Behandler.no - Norges største oversikt

Inge Ås - Uredd selvutvikler og feminist

Av Oddrun-Helen Berntsen, journalist
Publisert: 29.09.2010

Portrett

Selvutviklerveilederen og grunderen Inge Ås lærte fra barnsbein av at det var greit å ha egne, uortodokse meninger. Derfor har hun uredd løpt rett inn i alle former for utfordringer for å bekjempe urett og forandre sin egen og andres bevissthet i positiv retning.


Selvutviklingskurs
ILIANA-akademiet
Feminist
Selvutvikling inn i skoler
Høyere kunnskapsnivå
Ny bok


- Jeg tilhører den minoriteten som faktisk er født og oppvokst i Oslo, erklærer en blid Inge Ås.

Hele hennes vesen synes å omgi seg med en strøm av positiv og sterk energi, akkurat den samme energien som har levert en rekke kurs og foredrag om selvutvikling gjennom årene. Inge forteller videre at selv om mesteparten av barndomsårene ble tilbragt i Oslo, fikk hun også erfare i bo i utlandet et par perioder.

- Vi bodde noen år i USA, sier hun og forklarer at det var foreldrenes jobber på universitetet som var årsak til dette. Inge har senere reist mye, og blant annet bodd i Italia, hvor hun var lærer i grafikk for kunststudenter fra USA.


Selvutviklingskurs
Interessen for det alternative oppstod lenge før det alternative i det hele tatt var et begrep for Inge. Det ble en naturlig del av både oppvekst, hverdag og livsstil.

- Min farmor og min far var opptatt av grønnsaker og frisk mat. Gjennom kvinnebevegelsen ble jeg interessert i yoga, meditasjon, vegetarkost, faster og helse og matpolitikk, sier hun.
Det ble til at den alternative veien ledet henne til både healing og homeopati.

- Jeg startet med egen healingpraksis hjemme uten å ta betaling for det. Så dannet jeg Saturna på Kvinnehuset i Oslo med en annen behandler. Etter jeg var ferdig homeopat i 1986 hadde jeg kontor sammen med annen homeopat, Og så var jeg en stund ved Markveien naturmedisisk senter hos Andreas Bjørndal på Grünerløkka. Nå har jeg et lite kurs, veiledning og behandlingsrom hjemme på Lilleaker i Oslo og når jeg reiser leier jeg kurslokaler og rom til livsveiledning, sier Inge.
Og denne virksomheten er ILIANA-akademiet, hvor Inge lærer bort verktøy for selvutvikling.

Det var gjennom meditasjon og energiarbeid at Inge ble bevisst på at man kunne forandre sine tanker gjennom selvutvikling. Hun delte disse tankene og erkjennelsene med folk hun kjente, noe som skapte interesse. Før hun visste ordet av det, holdt hun sitt første kurs om selvutvikling i Halifax i Canada.

- Så rullet det raskt videre. Det tok noen år før hele SELVutviklingsutdannelsen ble ferdig utviklet. Så kom fagutdannelsen Livsveiledning i SELVutviklingsprosesser (Life coach) og til sist kom fagutdannelsen i energiarbeid og faghealing som er delt i tre nivå, forteller Inge om hvordan ILIANA-akademiet ble til.


ILIANA-akademiet
Inge sier at ILIANA er en skole uten vegger som bedriver det hun velger å kalle ”indre politikk.” ILIANA-akademiets lærere har holdt kurs over hele landet, i Sverige og flere andre land. Selve navnet ”Iliana” var et ord Inge fikk under en meditasjon.

- Ordet kom som en slags inspirasjon, og jeg syntes det var en vakker lyd, mener hun.
Inge ønsker at ILIANA-akademiet skal være et sted for menneskelæring, hvor man kan få mer innsikt og kontroll over seg selv.

- I vanlig skolegang er det fokusert på faget, og ikke den som skal lære faget. ILIANAmodellen gir et nødvendig kart som bidrar med bedre styring av livet ditt. Man får større klarhet og modigere mennesker, noe som skaper tryggere grupper i samfunnet, hevder Inge.


Feminist
Det har i hvert fall aldri manglet på mot i Inge selv. Hun har vært en aktiv feminist siden hun var 17-18 år og deltatt i en rekke aksjoner. Et par av dem har til og med ført til arrestasjoner.

- Jeg tror jeg har lært noe om å være aktivist hjemmefra. Jeg er tross alt datter av en rikspolitiker. Jeg og mine tre brødre ble alltid støttet til å ta ansvar selv, og vi ble aldri straffet for å ha andre meninger. Ennå i dag har vi søsken som fellestrekk at vi ser på folk som folk og vi er ikke redde for autoriteter. Det betyr ikke at vi ikke respekterer jobben de gjør, men vi setter ikke autoriteter over andre. Vi har utviklet et menneskesyn hvor vi ønsker å gjøre endringer om vi ser at noen blir behandlet feil. Denne bakgrunnen har gjort at jeg mangler frykt, noe som har ført meg opp i en god del dumdristige situasjoner, innrømmer Inge.

Hun har aksjonert mot Vietnamkrigen, hun har okkupert Vaterland skole for uteliggerne i Oslo og var initiativtaker for Sigøyneraksjonen der hun og andre studenter gjorde sitt beste for å stanse toget før det nådde Vestbanen. Til å begynne med, deltok hun bare. Eller som hun sier selv:

- Jeg likte en sak og møtte opp og satte meg ned.
Senere har hun vært igangsetter for flere aksjoner og har spilt en betydelig rolle i kvinnesakskamper. Men hun nekter for at hun har en større rettferdighetssans enn andre.
- Jeg har evnen til å reagere og jeg handler, sier Inge.

