Behandler.no - Norges største oversikt

Møt Audun Myskja - den musikalske legen

Av Oddrun-Helen Berntsen, journalist
Publisert: 24.11.2009Portrett

Audun Myskja

-Jeg ønsker at vi skal få gode og sterke fagmiljøer med spenstige debatter om etiske regelverk og integrere de alternative metodene i vanlig helsevesen. Dessuten ønsker jeg å få spirituelt orientert terapi inn i storsamfunnet, sier Audun Myskja.


Allsidig vei innen helse
Åndelig oppdrag førte til legeyrket
Tidlig interesse for alternativ behandling
Musikk som medisin
Urgammel kunnskap
Doktorgradprosjekt
Spiritualitet i medisinen
Møter i indre rom


Se for deg at du synger av full hals i dusjen. Eller at du setter på et vakkert stykke musikk som får deg til å synke langt ned i sofaen og stresse ned. Det føles godt, ikke sant? Musikk, rytmer og sang har vært en del av menneskets kultur siden tidenes morgen. Musikk begeistrer, engasjerer, skaper følelser. Legen Audun Myskja går enda lenger. Han har bevist at musikk helbreder.


Musikkutgivelser Cd/Dvd:
1993: Ut av egget (Aion)
2002: Lyden av lys m/Anders Rogg (KKV)
2003: Aum m/gruppen Aum (Stable Records)
2003: Symphony of bowles m/Leif Johansen (Stable Records)
2004: Kon-tiki m/gruppen Aum (Aum Records)
2005: Videre m/Anders Rogg (KKV)
2006: Videre avspenning (KKV)
2006: MusiCure avspenning m/Niels Eje (Gefion Records)
2006: Å finne rytmen (Instruksjons-dvd) Norges Parkinsonsforbund
Allsidig vei innen helse
Som nevnt er Audun Myskja lege. Nærmere bestemt overlege, og han er spesialist i allmennmedisin. Han er også Fellow i nevrologisk allmennmedisin og sertifisert Tomatiskonsulent. På toppen av det hele, har han gitt ut en rekke bøker, CDer og en Dvd. Myskja holder foredrag i både inn- og utland, samt underviser og holder foredrag om musikkterapi, terapeutisk berøring og terapeutisk stemmebruk.

Hans arbeid gjennom tredve år med musikk innen medisin, har blitt belønnet med Den Norske Lægeforenings kvalitetspris. Nå er han også faglig leder for Senter for Livshjelp, et senter som tilbyr en 3-årig utdanning i Enhetsterapi. Det er Myskja som har utviklet behandlingsformen Enhetsterapi, og denne terapien bygger på en syntese av intuitiv energiforskning, medisinsk vitenskap og de mest virksomme elementer i komplementære metoder.


Åndelig oppdrag førte til legeyrket
Audun Myskja ble født i Trondheim, men blir sittende og tenke en stund når han får spørsmål om hvor han er vokst opp. Som så mange av sin generasjon, var han på søken etter mange typer erfaringer, og endte dermed opp med 37 registrerte bosteder fram til han var 37 år. Nå bor han i Oppegård, og han er gift og har tre barn. Han synes det er langt enklere å svare på når han bestemte seg for å bli lege enn å kartlegge sine mange bosteder.

-Jeg ble kallet til å bli lege. Mot slutten av 1974 var jeg alvorlig syk. I forbindelse med dette, fikk jeg en åndelig opplevelse, hvor jeg fikk i oppdrag å bli lege. Å være lege har vært en stor del av livet mitt siden, sier Myskja.

Den åndelige opplevelsen førte han til skolebenken, og i 1981 var han ferdigutdannet lege. Elleve år senere kunne han kalle seg spesialist i allmennmedisin.


Tidlig interesse for alternativ behandling
Oppdraget Myskja mottok på sykeleiet, skulle bokstavelig talt slå an flere toner i hans virke som lege. Allerede som tenåring fikk han stor interesse for alternativ behandling, selv lenge før det alternative var definert som et begrep. Myskja slukte absolutt alt han kom over når det gjaldt dette emnet, enten det var urter eller yoga.

