Behandler.no - Norges største oversikt

Lyd som gir bedre psykisk helse

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 26.09.2018hånd, hodetelefon og strenger
Foto: Schutterstock

ASMR er et fenomen som kan oppstå når man hører på lyd. Dette kalles også hjerneorgasme og har "tatt av" på nettet. Men for mange er dette et gammelt og kjent alternativ.

Det er spennende når gode gamle metoder og fenomener oppstår i ny forkledning eller med ny forklaring. Innen lydterapi er det utviklet en rekke ulike modeller ut ifra forskjellige tradisjoner og det brukes flere begreper, som lytteterapi, lydhealing og klangmassasje. Lyd kan rettes mot bestemte problemer som lindres, eller man kan få en totalopplevelse som gir en avslappende tilfredsstillelse.

 

Les om Lydterapi
Les om Musikkterapi

 

 

ASMR er siste skuddet på stammen og oppleves gjerne via video. Det går ut på at ulike lyder hjelper folk med å finne ro, lindre angst, med søvnproblemer, som smertelindring og har mye til felles med meditasjon og mindfulness.

 

ASMR er forkortelse for autonom sensorisk meridiansk respons, også kalt hjerneorgasme, eller "braingasm” på engelsk. Folk som er opptatt av lyd setter sammen lydsnutter eller lydbilder som man kan høre på. Det kan for eksempel være knitring fra papir som blir krøllet, vann som renner, tekstil som blir skrapet på, en stemme, hvisking. Det er bare fantasien som setter grenser. De som får en ASMR-opplevelse av å høre på disse lydene beskriver det som en kribling i hodet eller som et hjernegjesp eller gåsehud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opphavet til begrepet ASMR er amerikanske Jennifer Allen, som allerede i 2009 omtalte dette som et fenomen og deretter etablerte en forening. Stadig flere fatter interesse og kanaler som viser ASMR-videoer har millioner av visninger verden over. Det forskes, det utgis bøker. Nylig skrev også Nrk om fenomenet.

 

Å høre på lyd kan være et bra medikamentfritt alternativ. Ved uro, søvnproblemer og smerter er det mange som tyr til en pille for å lindre problemer. Overmedisinering foregår i stor stil og psykiske lidelser og smertelidelser er faktisk i toppsjiktet. I Europa er det årlig 197 000 dødsfall på grunn av skader etter bruk av legemidler. Dette kan reduseres ved å bruke alternativ metoder, som for eksempel lydterapi.

 

 

Les om behandlingsmetoder innen:

Psykisk helse & Psykoterapi

Mental trening & Coaching

 

Relaterte saker:

Lydterapi ble veien ut av ME

pH-balansen påvirkes av lydmassasje, Vibroakustisk terapi (VAT)

Alternativ og komplementær behandling kan redde liv

 

Her kan du høre eksempler på ASMR videoer (Youtube)Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.