008 - 02:39

Når immunforsvaret til ME syke kan sammenlignes med immunforsvaret til AIDS pasienter, da er det ikke vanskelig å forestille seg at det kommer inn mange typer virus og bakterier.
Og ja, jeg vet betydelig mer om ME enn mange leger i Norge. Det skal vel ikke så mye til.

Kristin 18/12/2008 - 11:20

Kent sier:
Hva er ME?
Det er så mange merkelige forestillinger om sykdommen ME. Dessverre er mye vranglære, andre har bare et snev av sannhet i seg.
ME er utelukkende et POSTVIRALT UTMATTELSESSYNDROM.
Det er herpsevirus i samspill som slår ut immunforsvaret.

Da vet du mer enn alle de leger jeg har vært hos og alle de artikler jeg har lest om ME. Jeg har lest at Adenovirus og parvovirus også muligens er innblandet. Evt har du kilder og vise til??

Til Alva:
Det var vel akkurat det LP hjalp meg med: slippe noe av den negative tenkingen i hvertfall som; det kjennes ut som jeg har løpt maraton og har influensa, hvor mye klarer jeg i dag, jeg kan ikke gjøre for mye i dag for i morgen må jeg på skolen en tur, skal jeg aldri bli frisk, dårlig samvittighet både her og der. Jeg har fortsatt en annen dårlig dag, men det er mye mye bedre enn før jeg dro på kurs ( har studert fulltid for første gang på 5 år :) og det har gått ganske greit).
Jeg har aldri sagt at LP er for alle, det er det ingenting som er.

Kenth 15/12/2008 - 16:12

Hva er ME?
Det er så mange merkelige forestillinger om sykdommen ME. Dessverre er mye vranglære, andre har bare et snev av sannhet i seg.
ME er utelukkende et POSTVIRALT UTMATTELSESSYNDROM.
Det er herpsevirus i samspill som slår ut immunforsvaret. Det er en aktiv herpesinfeksjon og en kombinasjon av mutterte herpesvirus og en kropp/vert som gjør dette mulig. Med andre ord, sykdommen er dels genetisk og i hovdesak en infeksjon. Og ja, den er også smittsom!
Det er ellers helt riktig at HPA-aksen er involvert i sykdommen ME. Men, disse symptomene er sekundære og skriver seg fra et dysfunksjonelt immunsystem. Vitenskapen står nå ovenfor et gjennombrudd i ME forskningen og årsakene til sykdoommen begynner å åpenbare seg. Phil Parker og Lightning Process begynner å få det veldig travelt nå, for det er nettopp ukjente årsaksforhold som er drivkraften til både vranglære og merkelige forestillinger. Ser at noen skriver at en diagnosetest er like rundt hjørnet. Det er helt riktig. Men det viktigste tror jeg må være at reell ME kan behandles gjennom immunmodelerende medisiner og antivirale terapier. Alt kommer men jeg tør ikke love en dato.

Jørn2 15/12/2008 - 15:52

Adrenalin og ME
Ser at det stadig vekk vises til at ME skyldes høye adrenalinnivå. Dette er fullstendig feil! Flere undersøkelser er blitt gjort og noen har relativt høye verdier men de fleste har lave adrenalinnivåer.
Dere bør slutte å holde liv i en skrøne. :-)

Det er ellers litt trist og kanskje flaut å se at LP-korthuset er i ferd med å ramle sammen. Mange har stått fram som friske i aviser og TV, men de gidder ikke kontakte NAV og erklære seg friske der. Ikke er de interessert i å komme seg ut i jobb heller...
Vær skeptiske og forstå at disse "friske" i bunn og grunn er hjernevasket, lett påvirkelige og enormt naiiiiive. ;-)

Jørn 15/12/2008 - 15:45

Lightning Process er en kopi av scientologi kirkens såkalte Dianetikk kurs. Det er en form for hypnose og hjernevasking.
De som gjennomfører LP får beskjed om å snu tankemønsteret og fornekte sin sykdom. De sier de er friske, men dette er ren løgn. De påstår de er friske og når symptomene dukker opp "gjør de ME". Årsaken til at LP har fått så stor oppmerksomhet skyldes utelukkende at det norske språket er fattig på beskrivende ord for syk. Du er enten frisk eller syk.
Det engelske språket har mye mer beskrivende ordforklaringer. Ill og sick. Å føle seg "bedre" er også langt mer brukt i engelsk.
De som blir frisk av kognitive teknikker har aldri hatt virkelig ME. De som fikk sin ME diagnoset basert på oxford-kriteriene evt. CDC-kriteriene har ikke ME.
Disse er bare generelt slappe og umotiverte og opplever utmattelse. Det er alltid disse som blir friske av psykiatriske teknikker.
Det kommer en diagnosetest snart (2009) og da tror jeg alle, inkl. de som har ME-diagnose, bør ta testen på nytt, slik at vi får luket ut de psykisk syke

Anita N. 10/12/2008 - 19:26

Det er nok godt mulig at tanken bak LP kan ha noe for seg, men måten det blir presentert på er heller tvilsom. Jeg husker jeg ble så glad første gang jeg hørte om det. Endelig, tenkte jeg, dette hørtes spennende ut!
Jeg orket ikke tanken på å reise til England for å gå på kurs, men leste ivrig på nettsiden der det sto om det norske LP.
Jeg ble mer og mer skeptisk ettersom jeg leste. Følte at jeg fikk kuldegysninger på ryggen og de små hårene i nakken reiste seg. Etter å ha lest igjennom alt på nettsiden til norske LP, satt jeg igjen med en bestemt følelse av at dette hørtes ut som en sekt... En veldig kostbar form for hjernevasking. Etter dette har jeg blitt utrolig skeptisk.

psykosomatisk 08/12/2008 - 00:25

jeg har noe som heter psykosomatisk lidelse. det vil si at jeg blir fysisk syk isteden for psykisk knekt. det at sinnet og kroppen hører sammen er det vel ganske vanskelig å nekte for. når du blir redd utløses det masse adrenalin i kroppen. hvis du lider av depresjon eller en angstlidelse har du større sjangse for å få ryggproblemer. du kan faktisk stramme musklene så hardt at du får prolapser.

så jeg tenker at hvis psyken min kan gjøre meg så syk som jeg er. burde det være mulig å gå den andre veien også.

og hvis jeg fungerer sånn, og dette er faktisk en diagnose jeg har fått av psykiateren min, så burde andre fungere sånn også. imunforsvaret mitt fungerer nesten ikke så jeg får alle sykdommer som går, blåmerker uten grunn, muskelkramper, hodepine, prolapser, tåkesyn, søvnforstyrrelse, tar nesten ikke opp jern hverken fra mat, tabletter, flytende eller sprøyter, rare sannseannfall osv osv. jeg har tatt så og si alle prøver man kan ta og de fant ingen fysiske grunner til noen av plagene mine.

hvis det hadde fantes et program som kunne få meg frisk om det så bare var ti prosent sjangs for å bli frisk ville jeg gjort det. hvis du prøver og det ikke fungerer har du mistet noen tusen men hvis du faktisk blir frisk. tenk så fantastisk. å kunne få den gamle førigheten igjen. tenk å kunne leve et tillnermet normalt liv. å klare ting selv. å få noe annet ut av livet enn sykehus, sengeopphold, medisiner og terapi som ikke viser tegn til å fungere. å kunne gå en lang tur i skogen, svømme i havet, få barn!

erik steen 21/11/2008 - 21:55

Ja, ja det er selvfølgelig ikke slik at nesten alle me pasienter blir friske av LP. Professor Harald Nyland antyder at 50% blir bedre. Det er mange penger og tjene på kronisk syke pasienter, og mange blir presset til og prøve, for deretter og si at de er mye bedre. De som holder LP kurs har en dårlig basis, og de kunne tatt mye høyere honorar hvis det viste seg at klientene ble friske. Blir 90% friske, kunne de selvfølgelig reklamert om at de som ikke responderte på behandlingen kunne fått refundert pengene. Dette er altså en pengemaskin fra ende til annen.

wes 19/11/2008 - 18:30

Hei,jeg har lyst til å komme med et lite boktips til de som ønsker,"Reverse therapy prosessen"den er oversatt til norsk og er skrevet av Dr John Eaton.Jeg bestilte den på tanum.no den koster kr 100;.Er snart ferdig med den og jeg må si det er spennende lesning.Om det vil gjøre meg friskere vet jeg ikke men det han skriver virker logisk så jeg har gitt boken en sjangse;)
hilsen ME syk

alva 18/11/2008 - 22:32

Hei kristin.
ja, jeg er klar over at herpesvirus slår ut ved stress eller mentale belastninger. Har det selv.
Men tror ikke du at noe av det vi med ME trenger aller mest er fred og ro?
Slippe dårlig samvittighet.
Slippe at vi skal prestere, ihvertfall et lite øyeblikk.
Bare stoppe opp og være.
Slippe å få dårlig samvittighet om LP ikke fungerte for en.
Slippe all denne grublinga om det er fysisk/psykisk, utløsende faktorer, hvor mye tåler man i dag. Våger man å gjøre det i dag, siden det var nettopp det som utløste tilbakefall for 2 uker siden.

Kan det ikke bli vel mye grubling og psykologi?

Nå sies det at mange av de som har ME var veldig "flinke" som friske, kanskje det er dette de kan ta fri i fra med god samvittighet. Fri fra å være så flinke. kanskje mange må øve seg på det:-)

Er det ikke viktigere å bare være, nyte de små underfundige øyeblikk i hverdagen?

Er det nettopp det LP skal lære deg?

Har man en del kunnskap om dette tidligere og er fornøyd der man er, jeg mener på tross av sorg og utilstrekkelighet som sykdommen medfører, så kanskje man ikke skal stresse slik med å føle at man "MÅ" ta LP fordi alle rundt en maser om det.

Ha en fin dag, alle sammen!

Alva

Kristin 18/11/2008 - 21:31

Hei!
En god instruktør hjalp ikke på min iver eller motivasjon, men hun var flink, så det var ikke vanskelig å følge med (dårlige forelesere er ..kjedlig.. :)) . Jeg har hørt andre som har vært og hatt elendige instruktører, da tror jeg de har lært fint lite, var slik jeg mente det.

Du sier (alva):Kan man med sikkerhet si at de opplysningene som er gitt på kurset om hvordan det mentale og det fysiske påvirker hverandre ( begge veier)er et fakta da det ikke er vitenskapelig bevist?

Nei så klart ikke, psykologi er ikke en eksakt vitenskap, å finne harde fakta der kan nok være vanskelig (i en hvilken som helst vitenskap for den saksskyld, er jo for eksempel ingen som har sett kopiering av DNA i ”levende livet”, det er en god del ”troing” når det gjelder vitenskap, hehe, diskuterte det på grupper i genetikk i dag  ). Men man kan merke det på seg selv og kurset inneholder ganske elementær/grunnleggende psykologi (for de som tror på det). Men er det vitenskapelige artikler du er ute etter så er det sikkert mulig å finne det (for psykologi generelt tenker jeg på). Uavhengig av vitenskap så kan jeg jo gi det et lite "bevis" (for egen del): ved å bruke LP fikk jeg bedre nattesøvn. Det ble ikke sagt så mye direkte om hvordan det mentale-fysiske påvirker hverandre, men at det virkelig går begge veier er jo hevet over enhver tvil. Og at kurset egentlig går ut på dette, er mine egne ord jeg har funnet i ettertid.

Du sier vidre:dette har du helt rett i. Selvsagt påvirker en gruppe en i å "tenne" på noe i større grad, vel og merke hvis gruppemedlemmende er positive,og energisk opptatt av hva som formidles.

Positive etter år med ME? jeg var garantert ikke den eneste som var skeptisk der! Men tenkte, som sagt, at jeg skulle holde et åpent sinn, det skader jo sjelden.

Energiske? du må nå huske på at vi var en gjeng som til sammen hadde hatt ME i ganske mange år, vi satt ikke akkurat og spratt på stolene :), vi gjorde riktignok noen ting fra dag til dag (for eksempel. gå i byen en tur etc.), men det var ingen som begynnte å løpe maraton akkurat. Jeg husker en eldre dame som var der, hun sa hun ville gå ut å spise en av kveldene, hun gjordet det, og fortalte at hun ikke hadde fått feber (pleide å få det ved fysisk aktivitet).


Sa det tidligere men sier det på nytt: Enhver fysisk sykdom har et stort psykisk aspekt. Om det psykiske aspektet kan forbedres hvem kan da si at det ikke vil ha svært gode ringvirkninger fysisk?, tror ikke det skal være vanskelig å finne artikler som påstår at negativt stress/tankegang er dårlig for bla. immunforsvaret. Det skillet som gjøres mellom fysisk og psykisk er fullstendig galt mener jeg, de er sterkt bundet sammen uansett hvilken side/situasjon det sees fra. Ta herpesvirus feks (den typen som gir munnsår) når slår det ut? feks. ved forkjølelse men også stress, ordlegger meg kanskje litt knotete her, men hvor oppstår stress? i hodet vårt/på det mentale plan, kan det kontrolleres vil jo også indirekte sykdommen kontrolleres (sykdom og sykdom, er jo bare munnsår, men det er jo en virusinfeksjon).

Kristin

Alva 18/11/2008 - 17:41

Hei.

Til Kristin., og alle andre:-)
Ja, det er jo i og for seg en enkel metode, men pakket inn i et finere innpakningspapir av Phil Parker og prikken over i'en ir coachen med sitt inspirerende vesen og evne til å formidle dette på en int. og inspirerende måte.

Du skriver at det er nødvendig med en god instruktør. ( Men jeg skjønner etter å ha vært på kurset at en god instruktør er nødvendig.)
Jeg er sikker på at det påvirker entusiasmen og iveren, viljen til å gå løs på dette med en enda sterkere tro.
men essensen er allikevel den samme da vi kler av, tar av innpakningpapiret.