Som syttenåring fikk han anledning til å reise til USA, og i kjølvannet av Woodstock så han hvordan folk jobbet med alternativ medisin. Dette gjorde sterkt inntrykk på tenåringen, og allerede da visste han at på et eller annet tidspunkt i livet, ville han jobbe med alternativ behandling. Da han senere var lege, ble musikkterapi innen medisin hans spesialitet.

-Jeg har alltid vært interessert i musikk, jeg har skrevet sanger og spilt en del instrumenter. Ideen med å bruke musikk som terapi kom da jeg var ute etter å jobbe med integrert medisin, forteller Myskja.


Musikk som medisin
Dermed satte han i gang å finne en måte å flette sammen musikk og medisin. Allerede fra han var tenåring og jobbet med psykisk utviklingshemmede, hadde han sett hvordan rytmer og sang kunne dempe angst og uro. Nå gjaldt det å finne en måte å formidle dette til medisinens verden, slik at hans erfaringer kunne komme flere trengende til del.

-Jeg trengte et språk som var akseptabelt for helsevesenet. Jeg kunne ikke snakke om musikkterapiens mirakler eller sette den i motsetning til helsevesenet. Jeg måtte gjøre det enkelt, med konkrete tiltak som viste troverdigheten i det jeg holdt på med, sier Myskja. Det greide han.

-I eldreomsorgen så jeg hvordan mennesker som knapt kunne gå, imponerende nok greide å danse etter musikk de gjenkjente. Også innen demensomsorg er det bevist at sang og musikk hjelper. Pasientene kan mestre symptomene sine bedre, uro dempes og de greier å reorientere seg. Nervesystemet i et menneske oppfatter sanger og disse rytmene utkonkurrerer områdene i hjernen som styres av angst, kan Myskja fortelle.

Og akkurat på grunn av sitt utmerkede arbeid for å hjelpe demenspasienter ut av en tåkete, glemsom verden ved hjelp av musikk, fikk Myskja Den Norske Lægeforenings kvalitetspris.Urgammel kunnskap
Myskja er en ganske beskjeden mann. Han tar ikke æren for å ha funnet opp noe nytt innen medisin, men sier at han bare har innhentet gamle kunnskaper og presentert dem i vår tid.

-Dette som vi kaller New Age er langt fra nytt i det hele tatt. Hvis man ser nærmere på hva New Age-begrepet innebærer, så et det egentlig et urgammelt system for mestring. I mange kulturer har ulike metoder blitt utviklet, det kan vi i dag se av tusenårig kinesisk, indisk og tibetansk medisin. Disse metodene ble utviklet av nødvendighet. Ta for eksempel sjamaner. Det var ingen doktor på Finnmarksvidda til å behandle en blindtarmbetennelse. Dermed måtte sjamaner gjøre hva de kunne for å overstyre smerteimpulser. Både musikk og mange andre alternative behandlinger, er eldgammel visdom. Det er høyteknologien i dag som tar seg best av akutte skader, men med kroniske sykdommer kan det være mye av lærdom å finne i gamle metoder for smertemestring, påpeker Myskja.


Doktorgradprosjekt
Audun Myskja er travelt opptatt i sin karriere, og på tross av at han aldri trodde han skulle bli forfatter, har han gitt ut 12 bøker. Den første boken ble publisert våren 1999, og hans siste utgivelse kom ut i høst under tittelen ” Finn din indre kraft”. Han jobber lange dager, men er en stor tilhenger av beinhard prioritering.

-Det handler om å finne en balanse. Jeg elsker jobben min, men jeg vil også gi familien det de trenger, sier Myskja som innrømmer at han overhodet ikke er noe selskapsløve og helst vil være hjemme når han ikke arbeider.

Han er nå i ferd med å avslutte doktorgradprosjektet sitt. Her redegjør han metoden for å bruke musikk i sykehjem, grunnlag og utvikling av studiet med musikk innen medisin. I tillegg inneholder avhandlingen hvordan musikkterapien brukes i praksis og resultatet av behandlingene. Doktorgradprosjektet har gått over 15 år, og vil nå 350 tettpakkede sider i ferdig format.


Spiritualitet i medisinen
Myskja har og vil fortsette å jobbe jevnt og trutt med å få etiske og faglige kvalitetssikringer innen alternativ medisin. Han blir intenst engasjert når det blir snakk om visjoner for alternativ behandling i Norge.

