Behandler.no - Norges største oversikt

Benedicte og Harald Thiis – sentrale bidragsytere gjennom årtier

Av Oddrun-Helen Berntsen, journalist
Publisert: 01.05.2010

Portrett

Da en sindig matematiker møtte en synsk kunstner, skapte møtet ringvirkninger som senere skulle påvirke det alternative miljøet i Norge.

Etablerte Bauker Kursgård
En synsk Pippi
Regnbuen og symolikk
Mandala Senter
Bevisstgjøringens lampeAllerede før Harald og Benedicte Thiis møttes, må skjebnen ha vært i sving. De er begge fra Oslo, og vokste faktisk opp på hver sin side av Uranienborg kirke. Begge har slekt fra Risør, hvor det skulle vise seg at deres respektive familiegraver utrolig nok lå ved siden av hverandre på kirkegården.

Det skulle likevel gå noen år før de to møttes og fikk muligheten til å starte på sin unike vei sammen.
Harald ble født i 1943, og kort tid etter krigen, flyttet hans familie til Paris. På grunn av farens jobb i SAS, ble det til at Harald vokste opp i henholdsvis Paris, Marseilles, Bremen og Frankfurt.
Den behagelige og kloke mannen utdannet seg til å bli lærer i matematikk, men allerede fra tenårene var han på søken etter noe mer.

-Da jeg som ung plagdes mye med høysnue, følte jeg at vanlig medisin ikke hjalp meg. Det fikk meg til å se etter alternative løsninger. I tillegg følte jeg at jeg ikke var tilfreds med det vanlige livet mitt, og det førte til at jeg stadig undersøkte og forsøkte mye nytt. Jeg var innom den katolske kirke, teosofisk samfunn, kvekere og antroposofer. Jeg var veldig søkende, forteller Harald.
Som 22-åring kom han over verdensreligionen Bahà ’i. Der fant han svar på alle eksistensielle og åndelige spørsmål.

-Alt syntes rimelig og riktig med Bahà’i. Denne religionens vide syn, forklarte meg hvordan alt hang sammen. Jeg har vært medlem av Bahà’i siden den gang, sier han.


Etablerte Bauker Kursgård
Harald jobbet som mattelærer i flere år, deriblant på Steinerskolen i Bergen. Men han ønsket mer enn å undervise i matte og han greide ikke å glemme hvordan han fant råd mot høysnuen innen naturmedisin. Etter hvert følte han seg mer og mer tiltrukket av emnet alternativ behandling, og i 1974 startet han med naturmedisinstudier på alvor. Han tok det ene kurset etter det andre i både Danmark og Sverige, og i 1975, begynte han å hente inn forelesere til Norge, slik at både han og andre fikk mer tilgang til alternativ utdannelse. Like etter startet han opp sin første praksis i Risør, hvor han behandlet klienter med soneterapi.

I løpet av disse hektiske 70-årene, møtte han også Benedicte. Hun var et fyrverkeri av en kvinne, en usedvanlig begavet kunstner og synsk til tusen. De flyttet til Trondheim hvor de giftet seg i 1976. Harald lot ikke sin kunnskap ligge brakk og startet opp en praksis. Praksisen utvidet seg til et senter hvor ulike terapeuter tilbød forskjellige behandlinger.


På 80-tallet drev Harald og Benedicte Thiis Bauker Kursgård, et sted som for
mange ble et viktig møtepunkt og utspringssted. Foto: Roald PettersenI 1980 forlot paret trønderhovedstaden. De kjøpte opp et pensjonat i Gausdal og dermed så Bauker Kursgård dagens lys. Mange skoleretninger innen alternativ utdanning ble satt i gang ved Bauker Kursgård.

-Vi satte i gang mange utdannelseslinjer, alt fra ernæring til psykodrama. Senere utvidet vi kurstilbudene til å gjelde soneterapi og kinesiologi, Bachs blomstermedisin og krystallterapi. Senere følte jeg at det også var viktig å jobbe med det indre, slik at vi fikk startet undervisning i meditasjon og healing, sier Harald.


