Behandler.no - Norges største oversikt

Vondt i ryggen – hva bør du gjøre

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 17.02.2010Så mange som åtte av ti får ryggplager i løpet av livet. Men hvordan skal vi forholde oss når ryggen sier stopp? Alternativ behandling har vist seg effektivt ved ryggvondt.


Forståelse og bevegelse
Alternativ behandling
Akupunktur
Alexanderteknikken
Aromaterapi
Bowen
Massasje
Naprapati
Osteopati
Rolfing
Soneterapi – Refleksologi
Yoga


De av oss som har opplevd å bli overrasket av en ryggplage, vet både hvor smertefullt det kan være og hvor handlingslammet man blir. Noen ganger kan en brå bevegelse være nok til å sette en helt ut. Men hvordan skal vi forhold oss når smerten hugger til i korsryggen?

-Tidligere, så sent som på 80-tallet, ble man rådet til å holde seg i ro når man fikk vond i ryggen, men dette er en utdatert holdning og rådene vi gir nå er tvert imot, at bevegelse i de fleste tilfeller er bra, sier May Ringvold til alternativ.no

May L.T. Ringvold og Anne Riiser Svensen, begge høgskolelektorer og fysioterapeuter ved Høgskolen i Oslo, har kartlagt forekomsten av fear-avoidance beliefs hos pasienter med akutte ryggplager. Funnene fra studien er foreløpig ikke publisert. Denne kartleggingen følges opp av et nytt prosjekt ”Med ryggen inn i livet - prosjekt om læring og helse”, som har pågått siden januar 2009 og ventes ferdig i slutten av 2012. Prosjektet er finansiert av Høgskolen i Oslo.

”Fear-avoidance beliefs” innebærer frykt for smerte, frykt for å bevege seg og engstelse for at bevegelse og aktiv bruk av ryggen er skadelig og forverrer tilstanden.


Det anbefales nå at man er i bevegelse, men mange er redd for aktivitet når smertene jager.

Forståelse og bevegelse
I den pågående studien deltar pasienter med uspesifikke lave korsryggsmerter som oppsøker lege etter å få fått akutt vond i ryggen. De fleste ryggplager oppstår i korsryggen og kommer uten noen bestemt grunn. I uspesifikke korsryggsmerter ligger at det ikke kan påvises sykdommer i ryggen. De to forskerne ønsker å støtte og utvikle fysioterapeutstudenter i deres behandling av disse pasientene.

Hvis man slutter å bevege seg når man får akutte ryggsmerter kan det bli en vond sirkel og det kan oppstå forverring. Nasjonale retningslinjer anbefaler nå at man er i bevegelse, men mange er redd for aktivitet når smertene jager. Vi ønsker å bidra til en bedre forståelse av rygg, sier May L.T. Ringvold.

Studenter i praksisperiode, som er med i studien, gjennomfører en grundig fysioterapeutisk undersøkelse. På bakgrunn av undersøkelsen velger studentene en behandling som møter pasientens individuelle behov. Stikkord i behandlingen kan være kognitiv tilnærming og gradvis eksponering for tilpasset fysisk aktivitet. For noen er det fullt mulig å gå på jobb, gå en tur eller gjøre de fysiske aktivitetene man pleier å gjøre, så lenge man ikke presser seg i forhold til smerten.

Alternativ behandling
I denne studien har ikke forskerne noen prosedyre på å undersøke om pasientene har brukt alternative behandlingsmetoder, som f.eks. Akupunktur, Alexanderteknikken, Aromaterapi, Bowen, Massasje, Naprapati, Ostopati, Rolfing, Soneterapi - Refleksologi, Yoga, men dette vil muligens komme fram i samtaler med ryggpasientene, ifølge Ringvold.

Det er flere alternative behandlingsmetoder som har vist god effekt både i behandling og som forebyggende i forbindelse med ryggplager:Akupunktur
Behandling stimulerer til heling ved å behandle underliggende ubalanser i energibanene. En rekke forskningsrapporter bekrefter at akupunktur har virkning mot ryggsmerter.

Les mer om akupunktur
Utdanning i Akupunktur

Ønsker du kontkat med en akupunktør - Finn behandlerAlexanderteknikken
En britisk studie som ble gjort på pasienter med kroniske smerter i ryggen viste at Alexanderteknikken hadde god effekt. Metoden gir langvarig bedring, forbedret funksjon og bedre livskvalitet.