Du skriver videre:
"Jeg tror også de har sagt at det er flere som blir bedre når man har det i grupper og ikke enkeltvis (mulig jeg husker feil nå)."
dette har du helt rett i. Selvsagt påvirker en gruppe en i å "tenne" på noe i større grad, vel og merke hvis gruppemedlemmende er positive,og energisk opptatt av hva som formidles.

Videre skriver du:
"Kurset lærte meg mer om hvordan det mentale og fysiske kan påvirke hverandre (begge veier) enn flere timer hos psykolog har gjort. ME eller ikke ME så syntes jeg kurset var veldig lærerikt, meeeen absolutt i dyreste laget."

Kan man med sikkerhet si at de opplysningene som er gitt på kurset om hvordan det mentale og det fysiske påvirker hverandre ( begge veier)er et fakta da det ikke er vitenskapelig bevist?

Alva


Kristin R 16/11/2008 - 13:36

Til Elin:
Jeg skjønner hva du mener med tanke på info og pris. Jeg var så heldig å ha økonomi til det og tenkte at dersom det har hjulpet andre med ME så er det verdt å prøve om jeg har råd til det. Jeg har blitt mye bedre, men ikke 100% av det jeg var før jeg ble syk.
Info lurte jeg også på hvorfor man fikk så lite av. Jeg kan med handa på hjertet si at dersom jeg hadde googla LP først (det er jo fullt mulig), så hadde jeg aldri dradd. Det virker rett og slett trivielt, banalt, enkelt om du vil, og i tillegg skal man betale dyre dommer for det. Men jeg skjønner etter å ha vært på kurset at en god instruktør er nødvendig. Hadde jeg googla det først også dradd på kurs etterpå så hadde jeg nok ikke kommet med et like åpent sinn. Jeg tror også de har sagt at det er flere som blir bedre når man har det i grupper og ikke enkeltvis (mulig jeg husker feil nå).

Hva nytter det å gå å si til seg selv at man er frisk, frisk frisk som du sier? det nytter ikke i det hele tatt spør du meg. Om jeg er kjempenervøs for noe og jeg/folk rundt meg går og sier at "det er ingenting å være nervøs for", hva hjelper vel det? ingen ting, du konfirmerer jo bare for deg selv at det er noe å være nervøs for! (sånn er det for meg i hvertfall). Jeg (kan bare prate for egen del da) mener det er et stort skille på å tenke positivt og faktisk også føle det i kroppen.

Kurset lærte meg mer om hvordan det mentale og fysiske kan påvirke hverandre (begge veier) enn flere timer hos psykolog har gjort. ME eller ikke ME så syntes jeg kurset var veldig lærerikt, meeeen absolutt i dyreste laget.
Hilsen Kristin

Elin 10/11/2008 - 21:04

Jeg har nok vært ME- syk lenge, men diagnosen blei stilt for 3,5 år siden. Det snakkes stadig om negative tankemønstre og "ond sirkel"- tankegang her, og da har jeg et spørsmål. Åssen kan det da ha seg at jeg ikke er er frisk enda? For da jeg fikk det siste "utbruddet" i form av en forkjølelse, tenkte jeg aldeles ikke "Ånei, dette kommer jeg aldri til å bli bra av. Dette er sikkert en alvorlig lidelse jeg skal plages med i maaaange år!" Nei, det var da ikke i mine tanker! Jeg ivret etter å komme meg på beina og tilbake på jobb! Jeg tok det med ro, det var da ingenting å tenke negativt for! Og dessuten hadde jeg akkurat gått Silvametoden- fordi jeg hadde lett for å bli stressa- ville lære en metode som kunne roe meg ned. På Silvakurset er det også mye snakk om å både være og tenke positivt, så dette var noe jeg allerede kunne veldig godt, og som jeg var fokusert på. Også det å kunne se for seg at en blir frisk og tenke seg frisk. Hvorfor ialledager stoppa ikke mine positive tanker sykdomsprosessen? For det er vel et av de mektigste våpnene LP har å tilby? Det å løsrive seg fra sykdommen? Hm, en liten tanke....: Jeg har lært at dersom man hele tiden sier til seg selv (og til andre) at man er syk, så tviholder man på sykdommen som om den var en kjær eiendel- og den tanken kan jeg godt "spise". Litt som om man holder fast sykdommen, og det vil jeg jo ikke. MEN; hvis jeg hele tiden går rundt å sier at jeg er frisk, frisk, frisk (selvom kroppen min aldeles ikke oppfører seg som frisk)- så gjør det noe med folk rundt meg. De lurer jo på hvorfor ialledager jeg ikke da jobber! Og hvorfor jeg ikke klarer å delta på alt. Og hvorfor jeg må bruke elektrisk rullestol istedenfor å ta beina fatt på en god og lang tur. Og hva med penger? Jeg ville jo ikke mottatt et rødt øre fra NAV. For hvis man er frisk kan man jobbe og tjene penger! Dersom jeg snakka sånn ville jeg ha møtt mye motstand. For jeg klarer ikke jobbe, eller delta på alt. Ikke klarer jeg å gå en god og lang tur heller. Ikke i dag. Men snart. Om ikke lenge. Jeg ser det lett for meg, ingen problemer med det! Jeg har saakte blitt noe bedre, ingen mirakelkur- bare tatt tida til hjelp. Samt gode råd om aktivitetsavpasning og energiøkonomisering. Og jeg har tenkt positivt hele veien! Da jeg var på det dårligste, og stort sett lå hele dagen- planla jeg alt jeg skulle gjøre når jeg kom meg på beina igjen. Ingen negative tanker her. Jeg har virkelig prøvd, i begynnelsen trodde jeg at å gå turer skulle gjøre alt bedre. Så hvorfor blei jeg da sykere? Alt som oppleves som om det hemmeligholdes blir jeg- naturlig nok- skeptisk til. Det er instinktet i meg som fremkaller den reaksjonen. Sjøl om prosessen tar 3 dager å lære, må det vel finnes et veltalende vesen som har tatt kurset, og som kan komme med en kortere oppsummering? Gjerne en lengre artikkel! Som Silje påpeker- det er veldig mye penger, som heller ikke jeg har til rådighet. Og hva er greia med prisen? Blir skeptisk av det også jeg. Mulig det har noe for seg, hva vet jeg. Men jeg har ikke, og kan ikke bruke 15000 kr på å se hva det er. Jeg MÅ vite mye mer. Det er jo vanlig å få god og beskrivende informasjon når man skal gå på et kurs (eller om man vurderer å gå), men jeg føler ikke jeg får tilstrekkelig info om LP. Jeg tror jeg sitter på gjerdet og venter, er spent på langtidseffekten av dette. Tør ikke gamble med både helse og økonomi. Mvh Elin

Alva 05/11/2008 - 11:15

Silje.
Jeg forstår så godt din frustrasjon angående at noen kaster seg på bølgen og benytter seg av å reklamere for behandlinger her inne.
Jeg også reagerte på det.


Silje 04/11/2008 - 19:14

Hei alle dere som har svart.

Jeg blir skuffet og litt skremt over behandlere som kommer her med "reklame" og garant for at f eks 80 prosent av dem som har fått ME av EBV (kyssesyken) kan bli friske!

--Det er ikke lov å garantere slikt, i følge lov om alternativ behandling! Jeg er litt sjokkert over hvordan enkelte ting har utviklet seg her inne, og glad over de som har skjønt hva det jeg skrev dreide seg om.

Ang LP:

Jeg er ikke lenger særlig interesert i hva som skjer på kurset uansett, da det tydeligvis er bogus når de som behandler ber "klientene" sine om å ikke si noe, og i den påstand at de da feilinformerer omverdenen....!

Det er bevist at det er 1/3 som får NOE bedring ETTER kurset, og 1/3 blir ikke bedre, og 1/3 blir faktisk værre... Hva Phil Parker opplever i løpet av de 3 dagene han holder kurset, får være hans problem. Jeg er mer intresert i hva som skjer med folk i ettertid, for livet består ikke kun av de tre dagene man tar kurset, men alle de andre dagene som kommer i resten av ditt liv etter du har kommet hjem! Det er det som betyr noe.. Jeg er som sagt skuffet over snikreklamen som kom her inne, og håper dette stopper nå. Jeg skjønner dere er ivrige etter å tjene penger, men liker dårlig at det kommer som svar på en artikkel jeg har skrevet! Og at dere prøver å utnytte syke mennesker slik... Fy!

Tilde: Du skrev det så godt og enkelt, la oss få leve i vårt eget tempo, ikke mas på oss syke om mirakelkurer, og la oss bli bedre i våt tempo, det er den eneste "kuren" som virker. Til alle dere andre, som merkelig nok ikke fatter poenget med alt dette, anbefaler jeg å finne lesestoff på ME-foreningens hjemmeside, f eks.

Det tok på noe veldig å lese gjennom alt som ble skrevet, både pga jeg ikke har krefter til å lese så mye i gangen, og pga noe av det som ble skrevet. Det var rett og slett frustrerende og skremmende lesestoff...

Det er ikke klokt gjort å reklamere på denne måten, da ME er en alvorlig sykdom, og de som er rammet, ikke har energi til å sløse bort på tull og har som regel lite med inntekt, da de fleste som regel starter med sosialinntekt, om de ikke har vært så heldig å ha jobb før de ble syke. Resten har kun sykepenger, eller rehabiliteringsstønad eller er uføretrygdet. Det er ikke en inntekt å juble over akkurat, tenk dere om før dere roper ut at folk blir friske av å pøse ut med kr de trenger til mat og regninger. De fleste med ME har ikke råd til å sitte igjen med gjeld og en enda sykere kropp...

-Silje Simonsen

knut 04/11/2008 - 18:15

"""" Og da tenke jeg at dette høres helt ulogisk og feil ut, og kanskje da skyver fra seg ideen om å dra på kurs." Dette sa min kursleder. Grunnen til at det blir så mye misforståelse og "styr" her, er jo pga at vi som har vert på kurs egentli ikke skal si så mye om hva prosessen er og hvordan den virker. (sier ikke at jeg er så flink til det, men kom bare på det). """"""

For noe tull!
Det lukter money, money, money.....

Camilla selvfølgelig vil de ikke at dere skal fortelle noe om kurset, i tilfelle tilhøreren får et skjeivt inntrykk, eller dere ikke klarer å formidle dette på en forståelig måte. Da kan det jo hende man velger og ikke dra på kurs, penger tapt.
De skal jo tjene penger for søren.

Men en annen ting, misforståelser her, skriver du. er fordi dere som har vært på kurs egentlig ikke skal si så mye.
Tror du misforståelsene bunner i at vi som ikke har vært på kurs da ikke får de opplysningene vi trenger for å kunne delta i diskusjonen eller til ta stilling til LP?

Man kan skaffe seg korrekt informasjon om LP på nettet og ved å lese boken.
Har du lest boken Camilla?

Var dette veldig nytt for deg, eller hadde du lest mye om det på forhånd, satt deg inn i hva LP går ut på?

Camilla 04/11/2008 - 15:35

Fakta: Utviklingen av MS-sykdommen kan stoppes. Ikke bare "mestre sykdommen på en bedre måte", men forverringen stopper opp.

Camilla 04/11/2008 - 15:30

Knut...
Er ikke sikker på en nettside hvor dette står skriftlig dokumentert, men Phil Parker har statistikken på alle som har vært på kursene til LP. Og han har selv sagt(på TV bl.a) at det er 98% som blir frisk.(Kurslederen min fortalte meg dette, han også).
Og hvordan jeg vet at det kan hjelpe på Cerebral P. og MS, er at jeg selv kjenner noen som har vert der. Ganske gode "bevis" det?! ;)

Nå kom jeg på noe! Da jeg var på LP-kurs i London for noen mnd siden, sporte vi hva vi skulle si om prosessen til folk, om det var noen som lurte på hva den gikk ut på. Kurslederen sa:"Dere må si at det tok dere 3 dager å lære prosessen, og da tar det også 3 dager for de å lære prosessen. Det går ikke an å gjenfortelle prosessen, om en ikke er utlært selv. Og grunnen til at dere ikke kan si noe særlig om LP-prosessen til andre som selv ikke har vert på kurset, er for at en da kan forklare feil, de som hører på kan missforstå. Og da tenke at dette høres helt ulogisk og feil ut, og kanskje da skyver fra seg ideen om å dra på kurs." Dette sa min kursleder. Grunnen til at det blir så mye misforståelse og "styr" her, er jo pga at vi som har vert på kurs egentli ikke skal si så mye om hva prosessen er og hvordan den virker. (sier ikke at jeg er så flink til det, men kom bare på det).

For vi som selv har vert på kurs, er faktisk ikke i stand til å forklare bort prosessen til andre som ikke har vert på kurs.
Så kan ikke dere som lurer på mye om prosessen, og som kanskje blir provosert og mener påstandene til folk om prosessens virkning osv er feil...Kan ikke dere rett og slett kontakte en av kurslederne? :) Det er det beste! Da blir det INGEN misforståelse!
Lightningprocess.com :)

Eva H. Rambraut 03/11/2008 - 21:45

Hei alle dere med ME!
Jeg er Biopat og Bioresonansterapeut som holder til i Trondheim. Jeg har hjulpet mange med ME ved hjelp av naturmidler og min Bioresonansmaskin. Den finner hvilke organer som er i ubalanse, det snakkes her om over og underenergier på organene. Alle organer har forskjellig frekvens, så hvis et organ har en ubalanse,da retter maskinen opp dette slik at organet kommer i balanse. Har hatt spesielt suksess med ME-pasienter som har fått diagnosen etter Kyssesyke. Jo raskere man kommer til behandling, jo raskere resultat. Maskinen har en helbredelsesprosent på ca.80%. Dette er en smertefri behanlingsmetode.
Velkommen til en prat!
Mvh. Eva H.Rambraut ev-rambr@online.no

Alva 02/11/2008 - 21:10

"Og merk dere at dette er FYSISKE sykdommer! Så disse har ikke blitt syk pga det PSYKISKE, men kan bli frisk av det PSYKISKE! Det er rett og slett til å vri hjernen vår over i rett bane. Det er jo helt fantastisk at hjernen vår er så lett påvirkelig :)
Man må bare finne nøkkelen, og Phil Parker er nettopp denne nøkkelen, Lightening Process! Jeg synes også at om det er folk her inne som ikke kan så mye eller vet så mye om LP, så ikke kom med noen fordommer. "

Dette er et avsnitt som sier meg veldig mye.

