Behandler.no - Norges største oversikt

Drøm blir til virkelighet

Av Oddrun-Helen Berntsen, journalist
Publisert: 03.11.2009

Det hender seg vi hører om mirakler som inntreffer i menneskers liv, eller at hendelser inntreffer uten at vi har noen god forklaring på det. Forfatteren Karin Bjørset Persen opplevde at en drøm forandret livet hennes.Eventyrlandet tar form
Lignende opplevelser
Følsomt om spontanabort
Fruktbar drøm


Det er jul. Karin Bjørset Persen er på sydentur sammen med sin ektemann Lars og deres to døtre Hannah og Frida. Kvelden er varm når hun legger seg for å sove. Karin er uvitende om at natten vil resultere i en drøm som vil påvirke livet hennes både privat og yrkesmessig.


Forfatter Karin Bjørset Persen hadde en livaktig drøm som førte til datteren Maria og boken Eventyrlandet. (Foto: Joakim Tangstad)

-I drømmen var det en lyshåret baby som pratet til meg. Hva den sa er litt uklart, men den ville iallefall komme til oss. Jeg og Lars var egentlig veldig fornøyd med at jentene var blitt såpass store, så en ny baby hadde aldri vært noe tema. Både Hannah og Frida var utpregede A-mennesker, så en ny runde med nattevåk og tidlige morgener fristet ikke. Likevel, babyen i drømmen ga seg ikke. Til slutt begynte vi å leke med tanken. Vi så helt klart alle ulempene, men jo mer vi pratet, dess mer smuldret alle betenkelighetene opp, sier Karin Bjørset Persen.

Eventyrlandet tar form
Hun ble raskt gravid, men drømmen ble til noe mer enn en baby. Under svangerskapet greide ikke Karin å slutte å tenke på at barnet hun bar på hadde kommunisert med henne før det ble unnfanget. Til slutt satte hun seg ned ved pc’en sin og skrev en barnebok om hvor barn kommer fra, hvor de oppholder seg før de kommer til verden. Og hun kalte dette mystiske stedet Eventyrlandet, navnet boken endte opp med. Boken beskriver hvordan den lille gutten Imre reiser fra Eventyrlandet til familien sin i vår verden.

-Kanskje kommer vi alle fra Eventyrlandet? Kanskje er det en kommunikasjon mellom sjelene i Eventyrlandet og de blivende foreldrene. Kanskje det ikke er vi som velger å få barn, men barna som velger oss? Babyer ser ofte svært kloke ut. I boka skyldes dette at de husker "livet på den andre siden," men etter hvert blir minnene derfra vagere og vagere. Og når barnet blir gammelt nok til å fortelle, er minnene borte. Og slik er det ment å være, sier forfatteren.

Karin Bjørset Persen
Karin Bjørset Persen (f. 1967) er opprinnelig fra Soknedal i Sør-Trøndelag. Hun vokste opp på Støren, men har bodd i Finnmark siden 1992. I dag er Karin lærer på videregående i Lakselv. Hun er gift og har tre barn.

Tidligere utgivelser:
Skyggeboksing – Mobbing på arbeidsplassen, en overlevelsesbok. Trane forlag 2007
Lignende opplevelser
Etter at boken ble lansert, har hun mottatt mange henvendelser fra leserne, både store og små.
-Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at mange har opplevd lignende ting i forbindelse med egen graviditet. Flere har fortalt om drømmer i forkant, om babyer som presenterer seg og forteller at de snart skal komme til dem. Mange mødre blir rørt over innholdet, noen har grått. Og i denne sammenhengen synes jeg det er flott, for god litteratur bør røre ved følelsene våre. De yngre leserne har blitt engasjert i søskenrollen, og samtidig i sin egen babytid. Tror kanskje det engasjerer fordi temaet angår alle, mener Persen.

Følsomt om spontanabort
I Eventyrlandet blir vi også kjent med Leah, piken som er Imres beste venn i Eventyrlandet. Når Imre drar, blir Leah igjen, og dette lagde grobunn for enda en fortelling. Karin fant igjen plassen sin foran pc’en, og skrev en oppfølger til Eventyrlandet. Denne gangen handler det om Leah, som reiser til sine foreldre før tiden er inne. Dessverre går ikke hennes første reise like bra.

Leahs historie er en sårbar og myk fortelling om hvordan det oppleves å være ufrivillig barnløs og spontanabort. Boken behandler temaet med stor følsomhet.
-Slike ting kan være vanskelig å prate med barna om. Jeg håper boka kan være med å gjøre slike samtaler enklere. Det er synd hvis sorgen over å miste et ufødt barn blir et tabu. Denne sorgen påvirker hele familien. Jeg tror barna i denne sammenhengen blir reddere av det som ikke sies, enn å bli pratet med. Jeg har selv hatt uproblematiske svangerskap, men jeg vet det nesten er unntaket. Jeg er takknemlig ovenfor venner som har fortalt meg om sine egne opplevelser. Det er ingen fasit på hva man føler, men det virker som de aller fleste synes det hjelper å få prate om det triste, sier Persen.


-Kanskje kommer vi alle fra Eventyrlandet?
Kanskje er det en kommunikasjon mellom sjelene i Eventyrlandet og de blivende foreldrene.


Fruktbar drøm
En forunderlig drøm i syden forandret dermed Karins liv. Resultatet av drømmen ble unikt på mange måter; Datteren Maria ble født på selveste Lucia-dagen året etter, og i mai i år kom Eventyrlandet til verden. Nå tar hun sikte på å skrive flere bøker etter hvert, samtidig som hun er både trebarnsmor og lærer. Men hun kommer aldri til å glemme drømmen som førte til et barn og en bok.

-Det var litt magisk. Drømmen var så ekte, med tydelige farger og lyder. Og jeg så tydelig babyens lyse hår. I ettertid har jeg sett at min datter Maria har akkurat slikt lyst hår. Marias fødsel satte i gang en kjedereaksjon som var positiv for hele familien. Og uten drømmen ville jeg ikke hatt verken Maria eller boken, sier en tankefull Karin Bjørset Persen.Mer om drøm og drømmearbeid:
Flere behandlingsmetoder og kurs innen selvutvikling innebærer arbeid med drøm.

Finn behandler
Søk etter behandler som jobber med drømmeterapi, drømmearbeid, psykoterapi, kunstterapi osv.

Kurs a-å, Selvutvikling osv.


Mer om Svangerskap og fødsel:

Kurs - Svangerskap

Alternativ hjelp mot barnløshet
Rundt 10 prosent av den norske befolkning opplever periodevis eller vedvarende ufrivillig barnløshet. Bak dette tilsynelatende lille tallet, skjuler det seg en tunge stunder og tårer fra par som må kjempe for å få bli foreldre. I dag eksisterer det alternative måter for å få hjelp. Les hele saken

Fødselshjelper kan gjøre stor forskjell for familien gjennom svangerskap.
En doula er støttende tilstede for kvinnen og hennes partner gjennom graviditet og fødsel. Nå starter den første doula skolen i Norge. Les hele saken

Utdanning til Doula, fødselshjelper
Finn behandler – behandler.no
Søk etter behandler som jobber med temaer omkring svangerskap, ufrivillig barnløshet og fødsel.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Heidi Solem 14/11/2009 - 11:11

Jeg kjente meg sånn igjen! Graviditet er magisk og denne boka få fram det eventyrlige ved svangerskap og en nytt familiemedlem. En perfekt julegave!

Ellen Ulstein 10/11/2009 - 17:45

Helt utrolig gripende bok ,anbefales på det sterkeste


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.