Behandler.no - Norges største oversikt

Omstridt aspartam

Av Oddrun-Helen Berntsen, journalist
Publisert: 25.10.2008Kunstige søtningsstoffer har lenge vært grunnlag for faglig uenighet og en rekke studier. Av disse søtningsstoffene har aspartam fått aller mest oppmerksomhet. Debatten raser stadig videre, og motpartene i diskusjonen står til tider steilt mot hverandre.

Rapport støtter bruk
Avviste forskning
Skadevirkning


 

Helsemyndighetene har lenge sagt at produkter med kunstige søtningsmidler er et godt alternativ til vanlig sukker. Inntaket av sukker har steget betraktelig etter andre verdenskrig (men en liten nedgang de siste årene) og har bidratt til økning i helseskadelig overvekt og diabetes i alle aldersgrupper. I tillegg reduserer aspartam faren for tannråte både blant barn og voksne.

 

Rapport støtter bruk
I mars 2007 kom en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet til Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet. I denne rapporten støttes anbefalingen om at de fleste kan begrense sitt sukkerinntak ved å drikke varer med andre søtstoffer enn sukker, uten at dette innebærer helsefare.

 

EUs Vitenskapskomité for matvarer (Scientific Committee on Food) anbefaler at man ikke skal overskride 0-40 mg per kg kroppsvekt per døgn. Så lenge man holder seg innenfor denne grensen, skal ikke aspartam ha noen skadelige virkninger for helsa. Atle Wold, seksjonsleder i Tilsynsavdelingen ved Mattilsynets hovedkontor, bekrefter dette.

 

Fakta om aspartam
Aspartam er et kunstig søtningsstoff som er 200 ganger søtere enn vanlig sukker. Søtningsstoffet har vært på markedet siden 1981.
Aspartam er et av de vanligste søtningsmidlene i bruk i dag og har fått et eget E-stoffnummer av EU. Dermed kan aspartam gjenkjennes som E951, men da molekylet ikke er varmestabilt, er det dårlig egnet til baking. Aspartam er derimot en bestanddel i en god del næringsmidler.

Aspartam er kategorisert som en ikke-karbohydrattype, og stoffets kjemiske betegnelse er aspartyl-fenylalaning-1-metyl ester. Dette betyr at aspartam er en metylester i dipeptidgruppa bestående av aminosyra aspartat (asparaginsyre) og den essensielle aminosyra fenylalanin.

 

-EUs komité og Norsk Vitenskapskomité for mattrygghet vurderer at det er trygt å bruke aspartam, og det er det vi støtter oss til. Alle tilsetningsstoffer er stadig opp til nye vurderinger for å kartlegge ny kunnskap som stadig dukker opp. Vår jobb i Mattilsynet er å tilse at aspartam deklareres på riktig måte, sier Wold. Han legger til at Mattilsynet forholder seg til tilsetningsstofforskriftene, som inneholder lister over fastsatte mengdebegrensinger som er antatt trygge.

 

-Det er viktig å poengtere at kunstige søtstoffer er et godt alternativ når det gjelder å redusere sukkerinntaket. Men på samme tid må det sies at det var aldri meningen at disse søtstoffene skal inngå som basismatvarer. Hvis folk drikker litervis med lettbrus, er det uansett ikke sunt. Ved fedme er aspartam et godt alternativ, men det får være grenser for alt. Vi vil ha folk vekk fra det søte og inn på et variert og sammensatt kosthold, fastslår Wold. Seksjonslederen mener at aspartam kan ha fått skylden for mer enn det som er rimelig.

 

-Folk får i seg mange andre tilsetningsstoffer som kan forårsake symptomer som for eksempel hodepine eller andre plager. Det er fort gjort å peke ut aspartam som synderen, selv om det kan være noe helt annet de reagerer på, mener Wold.

 

Avviste forskning
Det finnes mange indikasjoner som kan antyde helsefare i forbindelse med aspartam. I løpet av de siste tretti årene er det blitt gjort en mengde studier som har undersøkt hvorvidt aspartam kan være kreftfremkallende. Blant annet ble det gjennomført en studie ved European Ramazzini Foundation i Italia i 2006. Denne studien konkluderte med at aspartam var et kreftfremkallende stoff og at det burde fjernes fra markedet. European Food Safety Authority (EFSA) avviste studien blankt og mente det ikke forelå nok bevis for at aspartam kunne ha en slik skadelig effekt på den menneskelige organismen.

 

Derimot foreligger det ubestridelig forskning som viser at aspartam ikke bør brukes av pasienter med Føllings sykdom. Disse pasientene har nemlig en genetisk defekt i omsetningen av fenylalanin, en aminosyre som inngår i aspartam. Det anbefales heller ikke å gi barn under 3 år noen form for kunstige søtningsmidler.

 

Skadevirkning


Dag Viljen Poleszynski

-Aspartam inneholder fenylalanin og metanol. Begge disse stoffene kan være skadelige. Generelt bør man ikke innta syntetiske søtstoffer fordi kroppen kan mangle mekanismer for å avgifte eller nedbryte dem. Derfor kan tilfeldige enkeltpersoner få helseskader av dem, sier Dag Viljen Poleszynski. Han er ernæringsfysiolog og fagredaktør for magasinet Mat&Helse og har blant annet forfattet boken ”Sukker – en snikende fare” sammen med Iver Mysterud.

