Behandler.no - Norges største oversikt

Honning hjelper der tradisjonell behandling må gi opp

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 10.10.2008Honning i behandling av sår er et alternativ for norsk helsevesen.
-Jeg stiller spørsmål ved hvorfor vi bruker milliarder av kroner når det finnes så enkle og effektive grep, sier sykepleier Inga Sørlie.


Møtt med skepsis og latter
Behandlet pasient med lynghonning
Stor oppmerksomhet på Island
Lange tradisjoner
Honningens egenskaper
Flere studier på honning og sårbehandling
Sårbehandling kostbart
Ønsker forskning i Norge
Fremgangsmåte

Honning i sårbehandling har vært brukt i århundrer, inntil industrien kom med tilbud om nye remedier, som ikke nødvendigvis har vært et fremskritt. Deler av moderne sårbehandling gir ingen effekt og kan dessuten gjøre vondt verre.

-Hvorfor ikke prøve dette ut på sykehus og sykehjem når det kan spare folk for lidelser og dessuten spare penger. Det kan ikke annnet enn å gavne folk, sier Inga Sørlie til alternativ.no

-Jeg stiller spørsmål ved hvorfor vi bruker milliarder av kroner når det finnes så enkle grep. Det er klart vi burde se mer til naturen. Vi har ting for hånd hvis vi bare vil bruke det, sier Sørlie

Møtt med skepsis og latter
Inga Sørlie skrev en litteraturstudie om honning i sårbehandling ved sin avsluttende eksamen i sykepleiefaget 2007. I tillegg har hun selv erfaring med å behandle sår tradisjonelt gjennom hjemmesykepleie og praksis på sykehjem.

Da hun skulle skrive sin oppgave om honning og sår møtte hun endel skepsis blant sine kolleger.  Dette virker da ikke, for noe tull, fikk hun høre.
-Mange lo litt, men jeg skal si det ble slutt på latteren da de så resultatet, sier Sørlie.


Inga Sørlie
Behandlet pasient med lynghonning
Med sin oppgave ønsker Sørlie å belyse om honning kan være et alternativ å bruke i sårbehandling av kroniske decubitussår, dvs. trykksår eller liggesår,
ettersom disse kan være langvarige og vanskelige å få tilhelet.

I forbindelse med oppgaven har hun selv erfart at en pasient har fått helet et vanskelig sår ved hjelp av honning. Pasienten var i begynnelsen av 70- årene, og bodde i egen bolig. Han fikk besøk av kommunehelse- tjenesten tre ganger pr. dag. Vedkommende hadde et stort, infisert sår som ikke ville gro.

Lege godkjente bruk av honning i såret, som ble smurt innvendig og utvendig med honningen. Melolin blir lagt utenpå for å holde honningen på plass slik at den ikke rant utover, fordi honning smelter ved hudkontakt på grunn av kroppstemperaturen. Honningtypen som ble brukt var norsk lynghonning.

Etter få uker kunne man se store forandringer til det bedre i såret. Gule stafhylococcus, nekrose og lukt var borte. Såret minket både i dybde og i omkrets. Etter 8 uker hadde det blitt til et lite sår som grodde fint.

I dette tilfellet brukte Sørlie norsk Lynghonning i behandling, men hennes erfaring at det ikke gjør noenn forsjell hva slags honning man bruker, så lenge den er ren og ikke utblandet.

Stor oppmerksomhet på Island
Sørlies arbeid har fått stor oppmerksomhet på Island, etter at den islandske storavisen Morgenbladid skrev om henne. En reporter tok kontakt etter å ha hørt om et eksepsjonelt sykdomsforløp. Etter artikkelen fikk hun henvendelser fra folk som hadde hatt store problemer sår og som ønsket mer informasjon.

