Behandler.no - Norges største oversikt

Stevia istedenfor sukker er vurdert som trygt

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 15.04.2010Det er ikke sant at menn minster sin fruktbarhet av stevia. Det er heller ikke sant at stevia er kreftfremkallende. Nå er det slått fast at man trygt kan bruke stevia som sunt søtningsmiddel.Ny risikovurdering av stevia
Hvor mye stevia kan man spise
Stevia planten også i NorgeEt direktiv forbød inntil nylig markedsføring av stevia i mat i Norge. Dette var for mange, som gjerne vil bruke stevia som søtningsmiddel istedenfor sukker, helt uforståelig. Alt salg av produkter som inneholdt stevia som søtningsmiddel ble stanset av Mattilsynet.Ny risikovurdering av stevia
Mattilsynet i Norge tillot planten kun som prydplante, mens den for mange har vært et sunt og godt alternativ til sukker. Stevia er velegnet for diabetikere fordi den ikke påvirker blodsukkeret. Stevia gir heller ingen kalorier, slik som sukker.


Stevia er et sunt alternativ til sukker

Mattilsynet har meddelt på sine nettsider, at man fryktet at stevia kunne gjøre menn ufruktbare. Ny forskning viser tvert imot, at den informasjonen var feil.

EUs mattrygghetsorgan EFSA, European Food Safety Authority, har nå offentliggjort en risikovurdering av søtstoff-gruppen steviolglykosider og satt en grense for hvor mye som er trygt å få i seg av slike søtstoffer per dag.


Hvor mye stevia kan man spise
Testene som inngår i dokumentasjonen viser at steviolglykosider ikke er gentoksiske eller kreftfremkallende. Søtstoffene påvirker heller ikke menneskers forplantningsevne eller barns utvikling.

På bakgrunn av dette har EFSA fastsatt et akseptabelt inntak for steviolglykosider til 4 mg per kg kroppsvekt per dag. Det påpekes imidlertid at både av voksne og barn vil kunne få i seg mer enn det akseptable daglige inntaket av disse søtstoffene dersom de brukes i de høyeste dosene produsentene har søkt om godkjenning for.


Venter på endelig godkjenning
All bruk av tilsetningsstoffer i matvarer må godkjennes på europeisk nivå og EFSAs risikovurdering er nå sendt til EU-kommisjonen, som vil avgjøre i hvilke næringsmidler steviolglykosider vil kunne brukes og i hvor store mengder. Søtstoffene er spesielt foreslått brukt i sukkerfrie eller energireduserte næringsmidler, som aromatiserte drikkevarer, søtsaker uten tilsatt sukker og energireduserte supper.Søtningsmiddelet utvinnes fra bladene til stevia planten

Stevia planten også i Norge
Steviolglykosider utvinnes fra bladene til stevia-planten - Stevia rebaudiana Bertoni, og søtstoffer som steviosid og rebaudiosid er 40 til 300 ganger søtere enn vanlig sukker. Steviabladene smaker godt søtt med en litt lakrisaktig ettersmak. Stevioside, som er hovedkomponenten av søtstoffene smaker omtrent som sukker, uten ettersmak.

Stevia planten finnes viltvoksende i grenseområdene mellom Paraguay og Brasil. Den dyrkes kommersielt i Brasil, Paraguay, Uruguay, Sentral-Amerika, USA, Israel, Thailand, Japan og Kina. Det er også gjort forsøk med dyrking av stevia i Norge.

Tradisjonelt har stevia blitt benyttet som husdyrfor og som tilsats i hudpleieprodukter. Stevia egner seg også meget godt til gjødsel til stueplanter, som badetilsetning, tilsats i shampo- og balsamprodukter.
I Japan har stevia over tid vært et høyt verdsatt alternativ til sukker og utgjør ca 50% av søtningmiddelmarkedet.
Relatert:

Stevia dyrkes nå på friland i Norge
Markedsplassen/Urter
Markedsplassen/HelsekostFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


fride 16/05/2010 - 15:21

stevia er mange ganger søtere enn sukker og du kan neppe strø den i samme mengde over jorbærene før du spiser! derfor bruker du mye mye mindre av den.

Redaksjonen 28/04/2010 - 12:33

For å få tak i Stevia: Se linker under artikkelen til Markedsplassen på alternativ.no

Siv Røise 28/04/2010 - 10:40

Stevia: Prøver å finne ut hvor jeg kan kjøpe frø eller selve urten men det er ikke lett. Noen som kan hjelpe meg med det? Sier tusen takk på forhånd.

JuJu 21/04/2010 - 10:52

@Johnny
Folk bruker mye mer enn disse dagsdosene uten at det har forsårsaket noe skade overhodet. Du kan ta så mye som du føler er nødvendig. Men samtidig bør man jo ikke spise steviasøt mat hele dagen, da kroppen kanskje tolker dette med å heve blodsukkeret. Dette er bare en teori, men som alt her i livet kommner man langt med gylden middelvei. Spis fett som holder sukkeravhengigheter borte, og når du skal skeie ut, bruk stevia!

Johnny Hagen 19/04/2010 - 21:04

Står at jeg kan ta 4mg pr kilo kroppsvekt. Jeg veier 100 kg, og kan da ta 400mg=0,4g pr dag. Det kan da ikke være mye å strø over jordbærene til sommeren? Iallefall ikke om jeg også får stevia i mineralvann, syltetøy, teen min, etc.

Charlotte Torgersen 16/04/2010 - 13:11

Endelig! Ut med hvitt sukker, som er helseskadelig og inn med Stevia!
Stevia er også kalt \\\"Sugar grass\\\" og smaker litt lakrisaktig. Flott å bruke i te/kaffe og f.eks. små kaker og bakeverk. Japan og andre land bruker Stevia i cola og smågodt.
Stevia virker på søthunger, er helt uten kalorier og er fin for de som ønsker vektsreduksjon og har glukoseintoleranse, høyt blodtrykk og soppinfeksjoner, og bl.a. har sug etter alkohol, koffein og nikotin.
Steviaplanten har ingen innvirkning på vår tarmflora. Det brukes vel mer som et søtningsmiddel og har liten betydning når det gjelder næringsverdi.

Erik Wilton 15/04/2010 - 23:45

Javel, ingen kalorier.. Men hva slaks næringsverdi har planten? Den må jo bestå av noe ... Og hvordan påvirkning har den ellers?


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.