Behandler.no - Norges største oversikt

Kakao som medisin

Av Maria Vinden, skribent
Publisert: 26.11.2010

Nå som kulda setter inn kan vi med beste samvittighet kose oss i sofakroken, med en kopp deilig varm sjokolade. Ikke bare smaker det godt, drikken er helsebringende, hevdes det.

Kakao – en helsemikstur for Kuna-folket
Inneholder viktige stoffer
Stevia istedenfor sukker


Kjente forskere og ernæringseksperter hevder at kakaobønnen innehar egenskaper som kan sammenliknes med penicillin. Etter årelange studier av Kuna-folket  i Panama, som drikker opptil 40 kopper kakao i uken, antas det at kakaoen bærer på medisinske egenskaper.

Det vitenskapelige navnet på kakao er theobroma, som betyr ”mat fra Gudene”, men ordet kakao kommer trolig fra det yucatek-mayaske ordet cacau.

Første gang den siviliserte verden i Europa hørte om kakao, var da Christoffer Columbus vendte tilbake fra Vest India med denne mystiske brune bønnen. De innfødte hadde laget en slags te av kakaobønnen, som de alle drakk i stor stil. Men hos europeerne derimot, som syntes kakao smakte både bittert og skarpt, ble ikke kakaoen populær før man blandet den med sukker og melkeprodukter og lagde sjokolade av den.

Kakao – en helsemikstur for Kuna-folket

Norman Hollenberg, professor i medisin ved Harvard Medical School i USA, har gjennomført årelange studier av Kuna-folket i Panama, og kan vise til oppsiktsvekkende resultater om kakaoens helsebringende egenskaper.

Han har blant annet konstatert at fire av de fem mest dødelige sykdommene i den vestlige verden, hjertefeil, kreft, diabetes og slagtilfeller, er mer enn 90 prosent lavere hos kunaerne, som drikker opptil 40 kopper kakao i uken.

Inneholder viktige stoffer

Kakao inneholder flavonoidet epicatechin, et stoff som ble utvunnet av planteekstraktet catechu. Epicatechin hevdes å ha en rekke positive effekter på menneskekroppen, og med flere andre forskere og ernæringseksperter i ryggen hevder Hollenberg at stoffet epicatechin er en absolutt nødvendighet i vårt kosthold, og at det derfor bør anses for å være et vitamin.

Epicatechin finnes både i penicillin og i bedøvelsesmidler, i tillegg til at det også forekommer i te som er laget av teplanten Camellie sinensis, samt i hvit, grønn og svart te. Epicatechin finnes også i vin, noen frukter og grønnsaker, samt i mørk sjokolade.

Den amerikanske ernæringseksperten Daniel Fabricant uttaler:  -Samhørigheten mellom høyt inntak av epicatechin og den reduserte risikoen for å bli rammet av en dødelig sykdom, er så slående at det bør undersøkes ytterligere. Det kan fort vise seg at mange sykdommer skyldes mangel på epicatechin.

Det er for øvrig viktig å notere seg at det er kakao i sin rene naturlige form som omtales her, for i kommersielt fremstilt kakao er flavonoidet ofte fjernet på grunn av sin bitre smak.

Merk: Til tross for at vi mennesker kan høste helsemessige fordeler ved å innta kakao, inneholder kakao en del stoffer som er svært skadelige for dyr.


Stevia istedenfor sukker

Dersom du ønsker en søt kakao, kan du vurdere stevia istedenfor sukker.

Les mer om stevia:

Stevia istedenfor sukker er vurdert som trygt.
Det er ikke sant at menn minster sin fruktbarhet av stevia. Det er heller ikke sant at stevia er kreftfremkallende. Nå er det slått fast at man trygt kan bruke stevia som sunt søtningsmiddel.

Stevia dyrkes nå på friland i Norge
Den søte urten stevia dyrkes nå i norsk natur. Et omstridt EU direktiv forbyr markedføring av stevia i mat.

Urter - Markedsplassen
Helsekost - Markedsplassen


Les også
» Urter – magi og medisin i årtusener
» Blant duftende nytteplanter
» Urtebehandling for å bli kvitt vann i beina
» Tranebær virker mot urinveisinfeksjon
» Svarthyll mot influensa
» Afrikansk te virker mot type 2-diabetes
» Grønn te og sopp forebygger brystkreft


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen 10/12/2010 - 12:40

Det går også an å kjøpe ubehandlede kakao bønner. (F.eks. Helsekosten på Ullevål Stadion, Oslo)

Vegard Holum 04/12/2010 - 16:44

Og gjerne en oppskrift :-)

Jeppe Pettersen 28/11/2010 - 14:14

Dette var interessant, men hvor får man kjøpt den ikkekommersielle kakaoen med epicatechin? Dette burde være en koneskvens av opplysningen om at den er fjernet i kommerskakao. Jeppe:-)


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.