Behandler.no - Norges største oversikt

Godkjenning av massasje utdanning

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 23.08.2010 

 

Som den første skolen i landet, har IFH nylig fått sin utdanning i klassisk massasje godkjent som fagutdanning.

 

Bygger på nasjonal fagplan
Kortere behandlingstid
Mange krav


 

Flere skoler søker NOKUT - Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanningen, om godkjenning av sin utdanning, på fagskole- eller høyskolenivå, men nåløyet for å komme gjennom prosessen er trangt.

 

11. august mottok IFH- Institutt for helhetsmedisin, vedtaket fra NOKUT som sier at deres studieretning i klassisk massasje nå er blitt offentlig godkjent som fagskoleutdanning i massasjeterapi. Fagskoleutdanning er korte, yrkesrettede utdanninger som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse.


 

Bygger på nasjonal fagplan
IFH er en godt etablert utdanningsinstitusjon innen klassisk massasje/massasjeterapi og soneterapi. Skolen ble etablert i 1984 og tilbyr i dag undervisning i Oslo og Bergen.

 

-Dette er en ny milepæl for oss som nå er eneste skole i Norge med to godkjente fagskoletilbud innen kroppsterapi – juni 2008 fikk vi godkjenning for vår fagskoleutdanning i soneterapi, sier daglig leder ved IFH, Karin Ingebrigtsen til alternativ.no

 

IFH har siden begynnelsen av 90-tallet tilbudt ettårig utdanning i klassisk massasje og denne utdanningen har hele tiden vært godkjent av NMF-Norges Massasjeforbund og studentene ved skolen har kunnet melde seg inn i NMF som massør.

 

IFH sitter som en av flere skoler sammen med Norges Massasjeforbund i Norsk Bransjeråd for massasje. Bransjerådet har i løpet av høsten 2009/vinteren 2010 utarbeidet en nasjonal fagplan for utdanning til massasjeterapeut. Det er denne fagplanen som er lagt til grunn når skolen har utarbeidet sin egen studieplan.


 

Kortere behandlingstid
Sist gang IFH søkte godkjenning tok det veldig lang tid fra de sendte inn søknad og til de hørte noe fra NOKUT. Den gang slet NOKUT med å finne folk de kunne bruke i sakkyndig komité, fordi feltet alternativ behandling var ganske nytt for dem.

 

-Denne gangen sendte vi inn søknaden innen fristen 1. mars 2010 og fikk innen et par måneder informasjon om den sakkyndige komité. Rapporten fra komitéen var noe forsinket og kom rett før sommerferien. Dette gjorde prosessen litt vanskelig for oss som hadde planlagt å starte klasser denne høsten.

 

Den sakkyndige komité hadde en del punkter i sin rapport som vi måtte gi et tilsvar på, så det var litt frem og tilbake i løpet av sommeren. Men sommerferie kan vi ta et annet år – nå gleder vi oss bare over at dette har gått i orden, sier svært fornøyde Karin Ingebrigtsen.


 

Mange krav
Hun kan også meddele at det har vært en omfattende prosess å få søknad og godkjenningen på plass. NOKUT hadde godkjent deres system for kvalitetssikring, styringsordning og reglement, og de sakkyndige skulle se på studieplanen. Nytt av året er at studieplanen må inneholde VEKS fagene - Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære. Fordi dette er en helseutdanning krever også NOKUT at man har ekstern praksis i tillegg til praksis på skolen – altså at studentene blir utplassert på et egnet sted en gang i løpet av studiet.

 

-Vi opplever NOKUT som en god samarbeidspartner som vi får konstruktive svar hos, og vi har også hatt god nytte av å delta på de fagskoleseminarene NOKUT arrangerer, forteller Ingebrigtsen.

Ifølge NOKUT er det ikke flere nye søknader på området alternativ behandling som er ferdig behandlet i sommer. Ny søknadsfrist er 1. september, så etterhvert er det store muligheter for at flere vil kunne skilte med en godkjenning.

 

 

 

Utdanning i Massasjeterapi

NOKUT- godkjente skoler innen alternativ behandling:
Akupunkturhøyskolen (AKHS) – Godkjent Høgskole i akupunktur.
Norsk Gestaltinstitutt – Godkjent Høgskole i Gestaltterapi og coaching.
Institutt for Helhetsmedisin (IFH) – Godkjent fagskole i Soneterapi/Refleksologi og Massasjeterapi
Bio Medicus Akademiet, godkjenning fagskole i Naturmedisinsk Aromaterapi.

I tillegg finnes skoler som har godkjent utdanning i medisin grunnfag.

 

Se oversikten Utdanning-skoler innen alternativ behandling
alternativ.no/utdanning

 

Finn behandler
Ønsker du å komme i kontakt med en massør eller annen alternativ behandler i nærheten av der du bor? Finn behandler – behandler.no

Hver behandler har sin egen informasjonsside med info om behandlerens bakgrunn, medlemskp i utøverorganisasjon osv.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


ILIANA akademiet - Inge Ås 25/08/2010 - 21:36

Gratulerer!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.