Behandler.no - Norges største oversikt

Fra folketro til doktoravhandling

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 13.06.2007Kålblader er i folkemedisinen en av plantene som har blitt brukt bl.a ved behandling av sår. Ifølge en doktoravhandling fra Matforsk er kål bra for immunforsvaret.

Brukt i folkemedisinen
Påvirker immunsystemet
Flere bruksområder

Det sies at en forbinding av kålblader får sår til å gro, og at kålsaft har god effekt på magesår. En forklaring på dette er at kål inneholder pektin, som kan påvirke deler av vårt immunsystem.

-Bestemte deler av pektin fra kål stimulerer effektivt testsystemet som ble benyttet i våre forsøk, forteller Bjørge Westereng, som disputerer for sin dr.scient-grad 14. juni 2007. Arbeidet er utført ved Matforsk, Farmasøytisk institutt Universitet i Oslo, samt Laboratory of Food Chemistry Wageningen University Nederland og har vært betalt av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter.

Norsk hodekål, grønnkål og rød grønnkål inneholder pektin som foruten å regulere magen, muligens også kan påvirke immunsystemet vårt. Det er tidligere vist at pektin fra en rekke medisinplanter har evne til å stimulere viktige deler av immunforsvaret. Denne immunstimuleringen er antatt å bidra til bedret sårhelingsevne, ifølge Matforsk.

Brukt i folkemedisinen
Ifølge gammel folketro er kålen brukt i forbindelse med en rekke plager og problemer. Det sier at det var vikingene som brakte kålen til Norge. Den har blitt brukt bla. for å lege hudproblemer. I forbindelse med spedalskhet og utslett og mot håravfall og grå hår. Kålsaft helt i nesen skulle hjelpe mot hodepine. Omslag av grøt laget av kål skulle lindre leddsmerter ved gikt. Kål på forstuelser skulle dempe hevelse. Den er også brukt i forbindelse med hoste og sår hals, menstruasjonsplager, nyrelidelser og leversykdommer.
Kålens preventive virkning mot visse krefttyper har også blitt hevdet.

De gamle egyptere dyrket kål flere tusen år før kristen tid, for bruk både som mat og som legemiddel. De gamle grekere gjorde seg også nytte av kålen. Athens kvinner ble anbefalt kål i forbindelse med amming. Pytagoras spiste den og lærde skrev om kålens helbredende evner.

Påvirker immunsystemet
Pektin er et kostfiber som utgjør cirka 30 % av tørrstoffet i alle blomsterplanter, og er blant de mest komplekse karbohydratforbindelser vi finner i naturen, ifølge Matforsk.

- Graden av denne stimuleringen varierer noe avhengig av hvordan pektinet isoleres og hvilken plantekilde det isoleres fra. En viktig del av prosjektet har vært å studere hvilke deler av pektinets struktur det er som gir denne aktiviteten. Vi fant at bestemte deler av pektin fra kål effektivt stimulerte testsystemet som ble benyttet, forteller Bjørge Westereng. Deler av immunforsvaret kan bli nesten like effektivt stimulert av pektinelementer i kål som enkelte mer kjente medisinplanter. Et immunologisk testsystem ble brukt til å undersøke dette.

Flere bruksområder
Westereng understreker at det fortsatt er uklart hvilke konsekvenser matinntak av slikt pektin har for vårt immunsystem. Pektin fra en rimelig råvare som kål, kan på sikt tenkes å bli testet ut som ingrediens i for eksempel hudkremer med sårhelingseffekter.
- Det kan tenkes at dette er en mer generell egenskap for pektin og at også andre vanlige frukt og grønnsaker kan være kilder til immunstimulerende pektin. Pektin fra chilipepper har for eksempel tidligere vist en slik stimulering. Pektinet må dessuten behandles på en måte som gjør at de aktive delene ikke blir ødelagt, sier den ferske doktoranden. I syrebehandlet kål, som surkål, er aktiviteten lavere.


Relaterte saker:

Bie-produkter som medisin (alternativ.no - 01.08.06)
Honning mot sår som ikke vil gro:
Honning forhindrer infeksjoner på grunn av dens antibakterielle egenskaper. Honning danner en barriere, som forhindrer væsketap og inntrenging av bakterier og dermed infeksjon.

Apotek i hagen (alternativ.no - 27.06.06)
Nå er det tid for å gå i hagen eller ut i naturen å sanke planter. Urter kan være et alternativ ved mange sykdommer og plager.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.