En av disse var en kvinne, som hadde en mor med ett sår på kneet. Dette såret hadde hun hatt i ca 2 år. Såret hadde ført til mange sykehusbesøk for å fjerne dødt vev, uten at dette hjalp, såret grodde ikke. Kvinnen fikk overtalt hjemmesykepleien til moren til å bruke honning etter anvisning fra meg. Bare etter få uker minket såret og det grodde fint. Kvinnen fortalte meg at både moren og hennes lege var henrykte over dette. Kvinnen fortalte meg at for første gang på 2 år smiler hennes mor og at hun nå føler håp for fremtiden, forteller Inga Sørlie.

Lange tradisjoner
I oldtiden var honning vanlig i sårbehandlingen, men dette gikk man bort fra etter hvert som forskning tok til på andre produkter. Honning inntar en særstilling blant de naturpreparatene som er blitt brukt i sårtilheling, og ble brukt allerede rundt 1500 f.Kr. i Egypt, der sår ble behandlet med lin som var preparert med honning.

Det sies å vite at honning ble brukt til å behandle infiserte sår allerede 2000 år før bakteriene ble oppdaget. Omkring 50 f.Kr. beskrev Dioscorides at honning var bra for alle  råtne sår og dype sårhull .

Honningens egenskaper
Honning har en antibakteriell virkning samtidig som den er hygroskopisk, det vil si at den tiltrekker seg fuktighet fra luft som har over 60 % relativ fuktighet og gir fra seg dersom luften er tørrere. Honning har vist veksthemmende virkning på en rekke mikroorganismer, for eksempel arter som staphylococcus, salmonella, basillus, micrococcus og tuberkulose.

Disse egenskapene gjør at honning har vært brukt hyppig som sårsalve ved kuttsår, liggesår og brannsår og den har blitt brukt mot infeksjoner i mange ulike type sår, som brannsår, venøst leggsår, diabetes sår, decubitus, abscesser, infiserte sår etter kirurgi, nekrose. Der ikke noe annet har sett ut til å hjelpe, har honningen vist seg og gi svært gode helingsresultater.

Fremgangsmåte:
Vask hendene, rens med rent vann, smør honning både innvendig og utvendig (slik at det dekker alt, også alt område som er rødt) på såret. Legg på noe som er tett og holder honningen på plass og fest dette f.eks. med medisintape (mulig det er å få kjøpt noe på apoteket med tape på). La dette ligge urørt på i 3 dager, gjenta dette helt til såret er grodd.


Flere studier på honning og sårbehandling
Peter Charles Molan, University of Waikato, New Zealand skriver i en forskningsartikkel fra 2001 at honning er blitt gjenoppdaget innen den medisinske profesjonen, der den tradisjonelle moderne behandlingen har feilet. Han skriver også at det er flere publikasjoner som beskriver effekten av honning, der den viser seg raskt å fjerne infeksjoner fra sår, og som ikke viser noen forsinket effekt for tilhelingsprosessen. Det er også evidens på at honning øker tilhelingsprosessen. I laboratorieforsøk har det vist seg at honning har en antibakteriell virkning mot en hel rekke bredspektrede bakterier.

Oppsiktsvekkende resultater
I Molands studie ble det forsket på 59 pasienter som hadde kroniske sår. 47 av dem var blitt behandlet i en måned til to år på den tradisjonelle måten, uten at det hadde viste noen tegn til tilheling i løpet av denne tiden. Noen hadde fått større sår. Etter en uke med behandling av honning ble det tatt en prøver av sårene. Av de 59 pasientene, viste det seg at 51 av pasientene hadde infeksjonsfrie sår etter en uke.

I en annen artikkel av australske Elizabeth Van der Weyden fra 2003, publisert i British journal of community nursing, skriver hun at honning har den fordelen at den ikke  kleber seg til såret. På grunn av det osmotiske trykket, som kommer av det høye sukkerinnholdet i honningen, trekker den ut sårsekret. Dette er med på å redusere både smerte og forhindrer ødeleggelse av granulerende vev.