1. For det første, Har man fått ME p.g.a. det psykiske Camilla, er det det du mener?
Det neste spørsmålet mitt er : Synes du det er fantastisk at man kan bli frisk av en fysisk sykdom av det psykiske?
Er hjernen vår så lett påvirkelig?

Phil Parker er nøkkelen. Må dere gi dere altså. Nøkkelen for desperate ME syke?
Hvorfor er han ikke nøkkelen for forskerne som jobber med ME som har jobbet med det i mange år?
Forstår dere ikke at det er dere som er nøkkelen for Phil Parker.Det er syke, oppgitte, nedstemte pasienter som er desperate etter å bli friske igjen som er nøkkelen til både suksess og penger for dem?

Hvordan vet du om folk her inne kan mye eller lite, og er det om LP du mener?
Eller er det de som ikke har vært på kurs du mener ikke har rett til å uttale seg.?
Fordommer, du mener vel heller kritiske uttalelser.

Man kan faktisk ha mye kunnskap om dette feltet selv om man ikke har vært på LP kurs.
Det er nok å lese boken om LP.
Man kan også skaffe seg mye kunnskap på nettet.

Knut 02/11/2008 - 03:38

Til Camilla.
For meg virker dette innlegget ditt helt dumt ut.
98% hvor har du det tallet ifra?
MS pasienter og celebralp. hmm...
Kan du lime inn en link, hvor henter du egentlig informasjonen din i fra?


Knut 02/11/2008 - 03:25

Nei, vet dere hva, nå synes jeg at dere går langt over streken.

Tenk om mange faktisk er smittet av et virus. For en tilfeldighet.
Man kan ikke begynne å legge skylda på barndomstraumer, livssykdom, gale tankemønstre, usunt kosthold, svak psyke o.s.v.

Herregud, da er jo alt livsstil sykdom da. Hjerteinf. kreft, slagpasienter, og alle diagnosene vi lever med i vårt samfunn. Alt er jo da livsstilsykdommer. En hjerteinf. pasient har kansje spist usunn mat, stresset, nettopp hatt en traumatisk opplevelse.
Antagelser og overtro.
Relgion og LP kan dere ha for dere selv.

Gleder meg til den dagen testen er klar.
Ser frem til den dagen forskningen kommer med svaret,
Imens kan dere bare slutte å gjøre ME og trene på LP, så holder dere dere friske.

Forstår ikke at de norske forkerne ikke bare spør Parker, han vet jo hva ME er. Det er jo bare å ta en tlf.
Nei, dra tel sjøs, dette har fått gå altfor langt.

LP er mental trening.
Og da dere påstår at MS pasienter har blitt friske med LP så må dere tro om igjen.
De har nok ikke blitt friske, men har lært en teknikk som gjør at de mestrer sykdommen sin på en bedre måte.


Knøs 02/11/2008 - 00:29

Neida Katrine, dette er ikke et vestlig problem

Kristin R. 01/11/2008 - 17:52

Uffda, første avsnittet ble ikke med på første innlegget her er hele:

Hmm hva skal jeg si om denne artikkelen, etter å ha vært på LP kurs og faktisk blitt bedre (men ikke 100% av det jeg var før jeg ble syk)?
det er bra at folk står fram og man behøver ikke være enige i alt man leser. I mine øyne er denne artikkelen like bastant som de som sier at LP hjelper alle, bare i motsatt ende av skalaen.

Mine punkter blir som følger:
1. jeg ble aldri interjuvet før jeg skulle på kurset. Instruktøren jeg var hos ringte bare og hørte om motivasjonen var på plass.

2. Hjernevaksing vil jeg overhodet ikke påstå at det er (jeg kan jo ikke svare for hva andre instruktører utøver da). Er det ikke 10 ganger bedre og tenke seg tilbake til gode minner og opplevelser og få kroppen til å huske hvordan det kjentes og føltes, enn å gå i en ond sirkel og bare kjenne på hvor dårlig kroppen kjennes og hva man ikke klarer?

3. Leste også dette med 3 dager og HELT frisk ellers gjør du noe galt, etter jeg var på kurset. Spurte instruktøren min om det og hun sa at det stemte ikke i det hele tatt.

4. Jeg reagerer også når folk sier at ME er psykisk ikke fysisk (også etter å ha vært på LP-kurs), noe forfatter av denne artikkelen også påstår er mitt tilfelle iom at jeg har blitt "hjernevasket" av LP og dermed har "falsk" ME (...jeg aner litt dobbeltmoral på dette punktet...)

Enhver fysisk sykdom har et stort psykisk aspekt. Om det psykiske aspektet kan forbedres enormt hvem kan da stå fram og si at det ikke vil ha svært gode ringvirkninger fysisk??? Det skillet som gjøres mellom fysisk og psykisk er fullstendig galt mener jeg, de er sterkt bundet sammen uansett hvilken side/situasjon det sees fra.
Kan jo forsøke og forklare hva jeg mener iforhold til ME. For det første så angriper ME svært forskjellig fra menneske til menneske, årsak(er) kan også variere svært og dermed også hvilke behandliger som er effektive. Hadde forelesning i virologi sist uke, der ble ME nevnt. og parvovirus, EBV og enterovirus nevnt som mulige assosiasjoner, andre er mycoplasma etc. Jeg tror i mitt tilfelle, der en uoppdaget lungebetennelse var utløser, at det kan være en latent virusinfeksjon som er årsaken til ME. Med stresset (les stresshormoner, som adrenalin, lave kortisolnivåer etc) og "ond sirkel" tankegang som følger med ME tror jeg dette kan svekke immunforsvaret (det har jeg lest i artikler/lærebøker at immunforsvaret ikke har godt av) etc og gjøre at virus får overtaket, og gir sykdom/symptomer. Om man da klarer og slå av stress og negativ tankegang etc. hvorfor skulle ikke dette da også ha en positiv effekt fysisk sett? Kanskje klarer kroppen og kontrollere infeksjonen, men ikke utrydde den, mens i andre tilfeller klarer kroppen å utrydde den helt.

Det er synd at artikkelforfatter føler seg så presset. Det blir feil, om man ikke tror LP er noe for en så er det greit, det finnes ikke den ting i verden som fungerer på absolutt alle mennesker. Jeg reiste på kurs med en god posjon skepsis, hva i all verden ble jeg å lære der som kunne gjøre meg bedre/frisk?, dyrt var det også, men jeg tenkte at jeg skulle holde et åpent sinn og forsøke, mere kunne jeg ikke forlange av meg selv.

Artikkelforfatter skriver og at det ikke fokuseres på hva folk med ME trenger. Jeg er uenig i at LP ikke gjør dette. Om livet er helt j... er det ikke godt å da klare å huske hvordan det FØLTES å være glad feks.??? Jeg vet akkurat hvordan det er å ha ME, men jeg vet også hvordan jeg skal slå av den negative tankespiralen, det er godt både fysisk og mentalt, at det itillegg gir meg bedre nattesøvn er et enormt pluss.

PS. Jeg har ikke fått 5 øre av Phil parker for å skrive om min erfaring med LP, som artikkelforfatter ymter frampå om de som er positive for LP.

Kristin R. 01/11/2008 - 17:52

Mine punkter blir som følger:
1. jeg ble aldri interjuvet før jeg skulle på kurset. Instruktøren jeg var hos ringte bare og hørte om motivasjonen var på plass.

2. Hjernevaksing vil jeg overhodet ikke påstå at det er (jeg kan jo ikke svare for hva andre instruktører utøver da). Er det ikke 10 ganger bedre og tenke seg tilbake til gode minner og opplevelser og få kroppen til å huske hvordan det kjentes og føltes, enn å gå i en ond sirkel og bare kjenne på hvor dårlig kroppen kjennes og hva man ikke klarer?

3. Leste også dette med 3 dager og HELT frisk ellers gjør du noe galt, etter jeg var på kurset. Spurte instruktøren min om det og hun sa at det stemte ikke i det hele tatt.

4. Jeg reagerer også når folk sier at ME er psykisk ikke fysisk (også etter å ha vært på LP-kurs), noe forfatter av denne artikkelen også påstår er mitt tilfelle iom at jeg har blitt "hjernevasket" av LP og dermed har "falsk" ME (...jeg aner litt dobbeltmoral på dette punktet...)

Enhver fysisk sykdom har et stort psykisk aspekt. Om det psykiske aspektet kan forbedres enormt hvem kan da stå fram og si at det ikke vil ha svært gode ringvirkninger fysisk??? Det skillet som gjøres mellom fysisk og psykisk er fullstendig galt mener jeg, de er sterkt bundet sammen uansett hvilken side/situasjon det sees fra.
Kan jo forsøke og forklare hva jeg mener iforhold til ME. For det første så angriper ME svært forskjellig fra menneske til menneske, årsak(er) kan også variere svært og dermed også hvilke behandliger som er effektive. Hadde forelesning i virologi sist uke, der ble ME nevnt. og parvovirus, EBV og enterovirus nevnt som mulige assosiasjoner, andre er mycoplasma etc. Jeg tror i mitt tilfelle, der en uoppdaget lungebetennelse var utløser, at det kan være en latent virusinfeksjon som er årsaken til ME. Med stresset (les stresshormoner, som adrenalin, lave kortisolnivåer etc) og "ond sirkel" tankegang som følger med ME tror jeg dette kan svekke immunforsvaret (det har jeg lest i artikler/lærebøker at immunforsvaret ikke har godt av) etc og gjøre at virus får overtaket, og gir sykdom/symptomer. Om man da klarer og slå av stress og negativ tankegang etc. hvorfor skulle ikke dette da også ha en positiv effekt fysisk sett? Kanskje klarer kroppen og kontrollere infeksjonen, men ikke utrydde den, mens i andre tilfeller klarer kroppen å utrydde den helt.

Det er synd at artikkelforfatter føler seg så presset. Det blir feil, om man ikke tror LP er noe for en så er det greit, det finnes ikke den ting i verden som fungerer på absolutt alle mennesker. Jeg reiste på kurs med en god posjon skepsis, hva i all verden ble jeg å lære der som kunne gjøre meg bedre/frisk?, dyrt var det også, men jeg tenkte at jeg skulle holde et åpent sinn og forsøke, mere kunne jeg ikke forlange av meg selv.

Artikkelforfatter skriver og at det ikke fokuseres på hva folk med ME trenger. Jeg er uenig i at LP ikke gjør dette. Om livet er helt j... er det ikke godt å da klare å huske hvordan det FØLTES å være glad feks.??? Jeg vet akkurat hvordan det er å ha ME, men jeg vet også hvordan jeg skal slå av den negative tankespiralen, det er godt både fysisk og mentalt, at det itillegg gir meg bedre nattesøvn er et enormt pluss.

PS. Jeg har ikke fått 5 øre av Phil parker for å skrive om min erfaring med LP, som artikkelforfatter ymter frampå om de som er positive for LP.

Katrine 01/11/2008 - 12:48

Jeg undres over hvorfor det stadig blir fler som får ME? Dette er vel, som så mange andre sykdommer, et vestlig problem. I takt med høyere krav til prestasjon, redsel for ikke å være bra nok, og et samfunn hvor utvikling og ny imformasjon er i høygir, viser det seg at folk blir sykere og sykere. De fleste sykdommer har fysike symptomer, men de fysiske syptomene dukker jo ikke opp fra intet.

Knøs 30/10/2008 - 00:08

Men i alle dager Camilla!
Grattis med at du har funnet din vei til bedre helse.
Men du snakker om å være bombastisk når man rent faktisk ikke vet hva som forårsaker ME, hvordan det opprettholdes og hvordan man blir frisk igjen. Det finnes null dokumentasjon på påstandene dine. Det kan ikke dokumentere at 98% blir friske. Du kan ikke dokumentere at alle kan blir friske og at det har med motivasjon og innstilling å gjøre.

Det er nøyaktig slike påstander du kommer med her som gjør livet veldig mye vanskeligere for en god del med ME. Flere har forsøktå si noe om det her. har du hatt ME sjøl syns jeg det er på sin plass at du tenker litt gjennom hva andre forsøker å formidle.

Snakk om å legge sten til byrden for folk som har forsøkt alt de kan å få dette til å funke uten å lykkes - og det uten snev av belegg for det du påstår.

Det er så man kan grine rett og slett
Dette MÅ det bli en slutt på

Camilla 28/10/2008 - 19:32

Knut.
Jeg har aldri sagt noe om HVORDAN man får M.E.!
Jeg bare sier at man bruker en prosess som går på det mentale, selv om M.E. er en FYSISK sykdom.(M.E. KAN oppstå av stress og traumatiske opplevelser, men det er veldig vanlig at sykdommen oppstår ved betennelse og/eller infeksjon. Det var slik jeg fikk det!) Prosessen funker stort sett på alle grupper og undergrupper av M.E., bare at det kan ta litt lenger tid med enkelte, enn andre. Noen må jobbe ekstra mye med seg selv. Og prosessen hjelper ikke bare på M.E.-syke. Den hjelper faktisk på M.S.(en sykdom som svekker musklene, blir værre dag for dag).En sykdom som vi idag ikke har noen medisiner som kan stoppe den forferdelige utviklingen. Samme gjelder C.P.(Cerebral Parese). Men PROSSESEN FUNKER på de aller fleste med disse sykdommene også :) Det er jo helt fantastisk!! Og merk dere at dette er FYSISKE sykdommer! Så disse har ikke blitt syk pga det PSYKISKE, men kan bli frisk av det PSYKISKE! Det er rett og slett til å vri hjernen vår over i rett bane. Det er jo helt fantastisk at hjernen vår er så lett påvirkelig :)
Man må bare finne nøkkelen, og Phil Parker er nettopp denne nøkkelen, Lightening Process! Jeg synes også at om det er folk her inne som ikke kan så mye eller vet så mye om LP, så ikke kom med noen fordommer.