En synsk Pippi
Harald har spilt en stor og viktig rolle med tanke på å få alternative kurs og alternative utdanningslinjer fram i Norge. Likevel er han måteholden og nesten beskjeden i sin beretning, og man hører til tider små glimt av en nøktern mattelærer. Kontrasten til hans livlige, kunstneriske kone er påfallende og sjarmerende. Benedicte Thiis er en sprell levende Pippi, og holdt på å drive nabolaget fra vettet i sine barneår.

-På den ene siden av familien min, har vi kapteiner i tonnevis. En annen del av familien min består av kunstnere, alt fra min farmor som var operasanger til forfattere og musikere. På toppen av det hele, så har jeg spansk sigøynerblod i årene. Jeg ble et sterkt, kreativt og vilt barn. Jeg var gatas ubestridte leder og banket alle slemme gutter, ler Benedicte hjertelig.


Benedicte Thiis er en allsidig kunstner, og har bla. laget mange flotte illustrasjoner. Her "Tredronning".

Med sin kunstneriske arv, var det ingen overraskelse at den lille, tøffe jenta hadde usedvanlig store evner innen tegning og skriving. Hun utdannet seg ved Kunst og Håndverkskolen og Kunstakademiet.
Men hennes evner strakte seg lenger. Benedicte var synsk, og disse evnene ga henne et nesten ufattelig behov for å finne åndelig forankring.

-Jeg samlet på alle slags puslebiter for å kunne skape en helhet, forteller hun.
I sin intense jakt etter svar, snuste hun på ulike religioner, sekter, forbund og gamle kulturer. Det var først da hun møtte Harald i 1972, at hun fikk de puslebitene hun manglet.

-Før jeg møtte Harald, opplevde jeg min første depresjon. Jeg følte jeg satt fast, jeg manglet helheten i det jeg lette etter. Da han dukket opp, introduserte han meg til Bahà’i. Dermed fikk jeg puslebitene som manglet, sier Benedicte.

Siden har hun vært en glødende tilhenger av Bahà’i, og de synske evnene blomstret opp.
-Jeg fikk store visjoner som ga meg kart og terreng som handlet om kallet jeg og Harald skulle ha. Jeg kastet meg uten forbehold til bunns i menneskehetens prosess. Den indre reisen begynte. Heldig er den som finner en visjon og enda heldigere er den som finner et kall for visjonen. Jeg fikk begge deler, beretter Benedicte.


Regnbuen og symolikk
I ti hele år drev paret kursvirksomhet i Gausdal. Det var, ifølge Benedicte, en hektisk tid. Hun følte at evnene hennes fosset som en heftig strøm, samtidig som de begge holdt kurs og tok seg av barna som etter hvert kom til verden. Da tiåret var omme, forlot de Bauker Kursgård og bosatte seg i Stavanger.

-Der redigerte vi ferdig to av bøkene Benedicte har skrevet, nemlig ”Regnbuereisen” og ”Regnbuetreet,” sier Harald.

Benedicte, som blant annet er spesialist på symbolikk og drømmer, kan fortelle at regnbuen har en helt spesiell betydning.
-Regnbuen er en bro mellom ubevisst og bevisst, mellom himmel og jord. Den er reisen mot lyset. Jeg så en klar og kraftig regnbue i et syn da jeg satt og leste 1.Mosebok. Samtidig hørte jeg en stemme si: ”Her er nøkkelen, bryt seglet og gjør den levende, ” sier hun.


Harald og Benedicte Thiis, et fargerikt par som har vært til inspirasjon for mange.

Mandala Senter
Paret fortsatte å holde kurs over hele landet, og til slutt flyttet de tilbake til Oslo. Der opprettet de Mandala Senter, hvor begge var aktive på både behandling og kursing. Bevisstgjøring, åndelig utvikling, drømmetydning og healing kunne både læres og oppleves. I tillegg snakker Benedicte varmt om eventyr, noe hun også har skrevet en bok om.

-Eventyret er ur-lære, laget av folket selv. Og livet er det største eventyret av alle! Det har vært en av mine viktigste oppgaver; Å lære folk å se den røde tråden i livet sitt, slik at de kan se sitt eget livseventyr med vidåpne øyne, sier Benedicte entusiastisk.


