Behandler.no - Norges største oversikt

Diabetes kan bedres med naturlige metoder

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 13.11.2009

Inntak av urter, endring av kosthold og ikke minst - en god latter, kan ha god effekt for personer med diabetes.


Diabetes og kosthold
KOS - alternativ diabetesforening vokser
Urter har effekt
Positiv studie på afrikansk Rauwolfia te
Forebygge komplikasjoner
En god latter som medisin
Kunstnerisk, blå diabetesmarkering 14 november
Sjekk din diabetesrisiko
Verdens diabetesdag 14 november
Diabetes er en av våre store folke- og livsstilssykdommer og bare i Norge er det omkring
375 000 mennesker som har diagnosen. Diabetes er så omfattende at det er en stor markering hvert år 14 november – Verdens diabetesdag. I 2009 vil temaet i Norge være å finne de udiagnostiserte. Så mange som 175.000 har type 2-diabetes uten å vite det, ifølge nye urovekkende tall.

Type 2-diabetes er den vanligste formen for diabetes. Den opptrer oftest hos personer over 30 år, og forekomsten øker sterkt med alderen. Man ser likevel en sterk tendens til at debutalderen synker. Personer med type 2 diabetes har insulinproduksjon i kroppen, men insulinet virker dårlig i forhold til behovet, dvs.sukkerinnholdet i blodet er høyere enn normalt fordi kroppen ikke klarer å lage nok insulin.

ER DU I FARESONEN?
Hver år får mellom 6000 og 7000 nordmenn diabetes. 600 får diagnosen type 1-diabetes, av dem er ca 250 barn under 15 år. Resten får type 2-diabetes.

Er du i faresonen–
ta testen på diabetesrisiko.no
Årlig får 600 personer diagnosen type 1-diabetes, også kalt insulinavhengig diabetes. Nesten halvparten av disse er barn under 15 år. Årsakene til at man får diabetes er en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljøfaktorer, men hva som utløser sykdommen er fremdeles uklart blant forskere.

På verdensbasis regner man med at 246 millioner mennesker har diabetes. Prognosene tyder på at dette tallet vil være fordoblet innen 2025, ifølge Norges diabetesforbund/Norsk Diabetesregister.


Diabetes og kosthold
Ifølge ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski kan stort sett alle med diabetes type 2 klare seg uten insulin dersom de legger om kostholdet.

-De som velger et kosthold med lavt innhold av karbohydrater blir ”insulinfrie” iløpet av få dager til 2-3 uker, hvis de er konsekvente. Andre velger å bruke lenger tid. Dette avhenger også av hvor høyt blodsukker de har. Noen bruker 1/2 år mens andre igjen velger å legge om deler av kostholdet og bruke lavere dose insulin.

Les: Personer med diabetes medisinfrie på lavkarbo mat


KOS - alternativ diabetesforening vokser
Mange diabetikere og insulinresistente ønsker en tilværelse uten medikamenter og leter etter alternative måter å bidra til egen helse og dette er bakgrunne for at
Foreningen Kostreform ved Overvekt og Sukkersykdommer (KOS) ble etabert i 2007.

Foreningen som på kort tid fått over 600 medlemmer har stor interesse blant helsepersonell som søker nye løsninger for å hjelpe dem som er rammet av diabetes. Bak foreningen står blant annet lege Fedon Lindberg og dr. philos. og ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski.

Hensikten med Foreningen KOS er å bidra til bedre folkehelse ved å gi råd om årsaksrettet forebygging og behandling av sukkersyke, inkludert diabetes type 1 og type 2, overvekt og andre sykdommer/følgetilstander forbundet med insulinresistens eller ”metabolsk syndrom”. Foreningen har etablert en rekke lokalgrupper omkring i landet.


Urter har effekt
Ifølge danske forskere fra diabeteslaboratoriet på Aarhus Universitetshospital er planten stevia et supereffektivt middel mod type 2-diabetes. Forskerne har gjort en rekke undersøkelser, som viser at urten kan redusere blodsukkeret med 20 prosent, minske blodtrykket med 12 prosent og har en særdeles positiv effekt på blodfettet. Dessuten er det helt uten bivirkninger.

