Behandler.no - Norges største oversikt

Fobier og sosial angst kan behandles effektivt

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 31.10.2006En studie om fobier viser at behandling med den energipsykologiske metoden Emotional Freedom Techniques - EFT kan ha varig effekt.

 

Vi har sett at EFT har hjulpet folk med forskjelige former for forbier som flyskrekk, vannskrekk, høydeskrekk, og sosiale forbier, sier Frode Steinset i EFT Norge til alternativ.no

 

En studie gjort ved Curtin University of Technology of Western Australia, viser at EFT kan ha effekt ved behandling av fobier mot små dyr og innsekter. Mye tyder også på at behandlingen kan ha varig effekt.

 

Denne undersøkelsen publiseres i disse dager i Journal of Clinical Psychology, og er den aller første vitenskaplig kontrollerte studie i meridian-baserte intervensjoner som blir publisert i et ledende og anerkjent vitenskaplig tidsskrift.

 

Hva er EFT
EFT er er en forholdsvis ny metode innen psykoterapi, som baserer seg på kunnskap om kroppens energisystem. Metoden tar utgangspunkt i at årsaken til negative følelser er en forstyrrelse i kroppens energisystem.Metoden er omtalt som en form for akupunktur for følelsene. EFT er en behandlingsmåte for psykiske såvel som enkelte fysiske lidelser.

 

EFT er utviklet siden 1991 i USA av Gary Craig, født i 1940, er utdannet ingeniør, og har bakgrunn i NLP, (Nevro Lingvistisk Programmering) og TFT, (Tankefeltterapi). Metoden er en videreutvikling av Tankefeltterapi. Det finnes idag utøvere av metoden over hele verden.
EFT har blitt brukt i behandling av traumer, misbruk, stress, angst, frykt, fobier, depresjoner, sorg, avhengighet, og fysiske symptomer som hodepine, smerter og pustevansker.

Selve behandlingen gå ut på at behandleren banker med fingertuppene for å stimulere meridianpunkter, også kjent som akupunkturpunkter, mens klienten fokuserer på problemet.

 

Varig resultat
I undersøkelsen ble et utvalg deltakere individuelt behandlet i 30 minutter med EFT mens resten ble behandlet med pusteterapi (Diaphraqmatic Breathing). Behandlingen med pust viste seg, ikke uventet, som en ganske god metode i behandling av slike fobier, et faktum som gjør det vanskelig for EFT å vise bedre resultater i denne testen. Til tross for dette kom EFT totalt sett bedre ut i testen. Behandlingene gav samme resultat i pulsfrekvens.

 

På den grunnleggende atferdsmessige testen, hvor det ble målt hvor nær personen turte å gå det fryktede dyret før og etter behandling, opprettholdt EFT-deltakerne sine forbedringer mye bedre enn det puste-gruppen gjorde, når gruppene ble testet igjen etter 6 og 9 måneder.

Funnene tyder altså på på at de som opptrer mindre engstelig i forhold til et fryktet objekt etter å ha lært EFT, fortsetter å opptre mindre engstelig i forhold til dette dyret, selv etter langt tid, der de ikke har brukt EFT. Effekten av EFT kan se ut til å være varig.

 

Stort potensiale for energipsykologi
Patricia Carrington, som har deltatt i studien, hevder at energipsykologiske metoder, som EFT har et verdensomspennende potensial til å revolusjonere måten psykoterapi blir praktisert på i tillegg til dens bruk innenfor medisin og undervisning.

- Imidlertid behøves det flere systematiske undersøkelser for å skape grunnlag for større forskningsprosjekter. Uten forskningsresultater å vise til er det vanskelig å få aksept, sier hun.

-Denne studien åpner derfor dører for seriøs forskning innen energipsykologi som hittil har vært stengt. Undersøkelsen representerer således et landemerke. Selvsagt vil den måtte bli fulgt opp av mer omfattende forskning innenfor det vitenskaplige miljøet, men som et første skritt, er den av historisk betydning, sier Patricia Carrington.

 

Frode Steinset i EFT Norge har erfaring med EFT gjennom flere år. Interessen for metoden har økt enormt, også innen det etablerte helsevesen. Den viser seg også svært effektiv fordi mange opplever stor bedring etter få behandlinger.
-Mange kommer for å få hjelp, ikke først og fremst med fobier, men andre fysiske og psykiske plager, sier Frode Steinset .
-En kvinne som kom for å få hjelp, hadde slitt med bekkenløsning i årevis. Hun opplevde sterk forbedring etter behandlng med EFT.
-Når vi begynner å jobbe med det emosjonelle, løser ofte det fysiske problemet seg. Selve plagen ligger ofte under det psykiske, sier Steinset, til alternativ.no
 
Studien er utført av Steve Wells, Kathryn A. Polglase, Henry B. Andrews, Patricia Carrington og Harvey Baker
Referanse: Patricia Carrington, PhD , University of Medicine and Dentistry of New Jersey og Frode Steinset, EFT NORGE.

 

Les mer om EFT

Finn EFT behandler – behandler.noFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.