Er det ikke verdt å prøve, når statistikken viser at 98% blir frisk????=D samme om en er kjempesyk lr litt syk, prosessen FUNKER!!! Thank you Phil Parker, for the key to get my life back :)

Knut 27/10/2008 - 10:05

Camilla.
Dette du forteller her kjenner jeg godt til.
Dette er så enkelt å forstå.
Men dessverre så blir det en altfor ensidig vinkling.
Det finnes mange undergrupper av ME, noen har en ME som er mer fysiologisk en andre. Det er ikke sikkert LP vil hjelpe for disse. Det er da veldig uheldig å vinkle på mennesket 's evne til å tru og å ville.
De fleste vil bli frisk fra canser, men veldig mange dør av canser.
Hvorfor?
For enkelte har rett og slett ME ingenting med hverken traumer i barndommen som noen har fokusert så veldig på lenger ned i denne tråden.
ME er heller ikke noe som bare rammer mennesker med en spesiell karakter, heller ikke behøver det å være mennesker som har svak vilje, selvdisiplin eller mangel på lyst eller vilje til å bli frisk.
Nå må vi roe ned og ta det litt med ro. vente til forskningen finner ut av dette før vi blir så påståelige fordi Phil Parker har lært opp hele ME-menigheten i Norge til å tro at de har løst gåten om ME.

Camilla, frisk etter LP-kurs =) 25/10/2008 - 12:14

Hei, Jan! Det er fullt mulig at alle som deltar på LP-kurs kan bli frisk! Det er 98% som blir frisk. Men det er ikke noe i veien for at de to siste prosentene også kan bli friske. Det har med motivasjon og innstilling å gjøre. En må være villig til å jobbe med seg selv. Det som er med M.E.-pasienter, er at adrenalinnivået har hengt seg opp, sånn at det blir en ond sirkel. Det prosessen går ut på, er å KUTTE den onde sirkelen. En bruker den BEVISSTE delen av hjernen til å omprogrammere den UBEVISSTE delen. Altså til å komme på rett spor igjen.
Dette høres kanskje ikke helt lovende ut for de som ikke har vert på kurset. Jeg tvilte selv før jeg meldte meg på kurset i London!! Men da jeg var på kurset: Alt virket så LOGISK, prosessen var så logisk =D Men det er vanskelig å tro for dere som enda ikke har vert der.
Men er det ikke verdt å prøve? Siden det er ABSOLUTT ALLE som kan bli friske! :) Jeg synes vertfall ikke 15.000kr var for mye penger til å få tilbake livet mitt :) Jeg er evig takknemlig til LP og Phil Parker.

Og det med at det kan ta lengre tid for enkelte å bli friske, har med å gjøre at hjernen vår korresponderer ulikt på prosessen. Noen tar det med en gang, mens med andre må man jobbe litt ekstra for at en skal bli 100% frisk! Det en gjør på kurset er at en gjør en prosess for å snu tankemønsteret over i rett bane:) Første gangen jeg prøvde på kurset, kjente jeg stor forbedring, men det vare bare i 3sekunder, så kom symptomene tilbake. Da prøvde jeg prosessen en gang til, da tok det 6 sekunder, neste gang 1minutt osv:) Så det er snakk om å lære hjernen en ny måte å tenke på, og for at det ska gå automatisk, så må en gjøre prosessen om igjen og om igjen, helt til det går AUTOMATISK! :D Og det er så deilig når du kjenner at det begynner å bli automatisk, du slepper å tenke noe på prosessen:)

Og det med dere som mener det er en FYSISK sykdom, og ikke en PSYKISK: Det er en fysisk sykdom. Men det som er det geniale er at du kan bruke en PSYKISK prosess/måte for å bli FRIIIISK :D
Jeg håper dette var litt til hjelp!:) Og håper for alt i verden at dere inne her som har M.E. gir Lightning Process en sjanse.... Dere vil bli overrasket :) Lover dere =)
LYKKE TIL =)

Eva Buer 14/10/2008 - 22:28

Angående den høye prisen og lukten av money, money, money….

Hvis det er fire deltakere på et kurs tar en norsk instruktør inn kr 60.000 på tre dager! Med seks deltakere kr 90.000 på tre dager! Er det nødvendig?
Lars Kvikstad svarer på spørsmålet om prisen at den er bestemt fra London. Jeg har tidligere snakket med en av de andre norske instruktørene, og hun svarte at kr 15.000 er den prisen som de norske er blitt enige om å ta. Det gjør meg svært skeptisk.
Til en av de engelske instruktørene som holdt kurs i Oslo i vår stilte jeg spørsmålet om hvorfor kurset som i London kostet kr 6-7000 er fordoblet i Norge. Hun tok kr 13.000,-Da ga hun samme svar. Det kunne jeg spørre Phil Parker om. Dessuten måtte hun ha barnevakt. Hun hadde 6 deltakere på hvert kurs og to kurs hver dag og tjente kr 156.000 på tre dager! Ikke rart hun og andre engelske instruktører kom til Norge mange ganger. Her var det penger å tjene!
Jeg har vært ledsager på et LP-kurs så jeg vet hva innholdet er. Bra men ikke noe nytt.
Jeg jobber selv med ME-syke individuelt og med gode resultater. ME-syke som ikke har for mye penger kan også få hjelp. Heldigvis!

inge 14/10/2008 - 12:32

Jeg mener at de som snakker om traumer fra barndommen, snakker om symptomer som hører inn under psykiatrien.
Da kan jeg godt forstå at LP hjelper, (gjør de friske).
For går man og bærer på traumatiske opplevelser fra barndommen vil jo kanskje selvfølelsen og mestringen bære preg av dette.
Og siden LP hjelper på mestring, depresjoner og traumer bl. annet så er jeg helt med på at LP vil hjelpe disse.

Men at disse får diagnosen ME er jo et bevis på at ME har blitt en sekkepost diagnose. mange er jo kanskje feildiagnotisert.

Selma 14/10/2008 - 00:21

Jeg forstår ikke at dere kan påstå at barndomstraumer kan være blant viktige årsaker til ME

For noen helt sikkert, men jeg kjenner nå etter hvert veldig mange som har ME.
Ingen av disse har hatt traumer i barndommen.
Ikke jeg heller.
Jeg forstår ikke hvorfor dette blir gjort til et poeng.
Snakker dere da ut fra dere selv eller har dere forsket/undersøkt dette?

Mari 13/10/2008 - 23:40

Hei Siren

En liten kommentar til innlegget ditt rettet mot kraftlinjen. Jeg er helt enig: Jeg tror at barndomstraumer kan være blant viktige årsaker til ME. Når jeg nevner kosthold så mener jeg ikke å skrive at kostholdet alene er en sikker fiks, men jeg er ganske sikker på at matvanene våre er en helt avgjørende støttespiller. Det er nødvendig å avlaste kroppen for det den ikke tåler før vi forsøker å bygge den opp igjen. Da med riktig mat, kosttilskudd, og diverse terapier. Det hele fungerer i et samspill. Til din informasjon så reiser jeg om to uker til Australia for å studere Core Energetics, en kroppsbasert form for psykoterapi. Jeg tror det er denne type tilnærming du skriver at du savner blant terapeuter.

Jan 13/10/2008 - 22:13

Hvorfor nevner aldri Parker at noen ikke får hjelp, han vet at de eksisterer. Han lager drøssevis meg videoer om hvor flott lp er, men nevner ikke de som blir verre med et ord, sier ikke det alt? Snart har 1/3 av befolkningen ME, noe som er bare tull, og dette har gått alt for lang. Lp er psykiatri, og blir noe frisk med denne metoden, så hadde nok vedkommende en psykisk diagnose som er feiltolket som ME. ME er nevrologisk og immunologisk dysfunksjon, sammen med en rekke forskjellige virusinfeksjonstyper, og er ikke en sjokk- og traumesykdom som noen tror.

Gjermund Lia 13/10/2008 - 14:19

Hei til dere alle sammen, men kanskje spesiellt til dere som sliter litt med både helse og kronene. EFT vel vel mye i samme rettning som det som diskuteres her, men det er helt gratis for et kompendie som gir deg nok info til å begynne å behandle deg selv, se www.emofree.com evt http://www.emofree.com/downloadeftmanual.asp
Ellers så er det rundt 1000,- for en haug med DVD'er.

Lykke til og ta godt vare på dere selv.
Gjermund
Terapeut inkl biopat.

BIOPATEN 12/10/2008 - 23:21

ANABOLISME - CATABOLISME
FLA TESTING

Når det gjelder info om dette se; WWW.DRMETTE.NO
Ved hjelp av biologiske markører "kartlegger vi" biokjemien med hensyn til dette -og justerer disse verdiene så mye det går uten å bruke preparater (allopati) som manipulerer kroppens eget regulasjons-sytem....da kan kroppen igjen få en ny sjanse...
JA-ALLE SOM ER TOTALT UTE AV BALANSE KAN VI SE TYDELIGE ENDRINGER PÅ PÅ VÅRE MÅLINGER - NOEN ME PASIENTER ER "VELDIG SYKE = STOR UBALANSE" OG DET SYNES I ALT FRA FLA TESTEN TIL "KLEBING AV RØDE BLODLEGEMER (MIKROSKOPIERING) TIL....
ENKELT SAGT - DET ER MYE Å GJØRE PÅ DE FLESTE -FOR MYE TIL AT MANGE KLARER Å GJØRE DET DE MÅ (FOR SYKE) - ELLER HAR IKKE RESSURSER PERSONLIG (OG LITE STØTTEAPPARAT) - TIL AT DET FAKTISK KOSTER EN DEL PENGER (MYE FOR DE SOM HAR VELDIG LITE - LTE FOR DE SOM HAR VELDIG MYE)

BIOPATEN 12/10/2008 - 23:13

SPESIELT TIL HANNA

JO-DET ER RIKTIG GODE SPØRSMÅL DU HAR.....jeg skulle bare ha visst svaret....
NÅ jobber jeg på Lillestrøm Helseklnikk og måler pH og en rekke nadre verdier i urin+blod + mikroskopierer...
OG DA ER SVARET AT VI FÅR SE....LITT MER ERFARING...men sluttkommentaren din er nok den beste;
KOMBINASJON AV METODER MÅ TIL på alle kroniske tilfelle!
Nå SER og MÅLER vi en del og synes vi begynner å få litt "dreisen på det etterhvert".

JEG HAR HATT MANGE SOM HAR PUNKTERT - VELDIG MANGE FØR ME BLE SYKDOM - OG DET ER VIREKELIG MULIG Å FÅ ET NYTT LIV....men det tar fra 3-6-12 måneder - ikke 3 dager.
SUB-INFEKSJONSGRADEN SYNES Å VÆRE NØKKELORDET

Selma 12/10/2008 - 23:11

Til Biopaten.

Tusen takk for at du orker å engasjere deg i ME-problematikken.
Lurer på hva du mener med den siste setningen?

SLIK JEG SER DET ER DET NÆRMEST NØDVENDIG Å GJØRE NOE MED DET PERSONLIGE NÅR ME ER ET FAKTUM :)

BIOPATEN 12/10/2008 - 23:06

SPESIELT TIL LOTTE
FRA BIOPATEN

Takker for ditt spørsmål. Det er mye ubesvart - men jeg synes innlegget til KNØS sier det meste akkurat på dette punktet;
NLP-LP-AMYGDALA....er type "mestringsteknikker" og de frigjør energi som er lagret i negative mønstre. De virker på alle....det er bare å gjøre det....for ME gruppen kan dette bety mye nettopp fordi den situasjon de har vært i er så spesiell og innbefatter så mye personlig slik sykdommen står rent praktisk i helsevesenet -blant leger -terapeuter og pårørende og NAV og.....
SLIK JEG SER DET ER DET NÆRMEST NØDVENDIG Å GJØRE NOE MED DET PERSONLIGE NÅR ME ER ET FAKTUM :)

hanna 12/10/2008 - 21:43

Til biopaten.
Jeg skulle gjerne ha hørt litt mere fra deg.
Tror du f.eks Lp hjelper for PH verdien i kroppen?
tror du LP hjelper for mineralbalansen i kroppen?
Tror du LP kan styrke imunforsvaret hvis man har dårlig imunforsvar p.g.a mangler?
Tror du LP kan hjelpe kroppen å bli kvitt kroniske virusinfeksjoner?

Hva gjør en biopat?
Kartlegger mangler i kroppen.
Kartlegger den enkeltes belastninger og reduserer disse.
Belastninger kan komme fra tobakk, narkotika, medisin,
alkohol, stråling, miljøgifter, forurensing, stress osv.

Øker energinivået og styrker kroppen.
Renser ut avfallstoffer.
Regulerer balansen i hud, hår og slimhinner.
Styrker immunforsvaret.
Tilpasser kost og mosjon.