Weyden skriver i sin konklusjon at bruk av honning på ett sykehjem i Australia viser seg å ha ekstrem effektivitet i sårbehandlingen. Hennes forskning på sykehjemmet kan tydelig vise svært gode resultater. I hennes artikkel var det vist 8 bilder av ett kronisk decubitus sår fra begynnelse til slutten av behandlingen med honning, et sår med stort infisert område som var svært smertefullt for pasienten ved kontakt og illeluktende. Etter to måneder med behandling av honning var såret så godt som helt tilhelet.

Sårbehandling kostbart
Sårbehandling av pasienter med vanskelig helende sår utgjør en vesentlig del av utgiftene i helsevesenet. Pasienter med kroniske sår har ofte bakterielle infeksjoner som er med på å forsinke sårtilhelingen. Det har også har vist seg at bakterier er blitt antibiotikaresistente.

I tillegg til personalkostnader kommer kostnad til bandasjer, forskjellige sårbehandlingsprodukter utviklet av farmasøytiske bedrifter, med varierende kvalitet. Flere av disse har ikke gitt ønsket resultat og enkelte har vist seg giftige å bruke. Dette kan også være en kostnad i form av smerte, lidelse og smertestillende legemidler. For yngre som har kroniske sår, er en sykmelding ikke uvanlig.

-Det har vært utprøvet produkter levert av industrien hvor honning har vært ispedd, men disse produktene har vært så dårlige at de ikke har gitt effekt, sier Sørlie.

Ønsker forskning i Norge
Honning som er mest forsket på er Manuka honning fra New Zealand. Den viser seg å ha et lavt nivå av hydrogenperoxide og gode antiseptiske egenskaper. I en annen type honning fra Australia, Jellybush, viser seg også å ha denne egenskapen. Hvorfor det ikke er forsket eller forskes på vår egen honning, om den kan brukes i sårbehandling, kan man kanskje stille spørsmål ved.

-Når honning kommer på markedet gjenstår å se, man får håpe at det ikke er mange år til den vil bli vanlig i sårbehandlingen.

-Jeg kan godt se for meg å forske på dette selv. Pasienter med diabets er et eksempel på en pasientgruppe hvor problemer med sår ofte forekommer. Det kunne vært intressant å gjøre et studie på behandling med honning på denne pasientgruppen, sier Inga Sørlie.
Kilde:
Inga Sørlie, Høgskolen i Hedmark, avdeling for helse og idrettsfag
KAN SÅRTILHELINGEN BEDRES VED BRUK AV
HONNING I DECUBITUS?
Avsluttende eksamen i sykepleiefaget, 6 semester, Vår 2007.


Les også på alternativ.no:

Bie-produkter som medisin, alternativ.no 01.08.06
I Europa finnes egne klinikker for Api terapi og jevnlig arrangeres Api-konferanser med deltagere fra hele verden. Forskning viser at honning har antibakterielle egneskaper. Api terapi er behandling med produkter fra biene. Honning er kanskje det mest brukte, men også pollen, propolis, larver, bidronninggelé, bigift og bivoks blir benyttet.

Honning viste best effekt ved hoste alternativ.no 21.08.08
Hvis høstforkjølelse setter inn - ny forskning og gammel kunnskap viser at honning virker bedre enn hostemedisin fra apoteket.


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Unni Bjørklund 02/04/2013 - 11:26

Hvordan bruker man f.eks kålomslag på sår som ikke vil gro. Skal den være rå eller kokt? Legges kålen direkte på såret? Takknemlig for svar.

