Behandler.no - Norges største oversikt

Økolandsbyen i Hurdal vokser og har plass til flere

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 26.05.2010

Norges første økolandsby, som ligger i Hurdal, går nå inn i en ny fase, med bygging av flere hus.

I Hurdal bor det en gruppe mennesker sammen i en landsby, organisert som et samvirke. De har utviklet et eget verdigrunnlag og en sosial plattform for å ta vare på sitt unike fellesskap, tuftet på en bærekraftig livsstil. Det er fokus på ressursbruk med selvforsyning og kultur som sentrale stikkord.


Kristin Seim Buflod har bodd i Økolandsbyen siden 2002 og gleder seg til den kommende utvidelsen.

Idag bor det 14 voksne og 15 barn i Hurdalssjøen Økologiske Landsby, sammen med høner, sauer, hester, hunder og katter i et levende, økologisk og kreativt fellesskap. På gården kan de bla. dyrke alt de trenger av korn, frukt, grønnsaker og fór til husdyrene.

-Vi som bor i Økolandsbyen lever godt i dette fellesskapet. Vi har vært gjennom endel prøving å feiling for å komme fram til en form som fungerer bra. Nå er tiden inne for å bli bli flere og vi ønsker nye medlemmer velkommen, sier Kristin Seim Buflod, til alternativ.no

Kristin har vært med i dette fellesskapet fra starten av og bor i landsbyen sammen med mann og to barn.


Utvidelse og nybygging
Allerede sommeren 2002 flyttet de første beboerne til den gamle prestegården i Hurdal, Gjøding gård, for å etablere en økolandsby. Det ble dengang bygget midlertidige boliger, av halm eller treverk på gårdstunet.

I 2004 bodde det 21 personer i landsbyen, hvorav 9 var barn. Samme år kjøpte landsbyen den ca. 700 mål store eiendommen Gjøding gård med mulighet til å bygge 55 boliger, kulturtun, næringstun, kurs- og konferansesenter.

Nå er det klart for neste fase i prosjektet med utbygging av boligtun 1 med 28 nyutviklede økologiske ferdighus. I forbindelse med dette arrangeres det i disse dager visninger.


De nye husene skal møte behovet for miljøriktige og kostnadseffektive boliger.Vinterstemning på boligtunet, med utsikt til Hurdalssjøen.

-Vi er nå i gang med salg av andeler i Huldra borettslag, som har byggestart i august 2010, og er man interessert i å vite mer er det bare å ta kontakt. Her er det første mann til mølla!, sier Kristin.


Fra halmhus til trehus
-Første byggetrinn vil bestå av 28 boenheter hvorav 18 vil være organisert i Huldra borettslag. Boligene vil være miljøhus og består av en- og tomannsboliger samt kollektivbolig – pustende hus laget av naturmaterialer.

Alternativ.no har fulgt prossessen i Hurdal og har et spørsmål omkring byggematerialer. -De første midlertidige husene som ble satt opp i landsbyen, ble bygget av halm eller heltre, som et forsøksprosjekt. Vi ser at dere nå har gått bort fra halmhus og har valgt andre materialer. Hva er erfaringen med å bo i halmhus?

-Det har fungert godt å bo i halmhus, og selv er jeg fornøyd med halmhus som teknikk i tillegg til at halmhus gir godt inneklima. Men bolighusene som blir satt opp nå bygges i tre, bla. fordi det er kostnadseffektivt, forteller Kristin Seim Buflod.

Selskapet Aktivhus, som tilbyr helhetlig miljøhuskonsept, har i samarbeid med Økolandsbyen utviklet det økologiske ferdighuskonseptet Shelter for å møte behovet for miljøriktige og kostnadseffektive boliger av god kvalitet. Det er disse husene som blir satt opp i førstkommende byggetrinn.

-Vi har allikevel ikke gått helt bort fra halmhus. Det siste huset vi bygget, som skal bli barnehage, er bygget i halm med innvendig treramme, får vi vite.


Både voksne og barn deltar i dugnadsarbeid. Her bygges det halmhus.

-Dessuten skal boligene som nå er i ferd med å bygges, ligge på tun 1, og når det gjelder tun 2 og 3 er det enda ikke bestemt hva slags materialer som skal brukes.


Økologi og kreativitet
Alle medlemmer av samvirket Hurdalsjøen Økologiske Landsby bidrar med 3 - 5 timer i uka til fellesskapet, der møtevirksomhet inngår som en del av dugnaden. Medlemmene er med i en av forskjellige arbeidsgruppene, som er inndelt i personal, landbruk, utbygging og økonomi.

Ifølge samvirket er estetikk, åndsliv og kultur en forutsetning for og en del av det bærekraftige. Målsetningen for økolandsbyen er å skape et dynamisk og levende miljø hvor beboerne inspireres til å følge opp den økologiske profilen, og hvor den kulturelle og estetiske dimensjon løfter og bærer frem det økologiske.