Dette er jo en helt annen innfallsvinkel igjen.
Kanskje begge deler biopati og LP +trening hadde vært det ideelle?


wes 12/10/2008 - 21:37

Hei!
Jeg får en klump i halsen når jeg leser artikkelen din,jeg har selv vært syk i 2 år nå og endelig begynner jeg å bli bedre,så jeg føler meg veldig heldig.Det er så mange der ute som virkelig kjemper for å bli bra igjen.Og det triste med dette er at det fins så utrolig lite kunnskap om dette feltet.
Så selvfølgelig når denne "mirakel"kuren kommer opp i media har jeg vært en av de som ønsker å bli helt frisk på 3 dager,hvem vil ikke det???
jeg håper de som driver med forskning snart finner en godkjent kur,for i disse tider tror jeg ME kommer til å bli mer og mer vanlig blandt unge mennesker.jeg syns det er trist at dette ikke blir tatt mer på alvor blandt leger etc. istede for at noen tjener store penger på meget syke mennesker som bare ønsker seg ett normalt liv igjen.

guttulf 12/10/2008 - 20:06

Vel, når det gjelder slagpasienter og nervebaner:

Dette kan ikke sammenliknes med det coachene påstår at LP gjør hos ME-pasienter. En slag-pasient bruker lang tid på å trene opp nervebaner, ikke 3 dager. Jeg vil si det er noe helt annet. LP-coachene bruker NLP-språk, dvs at de forklarer alt på en veldig fysiologiske måte, dvs de sier "adrenalinloop" der en psykolog/psykiater ville sagt underliggende angst/automatisk negative tanker, de sier nervebaner og nervenettverk der en psykolog/psykiater sier tanke- og atferdsmønstre. Det er bare forskjellige språk. Dette med å "fysiologisere" føler jeg er en veldig viktig del av LP, og det er forsåvidt helt greit. Helsevesenet er kanskje for ivrige til å psykoligisere. Men jeg registrerer at de som har tatt LP med suksess blir VELDIG opphengte i disse fysiologiske forklaringene de får servert. Phil Parker kaller ME en genuin fysisk sykdom, og behandler den med LP. Det er helt på jordet sett med vestlig medisins øyne. Hvis LP skulle blitt endel av det offentlige helsetilbud (som det ikke kan bli før de gjør endel drastiske endringer rundt selve tekniken), så ville det for det første blitt lagt til psykiatrien, til psykologer, som forøvrig har 6,5 års utdanning minst, mens en LP-coach har 10 helgekurs + litt til, og for det andre ville det blitt innlemmet i et opplegg med kognitiv atferdsterapi. De legene som til nå har uttalt seg i media om LP har alltid nevnt kognitiv atferdsterapi (CBT), og kalt LP for en intens utgave av CBT. Husk at CBT er et bredspektret begrep, og det Parker sier om at LP er noe helt annet, er tull. Alle komponentene i LP blir brukt som deler av opplegg innenfor kognitiv terapi verden over (ja, til og med dette med lapper på gulvet, som noen hevder en noe Parker har "funnet opp"), og også NLP-opplegg kan være så og si identiske. Men LP er annerledes, fordi det har en helt annen fremgangsmåte enn ett opplegg med kognitiv terapi vanligvis har på ME-pasienter, fordi man lærer seg å leve uten sykdommen, ikke å mestre bedre å leve med sykdommen. Ellers er mye av det rundt LP veldig ulikt alt annet, men selve teknikken er lite nytt, men jeg tror det rundt betyr vel så mye.

Dette er den "mest omfattende" og seriøse uavhengige artikkelen om LP:
http://www.afme.org.uk/res/img/resources/IA%2059%20lightning%20process.pdf

Her står det blant annet:
What do medics think?
Dr Neil Abbot, ME Research UK, said:
“Many putative therapies for M.E./CFS
have come and gone over the years –
each with its advocates and successes in
the short term – so the real test of (LP)
will come with time, and from its
published objective success rates.
M.E./CFS is a diagnosis of exclusion
with probably many different kinds of
patients, so one therapy will not suit all.
And are adrenaline (nor/epinephrine)
levels raised in patients generally? Of
three research studies which have
measured plasma levels directly, one
(Timmers 2002) found epinephrine
levels significantly increased (to a
modest level), while two (Ottenweller 2001; Peterson 1998) found no
difference in nor/epinephrine, so
whether adrenaline levels are raised to
the point where lowering them induces
a lightening cure is a moot point.”
Dr Hazel O’Dowd, Consultant
Clinical Psychologist and Clinical
Champion for CFS/M.E. services in
Avon, Gloucestershire, Somerset and
Wiltshire, said: “My personal view is
that CFS/M.E. is multi-factorial and that
for a small minority, anxiety or ‘over-
production’ of adrenalin will be a
significant problem and therefore
helped by this process – or in fact any
therapy that helps with anxiety based
problems (and some are much cheaper!
and available through the NHS).
“What concerns me is that they do
not select on the basis of how
problematic adrenalin-driven
symptomotology is (ie. how much of a
problem anxiety and its correlates are)
but on how ‘committed and motivated’
people are.

Hører stadig om flere som ikke har hatt suksess.

Lars skriver:
"Når det gjelder diskusjon om hva som forårsaker ME, så finnes det MANGE forskjellige forklaringer på det. Et ME tilfelle er aldri likt et annet. "

Veldig bra, Lars! Endelig en coach som ser ut til å snakke om ME/CFS som en heterogen gruppe, dvs at det er forskjellige undergrupper og derfor vil ingen behandling kurere alle, og neppe 85%. Min personlige erfaring er nå at LP kan ha en suksessrate etter 12 måneder på rundt 30%, som er et betydelig antall som må taes på alvor og applauderes! På mitt kurs fikk jeg langt ifra inntrykk av at 85% ble friske, selv om jeg så at mange svarte det (men de sa ikke det etterpå). Og av de jeg har vet om personlig eller gjennom venner, så er det langt i fra 85%. Jeg har skrevet i et tidligere innlegg mine tanker rundt 85%-statistikken. Den er fullstendig ubrukelig. Man kan ikke basere slik viktig statistikk på et JA/NEI spørsmål etter 3 dager der langvarig kronisk syke skal svare på om de nå er friske, samtidig som de har lært på kurset at de ikke skal si til seg selv eller andre at de er syke.

Knøs 12/10/2008 - 18:57

Tusen takk for svarene Lars Kvikstad

Flott at du svarte - skulle ønske du ville se en gang til på noen av de du ikke besvarte. (jfr Selmas innlegg) Særlig kunne jeg tenke meg noe mer utfyllende om hva som kjennetegner en fysisk tilstand til forskjell fra en psykisk, og om tilbakefall. Ift tilbakefall tenker jeg på de som sier de er friske etter kurs og som mange måneder etter oppgir at de ikke er friske. For å få tilfriskningen de først rapporterte må de da har forstått teknikken og hatt motivasjon? Jeg syns som sagt det er rart at de skulle droppe treningen eller miste motivasjon etter å ha opplevd noe så fantastisk.

Ett oppfølgingsspørsmål:
Er det slik at endringene i nervesystemet, og dannelse av nye nervebaner, kommer som resultat av at uhensiktsmessige tanke og adferdsmønster endres?

Jeg syns det er svært oppsiktsvekkende at det skal dannes nye nervebaner ved hjelp av LP. Dette bør underkastes vitenskapelig forskning snarest etter mitt syn. Dersom det stemmer at dette skjer syns jeg det er rart at dette ikke er blitt gjenstand for stor oppmerksomhet i vitenskapelige fagmiljø.

Hvor kommer skepsisen fra?
Min skepsis kommer ikke som du antyder av at LP skal ha så høy suksessrate. Deler kommer av at folk utroper seg som friske etter tre dager for senere å moderere seg å si at de opplever bedring men er ikke friske. Se forrige innlegg vedr dette. Deler kommer av forklaringene på at noen ikke lykkes med teknikken. Mangel på forståelse, trening og motivasjon. Dette er for meg LPs aller styggeste side. Dette tok jeg også opp i forrige innlegg. Når dere ikke vet hva ME skyldes og hva det er syns jeg man skal ha ydmykhet nok til å tenke seg muligheten av at deres teknikk kanskje ikke kan hjelpe alle med diagnosen - uansett hvordan de oppfatter teknikken, hvor mye og hvor riktig de trener, og uavhengig av motivasjon. Forklaringen kan ligge i noe utenfor pasientens makt. Dere mener jo ikke at LP hjelper alle mennesker med alt bare de er motivert, fatter teknikken, og trener rett?

Selvrapportert suksessrate har sunket fra 97% til 85% så vidt jeg kan se. Har dere sluppet til flere som ikke burde tatt kurset etterhvert? Folk som forsøker er sannsynligvis ikke mindre motivert etter å ha hørt andres solskinnshistorie.

Det er mye mer jeg kunne gripe fatt i men jeg skal nøye meg med å stille meg bak innlegget til Biopat Carl-Erik.

Ytterligere deler av min skepsis til at LP-trening fjerner ME kommer av at jeg ser LP som en mestringsteknikk. En teknikk som kan hjelpe mange - noen kan svært gjerne få en stor bedring i sin livskvalitet ved hjelp av teknikken - noe som selvsagt er flott.

Det er ingen ting ved teknikken som for meg tyder på at den skiller seg kvalitativt fra NLP og kognitivt adferdsterapi for eksempel. Om det er det er jeg svært interessert i å få høre hva dette er. dette har jeg spurt om i mange sammenhenger uten å få et svar.

Mestring: ja - kur for ME: nei jeg har ikke sett noen form for dokumentasjon på det. Selv anekdotiske bevis tyder etterhvert på at det dreier seg om en mestringsteknikk, ingen kur.

Lotte 12/10/2008 - 17:16

Til Biopaten:
Et veldig godt innlegg. Bare ett par spørsmål til det du sier: Du mener at LP ikke er så relevant for ME-pasienter med fysisk sykdom, men kaller Gupta-programmet veldig seriøst... Mener du at Gupta er mer til hjelp for fysisk syke enn LP? Hva er egentlig forskjellen bortsett fra pris?

BIOPATEN 12/10/2008 - 15:31

ME
LP og andre muligheter...

Etter å ha jobbet med ME pasienter og TRETTHET noen år....har jeg følgende kommnentar:
DERSOM VI HAR Å GJØRE MED "EKTE ME SYKE" (OG DA SNAKKER VI OM DE ALLE FLESTE) SÅ ER DISSE FYSISK SYKE OG BØR/MÅ BEHANDLES DERETTER! I DAG FINNES DET MANGE MULIGHETER OG FLERE VEIER TIL ROM - MEN JEG VIL NEVNE AT MIN ERFARING SIER KLART AT ME PASIENTER (OG MANGE ANDRE) GÅR MED KRONISKE SUB-INFEKSJONER OG VIL KUNNE HA NYTTE AV BIOLOGISK IMMUNTERAPI SOM EN DEL AV OPPLEGGET.
Joda-jeg har sett en del av disse LP kandidatene....
Positivt kan sies at alle vil ha nytte av "personlige teknikker" - men kun noen få som er blitt - eller er i ferd med å bli friske vil kunne få STOR nytte av dette (hvor LP er en enkel og dyr teknikk som bare få burde velge). Det finnes et veldig bra NLP miljø og TFT miljø med seriøse terapeuter. EN ABSOLUTT FANTASTISK MULIGHET TIL Å LÆRE SEG TYPE LP TEKNIKKER SELV FOR CA 1.500,- KRONER ER "AMYGDALA RE-TRAINING" SOM KAN KJØPS SOM VIDEO-KURS SE; www.cfsrecovery.com/termsCondi.asp (HAR DET - SETT DET - VELDIG SERIØST!)

ELLERS MÅ NOK ME PASIENTER SATSE PÅ Å FÅ HJELP TIL Å "KOMME I GANG" RENT FYSISK.
CARL-ERIK
biopat
WWW.BIOPATI.NO

aoa 12/10/2008 - 14:19

Til Laras Kvikstad
Jeg kjøper forklaringen din på hvorfor LP virker. Det går an å forstå teorien om LP hvis pasienten er plaget med angst, depresjon, har indre stress, plaget med tankekjør, manglende evne til å kople av, negative tanker eller andre psykiatriske symptomer. Med hva med ME-pasienter med en helt sunn psyke, uten eller med bare små sånne problemer? Kan også de ha en stressrespons (feks oppstått i en pereiode i livet med stress), uten tegn til psykiske symptomer de siste årene? Hvordan kan LP virke på disse?


Selma 12/10/2008 - 13:58

Det autonome nervesystem

Det somatiske nervesystem kontrollerer bevegelsesapparatet, mens det AUTONOME NERVESYSTEMET, sammen med hormonsystemet, kontrollerer de indre organer. Når kroppens homøostase kan være truet, utløser og deltar det sympatiske nervesystemet i en stressreaksjon. I biologisk forstand er stress en fellesbetegnelse på stimuli som nervesystemet tolker som en trussel eller mulig fare. Det autonome nervesystemet har en sensorisk del som primært gir info om tilstanden i innvollsorganene, og en utøvende del som kontrollerer funksjonen til innvollsorganene ved å påvirke glatt muskulatur, hjertemuskulatur og kjertler. Den utøvende delen består av det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet, som skiller seg fra hverandre både bygningsmessig og funksjonelt. Parasympatikus har betydning for fordøyelse, forplantning og andre vedlikeholdsoppgaver, mens sympatikus er spesielt viktig for at kroppen kan omstille seg til situasjoner som krever kraftig fysisk innsats. Retikulærsubstansen og hypothalamus er spesielt viktige for den overordnede kontrollen ved autonom nerveaktivitet. Aktiviteten i det autonome nervesystemet styres dels av reflekser og dels gjennom nedstigende baner fra hjernen.

Kan LP hjelpe for de som har kontroll over tankene sine. Som har kontroll over stresssituasjoner, som ikke har stressrespons som hovedproblem?
Hva med de som har virusinfeksjoner, forstyrrelser i tarm, lekk tarm, ødelagt vev p.g.a. parasitter, sopp eller div. forgiftninger?
De som har bevisstgjort egeninsats rent mentalt og benytter metoder som ligner på LP.
De som etter mange års sykdom lever et fredelig liv uten mestrings stress, dårlig selvbilde, prestasjonsangst, fobier og div. psykiske tilstander som utbrenthet, depresjon, sorg, traumatiske opplevelser o.s.v.

