Stor oversikt A-Å med kurs innen selvutvikling, helse, trening, spiritualitet, kreativitet mm. Her finner man kurs man tar for egen del, men også kurs som kan påbygges til en utdanning.
Homeopat og akupunktør Charlotte Torgersen, Lier

Appelsin for kropp - sjel og ånd

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 29.03.2007Duften av appelsin som sprer seg kan løfte sinnsstemningen. En deilig massasje med appelsinolje er heller ikke å forakte. I påsken spiser vi 17 millioner appelsiner.

 

Appelsin har blitt en av våre påsketradisjoner. I løpet av påsken spiser vi nordmenn 17 millioner eller 5400 tonn appelsiner. Hvis du spiser en appelsin om dagen er det nok til å dekke det anbefalte minsteinntaket av C-vitaminer på 60 milligram om dagen.

 

Helse i hver appelsin
Appelsinen er en frukt rik på antioksidanter og virker styrkende på immunforsvaret. Den virker appetittvekkende, blodrensende, vanndrivende og avførende. Appelsiner inneholder vitamin A, B og C, kalsium, kopper, mangan, fosfor, kalium, sink, bioflavonoider, naturlig sukker og pektin. Det har blitt hevdet at appelsinen på grunn av sitt høye innhold av vitamin C kan bidra til å avverge astma-anfall, bronkitt og tannkjøttbetennelse.

 

Appelsin som mat
Det er først og fremst frukten vi bruker av appelsintreet. Den kan spises rå, presses til appelsinjuice eller hva med å lage en påske-smoothie?

 

Blomstene brukes også. De kan kokes og brukes i mat, eller vi kan få dem som te. Fruktskallet brukes til å smaksette bakverk, sauser eller man kan lage appelsinmarmelade.

 

Eller som bensin...
I Spania undersøkes nå på muligheten for å lage bioetanol av appelsinskall. 500.000 tonn skall og fruktkjøtt kan hvert år gi 37,5 millioner liter drivstoff. Politikerne i regionen går inn for å bruke resten fra juiceproduksjonen - fruktkjøtt og skall - til produksjon av bioetanol i stedet for å fôre dyrene med det, ifølge Ritzau Bureau.

 

Eterisk olje av appelsin
Appelsinolje er en av de mest brukte eteriske oljene. Duften er klar, frisk, og søt - som en nyskrellet appelsin. Oljen fremstilles ved pressing av fruktskall og fruktvegg.

 

Appelsinolje brukes for å parfymere vaskemidler, kremer og kosmetikk slik at de får en duft av sitrus.

 

Når duften av appelsin sprer seg i et rom, løfter den sinnsstemningen ved stress, uro, depresjoner og spenning. I Asia og Midtøsten har appelsin fra gammelt av blitt ansett for å være et bra middel mot melankoli.

 

Massasje med appelsinolje
Brukt i massasje kan oljen være både oppfriskende og avslappende. Den stimulerer blod- og lymfesirkulasjonen, noe som kan være til hjelp ved væskeansamlinger i kroppen, for eksempel ødemer og cellulitt. Appelsinolje er også generelt god for fordøyelsen. Plages man med forstoppelse, tarmgass, kolikk, magekatarr, kvalme eller reisesyke kan man bruke oljen i en massasjeolje, der man masserer mageregionen med sirkelformede bevegelser.

 

FAKTA om appelsin
Det finnes over 400 appelsinsorter, og disse kan deles inn i tre grupper:

 

-Blonda med normale frukter, for eksempel Valencia fra Spania og den kjernefrie Jaffa fra Israel.

 

-Blodappelsiner med rødt fruktkjøtt. De får sin rødfarge av fargestoffet anthocyanin. Blodappelsiner dyrkes først og fremst i Spania og Italia.

 

-Navleappelsiner, som har en ekstra krans av fruktblad og derfor får utviklet en mindre appelsin som en navle i spissen av den store.

 

Appelsinens historie
Kineserne var de første som dyrket appelsin. Ordet appelsin betyr ”eple fra Kina”. Allerede i en kinesisk tekst fra 500-tallet f.Kr. omtales frukten. I dag er appelsin den mest dyrkede sitrusfrukten i verden. Drøyt 40 millioner tonn frukt produseres årlig, det meste i Brasil, USA, Kina, Italia, Spania og Portugal. I Frankrike dyrkes appelsintrær for blomstenes skyld. Utenom de nevnte landene er det appelsindyrking i Australia, Israel og Sør-Afrika.

 

I påsken kommer appelsinene vi spiser i hovedsak fra Spania og Israel.

 

Kilder:
Urtekilden
Tekst innhentet fra Urtekilden sin internettside er gjengitt med tillatelse fra Rolv Hjelmstad.
Mat-din mirakelmedisin, Jean Carper
Bama
Ritzau Bureau

 

Alternativopplysningen understreker at bruk av urter må ikke erstatte din leges råd ved alvorlig sykdom.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Tips en bekjent om denne siden!
Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.