Behandler.no - Norges største oversikt

Solvett som gir helsefordeler

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 11.04.2019Kvinne som holder telefon inntil øret.
Foto: Schutterstock

Endelig lysere dager med herlige stunder i vårsola. Men det gjelder å passe på, for både solen og produkter vi bruker for å beskytte oss kan gi stor skade.

Javisst er det skjønt å nyte livet ute. Så snart anledningen byr seg er vi nordmenn å se ute i naturen -  på tur, sittende på en benk med ansiktet vendt mot sola eller liggende langflat på en solseng. Fordelene er mange, men det gjelder å passe på for der er farer som lurer.


Risiko for kreft

Solen er en viktig kilde til vitamin-D og når vi soler oss dannes dette vitaminet i huden. Men det gjelder å ikke overdrive, for samtidig kan skadelig strålig være en alvorlig trussel mot helsa. Ofte vet man ikke årsaken til kreft, men for hudkreft, så vet vi at rundt 90 prosent har sammenheng med UV-stråler fra sol og solarium.

Ifølge Kreftforeningen er føflekkreft er krefttypen med sterkest økning i Norge. Vi har høyest dødelighet i Europa, og internasjonalt er Norge topp fem i forekomst, tapte friske leveår og dødelighet.

Følg med på UV-varsel


Hormonforstyrrende kosmetikk

Beskyttelse er viktig, men det er viktig å ikke ta til takke med hva som helst. I butikkhyller og apotek finner vi solkrem som inneholder miljøskadelige stoffer, som kan være hormonforstyrrende, allergifremkallende og kreftfremkallende. Mange av disse stoffene er ikke forbudt, så det er opp til oss forbrukere å lese nøye på innholdsfortegnelsen før vi kjøper.

Se opp for parabener, siloksaner og triklosaner  -  kjemiske tilsetningsstoffer med skadelige og ofte ukjente virkninger!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lovlige konserveringsmidler som parabener kan være østrogenhermende og dermed forstyrre hormonbalansen. Forskere har lenge sett på sammenhengen mellom farlige kjemikalier, dårlig sædkvalitet og tekstikkelkreft hos menn og den store økningen av brystkreft hos kvinner. Parabenene er funnet i kreftsvulster og det er påpekt at svulstene finnes i den ytre delen av brystet, hvor stoffene kan ha trengt inn.

Siloksan brukes av industrien for å skape en bløt og glatt effekt på blant annet  kremer. Triksolan brukes for å drepe bakterier i kosmetikken, men kan samtidig føre til antibiotikaresistens og er svært skadelig for miljøet. Stoffet er også knyttet til allergirisiko.

Barn er spesielt sårbare for kjemiske stoffer. Forskere er bekymret for hvordan disse stoffene påvirker hjernens utvikling hos barn, med tanke på blant annet motorisk og kognitiv utvikling og ADHD. Gravide og påvirkning på det ufødte barnet har også vært i fokus.

I 2011 forbød Danmark bruken av propyl- og butylparaben i produkter til barn under 3 år, fordi de mente man hadde for lite kunnskap om eksponering, opptak og nedbrytning av parabener hos små barn.

EU opprettet i 2013 en oversikt med samtlige parabener, som stoffer med mulig hormonforstyrrende virkning. Dette innebærer ikke forbud, men at de skal gjennomgå nærmere vurdering.


Økologisk, ikke la deg lure

Det er ikke gitt at produktet er bra selv produsenten kaller det ”grønt” eller ”naturlig”. Og man skal være klar over at ”økologisk” ikke er et beskyttet begrep og at det er ulik praksis for de forskjellige godkjent-merkingene.

Du må selv undersøke hvor stor prosentandel av produktet som er økologisk og rent. Det forekommer øko-godkjente produkter der kun 10 prosent av innholdet er økologisk. Resten kan være litt av hvert.


Sol deg med vett!
Ikke smør noe på huden din som du ikke kan spise!

Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.