Behandler.no - Norges største oversikt

Levende mat forebygger og hjelper ved kroniske lidelser

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 13.11.2008Det finnes mange teorier omkring mat og helse. Levende mat eller Raw -food har allerede etablert seg som en kostholdstrend i USA og stadig flere før øynene opp for å spise rå mat her til lands. Polaritetsterapeut Unnolv Bjerknes har gjennom mange år vært tilhenger av Levende mat og forteller alternativ.no om dette.

Legg gjerne igjen din kommentar til artikkelen, se under.

 

Enzymterapi
Levende mat
Bevare maten
Syre-base
Næringsinnholdet i maten

 


-Cellene vi har i kroppen vil holde seg friske og vitale. Vi vedlikeholder
kroppen vår optimalt med et levende kosthold, sier polaritetsterapeut Unnolv Bjerknes til alternativ.no.

-I et levende økologisk kosthold finner vi alt vi trenger: Ikke bare proteiner og karbohydrater men også mineraler, surstoff, vitaminer, enzymer, spormineraler og hormoner. Dette trenger vi!

I Mat dyrket i kunstgjødslet jord, der sprøytemidler også er brukt, er mikro organismene nedbrutt og maten som vokser der er forringet. Det er mat som bidrar til lange helskøer og skaper mye lidelse for oss alle.

For å fungere godt trenger vi vitaminer, mineraler og enzymer. For å illustrere sier vi at vitaminene er som sement, mineralene som murstein og enzymene er byggmesteren. Hvilket hus bygger man uten en byggmester? De enzymene kroppen har benytter den fortløpende til fornyelse, reparasjon og vedlikehold.


Unnolv Bjerknes har arbeidet med polaritetsterapi mer enn 20 år.

Spiser man mat som ikke medbringer enzymer til egen fordøyelse må fordøyelsesystemet ”stjele” enzymer fra kroppens enzymkonto for å fordøye. Kroppen opplever dessuten denne maten som en truende inntrenger og sender sine hvite blodlegemer ut for å bekjempe inntrengeren som representerer fare.

-Mange hevder at enzymer er proteiner. Det viser seg imidlertid at enzymene bruker proteinene som transportmiddel. Når enzymene skilles fra proteinet mister proteinet sin mobilitet, forteller Unnolv Bjerknes.

Bjerknes har erfaring som polaritetsterapeut gjennom 20 år. Han arbeider som behandler og han underviser i faget. Kosthold er en vesentlig del av polaritetsterapi og Bjerknes holder også egne kurs i matlaging, hvor man lærer å tilberede rå mat eller Levende mat, som er betegnelsen han gjerne bruker.

Enzymterapi
Tidlig på 1930-tallet hadde enzymterapi sin begynnelse med Dr. Edward Howell. Han var kjent for sitt arbeid med kroniske lidelser og brukte dessuten tid på å forske på jordsmond og mat-enzym-terapi. Han mente at enzymer var nøkkelen til å forhindre kronisk sykdom og forlenge livsløpet. I dag brukes det enzymterapi ved flere helseinstitusjoner og av private enten som diett, mattilsetning, kosttilskudd eller som legemidler.


Levende mat
En vesentlig teori bak tanken om å spise rå mat - eller levende mat er at man har en viss mengde enzymer i kroppen, som man forbruker gjennom livet. Jo mer man har forbrukt av enzymene sine, desto fortere inntrer aldringsprosessen og nedbrytende sykdommer.

Teorien er også at vi kan fylle opp vår ”enzym-konto” ved å spise levende mat. Levende mat er frukt og grønnsaker, helst økologisk, som ikke er varmebehandlet.

Bjerknes anbefaler å spise 80% rå mat og 20% kokt - spiser man 100% ubehandlet mar er det bare fint. 6 sorter grønnsaker 2 sorter frukt og 1 sort stivelse og en sort protein. Dersom man har problemer med fordøyelsen kan man innta stivelse og proteiner i ulike måltider.

-Morsmelk er kun 5% protein og barna vokser jo enormt på den. Seriøs og anerkjent forskning anbefaler at man holder animalsk proteininntak på mellom 5 og 10 %. Voksne mennesker skal jo ikke vokse, de trenger proteiner til kroppens fornyelse og vedlikehold. Spiser man mer en 10 % annimalske proteiner beveger man seg inn i en faresone der sykdommer lett utvikler seg.

-Animalske proteiner er næring for kreftsvulster. Animalske proteiner er gjerne kolesteroldannende. Kolesterol er kilde til mange andre lidelser som diabetes, reumatiske lidelser og naturligvis hjerte- og kar sykdommer. Mange tror at kylling eller hvitt kjøtt er sunnere. Det viser seg dessverre ikke å være tilfelle. Det er like mye mettet fett i kylling som i storfe, ifølge Bjerknes.

-Planteproteiner har ikke samme negative virkning. Der kan man spise så mye man vil. Planteproteiner har av mange vært sett på som mindreverdige. Dette er fordi ikke alle planter inneholder alle de essensielle aminosyrene. Er man vegetarianer er det derfor viktig å spise variert. Gjør man det er man ok.

-Levende mat har livskraft. Mat som er raffinert, kokt, hermetisert, homogenisert, pastaurisert osv. har mistet sin livskraft. Denne livskraften er mysteriøs men kan erfares, bl.a. fordi den får ting til å leve, sier Bjerknes. For eksempel: Du har to poteter. Kok den ene. Plant dem begge i jorda. Den ene råtner, den andre spirer og gror. Hva skjedde med den kokte poteten? Enzymene, livskraften, forlot den da den ble kokt.