På gården dyrkes korn, frukt, grønnsaker og fór til husdyrene.

I landsbyen er det stadig spennende ting som foregår, bla. flere konserter innen ulike sjangre. Det har vært arrangert jevnlige jamsessions, og "Blåbærfestivalen" har vært arrangert to ganger, med musikk og rå mat som tema.

Det har vært kurs og arrangementer innen blant annet yoga, meditasjon, selvutvikling, svettehytter og kunsthåndtverk. Samlinger rundt bålet med sang og musikk foregår rett som det er.


Lokalmiljøet
Selv om det er et sterkt fellesskap i økolandsbyen er det også god kontakt med miljøet I Hurdal forøvrig.
-Forholdet til lokalmiljøet er avslappet, forteller Kristin. Vi gjør noe som er annerledes og det blir det snakket om, men det er mange hyggelig mennesker og vi har ofte besøk. Også barna tar med seg venner hjem og det er alltid mange unger ute og leker.

Beboerne i Økolandsbyen ønsker å inspirerer til kreativ livsutfoldelse og en inkluderende holdning. De ønsker å være et kraftsenter og en inspirasjonskilde for økt bevissthet.

Det er til enhver tid opp til hver enkelt innbygger å fylle landsbyen med det de brenner for. Med den forestående utvidelsen vil vi tro det er mye spennende kreativitet i vente i Hurdal.


Visninger mai og juni 2010
Våren/sommeren 2010 vil det være visninger hver fredag frem til 18.juni kl 18.00-20.00, med orientering om planene og omvisning på tomtene. Det blir servert crêpes, kaffe og te i caféen på gårdstunet.

Hurdalssjøen Økologiske Landsby
www.hurdalecovillage.no


Relaterte saker:

Hurdalssjøen Økologiske Landsby – alternativ.no, 2004
Økolandsby representerer en interessant og komplett modell for en bærekraftig utvikling. Det finnes idag hundrevis av økolandsbyer over hele verden. En av dem er på Hurdal.

Økologisk husbygging i Norge – alternativ.no, 2005
De første husene i økolandsbyen i Hurdal ble bygget i halm.
Arkitektstudent Gustav Fredrik Pedersen skrev om halmhus i sin hovedoppgave ved NTNU.

Gode muligheter for dem som satser på økogård -2006
Interessen for biologisk dyrket mat er stor i Europa og norske produsenter kommer etter.

Relaterte linker:

Markedsplassen - Økolandsby – Økosamfunn - Økologisk bofellesskapFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen alternativ.no 13/08/2012 - 12:33

@Marie Stavnem
For mer informasjon, ta kontakt med Hurdalssjøen Økologiske Landsby, personal@hurdalecovillage.no eller tlf 97 97 93 27. www.hurdalecovillage.no

Marie Stavnem 10/08/2012 - 19:57

Jeg er interessert i mere informasjon om boligene som nå skal legges ut for salg. Pris og størrelse m.m.

margaret Bolstad 26/06/2010 - 18:30

ÅÅååå..kunne tenkt meg noe slikt ja.Vil gjerne vite mere om dette! Hva det koster o.s.v.

Ishmi Bøhn 30/05/2010 - 13:43

Vi er i en fase hvor vi har bestemt oss for å selge Oslo-bolig og komme oss videre. Hittill hadde vi tenkt oss å jakte på en gård i Vågå, men dette må jeg si virker MEGET interessant, - jeg spiser fra før BARE økologisk (o:= - og dersom det sosiale her er positivt og fungerer så virker dette MER enn interessant. Vi kommer gjerne og ser! (o:= Ring meg gjerne dersom noe: 21 91 68 30

Grethe Nordheim 29/05/2010 - 18:58

Dette er et prosjekt som jeg absolutt gjerne skulle vært en del av. Men på den annen side så har jeg det så godt som det er mulig å ha det her jeg bor (Froan) Hadde jeg vært på leting etter ny bolig nå derimot, ja da hadde Hurdal absolutt blitt vurdert... om jeg hadde kunnet flytte med meg urtehagen min da :)

karin larsen 28/05/2010 - 20:28

Jeg omfavner dette av hele mitt hjerte,nå er vi virkelig på rette spor!Personlig har jeg mitt eget paradis og en stor familie som trives godt.Jeg bor i Norefjell med fjell,skog,Krøderfjorden rett utenfor stuevinduene og alt jeg ellers kan drømme om.Driver egen næring innen helsev.og lever et veldig trygt og godt liv.Hadde jeg vært enslig,så er jeg ikke i tvil,det hadde blitt økolandsby for meg.Lykke til videre alle sammen.
Mvh Kain Larsen

Grethe Nilsen 28/05/2010 - 09:36

Fra mitt hjerte,dette er fantastisk.dette vil jeg og.Bor i Tromsø,og lengter etter å kunne leve slik:-)
Dette må vi kunne skapes i Tromsø mer av:-)


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.