Alexanderteknikken er en læringsprosess for å oppnå gode og balanserte kroppsbevegelser. Teknikken arbeider utfra prinsippet om at kropp og sinn utgjør en udelelig enhet. Et annet prinsipp er at bruk påvirker funksjon, det vil si at når noe går galt kan det være fordi vi gjør noe galt. Teknikken hjelper til med bevisstgjøring av uhensiktsmessige reaksjoner slik at normal funksjon gjenopprettes.

Les også:
Alexanderteknikken hjelper ved kroniske smerter i ryggen

Les mer om Alexanderteknikken
Lærere som tilbyr undervisning i Alexanderteknikken.Aromaterapi
Aromaterapi er en terapeutisk og kontrollert bruk av eteriske oljer, som oftest kombinert med massasje. Det er mange forskjellige eteriske oljer, som har forskjellig lukt og forskjellige legende egenskaper.
Det sies at man skal være forsiktig med å massere akutte ryggsmerter som ikke er diagnostisert, men kroniske ryggsmerter med utspring i musklene kan hjelpes gjennom massasje.

Les mer om Aromaterapi
Utdanning i Aromaterapi

Ønsker du kontakt med en aromaterapeut -Finn behandlerBowen
Bowen er en skånsom, massasjelignende behandling, som består av forsiktige bevegelser på muskler og sener med omliggende vev på hele kroppen, ved bruk av tommel- og pekefinger. Bowen teknikken tar utgangspunkt i kroppens evne til å helbrede seg selv og kan gi kroppen den informasjon den trenger for raskt å finne tilbake til optimal helsetilstand.

En studie gjort ved Universitetet i North Carolina i 1998 ved Amy Norman, viser at bowen Teknikken kan ha god effekt på smerter i forbindelse med nakkesmerter, ryggsmerter, stress og spenninger, fibromyalgi.

Les mer om Bowen teknikken – Bowtech
Utdanning i Bowen

Ønsker du kontakt med en bowenterapeut - Finn behandlerMassasje
Hvis musklene er anspente kan de ved hjelp av massasje bli avspent. Det finnes en rekke forskjellige massasjeformer, alt fra Klassisk massasje, Dypvevsmassasje,Thai massasje, Idrettsmassasje osv.
Det sies at man skal være forsiktig med å massere akutte ryggsmerter som ikke er diagnostisert, men kroniske ryggsmerter med utspring i musklene kan hjelpes gjennom massasje.

Utdanning innen massasje

Ønsker du kontakt med en massør - Finn behandlerNaprapati
Naprapati er en manuell behandlingsform som tar sikte på å normalisere problemer i bevegelsesapparatet. Ordet naprapati er satt sammen av det tsjekkiske ordet napravit som betyr ”å korrigere” og det greske ordet pathos som betyr ”lidelse”. Det er spesielt lidelser i rygg og nakke, sener og muskler som behandles av en naprapat.

Les mer om naprapati

Ønsker du kontakt med en naprapat - Finn behandlerOstopati
Osteopaten bruker flere skånsomme manuelle teknikker ved undersøkelsen og behandlingen av muskelskjelettsystemet og bindevevsnettverket. Bindevevet omslutter muskler, årer, organer, knokler og kranieknokler. Skjevhet eller nedsatt bevegelighet et sted i kroppen avstedkommer ny skjevhet et annet sted på grunn av kroppens behov for å kompensere. Det er årsaken til at man ofte trenger behandling andre steder på kroppen i tillegg til der smerten eller plagen er.

Les mer om osteopati
Utdanning i Osteopati

Ønsker du kontakt med en osteopat - Finn behandlerRolfing
Metoden er et system som har til hensikt å utvkle og forbedre kroppens fysiske struktur og dens funksjon. Systemet bygger på den viten som Dr. Ida P. Rolf (1896-1979) gjennom 40 års forskning, fikk om kroppens største organ: bindevevet. Bindevevet omgir og forbinder alle kroppens strukturer: Knokler, muskler, nerver, blod og lymfekar og de indre organer.

Les mer om Rolfing

Ønsker du kontakt med en rolfing behandler - Finn behandlerSoneterapi - Refleksologi
Metoden er basert på et system av soner i føttene som gjenspeiler kroppens forskjellige organer og deler. Ved sykdom eller svakhet i et organ kommer det en ømfintlig fortykkelse i underhuden i den korresponderende sonen i foten. Selve behandlingen består i det vesentlige av punktmassasje av affiserte soner.

