Behandler.no - Norges største oversikt

Appelsin for kropp - sjel og ånd

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 29.03.2007Duften av appelsin som sprer seg kan løfte sinnsstemningen. En deilig massasje med appelsinolje er heller ikke å forakte. I påsken spiser vi 17 millioner appelsiner.

 

Appelsin har blitt en av våre påsketradisjoner. I løpet av påsken spiser vi nordmenn 17 millioner eller 5400 tonn appelsiner. Hvis du spiser en appelsin om dagen er det nok til å dekke det anbefalte minsteinntaket av C-vitaminer på 60 milligram om dagen.

 

Helse i hver appelsin
Appelsinen er en frukt rik på antioksidanter og virker styrkende på immunforsvaret. Den virker appetittvekkende, blodrensende, vanndrivende og avførende. Appelsiner inneholder vitamin A, B og C, kalsium, kopper, mangan, fosfor, kalium, sink, bioflavonoider, naturlig sukker og pektin. Det har blitt hevdet at appelsinen på grunn av sitt høye innhold av vitamin C kan bidra til å avverge astma-anfall, bronkitt og tannkjøttbetennelse.

 

Appelsin som mat
Det er først og fremst frukten vi bruker av appelsintreet. Den kan spises rå, presses til appelsinjuice eller hva med å lage en påske-smoothie?

 

Blomstene brukes også. De kan kokes og brukes i mat, eller vi kan få dem som te. Fruktskallet brukes til å smaksette bakverk, sauser eller man kan lage appelsinmarmelade.

 

Eller som bensin...
I Spania undersøkes nå på muligheten for å lage bioetanol av appelsinskall. 500.000 tonn skall og fruktkjøtt kan hvert år gi 37,5 millioner liter drivstoff. Politikerne i regionen går inn for å bruke resten fra juiceproduksjonen - fruktkjøtt og skall - til produksjon av bioetanol i stedet for å fôre dyrene med det, ifølge Ritzau Bureau.

 

Eterisk olje av appelsin
Appelsinolje er en av de mest brukte eteriske oljene. Duften er klar, frisk, og søt - som en nyskrellet appelsin. Oljen fremstilles ved pressing av fruktskall og fruktvegg.

 

Appelsinolje brukes for å parfymere vaskemidler, kremer og kosmetikk slik at de får en duft av sitrus.

 

Når duften av appelsin sprer seg i et rom, løfter den sinnsstemningen ved stress, uro, depresjoner og spenning. I Asia og Midtøsten har appelsin fra gammelt av blitt ansett for å være et bra middel mot melankoli.

 

Massasje med appelsinolje
Brukt i massasje kan oljen være både oppfriskende og avslappende. Den stimulerer blod- og lymfesirkulasjonen, noe som kan være til hjelp ved væskeansamlinger i kroppen, for eksempel ødemer og cellulitt. Appelsinolje er også generelt god for fordøyelsen. Plages man med forstoppelse, tarmgass, kolikk, magekatarr, kvalme eller reisesyke kan man bruke oljen i en massasjeolje, der man masserer mageregionen med sirkelformede bevegelser.

 

FAKTA om appelsin
Det finnes over 400 appelsinsorter, og disse kan deles inn i tre grupper:

 

-Blonda med normale frukter, for eksempel Valencia fra Spania og den kjernefrie Jaffa fra Israel.

 

-Blodappelsiner med rødt fruktkjøtt. De får sin rødfarge av fargestoffet anthocyanin. Blodappelsiner dyrkes først og fremst i Spania og Italia.

 

-Navleappelsiner, som har en ekstra krans av fruktblad og derfor får utviklet en mindre appelsin som en navle i spissen av den store.

 

Appelsinens historie
Kineserne var de første som dyrket appelsin. Ordet appelsin betyr ”eple fra Kina”. Allerede i en kinesisk tekst fra 500-tallet f.Kr. omtales frukten. I dag er appelsin den mest dyrkede sitrusfrukten i verden. Drøyt 40 millioner tonn frukt produseres årlig, det meste i Brasil, USA, Kina, Italia, Spania og Portugal. I Frankrike dyrkes appelsintrær for blomstenes skyld. Utenom de nevnte landene er det appelsindyrking i Australia, Israel og Sør-Afrika.

 

I påsken kommer appelsinene vi spiser i hovedsak fra Spania og Israel.

 

Kilder:
Urtekilden
Tekst innhentet fra Urtekilden sin internettside er gjengitt med tillatelse fra Rolv Hjelmstad.
Mat-din mirakelmedisin, Jean Carper
Bama
Ritzau Bureau

 

Alternativopplysningen understreker at bruk av urter må ikke erstatte din leges råd ved alvorlig sykdom.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.