-Jeg ønsker at vi skal få gode og sterke fagmiljøer med spenstige debatter om etiske regelverk og integrere de alternative metodene i vanlig helsevesen. Dessuten ønsker jeg å få spirituelt orientert terapi inn i storsamfunnet. Vi må stå sterkt og artikulert samlet for at ikke storsamfunnet skal kunne tråkke på alternative behandlere. Dette jobber jeg selv for å få endret på. Men da må også alternative behandlere være villige til å se kritisk på seg selv. Men det jeg ønsker meg mest, er å kunne snakke om spiritualitet i medisinen. Den har vært forbudt siden Galileos dager, da vitenskapen ble adskilt fra kirken. Jeg mener ikke vi skal åpne alle porter å lage en salig lapskaus av terminologier, men ånd, sinn og kropp henger sammen og kan settes inn en eksakt og vitenskapelig ramme, mener Myskja.


Møter i indre rom
Legen med den mørke, vakre stemmen har med toner og rytmer nådd inn til mange som har behøvd en musikalsk utvei fra smerter i både kropp og sjel. Med sin blanding av vitenskap, åndelighet og musikalitet, har han skapt en toneangivende vei innen medisin.
Likevel er det er verken priser, bøker eller doktorgradarbeid han snakker varmt om når han blir spurt hva han selv ser på som viktigst i sin karriere.

-Det viktigste for meg, har vært at jeg i min ungdom fikk vite hva jeg skulle jobbe med – og at jeg har fått mulighet til å holde på med dette. Ikke minst har jeg fått se musikkterapien og arbeidsmetoden min ta form og fått bruke den meningsfylt i verden. Mennesket har en unik essens i seg, en udødelig del som er knyttet til kjærlighet, empati og visdom. Jeg har fått møte mennesker hvor vi sammen når inn i den totale resonansen. I slike ”indre rom” har jeg møtt både healere og mennesker rammet av demens, og i slike møter er det bare sannhet og kjærlighet som styrer. Da tenker jeg alltid: ” Ja, det er dette det handler om”. Man kan ikke be om mer, avslutter den sympatiske legen og musikeren Audun Myskja.Les også:

Blomstermedisin - kontakt med naturens levende intelligens
Audun Myskja har benyttet blomstermedisin i sin legepraksis i en årrekke.


Blåbær holder deg ung og frisk
Audun Myskja viser til helt forskning som hevder at blåbær trolig kan hjelpe mot både Alzheimer, demens og Parkinsons, kreft, og diabetes.-


Audun Myskja tilbyr utdanning i EnhetsterapiFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


nina folstad svensen 10/12/2009 - 11:01

Tusen takk for gleden over en fin kurs kveld med helende lyd.

Baard R 30/11/2009 - 02:17

Slik jeg tolker Myskjas utsagn om \"alternativ medisin\" er at det kan ha en psykologisk effekt. ikke ulik placebo-effekten.

Liv S.M.Evensen 25/11/2009 - 19:55

Deilig med "sånne som" Myskja, som også taler medisinernes språk og kan vise til sådanne studier, da leses og aksepteres det bedre i mainstream legestand også etterhvert:))

randi Kirkebø 25/11/2009 - 18:22

Hei,jeg leste \\\"Den musiske medisin\\\" for mange år siden,og nå går jeg løs på din siste,har nylig skaffet meg den.Gleder meg til å lese.

Inge Ås 25/11/2009 - 15:32

Gratulerer med enda en flott bok! Audun Myskja er en helt spesiell, unik lege, behandler og lærer. Vi deler gleden ved bruken av helbredende lyd - han mest på de tibetanske bollene og jeg på mine kvartskrystallboller. Jeg deler fullstendig hans ønske om gode og spenstige debatter om etikk! I 1993 da jeg for første gang samlet 140 healere på Soria Mora konferansesenter begynte vi denne diskusjonen såvidt. Men her trengs det mye, mye mer! ILIANA akademiet legger stor vekt på etikk og kleintbehandling i alle utdannelser og vi håper på mer samarbeid med flere skoler etter hvert.

Solveig Jamne 25/11/2009 - 15:26

Boken \"finn din indre kraft\" er så fin. Esekielteen bruker jeg også. Er opptatt av naturmedisin og har jobbet en god del innen det.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.