Hva med de som faller helt utenfor alle disse kategoriene?
Jeg mener hvordan kan LP rent fysiologisk fjerne en virusinfeksjon, skape balanse i PH verdien, få bort sopp, parasitter, og få tarmer som er lekk til å fungere igjen etter 3 dager?

Ingen har klart å forklare meg dette og overbevist meg enda.
Jeg tror at de som har utmattelsen p.g.a nedstemthet, sorg, traumer, og div. andre psykologiske påvirkninger har stor bedring av et LP kurs. kanskje mange som har blitt plasert i denne sekkepost diagnosen har psykiske utløsnings faktorer til sin ME sykdom/diagnose?

Det er jo dette forskning av LP kanskje ville ha kartlagt, hvis man er interessert i fakta og ærlighet.

Tiden får vise.


Lars Kvikstad 12/10/2008 - 13:23

Hei, igjen!
Det var riktig så mange spørsmål, ja! Flott at dere er engasjerte! Vanskelig å svare kort på alt her, men skal svare på noe. Mye av det som blir spurt om går jeg igjennom på infomøtet og tar for lang tid til å svare på her. Det gjelder bl.a.adrenalinsyklus, hva som skjer i kroppen, autonome nervesystemet som påvirkes i så sterk grad. De som forsker på ME i Norge begynner å enes om at det i ME pasienter er en vedvarende stressrespons. Stress kan være sunt i korte perioder, men i det lange løp er det ikke bra for kroppen. Denne stressresponsen skaper problemer for det autonome nervesystemet og viser seg som en masse forskjellige symptomer. Mange av dere som har ME vil kjenne igjen den listen med symptomer. Hjertebank, vondt i muskler og ledd, problemer med fordøyelse, søvnvansker, allergiier, betennelser, smerter........... LP gir dere tilbake kontrollen over denne ufrivillige responsen i kroppen ved å oppdage hva som utløser den, og ved å forandre reaksjonsmønsteret.
Knøs spurte også om ikke det var sammenliknbart med psykiatri. Vi trenger ikke vite så mye om deres situasjon som en psykiater trenger. De bruker også litt mer enn tre dager på å skape en kraftig vedvarende forandring hos pasientene sine. Vi videresender de som trenger slik hjelp til de rette instanser.
Når det gjelder spørsmål rundt slagpasienter, kreftpasienter, ms.. LP har blitt benyttet med suksess på personer med MS. Når det gjelder slagpasienter kan nok LP også ha virkning på disse, det er som du sier en prosess der det dannes nye nervebaner i hjernen. Det finnes utallige muligheter med denne prosessen, den kan hjelpe mange til å få et bedre liv.
MS og diabetes. MS pasienter har som sagt hatt suksess med denne prosessen. Når det gjelder diabetes, vet jeg at mange forandrer insulinmengden drastisk etter et kurs.
Phil Parker lager i dag en ny og bedre statistikk for hvor mange som har hatt suksess med denne prosessen. Tallene peker mot 85 %. Hva som skyldes at de resterende personer ikke får bedring i sin situasjon, er alltid vanskelig å si. Det kan være innstilling, misforståelser (husk at alle kurs, frem til nå har vært på engelsk) Feil bruk/ikke bruk i etterkant av kurset. Det er alltid lettere å gjøre LP med en trener tilstede, derfor prøver vi å gjøre oss overflødige så raskt som mulig, slik at dere ikke trenger oss.
Nå er alt materiale samt en støtte-cd oversatt til norsk, slik at evt. språkproblemer skal kunne ungåes. Vi som er utøvere her i Norge har fått telefoner fra noen som ikke har fått det helt til. De fleste av disse har gått glipp av vesentlige poenger i treningen. Vi som jobber her I norge er veldig dedikerte til deres suksess, og vi forsikrer oss om at dere kan LP før dere forlater seminaret.
LP er ikke for alle. Har du ikke tro på det vil du heller ikke få maksimalt ut av kurset. Ja vi siler, men ikke så strengt som antydet i tidligere innlegg med hjernevasking.... Det er ingen ting som er farlig med LP. Den virker for de aller fleste. Som Phil Parker selv sa, om vi ikke hadde så høy suksessrate ville kanskje ikke folk vært så skeptiske. Jeg ønsker bare å nå ut til personer, slik at de får et valg.
Håper dette svarer på litt flere spørsmål.
Ønsker dere alle en fin dag!
Lars

Selma 12/10/2008 - 12:09

Det som er interessant her er hvofor og hvordan det hjelper.
Og hvem det hjelper.

Selma 12/10/2008 - 12:00

Til lars kvikstad.
Jeg har vært inne på siden din og lest.
Joda, en fin side, men jeg fant ingenting om hvorfor og hvordan dette virker rent fysiologisk.
Jeg henger meg på alle spørsmålene til Knøs.
Bl. annet:
Hva skjer fysisk sett i en ME-pasient når han/hun praktiserer LP?

Hvorfor kan man ikke med letthet kvitte seg med MS, AIDS, kreft, diabetes etc ved hjelp av LP, om man lett kan kvitte seg med ME ved hjelp av LP (forutsatt at man trener som man skal og er motivert)?

Det sies og skrives ofte at LP er et treningsopplegg man bruker for å endre uhensiktsmessige adferds og tankemønster. Er ikke dette noe som ligger svært nær opp til det man tradisjonelt anser som psykiatriens arbeidsområde?

Og ser med interesse på svarene på alle de andre spørsmålene Knøs stiller.

Dette er så spennende spørsmål, at jeg håper noen tar seg tid til å besvare de.

jeg har stilt lignende spørsmål selv på forumene, men aldri fått et svar som tilfredsstiller rent kunnskapsmessig.

Det er oppsiktsvekkende at de (LP-folka) sier at de helbreder ME når de ikke vet hva ME er.
Da de ikke kan beskrive ME på en måte som er forståelig eller man kan forholde seg til, blir jeg skuffet.
De formidler historier som en sannhet fordi terapiforsøkene virker på noen som har eller har hatt ME.

Jeg har ventet på svar lenge nå. Og jeg ser hvordan markedskreftene og snikreklame fanger unge syke og fortvilede mennesker.

Rode 11/10/2008 - 23:45

Jeg kan nå si at jeg er ME frisk og det kunne jeg også etter kurset si. For mine ME symptomer forsvant etter kurset mitt i januar.
Men tiden når vi kom tilbake var hard med mye LP trening og vanlig trening for å få kroppen tilbake i form. Rekonvalenstid har vel de fleste som har har veldig alvorlige sykdommer? En med kreft som har operert bort en tumor og er ferdig med cellegift og det har gått bra kan kalle seg frisk den personen også. Man kan bli frisk fra en sykdom, men så er det andre ting som kommer pga tingenestilstand man har vært i etter så mange år som sengeliggende.
Jeg har brukt nå 8 mnd på å litt kontroll på musklene mine igjen siden jeg ikke har fått brukt de på 15 år. Det tar tid å bygge opp, men hadde jeg ikke tatt LP kurset så hadde jeg ikke begynt å trene. Jeg er ME frisk, men kroppen og det mentale på henge helt sammen før jeg kaller meg 100% frisk. Da skal jeg jobb 100 %.

Nå 10 mnd etter kurset så går jeg 50% på skole, er mamma og kone på 100% og jobber 30%, og det vil jeg si er en veldig markant og bra opptur for ei som lå 95%, ble matet, satt i rullestol, øyebind, har genetisk type ME(pappa har ms) og 15 timer i uka med assistent.

Så klart ting har vært slitsomt etter kurset, men det er det vel for alle som har en kronisk sykdom og plutselig får livet sitt litt endret.

Knøs 11/10/2008 - 23:10

Til Lars Kvikstad:
Det er stilt mange spørsmål om LP. Mange føler de ikke har fått svar på sine spørsmål. Jeg er en av de. Jeg hadde satt stor pris på om du som har tatt utdannelsen til LP-trener kunne svare på noen spørsmål. Jeg, og mange med meg, kan ikke delta på et info møte.

ME er fysisk sier du. Hva mener du kjennetegner en fysisk sykdom eller tilstand til forskjell fra en psykisk?

Hva skjer fysisk sett i en ME-pasient når han/hun praktiserer LP?

Det sies og skrives ofte at LP er et treningsopplegg man bruker for å endre uhensiktsmessige adferds og tankemønster. Er ikke dette noe som ligger svært nær opp til det man tradisjonelt anser som psykiatriens arbeidsområde?

Det er hevdet at LP en teknikk man bruker for å skape nye nervebaner i hjernen. Isåfall, kan teknikken benyttes på slagpasienter? Om bakmann/trenere anser at denne forklaringen på rapportene om gode og raske effekter etter LP-kurs er korrekt bør dere sørge for å få dette forsket på snarest.

Hvis det ikke er noe i veien med mine adferds og tankemønstre, og/eller jeg ikke sitter fast i en adrenalinloop, vil LP hjelpe meg med min ME? Isåfall: Vil det hjelpe ift mestring av sykdommen, eller mener du det hjelper på en fysisk sykdom i kroppen min?

Hva er det som kvalitativt skiller LP fra NLP?

Hvorfor kan man ikke med letthet kvitte seg med MS, AIDS, kreft, diabetes etc ved hjelp av LP, om man lett kan kvitte seg med ME ved hjelp av LP (forutsatt at man trener som man skal og er motivert)?

Hva skiller ME fra andre fysiske sykdommer?
Er alle de andre sykdommene noe man har, og ME noe man gjør?

Hvordan har dere kommet frem til at 85% har utrolig gunstig effekt med LP?

Jeg har lest mange solskinnshistorier i ulike fora som starter med at folk sier de er friske, men selvsagt fortsatt har en vei å gå ift opptrening etter lang tids sykdom, for så noen mnd etter ende opp i at utøveren har opplevd bedring men ikke kan kalle seg frisk etter praktisering av LP. Hvorfor ser man denne utviklingen i så mange av solskinnshistoriene?

Mangel på praktisering/trening og manglende motivasjon har gjerne blitt trukket frem som forklaring på at LP ikke gir utøverne det livet de ønsker. Om man først er blitt frisk av noe så avskyelig som ME finner jeg det pussig at man skulle miste motivasjonen etter en stund. Pussig er nok et for svakt uttrykk. Jeg syns det er ekstremt oppsiktsvekkende, for å si det mildt.

En annen forklaring som er fremsatt er at utøveren har misforstått teknikken. Jeg finner det pussig at man først rapporterer at man er frisk for så etter en stund å miste taket på teknikken eller miste forståelsen for den. Er man først blitt frisk må man vel ha gjort noe rett?

Finnes det noen andre forklaringer på uteblitt effekt eller tilbakefall enn at man ikke forstår teknikken rett, utøver LP feil, ikke trener nok, eller ikke er motivert nok?

Ad utsiling: At dere anser at folk ikke er klar for LP kurs må vel kunne betraktes som en form for utsiling? Alle med ME oppfordres jo ikke til å forsøke. Mange oppfordres sågar til ikke å søke etter å ha lest gjennom hjemmesidene deres. Jeg forstår at dere mener disse personene ikke er klare og dermed ikke vil ha de beste forutsetninger for suksess - men er ikke det utsiling?

Dette ble mange spørsmål, men jeg håper du kan ta deg tid til å si noe om dette.
På forhånd takk.

Lars Kvikstad 11/10/2008 - 22:07

Hei, alle sammen!
Mitt navn er Lars kvikstad, og jeg er LP-trener, utdannet fra Phil Parker.
Først vil jeg si at jeg, til en viss grad, kan forstå deres skepsis til LP. Det er en metode som på kort tid har fått masse presseomtale og mange fantastiske historier trykket i pressen. Kurset går over bare tre dager...... Ikke la skepsis ødelegge deres tro på at dette faktisk fungerer.
Vi få som er utøvere er veldig stolte av å kunne gi, blant andre, personer med ME et tilbud til bedring i deres situasjon.
Som trener i denne metoden vil si at vi anser ME som en fysisk tilstand. Det er ingen i LP miljøet som hevder at det er psykisk.
Når det gjelder prisen, er den satt fra England, så det er lite vi norske utøvere kan gjøre med det.
Dere kaller det også for hjernevasking og at vi holder det hemmelig. Ingen ting av det vi gjør innebærer noen form for hjernevasking, og jeg skjønner heller ikke hva som menes med det. Alt foregår på deres premisser, vi er der for å lære dere en metode som vil hjelpe dere til å komme på bena igjen, dersom metoden brukes på den måten vi lærer dere. Det er 85% som går fra våre kurs som har en utrolig forbedring av deres situasjon. Ja, det finnes flere eksempler på folk som ikke har hatt forbedring, og også sier tilstanden har forverret seg.
Når det gjelder kommentarer om utsiling, stemmer ikke disse helt. Vi oppfordrer alle til å lese Phil Parkers bok, se på våre hjemmesider og lese det som står der. Av de som sender inn søknadsskjema etter det kommer ca 95 % med på kurs. Alle er ikke klare til å delta slik deres situasjon er på det nåværende tidspunkt.
LP ønsker ikke å hemmeligholde informasjon. Det som er vår erfaring, er at den informasjonen vi kommer med ofte blir tolket på måter som ikke er riktige, eller lite hensiktsmessige. Jeg skal holde et informasjonsmøte på unitysenteret 21. oktober, og dere er hjertelige velkomne der. Håper jeg kan informere dere litt mer!

Når det gjelder diskusjon om hva som forårsaker ME, så finnes det MANGE forskjellige forklaringer på det. Et ME tilfelle er aldri likt et annet.

The Lightning Process er en metode som virker, det kan ingen nekte for, den er enkel å lære, og den er enkel å bruke. Det er et treningsprogram, den må brukes for at man skal få maksimalt utbytte av den.

