Behandler.no - Norges største oversikt

Trygve Hausken tildeles Brobyggerprisen Fritt Helsevalg 2018

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 15.01.2019Trygve Hausken
Trygve Hausken er eksepert på sykdommer i magen og fordøyelsessystemet og forsker nå på forholdet mellom hjerne og tarm. (Foto: Ingrid Hagerup)

Professor Trygve Hausken forsker på mageplager og er særlig opptatt av pasientgruppen med IBS - irritabel tarm syndrom og forholdet mellom hjerne og tarm.

Trygve Hausken (f. 1951) er spesialist i indremedisin og i fordøyelsessykdommer og professor i gastroenterologi og ernæring ved Haukeland universitetssykehus og ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen.

Hausken er sentral i forskning innen hjerne-tarm aksen og har gjort seg bemerket innen behandling av IBS og Crohns Sykdom, samt andre magesykdommer.

I et intervju publisert på Forskning.no forklarer Hausken at han i sin forskning nå ser på forholdet mellom hjerne og tarm, og at det brukes teknikker slik som avansert MR, genetikk og avansert undersøkelse av tarmflora for å belyse dette. Det kan være vanskelig å vite om det er mageproblemene eller hjerneaktiviteten som skaper ubalansen, men funnene gir god grunn til å anta at pasienter med mageplager vil ha god nytte av å behandle hodet også, ifølge Professor Trygve Hausken.

– Det er viktig å redusere stress, for eksempel gjennom kognitiv terapi, eller gjennom andre teknikker som meditasjon og mindfulness. Hypnoseterapi kan også være også et alternativ, sier forskeren.

 

Hva er Kognitiv terapi

 

Hva er Meditasjon og mindfulness

 

Hva er HypnoseterapiBrobyggerprisen Fritt Helsevalg er en utmerkelse som siden 2004 har blitt tildelt personer, institusjoner eller organisasjoner, «som i særlig grad utøver eller fremmer utøvelse av et integrert og helhetlig helsetilbud med det beste fra både alternativ behandling og skolemedisin, med fokus på forbrukerne.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
I sin begrunnelse fremhever juryen følgende fra nominasjonen:

 «En enestående person og menneske av “den gamle sorten” – som våger å tenke selv, har et stort hjerte for å hjelpe pasientene, bidra til kompetanseheving, forskning og utvikling på universitetet, og ikke minst internasjonalt engasjert. Han jobber primært med gastro, mage, tarm, men er 110 prosent fokusert på at hver enkelt pasient er individuell og kan ha behov for tverrfaglig oppfølging».

Hausken ble i 2018 tildelt 6 millioner NOK fra Forskningsrådets FRIMEDBIO midler på prosjektet «Gut Feelings: Brain-gut-microbiota interaction in functional gastrointestinal disorders».

Tildelingen skjer torsdag den 17. januar kl. 18.00
i Oslo, Prinsens gate 6.Tidligere mottakere av Brobyggerprisen:

 

2017: Geir Flatabø

2016: Jordmorteamet

2015: Pål Hermansen

2014: Siri Aabel

2013: Stig Bruset

2012: Leif Ims

2011: Dag Viljen Poleszynski

2010: Christian Darling

2009: Audun Myskja

2008: Bjørn Johan Øverbye

2007: Allan Fjelstup

2006: Vilhelm Schjelderup

2005: Karl-Ludvig Reichelt

2004: Kilden Helse / Roald Strand
Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning
Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.