Behandler.no - Norges største oversikt

Selvutvikling gir bedre samspill mellom mennesker og hund

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 30.01.2009Anne Mette Burchard ønsker å hjelpe eier og hund til å få et enda bedre forhold. Til dette arbeidet bruker hun blant annet InnerLifeTerapi.

Min erfaring er at når jeg forandret meg overfor hunden så fikk både hunden og jeg det bedre sammen. Derfor ønsker jeg å hjelpe eier og hund til å få et bedre forhold og jeg tror hunden også har noe å lære eieren, sier Anne Mette Burchard til alternativ.no

 

Hunder kan vise stress i ulike situasjoner. Hvis eier ikke klarer å kontrollere stresset og blir redd, unnlater eier kanskje å oppsøke de situasjonene. Resultatet kan bli at de går glipp av opplevelser de begge kunne hatt glede av. Anne Mette Burchard bygger nå opp en praksis på Kongsberg hvor hun tar imot hundeeiere til samtale og selvutvikling.

 

-Det å jobbe med selvutvikling, samtidig som jeg får et bedre hundehold, er for meg en stor glede i livet og noe jeg ønsker å videreformidle til andre, forteller hun.

 

Bevisste hundeeiere
-Mange hundeeiere lar sin aggresjon og sitt stress gå ut over hundene sine. Problemet ligger ofte i at eier ikke er fornøyd med det livet han eller hun lever.

-Målet mitt er at hundeeier skal bli bevisstgjort hvordan han eller hun lever og å lære seg å gjøre de forandringer som skal til for å få sitt liv basert på sine innerste verdier og det igjen kan føre til at samspillet med hunden blir bedre.

 

Utdanning og erfaring
Helt fra Anne Mette Burchard var liten har hun vært interessert i hunder. Hun har hele tiden kjent at hunder har gjort noe med henne, men ikke forstått hva det var.

Det var når hun begynte på den 4-årige utdannelsen i InnerLifeTerapi på ArunA - Akademiet i 2003, og bevisst begynte å jobbe med meg seg selv, at hun skjønte at det var følelser det handlet om når det gjaldt hennes forhold til hunder.

 

-Jeg klarte ikke å kontrollere min hunds adferd og det fikk frem frykt hos meg.  Som et eksempel hadde jeg en omplasseringshund som var veldig stresset og utagerte mot andre hunder når den var i bånd. Hunden var usikker og det utløste frykt i meg for hva den kunne gjøre. Jeg merket at jeg overførte mer og mer frykt til hunden og problemet med utagering ble verre og verre.

 

-Etterhvert ble jeg faktisk redd for å gå på tur med den og jeg tok noen trygge omveier hvor jeg visste jeg ikke traff andre hunder. Den gangen visste jeg ikke hvordan jeg skulle angripe problemet. Utdannelsen på ArunA-Akademiet har gjort at jeg idag ser hva jeg kunne ha gjort annerledes i den situasjonen og at det handlet om meg og ikke hunden.

 

Interesse for konseptet
Anne Mette Burchard har fortalt alle som vil høre om hva hun tenker angående samspillet menneske og hund og har fått positiv respons på dette. Hun er i startgropa, men har rukket å ta imot noen klienter. En fortalte at hun er blitt mer sikker på seg selv og at hundene hennes merker det og lyder henne bedre, mye bedre.


Bearbeide vonde minner
-For at jeg skal kunne hjelpe til er det en ting som er nødvendig. Den som kommer må ha  lyst til å få til en forandring. Det kan være du reagerer på hundens adferd eller det er noe du har lyst til å gjøre sammen med hunden som du ikke tør. Som feks, kloklipp, aqilitykurs, gå tur i byen med hunden osv.

 

-Vonde opplever fra barndommen kan følge deg resten av livet hvis de ikke blir bearbeidet. Det kan være at du har lyst til å melde deg på et aqilitykurs med hunden din, men du tør ikke. Hva kan årsaken være? Det kan være frykt for det ukjente, du har ikke kontroll på hva som kommer til å skje. Både bevisste og ubevisste minner fra barndommen kan skape denne frykten.


Jeg bruker metoder fra InnerLifeTerapi til å akseptere å ufarliggjøre de vonde minnene og til å hjelpe deg å tørre å gjøre det du har lyst til. Anne Mette Burchard har jobbet endel med seg selv og sin egen hund og sier at de vonde minnene ikke trenger å ha med hunden å gjøre. Dette har hun erfaring med fra sitt eget liv. Hun fikk hunden sin Bilbo da han var 3 år og hadde da katten Damara. Jeg hadde frykt for hvordan jeg skulle få de to til å bli venner. Det var fordi hunden var så voldsom, han gjødde og fór etter katten.

 

-Jeg skjønte at frykten min for adferden til Bilbo blant annet var forbundet til minner jeg hadde om min far, som var alkoholiker. Jeg hadde ofte frykt når han kom full hjem. Noen ganger kjeftet han voldsomt og jeg visste aldri når utbruddene kom. Jeg har jobbet med disse vonde minnene og kjente det var den samme følelsen jeg fikk i forbindelse med adferden til Bilbo.  Da jeg forsto årsaken til at jeg reagerte som jeg gjorde og samtidig klarte å gjøre en forandring i mitt reaksjons mønster, ble katten og hunden venner etter 2 dager.

-Det er helt normalt å ha frykt, det er når frykten tar overhånd at det blir et problem. I dette tilfellet overførte jeg frykten min til Bilbo og Damara. Bilbo var egentlig bare glad og ville hilse på Damara.

 

Din Indre Livssyklus
Anne Mette bruker også et verktøy som heter Din Indre Livssyklus, som er et redskap til personlig utvikling, utviklet ved Aruna-Akademiet. Det er et datakart nedtegnet på bakgrunn av fødselstidspunkt og gir innblikk i hvordan tankemønstre, følelser og indre verdier samhandler og til dels motvirker hverandre i løpet av en månesyklus. Din Indre Livssyklus er en hjelp til å lære å gjenkjenne å forstå eget utviklingspotensiale og hva som ser ut til å hindre deg.

 

Samarbeid med andre fagpersoner
Anne Mette Burchard ønsker å ta imot hundeeiere til samtale og å åpne for muligheten til at hunden kan være med. Hundeinstruktører har en annen kompetanse enn henne når det gjelder å få hunden til å kontrollere adferden sin og hun vil finne noen å samarbeide med.

 

-Jeg mener også at det er viktig å huske på at hunder er individer og de kan ha sykdommer og traumer som gjør at de handler og reagerer som de gjør. Da trengs det en helt annen kompetanse enn den jeg har, informerer hun.

 

-Etterhvert vil jeg gjerne ut i hundemiljøene og holde foredrag og fortelle om erfaringene mine og hva jeg synes det er viktig å tenke på, forteller Anne Mette Burchard.
Linker:
Ønsker du kontakt med Anne Mette Burchard

Eller andre behandler som arbeider med dyr - Finn behandler

Utdanning i InnerLifeTerapiFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Hanne Svanberg Oddenes 03/03/2009 - 22:30

Jeg synes det er spennende det du har funnet ut. Har samme erfaring selv med min hund, men har også hatt mye hjelp av dr. Bach blomstermedisin til hunden som et supplement.

Marit 02/03/2009 - 09:34

Kjære Anne Mette.
Lykke til i dette viktige arbeid du utfører! Dette er en flott og bevisstgjørende metode, hvor en fort kan se gode resultat både for hunden og mennesket:)


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.