 

I USA har det kommet en del alarmerende rapporter når det gjelder aspartam og mutippel sklerose-liknende symptomer. Det har også vært gjentatte diskusjoner om at aspartam kan gi søvnforstyrrelser, humørsvingninger, depresjoner atferdforstyrrelser og demens.

 

-Aspartam kan føre til nerveskader og skade på alle kroppsorganer. Dette rammer ikke alle, men man vet ikke på forhånd hvem som kan bli syk av dette kunstige stoffet, sier Dag Viljen Poleszynski. Han mener at søtstoffer, inkludert vanlig sukker, generelt bør unngås. Det finnes gode alternativer som f.eks. erytritol og xylitol, to sukkeralkoholer som motvirker tannråte.

 

-Kunstige søtstoffer er med på å opprettholde trangen til søtt. Det beste er derfor å kutte ut alle søtningsmidler og unngå brus i alle former. Den beste tørstedrikken vi har, er rent vann, gjerne tilsatt sitronsaft. Dessuten viser noen studier at mange ikke blir slankere av å bruke aspartam. Poenget er å tilføre kroppen det som er bra for den, ikke det som er kan virke negativt. Sukker og kunstige søtstoffer tilfører ingen nødvendige næringsstoffer, avslutter Poleszynski.

 

Dermed kan det se ut til at motpartene slett ikke står så langt fra hverandre som man skulle tro, og at et sunt og fornuftig kosthold er veien til best mulig helse. For det er tydelig allmenn oppfatning at det søte liv helt klart bør bestå av annet enn søtstoffer, enten de er syntetiske eller ikke.

 

Oddrun-Helen Berntsen er journalist, forfatter og biopat og har skrevet artikkelen ”Omstridt aspartam” for alternativ.noFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


consciousness 16/07/2009 - 18:56

Jeg er veldig følsom og kan kjenne at aspartam funker på nervesystemet mitt som gift hvis jeg inntar det. Jeg får forverring av allerede belastet nervesystem symptomer som resultat av flere års forgifting av urent vann og ulike metaller, samt sprøytemidler gjennom kosthold, tannlege fyllinger og som sakt urent vann. Det sier seg selv at teknologisk så klarer ikke mennesker å konkurrere med intelligensen til gud i forhold til den mest kompliserte fungerende teknologisk wonder som kroppen er. ved å lage kjemikalier som passer blod og hjerne barrieren og entrer det mest kompliserte nettverk av materie i universet. Og at dere tror eventuelt at de som lager evig bivirkning liste preparater at det ikke er noe annet en grotesk frankenstein eksperiment med din kropp og sjel. Det eksisterer en konspirasjon!!!

Svein Folkeson 26/04/2009 - 10:52

Min datter på 6 år fikk migreneanfall ca 1 gang per måned inntil vi ble oppmerksom på aspartam og dens bivirkninger for noen. Vi sluttet med å spise mat og drikke som inneholder aspartam og har etter det hatt maks et migreneanfall per år. Hun er idag 12 år.

Oddvar 22/11/2008 - 20:45

Min ærfaring med aspartam, er at jeg får luft i magen,
samt diare og smerter som jeg har måtte på sykehus for å fått stoppet.

Anonym 10/11/2008 - 11:30

Sukrin er et godt alternativ til sukker som både er naturlig og smaker bra! I motsetning til Stevia er det lovlig i Norge, og enkelt å få tak i på helsekosten.

Ove 02/11/2008 - 14:15

Stevia er et naturlig søtningsmiddel laget av en plante. Godt alternativ!!

Anonym 02/11/2008 - 12:29

Men er det farlig å bruke aspartam i et par kopper med te i uken.. Jeg lager det meste av all mat fra bunnen av og drikker ikke lettbrus og slikt.. Er det da helt ok å bruke dette som søtstoff til teen?

Jeg slanker meg og MÅ ha søtstoff i teen min, og har vært veldig fornøyd med å bruke aspartam kontra honning eller sukker. Syntes suketter blir så skarpe i smaken..


Hans Torvald 01/11/2008 - 20:47

Jeg har hørt om en plante, som kan dyrkes her og brukes i stedet for sukker, aspartam etc. Men tror ikke den er lov å selge over disk lengre, før ble den solgt hos enkelte, som forhandlet kosttilskudd.
Kan noen hjelpe meg med hva denne planten heter ev. skaffe meg noen frø.
Det virker ikke som om aspartam har noen god virkning på meg, og jeg har i hovedsak kuttet det helt ut.
hans_torvald.robberstad@getmail.no

Mona 31/10/2008 - 20:30

Er det dette søtningsstoffet som du kjøpte?
Det er ihvertfall i brus osv. Inneholder bla. metanol.
kan føre til depresjoner,humørsvingninger osv.

Anne S. Brendøy 28/10/2008 - 18:51

Kjempebra info på dette. Har hørt mye rykte om aspartam og det var veldig greit å få litt konkret fakta.

Røstad Astrid 28/10/2008 - 10:57

Takk for nyttig info. Skal legge om til bedre rutiner ved å lese mere varedeklarasjonen. Min kollega er også innstilt på dette, og glad for artikkelen.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.