Les mer om Soneterapi
Utdanning i Soneterapi
Utdanning i Refleksologi

Ønsker du kontakt med en soneterapeut/refleksolog - Finn behandlerYoga
En studie fra University of Washington i Seattle, Washington i samarbeid med Group Health Cooperative forteller om gode muligheter med yoga for dem med ryggproblemer. Smerte reduseres og bevegelighet forbedres.

I likhet med den norske studien omhandles smerter i nedre del av rygggen som et forholdsvis vanlig problem, som ofte går over et noen dager eller uker. Men det kan også være kronisk, og vare i måneder eller år. I undersøkelsen ønsket man å få svar på hva som fungerer best for ryggsmerter av yoga og annen trening, som f.eks. aerobic, styrketrening, stretching/tøining. Her kom Yoga best ut.

Les også
Yoga hjelper mot ryggsmerter
Kurs/Trening i Yoga

Finn behandler

Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


fredrik 26/03/2010 - 20:28

hva med god gammeldags vekt trening,gjerne kombinert med svømming og yoga.ryggsmerter kommer ofte av at man ikke har sterk nok muskelatur i ryggen,fikk selv for mange år siden beskjed av den gang norges mest anerkjente rygg spesialist å begynne å trene med vekter,grunnet store problemer med korsryggen,jeg ble et nytt menneske.vekt trening gjort på riktig måte er også meget helseframbringende,divers studier og undersøkelser de seneste årene har bevist dette.en kropp er til for å brukes,ikke forbrukes

Rudolf Jensen 21/02/2010 - 19:08

Vært plaget mang eganger med ryggen:
Endelig fant jeg riktig frengangs måte:
1.Kirparkator 6-7 beh.over 2 uker
2.Svømmebasseng letter mosjons svømming 2-3 g.uken , og tøyeøvelser i badstuen eterpå.,
3.Skiftet biler til bedre og srørre seter

Lykke til


Jeppe P 21/02/2010 - 17:42

Jeg fikk ryggvondt nede i ryggen, noe jeg trodde var leddrealtert. Jeg er i København og min kone har behov for hjelp mot sin forkjølelse. Vi finner tilfeldig en forretning rett opp i gatene for Strøget som heter Natur poteket, Teglegårdstræde 6 City med underadresse Torvegade 36 Cristianshavn. For avlastning av brystmuskulatur blir hun anbealt Muskelbalsam med innhold Arnicatinktur, kulsukkerrodstinktur 1:2 ingefær menthol kamfer glycerol. Jeg smører dette på min vonde rygg og opplever umiddelbar bedring. Dette skjedde onsdag. Etter gjentatte daglige innsmørninger er jeg i dag søndag omtrent symptomfri. jeg har hatt problem som er omtrent som dette tidligere og har fått behandling på sakrallleddet. Dette har hjolpet, men ikke som dette. slik jeg opplever det er dette det beste middel mot betente senefester, som problemt sansynlig var. I følge etiketten er den også god mot muskelsmerter. Min kone fokk ogogså en hostesaft som var svært god som het Grindelia. den er definert som utvortes men skal brukes innvortes.

Kjersti Ones 20/02/2010 - 21:55

Er enig i at craniosacralterapi er effektivt, spesielt om det kombineres med energiarbeid /healing.

Audun 19/02/2010 - 08:45

På en av mine websider har jeg en artikkel som omtaler naturprodukter som anbefales av revmatologer og ortopeder på de store sykehusene, samt fysioterapeuter, kiropraktorer og andre typer behandlere ved revmatiske plager, samt ved smerter og betennelser i ledd og muskler.

Artikkelen finner du her, håper den kan være til hjelp: http://www.healthiereurope.info/revmatisme_smerter_ledd_muskler.html

Tommy 18/02/2010 - 21:25

Tai Chi og Qigong er merkelig nok glemt i artikkelen...

inya l orange 18/02/2010 - 15:01

Craniosacralterapi er en fantastisk terapiform for alle former for rygg problemer og skader

Inge Ås 18/02/2010 - 00:34

Også energiarbeid og healing kan ha god effekt på rygg:-)


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.