Det var for øvrig under et demonstrasjonstog på 70-tallet Inge møtte sin store kjærlighet. Skuespilleren Kjersti Fjeldstad har blant annet medvirket i ”Knerten” og ”Orps” og er kjent for sin hysterisk morsomme parodi på Gro Harlem Brundtland. Kjersti har også i mange år jobbet med tegnspråkteateret Teater Manu og ble i år nominert til Heddapris. Paret har vært sammen i 33 år og har en hund og en katt sammen. Og det var kjærlighet ved første blikk.

-Det var som noe traff meg i huet. Noe hardt og bløtt og godt og utfordrende, sa Kjersti Fjeldstad om møtet i et NRK-program.


Selvutvikling inn i skoler
Med en slik aktiv og engasjert fortid, er det ingen grunn til å tro at Inge har tenkt å hvile på laurbærene. Om hun fikk bestemme, ville selvutvikling bli en del av barns utdanning.

- Jeg driver ikke primært med behandling men med menneskelæring og selvutvikling, som etter min mening må inn i all skolegang og helt ned i barnehagen. Det kan være i forskjellige former, men kunnskap om hvordan vi er medskapere i vårt eget liv og i verden er kunnskap alle bør ha tilgang til. Å kjenne til kropp, sinn og hvordan hjernen fungerer i inn og avlæring er viktig. I tillegg er det viktig å vite at alle er forskjellige og har et ansvar for sitt eget liv. ”Inni er vi like” er en sannhet med mange modifikasjoner, mener Inge bestemt.
Hun tilføyer at hun gjerne skulle ha sett at selvutvikling kommer på banen innen både helse, læring og privat næringsliv.

- Veiledning, eller coaching som det ofte kalles i dag, kan hjelpe mennesker i ulike faser i livet. Ved aktiv selvutvikling, tar man grep om livet sitt og forstår prosessene. Mange tror dette er terapi, men personlig skulle jeg ønske at skillene mellom terapi og veiledning burde viskes ut. Man må se på at et menneske er i vekst og at det kan brukes til vekst og ikke bare til å stoppe sykdom, påpeker hun.


Om Inge Ås fikk bestemme, ville selvutvikling bli en del av barns utdanning.


Høyere kunnskapsnivå
Siden Inge ble en del av den alternative verden i sine spede, unge år, har hun sett endringer. Særlig synes hun det har blitt et markant skille når det gjelder kunnskap.

- Kunnskapsnivået har blitt mye, mye høyere! Både hos behandlere, veileder og befolkningen som helhet. Kunnskap er viktig. Og så er det nå etter hvert blitt tydeligere at ikke alle innen ”den alternative bransjen” driver med det samme eller ser på verden med de samme øyne. Dette mangfoldet er viktig for der gjør det mulig å velge. Likevel er denne valgmuligheten en vanskelighet for brukeren. Plutselig er det ikke et offentlig stempel som hjelper deg å velge. Det ansvarliggjør den enkelte på godt og vondt, mener Inge.


Ny bok

Bok og CD-utgivelser:

Den store Chakraboken (2009)
10 små øvelser til hverdagsbruk (lydbok, 2004)

CD-utgivelser:
Lytt til krystallbollens lyd (1997)
Crystalwaters (CD/CD-ROM, 1998-1999)
Pust (2004)


Innimellom kursvirksomhet og aksjoner, har Inge også funnet tid til å bruke sine kreative årer. Hun har skrevet og gitt ut ”Den store Chakraboken, ” samt vært komponist og utøver på flere CD’er.

Nå jobber hun med en ny bok. Den omhandler drømmer og visjoner og er basert på drømmearbeid, noe som er en del av utdannelsen for en Iliana-veileder.

- I drømmene våre har vi tilgang til mange gratis områder av våre egne prosesser. Nattdrømmene viser hvordan du har det innvendig, mens dagdrømmer kan avsløre hvilke mål du ønsker å oppnå. Drømmer er et selvutviklingsverktøy, fastslår Inge.
Hun er ikke hundre prosent sikker på når boken kommer ut.
- Den skulle vært ferdig nå i høst, men jeg rakk det ikke på grunn av mye annet arbeid. Men jeg tror den skal ligge klar til våren, lover Inge.

Etter å ha snakket med Inge Ås, sitter man igjen med en følelse av å ha snublet over en urkilde av inspirasjon og pågangsmot. Man tror noen ganger at man ikke kan forandre hverken verden eller seg selv. Når Inge Ås snakker føler man at det er mulig. For den dama vet hva hun snakker om. 

ILIANA-Akademiet
iliana.no

 

Relatert:
Chakra som verktøy – erfaringsvitenskap med stor nytteverdi
Utdanning i Livsveiledning
Utdanning i Coaching
Utdanning i Healing
Utdanning i Selvutvikling
Kurs i SelvutviklingFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


ingrid midttun rio 19/10/2010 - 14:09

hei.jeg kan skrive under påat inge aas er en flink terepaut.jeg har hatt kurs med henne på vest oppland folkehøgskole 1995-96 og det var en opplevelse jeg ikke glemmer

Gry Sommerstad 30/09/2010 - 08:34

Takknemelig for alt du gjør for oss alle Inge:)

Kristin J Flem 29/09/2010 - 23:29

Strålende og imponerende arbeid,takk.

Rita 29/09/2010 - 17:40

For en flott artikkel Inge! Ja du er en fantastisk dame som gir mye til andre... Jeg ønsker deg masse lykke til videre! :o)

Sissel Halmøy 29/09/2010 - 14:23

Imponerende!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.