Behandler.no - Norges største oversikt

Ginseng til kreftpasienter

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 06.06.2007Studier viser at ginseng kan gi kreftpasienter energi og bedre livskvalitet.

Markant bedring
Forsiktig med anbefaling

På den amerikanske kreft kongressen American Society of Clinical Oncology, ble forskningsresultater nylig lagt fram, som viser at ginseng kan ha god effekt for kreftpasienter.

Forskere ved Rochester's Mayo Clinic i USA har gjort undersøkelser og funnet ut at daglig inntak av ginseng ga økt energinivå og livskvalitet.

Utmattelse i forbindele med kreftbehandling er en vanlig bivirkning og gjør at mange ikke kan fungere i dagliglivet. Forskerne tror at ginseng hjelper til med å senke stressnivået, og ettersom kreftpasienter kan oppleve mye stress, både fysisk og psykisk, bestemte Mayo klinikken seg for å prøve ut om ginseng kan ha effekt.

282 pasienter deltok i studien, som gikk over 8 uker. De ble delt inn i fire grupper. En kontrollgruppe som fikk vanlig kreftbehandling og narre-ginseng og tre grupper som fikk ulike doser med ginseng (750mg, 1000mg eller 2000mg) i tillegg til vanlig behandling.

Markant bedring
Alle som hadde fått ginseng opplevde en forbedring. Ginseng gruppen rapporterte bedring både fysisk, psykisk, mentalt og følelsesmessig. De opplevde å få et høyere energinivå og bedring av trøtthet. De som fikk de høysete dosene opplevde størst forbedring av tilstanden.
Kontrollgruppen opplevde ingen bedring.


Forsiktig med anbefaling
Forskerne mener at ettersom studier viser at over halvparten av kreftpasienter opplever å føle seg trøtte og slitne, kan det være verd å prøve ut ginseng, mens andre krefteksperter mener at man først behøver mer forskning på området. Det presiseres at det er for tidlig å anbefale ginseng for kreftpasienter.

-Selv om resultatene er lovende, må det forskes mer, sier forskningleder Dr. Debra Barton. Hennes forskerteam har nå planer om å forske videre på dosering av ginseng for kreftpasienter. Hun sier at det er forskjellig ginseng tilgjengelig på markedet, som kan ha forskjellig virkning.

-Det er for tidlig å si noe sikkert om at ginseng har effekt. Av det som foreligger av dokumentert effekt, er trening og støtte det som viser å ha virkning, sier Josephine Querido, i britiske Cancer Research.

Hun legger til at man må konferere med sin lege hvis man vurderer å bruke urter sammen med vanlig behandling.Kilder:
BBC
American Society of Clinical Oncology


Realterte saker:

Alternativ behandling mot kreft – hva kan brukes?
alternativ.no (24.02.06)
Mange kreftpasienter bruker alternativ behandling, men det har vært vanskelig å få informasjon om hva som egentilig virker. Haibrusk, akupunktur og planteekstrakter er noe av det som benyttes som komplementær og alternativ behandling mot kreft. Les mer

Alternativ hjelp til kreftsyke
alternativ.no (05.01.07)
Nye tilbud til kreftpasienter i Danmark, som gir bedre mental helse. Qi Gong, maleverksted og sangterapi er mest populært. Les mer

Ginseng mot forkjølelse
alternativ.no (04.11.05)
Forskere fra University of Alberta i Canada mener at nordamerikansk ginseng kan øke sjansene for å unngå forkjølelse. Les merFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.