Les mer om stevia på alternativ.no
Stevia dyrkes nå på friland i NorgeOgså en rekke andre urter har påvist efftekt ved diabetes problematikk. Stig Bruset og Dag Tveiten foreslår i boka Helse på Grønn Resept, ginseng for å redusere blodsukkeret og mest mulig hvitløk for å redusere blodsukkeret og kolestrolet, for å forebygge hjerte hjerte- og karsykdom. Også brokkoli skal være en usedvanlig god kilde til krom, et spormineral som ser ut til å virke svært bra på blodsukkeret.


Positiv studie på afrikansk Rauwolfia te
En studie fra Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet, som ble avslutet i juni 2009 viser at personer med diabetes-2 og som drikker afrikansk Rauvolfia-Citrus te (Rauwolfia te) samtidig som de følger diett, får redusert blodsukkeret til samme nivå som hos friske personer.

Les mer om Rauvolfia-Citrus te på alternativ.no Om hvordan den er brukt i folkemedisinen og i medisinen siden 1741. Te i behandling av diabetes


Forebygge komplikasjoner
Erfaring og en rekke studier viser at trening og fysisk aktivitet er til god hjelp for personer med diabetes både på kort og lang sikt. Moderat trening som Tai chi og Yoga er blant aktivitetene som har vist seg effektive iforhold til å kontrollere insulin og redusere risiko for å utvikle komplikasjoner som kan oppstå iforbindelse med diabetes.

Personer med diabetes har økt risiko for hjerte- og karsykdom sammenliknet med dem som ikke har diabetes. Studier har vist at dødeligheten av hjerte- og karsykdom var 3-5 ganger høyere enn hos personer uten diabetes


En god latter som medisin
Forskere ved Loma Linda University, USA, gjorde en liten studie på latter iforhold til diabetespasienter og fant at latter kan påvirke blodtrykk og kolesterol hos diabetikere. Studien er publisert bla. i Science Daily, april 2009. I forsøket deltok 20 voksne med type-2 diabetes, som var plaget med høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Studien viste positive resultater, men forskerne ønsker å studere videre på disse sammenhengene.

Også her til lands er det, tillegg til all moroa som foregår i de tusen hjem, mulig å komme sammen men andre og le ”organisert”. Samlinger med latteryoga og kurs i latter og motivasjon tilbys flere steder i landet. Man kan også ta utdanning til latterinstruktør.


Kunstnerisk, blå markering
I forbindelse med Verdens diabetesdag 14. november, vil en rekke bygninger bli lyssatt i blått. Blant disse er Stortinget, Operaen og Ishavskatedralen i Tromsø.


Ishavskatedralen i Tromsø badet i blått i fjor og vil
også gjøre det samme i år.
Foto: Norges diabetesforbund

Kristiansten festning i 2008. Den blir også lyst opp i år.
Foto: Norges diabetesforbund


-En varm blåfarge er blitt den internasjonale diabetesfargen, og for hvert år blir flere sentrale bygninger verden over lyst opp i forbindelse med Verdens diabetesdag. Her i Norge vil vi i år ha 12 blå bygninger som alle er godt synlige, ifølge prosjektleder Camilla Faarlund Øksenvåg i Norges Diabetesforbund.

Foruten de tre nevnte, vil følgende bygg være blå hele eller deler av helgen, de fleste allerede fra fredag kveld:
Svolvær kirke, Kristiansten festning i Trondheim, Ulriksmasten, Fløirestauranten og Fløibanens øvre stasjon i Bergen, Slottsfjellstårnet i Tønsberg, Kongsvinger festning, Granstunet kjøpesenter på Hadeland og Villa Fridheim i Krødsherad.Relaterte nettsider på alternativ.no:
Kurs i Latter og motivasjon
Kurs I Tai Chi
Kurs i Yoga
Urter

Eksterne nettsider:
Foreningen Kostreform ved Overvekt og Sukkersykdommer (KOS)
Norges diabetesforbund

Ta testen Sjekk din diabetesrisiko
På nettsiden diabetserisiko.no kan du sjekke om du er i faresonen. Testen er i regi av Helsedirektoratet og Norges DiabetesforbundFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Hans Erik Gjøvaag 21/03/2010 - 13:22

Meget god artikkel. Hvor kan Stevia kjøpes. Jeg har forsøkt i flere kostholdsbutikker.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.