-Når maten blir varmet opp til 48 grader eller mer, blir enzymene borte. Vi sier at maten dør fordi livskraften går ut av den. En smakfull og næringsrik suppe kan godt lages fingervarm, du behøver ikke koke den, sier Bjerknes.

Bevare maten
Hvis man vil lagre maten i lengre tid kan man tørke den. Da kan den holde seg frisk i årevis. Et eksempel på dette er mat som ble funnet i Kongegravene i Egypt. Mat som var over tretusen år var like frisk. Kornet spiret og honningen smakte som honning skal. Disse metodene benyttes i tilberedning og oppbevaring av levende mat i dag.
-Tørker du restene fra middagen kan du benytte dem i gjen om 20 år, like friske, like gode, forteller Bjørknes


Kirilianfoto av et organisk eple
-Denne vitaliteten må vi få i oss! Det styrker oss!

-Matens vitalitet kan illustreres ved Kirlian fotografier der man ser frukten eller grønnsakenes aura strutte av vital energi. Sammenlignet med kokt mat blir forskjellen i matens aura slående. Den energien vi ser i kirlianfotografiet gjennomtrenger hele frukten eller grønnsaken. Den gjennomtrenger også oss mennesker.

-Det er slik vi kommuniserer med den maten vi spiser. Vi er på bølgelengde. Det er resonans mellom maten vi spiser og oss selv, sier Bjerknes.
-Vår kontakt med maten vi spiser er sansyneligvis den mest intime kontakt vi har med den ytre verden.

Syre-base
Med et kosthold basert på levende mat vil også syre-base balansen i kroppen bli ivaretatt. ”La din medisin være din mat din mat din medisin”, sa Hippocrates (år 400 fvt.) Han mente at syre-base balansen måtte være i forholdet 80% base - 20% syre for at man skal fungere optimalt. Dette gjelder dersom man er i god form.

-Det er andre faktorer som også påvirker syre-base balansen, som
stress, negative tanker, vanskelige følelser, livskriser osv. Slike opplevelser gir målbare syrekonsentrasjoner i kroppen. Det viser seg at mange som opplever svært vansklige faser i livet blir alvorlig syke i etterkant og da er det viktig å kompensere med et så basisk kosthold som mulig.

Næringsinnholdet i maten
-Når næringsinnholdet i maten er tilstrekkelig, slik det blir når man spiser variert og helst økologisk - der jorden ikke er utpint og full av mangler på vitaminer, mineraler etc, trenger man ikke kosttilskudd. Er man vegetarianer kan det allikevel være lurt å spise B12 vitaminer. Holder man seg mye innendørs kan det være fornuftig med vitamin D. Siden vi lever i den verden vi nå lever i kan man vi også være tjent med å ta antioksidanter for å bekjempe frie radikaler.

-Samfunnet er preget av konkurranse og bygger på en forbruker ”etikk” som i tillegg til mye annet, også styrer kvaliteten på den maten som er tilgjengelig for oss, sier Unnolv Bjerknes.

Ifølge han og flere eksperter på området var næringsinnholdet i maten vår dobbelt så høyt i 1940 i forhold til i dag. Forurensing, kunstgjødsel og plantemiddel-kjemikalier forstyrrer miljøet og forringer kvaliteten. Dette gjør at det som vokser i dag for det meste ikke er i stand til å gi oss den næringen vi trenger for å holde oss friske og vitale. For økologisk dyrket mat skal forutsetningene være bedre.

-En grunn til at polaritetsterapeuter er interessert i kosthold, og da særlig levende mat, er at dette kostholdet renser og vitaliserer cellene så vel som områdene rundt og mellom cellene. Ofte blir det liggende ufordøyede matrester som etterhvert hoper seg opp og reduserer energienes frie flyt. Som i en elv der vannet renner fritt vil elven være selvrensende, så også i menneske kroppen. Kosthold er en viktig nøkkel til selvhjelp!

-Levende mat er mat som styrker vårt energinivå. Bearbeidet dvs. kokt mat er mat som forringer vårt energi nivå, gjør oss uopplagte, og kan få langt alvorligere følger. Man bør være oppmerksom på dette dersom man er interessert i å holde en god livskvalitet gjennom et langt liv sier Bjerknes.

Det er meget mulig for oss å forebygge. Det er allikevel vi som må ta hånd i hanske. Grunleggende forandringer skjer på grasrota og jeg vil støtte dem som velger å gjøre noe med dette, sier Unnolv Bjerknes.Unnolv Bjerknes

Utdanning i Polaritetsterapi

 

Kurs i kost og ernæringFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Shanaz 17/11/2008 - 00:29

Jeg er diabetisk nr 2 og gjerne ville ha mer informasjon om mat og kosthold,fordi jeg trenger mer mineraler og vitaminer i forbindelse med min kronisk sykdom.

Linette 14/11/2008 - 10:12

Raw Food er ikke bare rå mat men også mat varmet opp til 40 grader. Det bevarer enzymene. Enzymer er hovedkjernen i Raw Food. Raw Food er virkelig en ny verden og kan anbefales. For de som er interessert i et intensivt ernæringskurs med kombinasjonen av Raw Food og Supermat finnes det nå tilbud i Norge. Jeg har levd på 80-90% Raw Food i 13 mnd og Supermat (alger, hvetegress og nå senere Goji, Hamp osv) siden 2004. Næringsinnholdet i i vanlig mat er så fattig at det å reversere skadene av en dårlig diett, kan ta mange år, men med Supermat tar det mye kortere tid.

bjørn k. øyen 13/11/2008 - 21:27

jeg forstår det slik at "levende mat" er det samme som råkost (?)

Steinar 13/11/2008 - 21:10

Dette var jammen tankevekkende. Gleder meg til å høre mere på Alternativmessen.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.