Behandler.no - Norges største oversikt

Bønner og bakterier mot beinskjørhet

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 20.09.2004Kokte soyabønner tilsatt en bakteriekultur kan være botemiddel mot en av våre største kvinnelidelser. Nå skal den japanske retten natto testes ut på 180 personer med beinskjørhet.

Matretten Natto spises hyppig i Japan, og forskere ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (Nafkam) i Tromsø undersøker nå om det er noen sammenheng mellom natto og beinskjørhet.

Det er vitaminet K2 som er spesielt interessant og som får forskernes oppmerksomhet. Vitaminet finnes nesten ikke i det norske kostholdet. I østre Japan hvor man i hundrevis av år har spist natto, har befolkningen lavere forekomster av brudd enn i andre deler av landet. Forskning i Japan på både mennesker og dyr viser en positiv sammenheng mellom de gjærede soyabønnene og beinskjørhet.

Vi vet ikke om det er nattoen med sitt høye innhold av vitaminet K2 som gjør at det i områder i Japan der natto spises, nesten ikke forekommer beinskjørhet. Norge ligger på verdenstoppen og det er først og fremst eldre kvinner som mister sin beinmasse raskest. Vi er interessert i å finne ut om helsekostproduktet kan reparere tapt beinmasse og om det virker forebyggende, sier forsker Laila Salomonsen ved Nafkam.

En ny studie i samarbeid med pasienter på Universitetssykehuset Nord-Norge står på trappene. 180 menn og kvinner skal rekrutteres til forsøket.

Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.