Behandler.no - Norges største oversikt

Kreftpasienter får Qigong finansiert av Helsedirektoratet

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 31.08.2010

Det blir stadig mer utbredt å benytte alternative behandlingsmetoder i forbindelse med kreft. Det viser seg at fysisk aktivitet demper plager og gir bedre livskvalitet.

Gir bedre livskvalitet
Forskning på kreft og trening
Yoga og pusteøvelser
Kommunalt tilbud


Alternativ behandling i Norge lover ikke kurering av selve kreften, men erfaring viser at flere metoder reduserer bivirkninger fra medisiner, gir bedre immunforsvar og reduserer angst og depresjon som ofte følger sykdommen.

alternativ.no har tidligere bl.a skrevet om St. Olavs Hospital i Trondheim, hvor alle kreftpasienter på avdeling for blodsykdommer rutinemessig får tilbud om akupunktur eller akupressur.

Sykehus tilbyr rutinemessig akupunktur til kreftpasienter


Gir bedre livskvalitet
På Godthaab Helse og Rehabilitering like utenfor Oslo, arrangeres det i høst kurs for personer som har hatt eller har fått kreftdiagnose. Kurset er tverrfaglig utformet og inneholder bl.a. treningslære, Qigong og ernæringslære. Kurset er gratis for deltagerne og finansieres av Helsedirektoratet, ifølge Kreftforeningen.

Dette skal være et tilbud til dem som vil øke sin fysiske aktivitet i hverdagen etter å ha fått en kreftdiagnose. Målet med kurset er å øke livskvaliteten og bidra til bedre mestring av livet.

-Personer som har kreft eller har hatt kreft, har både stort behov for og stor nytte av trening. De kan like gjerne delta på andre treningstilbud, men ofte kommer de ikke i gang med trening i det hele tatt, sier Eyrun Thune, rådgiver i Kreftforeningen. Hun tror derfor at gruppetilbudet er et godt alternativ og lett å ”henge seg på”.

-Mange har bivirkninger av tidligere behandling, som psykiske ettervirkninger, hevelser i armer og bein på grunn av ødelagte lymfebaner og generell dårlig fysisk form, sier hun.

Et slikt tilbud har mange mulige helsegevinster, som f.eks. reduksjon av bivirkninger fra medisinering, reduksjon av angst og depresjon og bedre søvn. Trening styrker kroppens evne til å tåle kreftbehandling og dessuten forbedres immunforsvaret og med det redusert risiko for infeksjoner.


Forskning på kreft og trening

I forbindelse med et tidligere forskningsprosjekt fra 2005, hvor NTNU, Haraldsplass Diakonale sykehus og Kreftforeningen deltok, fikk mennesker med ikke-kurerbar kreftsykdom tilbud om å delta i et seks ukers treningsprogram.

Deltageren hadde en forventet levetid på under ett år og av alle som ble spurt, ønsket 63 prosent å delta. Halvparten av deltagerne rapporterte at de var svært fornøyd med treningsprogrammet og så godt som alle deltagerne ville anbefale trening til andre mennesker i samme situasjon.


Yoga og pusteøvelser

Andre studier viser at yoga og meditasjon er gunstig for kreftpasienter. Fahri Saatcioglu, professor ved Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo, praktiserer og underviser i yoga. Han fikk i 2008 tildelt penger av Kreftforeningen til studien ”Yoga og pusteøvelser for kreftpasienter” for å utforme en fullverdig protokoll, samt en pilotstudie for å se om fullverdig prosjekt kan gjennomføres.

Mer om forskning, kreft og yoga på alternativ.no


En annen amerikansk undersøkelse gjort i regi av University of Rochester Medical Center, Rochester, NY, som nylig ble presentert på verdens største kreftforskningskonferanse ASCO, viser at fire ukers spisialdesignet yoga program med fokus på bl.a minfulness øvelser, meditasjon og visualisering, hjalp en rekke kreftpasienter.


Kommunalt tilbud
Det er ikke kjent om det er planlagt flere kurs tilsvarende opplegget på Godthaab Helse med Qigong og kostveiledning, men det finnes lignende tilbud andre steder i landet, f.eks. på Gjøvik i Oppland, hvor Gjøvik kommune arrangerer gruppetrening for personer med kreftdiagnose i samarbeid med Kreftforeningen. Her er det treningstilbud både til dem som stort sett er ferdig med behandling, men også til dem som fortsatt har symptomer. Kreftforeningen har bidratt med 330.000 kroner i forbindelse med prosjektet ”Rehabilitering av kreftpasienter”.

-Kreftforeningen ønsker at det skal bli flere treningsgrupper for kreftpasienter. FAFO-rapport vedr. rehabilitering viser at over 60 prosent av kreftpasienter ønsker oppfølging her, informerer Eyrun Thune i Kreftforeningen.

Det er positiv oppslutning om dette tilbudet, som i tillegg til å gi deltagerne trening, samtale og veiledning skaper et diagnosefellesskap.
Mer informasjon om kurset på Godthaab Helse og Rehabilitering

Kreftforeningen

Mer om kreft på alternativ.no -
Gå til vår interne søkeside - skriv inn ordet Kreft

Finn Kurs i Qigong, Yoga, Tai chi
alternativ.no/Kurs

Finn Utdanning i Qigong, Yoga, Tai chi
alternativ.no/Utdanning

Finn behandler - behandler.noFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen, alternativ.no 10/09/2013 - 10:47

Det er snakk om å bruke Qigong i tillegg til annen behandling som en trening. Om noen velger å la være å ta cellegiftbehandling, er det et selvstendig valg. Qigong er ikke ment som en behandling av kreft.

anonym 09/09/2013 - 23:48

Jeg kjenner noen, en qigongentusiast, som har gått med en kreftsvulst (kurerbar type) i mange måneder uten å gå til undersøkelse, den har vokst og vokst. Endelig tvang noen i familien ham til lege, og svulsten er nå så stor at den ikke kan opereres ut. Han dør kanskje, og det kunne ha blitt kurert. Det bør settes fokus på hva qigongbevegelsen lærer bort om kreftbehandling - jeg vet bare at denne mannen har tydd til øvelser i stedet for å gå til lege. Han er fremdeles usikker på om cellegiftbehandling er det \"riktige\", om han kanskje burde gjøre øvelser i stedet. Qigongbevegelsen må i søkelyset straks, før flere mennesker bringes i livsfare av å unngå behandling.

Anita 09/09/2010 - 11:31

Jeg har selv trent qi-gong i 4 år og er blitt "avhengig". Dette synes jeg er fantastisk!

Evelyn 08/09/2010 - 17:08

Jaaa!! Kjempebra for Qi-gongen! Og selvsagt andre treningsformer! Dette må jeg bruke for det det er verdt! Takk! :)

Inge Ås 01/09/2010 - 18:09

Fabelaktig!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.