Redaksjonen, alternativ.no 27/03/2013 - 10:53

@Bjørn Jakobsen
Sykepleier Inga Sørlie, som uttaler seg i artikkelen, nevner norsk lynghonning, og som det står: – men hennes erfaring at det ikke gjør noenn forsjell hva slags honning man bruker, så lenge den er ren og ikke utblandet.
www.behandler.no/inga.soerlie/

Bjørn Jakobsen 21/03/2013 - 19:03

Hei.
Er det samme hvilken Honning man bruker.
Mvh.Bjørn Jakobsen
Bodø

Roger Skjelmoen 17/03/2013 - 19:18

Ser det er ei som spørr om dette er prøvd på psoriasis. Vi har en krem som er prøvd på det og fått mange positive tilbakemld på det. Den er også prøvd på mange andre eksemer med gode resultater. Vi har også en bodylition og en håndkrem som også er gdo å bruke. Alt dette er basert på honning og propolis.

Tom Roger Bjørneseth 17/03/2013 - 18:51

Anbefaler dere å gå inn på denne siden http://honningbiene.blogspot.no/2012/11/hudleppe-produkter.html der finner dere mange flotte naturprodukter.

karina 07/04/2012 - 19:27

kan honning brukes på såre og ømme hemorider også???

Dee Berg 20/09/2010 - 13:45

Hallo, jeg jobber aktivt med sårbehandling og Manuka honning og har mye dokumentasjon og bilder som viser hvordan det fungere. Send meg en email hvis du har noen spørsmål om honning og sår eller om du har lyst til å dele erfaring.
dee-berg@online.no

Ove Klykken 04/08/2009 - 15:54

Min mormor sa bestandig at honning er godt både innvortes og utvortes. Dette kan jeg bekrefte.
Jeg har brukt det i mange år på alt muiig som har med hud å gjøre, men unngår da bruk av bandasjer og annet visvas. Effekten er slående på alle mulige sår i huden: Solbrenthet, brannskade, kutt og irritasjonssår, etter kontakt med brennmanet.
Luft og honning, pleier jeg å si.
Prøver for tiden honning mot neglsopp. Alle tåneglene er infisert. Det bremser faktisk,til min overraskelse, men man bør gå inn på et tidlig stadium, tror jeg. Jeg har hatt neglsoppen i en fem seks års tid. Men skal etterhvert prøve med en forutgående behandling med grønnsåpe. Men først skal jeg gardere meg mot smitte fra nabonegler, sokker og annet.
I det hele tatt, er det noe med huden så prøv honning. Honning og luft, pleier jeg å si.
Helsevesenet er ikke interessert i enkle og billige løsninger. Helsevesenet er interessert i å være i vekst. Og farmaseutisk industri er en svulst som må vokse, eller dø.

Eva Thuseth 13/07/2009 - 11:54

Forsvinner honingen også nå da??? når andre enn alternative finner ut at de gammle tingene er bedre og mindre giftige, enn kjemikaliene. Skal honningen også lages kjemisk ? Eller må vi ha resept ?????

Elizabeth Knudsen 07/06/2009 - 20:34

Jeg har i mange år - kanskje tjue, brukt honning på herpes/munnsår. Jeg pleier å gi rådet videre til andre og nå som jeg har lest at dette også virker med stor helbredelse på alle typer sår, har jeg videresendt artikkelen din til legestanden i min hjemkommune.

Inga Sørlie 06/03/2009 - 08:46

Hei Unni
Ja, det kan du, les prosedyren hvordan du gjør dette her på siden.
Lykke til.

unni lillehovde 27/02/2009 - 13:52

kan jeg bruke honning på leggsåret mitt,det er etter indre årebetenelse,jeg har vært til behandling på sykehus flere ganger,men ingen hjelp.

ingunn mikkelsen 23/02/2009 - 09:35

Dette med honning i sår høres interessant ut. Skal teste det ut på en av mine decubitus pas, som har slitt med sår lenge.

Inga Sørlie 14/12/2008 - 10:26

Hei Hans.
Du har helt rett i at en del enzymer i honningen blir ødlagt av oppvarming. Ved forkjølelse lønner det seg kanskje ikke å ha honning i kokt vann/te, heller ta en skjed med honning rett i munnen og svelge. Når det gjelder forskning på honning, er dette gjort i stor stil i Australia og New Zealand med meget gode resultater.