Bevisstgjøringens lampe
I dag er ikke paret like aktivt som før, og de har trappet ned kursvirksomheten.
-Vi driver mest med foredrag nå. Vi har nådd pensjonsalderen og synes vi må få lov til å ta det mer med ro, sier Harald lunt. De har med tiden fått 8 barn og 22 barnebarn til sammen, men på tross av nedtrapping, har de ingen planer om å gi seg helt. Nylig deltok Benedicte i kanal FEMs program ”Den andre siden ” og hun har skrevet 34 bøker til sammen, hvorav fem er utgitt. Nå planlegger de å få de øvrige bøkene ut på markedet. Både Harald og Benedicte har en forunderlig sterk glød ved seg, en slags vibrerende ungdommelighet og eldgammel visdom på samme tid.

-Nå lever jeg av inspirasjonens og bevisstgjøringens lampe. Det er bevisstgjøring som er min styrke. Vi er født som lys, våre sjeler er guddommelige, men vi vet det ikke. Vi må gjøre reisen for å bli det bevisst. Sjelen er en stor gave til mennesket og livet er en gave til sjelen så den kan utfolde seg, hevder Benedicte.

Og det er kanskje denne bevisstgjøringens lampe som gir dette varme, banebrytende ekteparet sin magiske glød – en glød som har lyst opp en åndelig og kunnskapsrik vei.


Mandala Senter – Harald og Benedicte Thiis

behandler.no – Harald ThiisFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


BJØRG 23/03/2011 - 10:16

R.I.P. måtte veien over bli lett å gå.

Torild Torsmyr Jac 29/10/2010 - 18:03

Dere er to flotte personer, det er alltid liv og røre rundt dere, og masse kreativitet som jeg elsker, og så er det den røde tråden som man virkelig kan se etter hvert som livet leves, det har jeg lært av dere. Livet er virkelig et eventyr ;)

Anne Victoria Heiberg 02/05/2010 - 23:11

To personer som har bidratt mye til å tenke utenom "sporet" Vil gjerne ha dem med i boken Naturmedisinens historie og utvikling i Norge. Facebook side med samme navn.

Karina Pettersen 02/05/2010 - 00:26

Takk for deres bidrag i Vannmannens Vår.

Mvh Karina

Tone Smith Johansen 01/05/2010 - 13:30

Vil gjerne si takk til dere begge! Truffet Harald gjennom kurs (helhetsmassasje med SiW), lenge siden, og har nesten slitt ut en bok,Regnbuetreet. Bruker den stadig, fordi den kjennes ekte ut! Som kjøtt og blod! Har også spredd bøkene videre!
Ha det godt og nyt en roligere tilværelse!
mvh Tone
www.helselivogkraft.com

Anne Grethe Rognerud 01/05/2010 - 13:09

Takk for det dere gir og har gitt!
Så langt har jeg kun drømmesymbolene, mens de andre bøkene står på lista mi, spesielt Regnbuereisen. God pensjonstilværelse ønskes dere begge!

Geir Magnus 01/05/2010 - 12:49

Flott artikkel! Regnbuereisen ble min nøkkel ;)

Aase Wahl 01/05/2010 - 09:13

Kjære Benedicte og Harald! Dere skaper glede langs livsveien, takk for alt dere er. Selv om vi ikke møtes så ofte vet jeg dere finnes. Klem fra Aase

Eva N. Willix 01/05/2010 - 08:35

Hei Benedicte og Harald! Så koselig å lese deres historie. Det ble en reise i tid tilbake til Tr,heim og mitt første møte med dere der, til Bauker og vider på livets vandring. Håper dere har det fint. Lykkke til med alle de gode fargene dere gir til livet og verden. Takk for at dere er til. Store klem fra meg, Eva

Solvår Ramsberg 01/05/2010 - 02:01

Fint å få historien om dem,og interessant. Har div av bøker og bilder, og syns det er interessant lesing og fine bilder. Bruker det også, og er alltid innom standen når jeg er,evt jobber på messa.
Håper de fortsatt er på messer,en av de utstillerne som er jordnære og seriøse og har noe for seg. håper de får en fin pensjonstid og håper de når flere med sitt budskap i det de gjør. Det trengs i dette samfunnet vi har i dag. med hjertlig hilsen Sol


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.