Håper jeg har svart på noen av deres spørsmål. Har dere flere, titt på word2action.no og send mag en mail.

Vennlig hilsen
Lars Kvikstad

guttulf 11/10/2008 - 21:47

Ville bare tilføye en ting:

Du skriver om LP og penger osv.

Det er dessverre sånn at dette gjelder minst like mye for skolemedisinen. Se denne dokumentaren, som er seriøs og basert på fakta:

http://ca.youtube.com/watch?v=Qc5MPhOfW6M

7 episoder, ca 1 time.

Vi har bare et mye mindre forhold til hvor "svinsk" skolemedisinen er, fordi vi får dekket så mye av staten i dette landet vårt.

guttulf 11/10/2008 - 21:40

Det er bra at det kommer frem mer enn bare positive "jeg-er-frisk" solskinnshistorier. F. eks. stod det om en dame i BT der det kom klart frem at hun var frisk. Samtidig skriver hun i en kommentar til artikkelen at du kun jobber 20% og ikke vet om hun blir 100%. Hvorfor står ikke det i artikkelen? Det er så mye bedre hvis vi kan være ærlige. Det som får meg til å ta en solskinnshistorie seriøst er hvis pasienten forteller ærlig hvordan forholdene er, og det er veldig sjelden at noen er 100% kort tid etter en behandling når de har vært helt sengeliggende i årevis. Før de er 100% tilbake kan de ikke si sikkert at de er friske.

Vi har endel psykiatriske diagnoser, som nevrasteni og somatiseringslidelse, nevrose, hypokonderi osv, diagnoser som ble brukt en god del før i tiden, antakeligvis altfor mye, fordi det har alltid vært sånn med skolemedisinen opp gjennom tidene at symptomer som man ikke finner svar på, blir forklart psykisk (skolemedisinen har i alle år trodd at den nåværende kunnskap om kroppen er god nok til å kunne avvise fysisk sykdom). Disse diagnosene blir mye mindre brukt i dag, fordi mange av de er kontroversielle og "psykologiserer" alt, og jeg tror flere og flere av disse nå havner under ME-diagnosen. På samme måte som før i tiden tror jeg for mange nå blir puttet under ME-diagnosen. Og det er jo ikke lett for legene når man ikke har noen gode tester for å finne ut hvilken undergruppe man hører til i.

Jeg gleder meg over alle som får hjelp av LP. Det er tross alt relativt mange som får det. Og for meg viser det at en betydelig andel faktisk er fanget i destruktive tanke- og atferdsmønstre, og mange fornuftige og reflekterte mennesker har måttet få hjelp av en coach for å avdekke disse. Selve LP-teknikken er veldig bra, og kan brukes mot mye og kan hjelpe alle, til en viss grad. Men mange av de tingene rundt LP er jeg uenig i, f. eks. at alle blir tatt under én kam, og det er faktisk nødvendig for at LP skal funke, fordi pasientene må ikke tvile på om de hører til den rette målgruppen eller ikke. Jeg tror mange av de tingene rundt LP for mange er minst like viktig som selve prosessen. Og mange av disse tingene kan aldri inkluderes i helsevesenet, f. eks. søknadsprosessen og lovnadene.

Jeg undrer meg også hvorfor mange coacher sier at de alle fleste merker en klar forskjell etter bare én dag, eller i løpet av 3 dager, og Parker sier at det er lett å bli kvitt ME, samtidig får vi alltid høre at hvis en person ikke har blitt frisk er det fordi han ikke har jobbet nok/rett, og at LP er beinhard jobbing i lang tid. LP er designet sånn at man aldri kan være sikker på om en har gjort prosessen konsekvent nok og rett. Dermed får pasientene en konstant skyldfølelse hvis de ikke lykkes. Parker sier at 85% blir friske på 3 dager. Siden jeg har deltatt på kurs vet jeg at den statistikken baserer seg på et spørreskjema man får siste dagen der man skal svare på om man hadde ME/CFS når man kom første dagen, og om man har det fortsatt. Jeg så selv at de på kurset mitt svarte NEI, at de ikke var syke mer, selv om det ikke virket som om de var sikre på det når jeg snakket med dem etterpå. Man blir tross alt lært at man "gjør ME", og at å si til seg selv og andre at man er syk, motvirker prosessen, dermed vil vel ingen si det? LP-statistikken baserer seg på spørreskjemaer som ikke kan brukes til å publisere resultater i Donald Duck engang.

Vi har hørt om ett uavhengig forskningprosjekt i media, der forløpige resultater ble at 1/3 ble friske på 3 dager, 1/3 trengte lengre tid og 1/3 ble ikke bedre. Dette er klart dårligere enn det Parker hevder, og dessuten var disse deltakerene håndplukket. Men resultatene er fortsatt oppsiktsvekkende gode. Forskeren sa for over ett og et halvt år siden at de håpte å ha noe data å publisere snart, men vi har ennå ikke sett noe.

Ingen av de jeg kjenner personlig, inkludert meg selv, har blitt kurert av LP. Men disse har nok hatt mer suksess med annen behandling, og har dermed muligens ikke hatt nok tro på LP som løsningen på alt. Men jeg registrerer oppsiktsvekkende mange positive historier rundt LP, og det må taes på alvor av alle. Alt som kan hjelpe er bra. Så håper jeg at det kommer frem et mer nyansert bilde av LP i media etterhvert, fordi jeg tror at ME-pasienter nå er "fed-up" av disse solskinnshistoriene. Jeg tror alle vet om LP-alternativet nå, og alle vurderer eller har vurdert det.

Knøs 11/10/2008 - 16:17

Tusen takk Silje!

mange kloke kommentarer også - tusen takk.

Det som slår meg som underlig er det sterke stendige fokuset på at vi kan bli friske over tid om vi jobber hardt med oss selv og er motiverte. Kan vi det? Er det mangel på egeninnsats av det ene eller andre slaget som gjør at jeg fortsatt er syk?

Vet man det?

jada, man kan bli bedre av en rekke tiltak. man kan legge tilrette for tilfriskning, man kan være snill med seg selv, spise rett, ta de rette tilskudd, meditere, gjøre Qi-gong, aktivitetsavpasse, grensesette (det er jammen vanskelig nok det med så mange kurer og lindringer vi får kasta mot oss eller blir anbefalt av velmendende rundt oss), lindre ved hjelp av skolemedisin og alternativ behandling.

Men blir vi friske av det?

kanskje noen, men ikke alle. langt fra alle viser prognosene. De ME syke jeg kjenner jobber som bare det for å bli friske eller bedre - og mange klarer det bra innenfor grensene sine etterhvert også. Å forklare deres manglende tilfriskning med at de mangler grenser eller aktivitetsavpasning i forsøkene sine stemmer i alle fall ikke alltid.

Enn er ME en nevrologisk sykdom - akkurat slik WHO har klassifisert den? Blir man frisk av kostendring da? Eller av å OM-meditere? Eller av natron eller magi eller healing eller homeopati eller kiropraktikk? Eller kognitiv adferdsterapi og LP?

Jeg tror man kan bli bedre og oppnå lindring av mye av dette. Det gjør det ikke til en kur.

Desverre har det særlig det siste året, i kjølvanet av den store medie og politiske interessen for ME, blitt en enorm utvanning av diagnosen. jeg tror en rekke pasienter nå får diagnosen G93.3 ME når det er noe annet som feiler de enn en sykdom i nervesystemet. Dette er farlig for de som feildiagnostiseres og farlig for de som har ME - G93.3. Kanskje er LP en av flere mulige veier ut av noen av disse sykdommene som feilaktig er omtalt og diagnostisert som ME? Blir man frisk av en psykisk teknikk er det i psyken det sitter på ett eller annet vis. man kurerer ikke kreft eller virus ved å endre et uheldig tankemønster. Ei heller AIDS eller MS. Desverre.

Intil vi vet hva ME er og hvordan det oppstår vil det være et rent sjansespill og flaks/uflaks som gjør om hver enkelt finner sin vei ut av sykdommen. Og de fleste gjør iht prognosene ikke det (se feks kunnskapssenterets rapport). mennesker som har levd med diagnosen ME i lang tid må vite hvordan det er å utsettes for dette massive presset om å kaste seg ut i den ene mirakelkuren etter den andre.

Har du funnet din vei så del! For all del del! Men slutt opp med å utrope din vei til min.

Den slags minner sterkt om manglende empati.

Og det vitner om mangel på respekt for at vi beveger oss i et landskap der det forskningsmessig nå går mot oppdeling i flere ulike tilstander eller grupper. Grupper som selvsagt og logisk sett vil kreve ulike tilnærminger for å skaffe oss best mulige liv med best mulig helse på alle plan.

Me-forum og andre arenaer som renner over med alternative kurer, spenstige årsaksforklaringer utpønsket av legfolk (noen uten snev av medisinsk kunnskap eller forståelse), viser seg å skape et mareritt for mange av oss med ME-diagnose. En nevrologisk sykdom kureres ikke av natron, solskinn, vivitex, the secret, LP, magi, kognitiv adferdsterapi, scientologi eller dets like. Lindring? ja mulig det. Kur? niks

Igjen: del for all del, men hold nå opp med denne bombastiske utropingen (i mediaq og forum) av den ene kuren etter den andre basert på 1 til noen snes suksesshistorier. For våre andres skyld. Vi kan knappt orke mere av dette kjøret.


Selma 11/10/2008 - 16:04

Har lyst til å kommentere noe i innlegget ditt Siren.
Du skriver at ME er en sjokk- og traumesykdom.
For noen er det sikkert det?
Men langt fra alle.
Jeg er et godt eksempel på at det ikke er utløst av sjokk- eller traume.
Jeg var i en svært lykkelig periode i livet.
Hos meg var det Epstein- barr viruset i godt voksen alder som utløste sykdommen.
Har også fått påvist for surt miljø, Ph verdi i kroppen.
For mye sopp og parasitter i blodet.
Har også infeksjon av et HPV virus.
Så det går ann det også. jeg mener at du har det kjempebra, alt er vel både psykisk og fysisk. Plutselig er du slått helt ut av en infeksjon, og imun- og lymfesystemet er så ute at det ikke klarer å gjøre jobben sin.
Fredrik Steensen 11/10/2008 - 15:44

Kjære Silje

Det å være alvorlig syk pleier normalt å medføre at mennesker viser empati og omsorg for den syke, men ikke alltid får noen av oss smertelig erfare. Kan ikke si det på annen måte, for når sykdommen heter ME så sitter kommentarene løst og diskrimineringen er total og midt i ansiktet på oss. Vi som lider av ME vi møtes med, i disse dager; “Du er bare lat” eller “Hvorfor tar du ikke en tur til England og blir frisk?”. Slike uttalelser sårer og de sårer inderlig og dypt, fordi mange av de som uttaler seg vet ikke, har ikke en gang snøball peiling på, hva ME er. Jeg skriver er, med viten og vilje.

Når jeg så går inn på LP sin hjemmeside kommer jeg ikke en gang i betraktning av å kunne delta. Alt er hemmelig, kall det gjerne okkult, da det så mye som er skjult. Så selv om jeg har stor tro på at det finnes alternativer til den moderne skolemedisin, så faller ikke alt i god jord hos meg. Vet godt at f. eks. akupunktur, akupressur og andre metoder fra kinesisk tradisjonell medisin hjelper. En del tips som virker har vi også fått fra noen flinke leger vi kjenner, selv om det ikke er skolemedisin, men de virker.

Det jeg reagerer på i forbindelse med LP er de mange av dem jeg kjenner som har ME og har vært der som igjen etter en tid er blitt dårlige, veldig dårlige. Utestengelsen av flere av oss, og så videre. Jo mer jeg leser om LP og møter mennesker som har vært på LP kurs i London eller andre steder, jo mer mistenksom blir jeg...

Pr. idag kjenner jeg flere som har ment og trodd seg friske etter LP kurs, men som igjen har blitt slått i bakken av ME. Derfor er jeg glad når jeg leser innlegget til Silje Simonsen, ikke fordi jeg ikke gleder meg over alle som har blitt friske (les; Bedre) ved hjelp av LP, men fordi LP ikke er en vidunderlig og fantastisk hokuspokus mirakelkur for oss alle. Her kan det sies mye om faktorer som spiller inn, men for meg er det viktige at LP ikke skal stå uimotsagt og fremstå som noe LP visselig ikke er: En allmenngyldig mirakelkur...

ME hilsen
Fredrik

ME-syk 11/10/2008 - 14:44

Først -takk til Silje for å sette ord på det som jeg har inntrykk av svært mange av oss med ME tenker og mener ang. dette, uten at det har fått nevneverdig plass i media. Har selv virkelig prøvd å være åpen i forhold til LP og vert og titta på "kriteriene" de krever for å prøve. Og der hadde jeg nok ikke fått blitt med, hadde følt jeg ble totalt hjernevasket og måtte ha løyet for å blitt med..
Har også lurt på om det er noen som får disse kursene gratis eller får betalt for å drive reklame, så du er ikke den eneste som lurer på det Silje :) Det er en enorm påkjenning og press på oss fra omverden hver gang en eller annen vidunderkur blir presentert i media. Det de som presser på må tenke på, er at det er vi som skal prøve alt som skal også skal tåle evnt. bivirkinger og å kanskje måtte tåle å bli verre. Ikke alle har noe som helst å gå på og vil ikke tåle å bli verre, det er rett og slett farlig og for stor sjanse å ta. Og slik det har vert med LP, så har det foregått i England, og det er de som er friske nok til å reise som har kunnet være med. Noen kommer seg aldri opp av senga, bare å komme seg opp og ut er like umulig som en reise til månen..