Hans 13/12/2008 - 13:58

Har hørt at birøktere varmer opp honningen og at noen ensymer blir ødelagt, men vet ikke om dette har betydning for sårbehandlingen. Er det noen som vet?
Marie spør om psoriasis. Ta kontakt Marie, jeg vet noe, men plassen tillater ikke her.

Sidsel H Hellebakken 03/11/2008 - 21:35

Er selv utdannet Helhetsterapeut(akupunktør,soneterapeut,gestalterapeut,otopat,mm også fagmedisinsk utdannet,av alle ting jeg har prøvd er faktisk honning det beste middel mot sårbehandling,med tanke også på ørelysbehandling,som er laget av bivoks,det gir en utrolig effekt,har fått mange pasienter brabed bruk av honning,min bestemor startet alltid dagen med å spise en skje med honning,hun brukte honning som en slags maske til ansiktet,Hun var alldri syk og den dagen hun døde 93 år gammel,hadde hun faktisk fløyelshud og ikke mange rynker der i gården.Så hadde man brukt mere av det ma finner i naturen,så tror jeg vi mennesker hadde klart å lege oss selv.

Anne Linnestå 03/11/2008 - 11:48

Kan underskrive på at honning er effektivt i sårbehandling !Har som sjukepleiar bruka det med stort hell, likeins på vanskeleg opr. sår hjå hunden vår !

Marie 22/10/2008 - 15:35

Har noen prøvd det på psoriasis, virker det helende der?

Andreas Finstad 13/10/2008 - 14:50

Effekt av honning bekreftes. Etter bypassoperasjon 2005.Blodårer hentet fra legg. Sår måtte åpnes etter 14 dager. Det var da hevelse og en eneste stor verkbyll.Etter ordre fra St. Elisabeth ble etter såråpning beordret å sette leggen i grønnsåpevann 10 min. Deretter innsetting med honning. Grønnsåpe og honning innkjøpt på nærmeste remabutikk og sårskifte utført ved Klæbu rehab.senter. Etter 2 døgn var hevelse i såret borte.

Heinz W. Muller, GP.NM 13/10/2008 - 10:42

Jeg har behandlet flere pasienter som har hatt sår "som ikke ville gro" og benyttet både vanlig kålomslag, og også cayennepulver (Capsicum), men har erfar at med honning tar det mange ganger litt lengere tid, men til gjengjeld er behandlingen med honning smertefri og etterlater ingen merker på huden etter at såret har grodd.

Håkon Krogseter 12/10/2008 - 20:49

Min far brukte det på et sår som ikke ville gro og ble bra. Har hørt eller lesr et sted at honning inneholder antibiotika. Bruker selv mye honning i kosten.

Jeppe Pettersen 11/10/2008 - 13:07

Jeg har over flere år hatt matallergi, særlig mot mel og melk, men også andre ting. Har jobbet med dette på forskjellige måter, sist en behandling basert på homeopatisk bie. jeg fant dette i en bok av Peer Bach Boesen, dansk antroposofisk lege, "Allergi, årsager og behandling". Opplever at det har virkning på flere områder enn magen. Boesen mener at dette er en langvarig prosess og det er vel min opplevelse også. ser på behandlingen som positiv så langt. Hilsen Jeppe

Anne Birte Høgestøl 11/10/2008 - 11:06

Dette burde spres rundt i hjemmesykepleien - mange vet at dette virker - men ingen tør å ta det i bruk! På tide at man bruker hodet i sårbehandling ,som koster utrolig mye penger.Men det må vel være "vitenskapelig bevist" for å kunne tas i bruk ?Håper mange vil spre denne artikkelen videre.

Heidi Moholt 11/10/2008 - 00:18

Endelig er fornuften kommet.Jeg er selv vokst opp med honning,og vet at det hjelper.Det er mye fra naturen vi faktisk burde begynne og bruke,isteden for medisiner som bare nedbryter kroppen


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.