Til Siren ang. traumer. Du mener vel ikke ME i hovedsak kommer av sjokk og traumer? Godt mulig du og noen andre med ME du kjenner har fått deres sykdom utløst av det, f.eks. i barndommen som du nevner, er jo mye vi ikke vet om ME. Men har ikke inntrykk av at det er så vanlig. Om du ikke mener det er sjokk og traume å få det virusutløst f.eks. da. Jeg har ikke hatt sjokk eller traumer i barndom eller oppvekst, fikk det virusutløst, og har ikke hørt noen andre av de jeg kjenner med ME som har fått utløst sykdommen av sjokk/traumer. Det er nok flere ting som utløser den.

Mat/kosthold spiller en stor rolle ja, merker godt selv jeg blir bedre av å kutte ut melk, sukker, gjær f.eks. Men jeg blir ikke kjempemye bedre av det, og langt fra frisk.

Lise 11/10/2008 - 12:22

Overskriften her er "Kraftige reaksjoner fra ME-syke på kurset Lightening Process". Feil. De fleste ME-syke reagerer ikke på kurset. Det finnes vel knapt noen som ikke unner andre mennesker å ta egne valg og gjøre det som er riktig for seg. Om det er å ta LP, så er det bare hyggelig.

Det mange ME-syke og pårørende etterhvert reagerer på, derimot, er alt fokuset LP får i media og i omgivelsene. Det er det som blir ett press og en belastning. Ikke at andre tar kurs eller at det eksisterer ett kurs. Dette fremgår også fint av innlegget til Silje. Derfor blir overskriften alternativ.no har satt her helt feil.

Alternativ.no tillater seg også å gjøre noe jeg aldri tidligere har sett noen journalistisk redaksjon har gjort. De publiserer ett leserinnlegg med redaksjonelle kommentarer i parentes underveis. Det er det merkligste jeg noengang har sett. Og neppe helt innenfor journalistisk-etiske retningslinjer...?

Inger B Larsen 11/10/2008 - 10:07

Det er flere som snakker om å ha tro på LP.
Problemen, årsakene og det som driver fram ME, er flere. Fordi vi helt enkelt er ulike. Dermed er det ikke for alle snakk om traumer og sjokk.
At mange kjemper mot en psykisk årsak, forstår jeg. Mest fordi det ligger så mange bedømmelser i dette. Men det er synd å kaste ut barnet med badevannet. Vi er både psykiske og fysiske mennesker. Og psyken er en del ab det hele, både i årsak, underveis og tilfriskning. Men LP som kostbart kurs kan i høyden være til hjelp for å komme ut av tankemønstre som syke kan ha, om de igjen hengir seg til, tror og overlater seg til LP coachens til tider agressive hjernevasking. Noe som jeg som Me syk, ser som et stort ME problem. Manglende evne til å sette grenser.
Derfor vil jeg heller anbefal Paul Kavlis Mestring, eller aktivitetstilpassning. Der man over tid, lærer å leve med og sette sine egen grenser, også mot alle vidunderkurer og trosprosjekter som selges til de syke.

Marie Hrebik 11/10/2008 - 09:48

Hei alle,
Det LP gjør er kun en liten del av virkeligheten, se på alle legemedelsfirmaer/ helsekostbransjer innkludert, hva mye de tjener på folks ukunnskap/ uvittenhet, når en del kan faktist ordnes med forandring i livsstil og kosthold - spise mer av tradisjonell mat som jord med alle dens mineraler tilbyr oss - rotgrønsaker. Der mangles veiledning.
Ikke la dere tvinges i en slik kurs, som nevnt kan du oppleve frustrasjon over at du ikke ble bedre og dette kan gi deg unødvendig stress. ME sykdom krever mye mer tid og egen innsats til å bli bedre. Kansje LP kan gi deg en veiledning som du har bruk for over lang tid? Jeg tror at det er det som er mening med LP kursen. En ME syk kan ikke bli frisk på 3 dager kurs, men kan kansje få veiledning til å selv jobbe seg til å bli bedre?
I realiteten er ME pasienter 100% arbeidsuføre men det typiske er at de trotts dette tvinger seg til arbeid/ skole fordi arbeid ( skole )"betyr allt". Det er typisk for disse at de mangler grensesettning. De er flinke og ambisiøse mennesker. Dette får altid konsekvenser med ytterligere forverrelse av utmattelse og tilhørendesymptomer og pasienten må til slutt gi opp etter å ha drevet "rovdrift" på seg selv.
Det er ekstra belastende å oppleve "ikke bli trodd" ikke minst på trygdekontoret, ofte fordi de ser relativ friske ut og alle er dessuten typisk , ressurssterke mennesker. Det er trist å oppleve forutinntatte holdninger åpenbart på bakgrunn av manglende kunnskap og forståelse med forverring av pasientens tilstand som følge.
Hilsen Marie Hrebik

siren 11/10/2008 - 00:44

Hei.
Fikk lyst til å kommentere "kraftlinjen.no" litt først.
Jeg har selv hatt alvorlig ME i 7,5 år og Silje i 17-18 år.
Jeg tror jeg kan nesten garantere deg at Silje har vært gjennom de fleste dietter og kurer som finnes på jordkloden i dag.
Dette gjelder i hvertfall meg og hundredevis av andre
ME-pasienter. Det nytter lite. Jeg forstår at folk har lite kunnskap om ME, men dette holder jo på å forandre seg. Jeg sier ikke at det ikke virker for alle og selv er jeg nødt til å leve på streng diett mesteparten av tiden for å i det hele tatt fungere sånn noenlunde..MEN,
man blir ikke frisk av det!Likevel skjønner jeg at det er godt ment, men det er desverre slik at ME er en usedvanlig kompleks og ytterst smertefull sykdom/tilstand.
Selv om sykdommen er svært så fysisk mener jeg at det er en sjokk og traumesykdom.
Altså at den kommer av voldsomme psykiske påkjenninger, men da først og fremst i barndommen.
Jeg har snakket med flere ME-pasienter om dette og i likhet med meg selv hadde der vært traumer/dramatiske hendelser like før sykdommen utbrøt og slik var det også i mitt tilfelle. I enkelte tilfeller er det ikke så mye som skal til før ME utløses fordi systemet er proppfullt av gamle sjokk som man har klart å holde i sjakk i lengre tid.
Alle ME-pasienter jeg kjenner har hatt traumatiske barndommer. Min egen erfaring med traumer og ME er at barndommen ligger der ubearbeidet og så lever man likevel et noenlunde normalt liv, men så skjer det noe dramatisk eller kanskje noe som for andre ikke ville være dramatisk i det hele tatt og whoops så ligger man der og systemet er knekt og hele barndomstraumet har kommet opp og ligger og "vibrerer" konstant. Nervesystemet er med andre ord "fullt" og begeret har rent over. Virus og infeksjoner tror jeg er noe som kommer inn etterpå fordi kroppen ikke klarer å kjempe imot noe lenger. Dermed har også kroppen null motstandskraft.
Når det gjelder LP er jeg usikker. Kanskje kan man komme seg ut av en vedvarende sjokktilstand (som jeg mener ME er) ved hjelp av tankekontroll + en del andre teknikker, men jeg tror ikke det ene og alene gjør nytten.
Intens traumeterapi ved siden av er helt avgjørende.
Terapeuter i Norge har liten innsikt i hva traumer kan gjøre med en kropp og hjerne. Man kan dø av traumer. Dette vet de i USA. Bisarre og grusomme smerter kan oppstå i hele kroppen og fordi neocortex (en liten viktig sjokk-dings i hjernen) har gått amok kommer ikke personen seg tilbake til normalen igjen. Det vil si: noen gjør det etter år med terapi og annet. Alt hjelper jo litt og kan være nyttig på veien. Jeg har blitt mye bedre, men jeg brukte seks jævlige år på å komme meg ut av den aller verste sjokktilstanden og sinnsyke smerter. Likevel er jeg fortsatt veldig syk.
Som jeg nevnte tidligere tror jeg at LP kanskje kan ha noe for seg som et verktøy ved siden av terapi og annet, men ikke ene og alene. Likevel er jeg her enig med deg Silje. Jeg tror de som blir friske ene og alene av LP er mennesker som har en mildere form for ME eller sykdommer som ligner og som ikke er diagnostisert riktig eller psykisk ME som du kalte det. Jeg må jo også da si at jeg synes prisen er så drøy og provoserende at jeg må si meg enig med deg Silje. Det er ingen tvil om at de utnytter desperate mennesker. Det betyr jo likevel ikke at det ikke virker, men det burde ikke vært lov å ta så høye priser på et så lite kurs! Det henger ikke på greip! Alle vet at de fleste unge syke ME-pasienter ikke eier noe og mange av oss er sosialklienter fordi vi har blitt syke i ung alder.
Så har jeg lyst til å si til Silje: Aldri gi opp håpet!
Jeg har jobbet j... hardt, men har nå blitt bedre.
Klem S

Selma 11/10/2008 - 00:18

Hei Silje.

Takk for et fint innlegg.
Det er viktig å si ifra. Det er viktig å gi beskjed om at man mener noe annet.
Det er viktig å tørre.
jeg er så hjertens enig med deg.
Jeg har selv ME og synes alt som har med LP å gjøre stinker money, money, money...
Og jeg blir irritert og oppgitt over mangelen på kunnskap om ME både fra de som driver med LP og fra div. artikler i media.
Håper vi en dag får svaret på gåten og at vi får en verdig behandling, blir møtt med respekt og forståelse.
Dette er et mareritt!
Selma.

Tilde 10/10/2008 - 22:32

Tusen takk, Silje!

Jeg har selv ME og det aller verste med å være syk er å bli mast på om diverse vidunderkurer. Jeg får vondt i magen av å se LP-oppslag. Selv om jeg er syk, har smerter og lever på sparebluss, har jeg et godt liv. La meg få bli bedre i mitt eget tempo! Det er ingen skam å være syk.

Wenche Tømmervik 10/10/2008 - 22:19

Hei.
Flott med folk som tar bladet fra munnen. Jeg må innrømme at jeg også har reagert på den vanvittige prisen der mange ME-pasienter ikke ser noen annen utvei enn å skaffe pengene for å få tilbake et liv de savner.

Mari 10/10/2008 - 21:02

Kjære Silje

Takk for et nyttig innlegg, med et nært blikk inn i hvordan hverdagen er for ME-syke. Dine skriverier ga meg mye igjen for tiden jeg brukte på å lese.
Jeg håper inderlig at din fysiske sykdom kan leges, og at du samtidig finner måter å være komfortabelt til stede med det som er.
Jeg vil tro at et opplegg som LP virker best for mennesker som virkelig har tro på metoden, og som går inn i den "med hud og hår". Nå kjenner jeg ikke så godt til prosessen, men jeg innbiller meg at den jobber med mentale mønstre ut fra en tanke om at kropp og sinn jobber sammen. Min egen erfaring er at kroppen "husker" det som bevisstheten prøver å fortrenge, og at sterke følelser kan ta mye energi om de ikke blir anerkjent og sett på. Jeg reiser nå til Australia for å studere nettopp kroppsbasert psykoterapi, og er svært spent.
Jeg ønsker ikke å pålegge deg noe mer press, og jeg er fullt klar over at medlemmene i foreningen din sannsynligvis har utvekslet erfaringer om det meste. Jeg har selv jobbet meg gjennom en nakkeskade, og vet hva det er å "prøve alt". Likevel vil jeg tipse deg om hva kostholdet kan ha å si for helse, og vise til at både melk og gluten kan være blant årsakene til til sykdom i nervesystemet. Fordi at det kan være umulig å få et korrekt svar på blod og urin tester når det gjelder en slik proteinintolleranse, vil jeg råde deg eller de som kjenner seg motiverte og i stand til å kunne klare det, om å prøve 1-3 uker uten mel og melk i maten, og på denne måten teste seg selv ved å se om det skjer en forbedring. For veiledning, motivasjon, oppskrifter og råd, kontakt meg via mitt nettsted
www.kraftlinjen.no

dorthe Leth 10/10/2008 - 20:24

TAKK Silje.Dette var et meget verdifullt innlegg. Jeg er mamma til en 16 år gammel jente med ME. Hun har vært syk siden hun var 7 år. Min datter er bedre nå, men det er på grund av en lang prosess, med alternativ behandlig og hennes egen mentale arbeide.
Jeg er selv alternativ behandler. Jeg jobber med rosenmetoden, healing, kraniosakral, jin shin jyutsu, plus litt til. Det er ikke første gang der har kommet en "mirakelkur" mot ME. Denne gang hoppet jeg nesten på vognen.jeg reagerte dog på sammensettingen av behandlingsformen, og på prisen. Men jeg ønsker å være åpen ,uten at se meg selv som allvitende, - så jeg har tenkt"mulig denne behandling er riktig, men det stemmer lissom ikke helt, - i alle fall ikke for mit barn" . Men presset er der pga den mye positive omtale.
Jeg mener man skal ikke behandle sitt eget barn, - men jeg har måttet lære meg metoder jeg tror på, og som kke var videre tilgjengelig i Norge. Det gjør vi kan jobbe med ME'en på en bedre måte.
Jeg fortsetter min søken, og har nye ting i sikte jeg vil ha lært - som forhåpentlig kan gi mere effektiv behandling.
Silje er inne på noe MEGET viktig... Mangelen på forståelse av sykdommen hos de som uttaler seg. Dette er ikke en psykisk sykdom, men en sykdom som er vanselig å bære psykisk. Mye av jobben for ME syke handler om å finne livskvalitet og en positiv hverdag med de forutsettinger som er der - den dag - . Hos oss var barneårene de tøffeste og mest ødeleggende, pga voksnes manglende forståelse. Det er de sår min datter sliter mest med nå.
Men jeg er glad for ME har kommet mere i søkelyset, og jeg er umåtelig glad for jenter som silje samler de krefter og mot som skal til for å stå frem med sin EGEN mening.
Tro meg , jeg har sett hva det koster!! Jeg håper mange får med seg denne artikkel. Hilsen Dorthe Leth, tønsberg, dleth@start.no
Igjen - Takk Silje. Jeg håper


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.