Behandler.no - Norges største oversikt

Livets dans

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 03.12.2010

Biodanza vil gi oss harmonisering av livsprosessene og stimulerer til bedre helse på alle nivå. Stadig flere nordmenn oppdager dette systemet og hiver seg med i dansen.

Livsreise stimuleres
Over hele verden
Hovedenergier
Åpne opp for aspekter ved livetAllerede på 60-tallet fant chilenske Rolando Toro en nøkkel til å utvikle vitalitet, seksualitet, kreativitet og medfølelse. Biodanza ble utviklet.


Livsreise stimuleres
Biodanza innebærer dans, musikk, bevegelse, emosjonelle opplevelser, menneskemøter og positiv berøring. Ved praktisering skal det være mulig å oppnå bedre helse og menneskelig utvikling på flere nivåer.

Opphavsmannen Toro jobbet i mange år av sin karriere som professor ved Universitetet i Santiago i Chile, på områder fundamentert i psykologi, fysiologi, nevrologi, biologi, antropologi, filosofi, eksistensielle spørsmål, kunst, musikk og poesi.Unni Heim har undervist i Biodanza
siden 2006.
Ordet Bio betyr liv og danza betyr dans. Biodanza kalles derfor ofte ”Livets dans” eller ”Dans med livet”, forteller Unni Heim.

Siden 2006 har hun undervist Biodanza regelmessig. I Norge holder hun Biodanzagrupper i egen regi, og hun har undervist for forskjellige oppdragsgivere. I mai 2011 starter hun Biodanzaskolen i Norge, hvor man har mulighet til å utdanne seg til Biodanza lærer.

-Et av hovedmålene innen Biodanza er å styrke og integrere evnen til å kjenne glede, lidenskap og behag i livet, men også det å utvikle egen evne til medfølelse med andre og naturen som danner livsgrunnlaget vårt, forteller Heim.

Hvert enkelt menneskes identitetsutvikling og livsreise stimuleres, - mennesket som individ, mennesket i relasjon og mennesket som en del av livet som helhet.


Over hele verden
Biodanza ble introdusert i Europa i 1988, og finnes nå i mere enn 40 land verden over. Det praktiseres i grupper både privat og i bedriftssammenheng og i helseforetak ved rehabilitering av ulike psykiske, og somatiske tilstander.

Et gamlehjem Unni Heim kjenner til innførte Biodanza i tillegg til gymnastikk, som de hadde fra før. Beboerne ble så begeistret at det nærmest ble fest når det skulle danses. På dagene med vanlig gymnastikk var beboerne lite motivert til å stå opp, mens de pyntet seg og stilte strålende fornøyde til Biodanza.


Hovedenergier
Opphavsmannen Toro snakker om fem hovedenergier i mennesket. For å komme fram til disse spurte han mennesker på sin vei:
Hva får deg til å leve, elske og gnistre? Hva er det mest essensielle i livet? Utifra svarene han fikk utarbeidet han fem prinsipper som utgangspunkt for metoden.

-Vitality: Vår vitale energi, vår essensielle impuls og kraft for liv, bevegelse og hvile.

-Sexuality: Vår evne til å føle behag og nytelse gjennom alle våre sanser, og til å gi og ta imot.

-Creativity: Vår evnen til fri spontanitet, kreativitet og fornyelse i livet.

-Affectivity: Vårt instinkt for respekt, ømhet, kjærlighet og solidaritet med oss selv, andre mennesker og alt liv.

-Trancendens: Vår evne til å strekke oss lengre enn vårt eget ego, og se på livet i en større sammenheng.

-I løpet av en biodanzaklasse får man mulighet til å oppleve, vekke, omfavne, utvikle og styrke disse sidene i oss selv, forklarer Unni Heim.


Åpne opp for aspekter ved livet
Men, ingen dans uten musikk. Musikken som brukes i Biodanza skal ha til hensikt å stimulere til vekst. Både klassisk, afrikansk, filmmusikk, litt pop og new-age med nerve brukes. Og selvsagt sør-amerikansk musikk med herlige rytmer.

En klasse kan bestå av kvinner og menn i alle aldre. Gruppene kan ha alt fra seks personer til sytti - åtti, men Unni Heim foretrekker å jobbe med grupper på tyve til førti deltagere.

En utdannet lærer leder klassen og guider deltagerne gjennom ulike øvelser, rytmer og følelser. Hver og en fokuserer på den individuelle opplevelsen, her og nå, for å oppnå en intens opplevelse av øyeblikket. Deltagerne beveger seg uten ord.

Samtidig jobber deltagerne vekselvis med seg selv, med en annen gruppedeltager og med gruppen. Systemet er lagt opp på en måte som skal stimulerer deltagerne på et helt fundamentalt nivå. En skal føle at hver minste celle i kroppen danser og gleder seg over det den opplever i øyeblikket.

Biodanza er en oppbyggende prosess både for individet og for gruppen. Gruppens evne til integrasjon er essensiell for individets mulighet for vekst.

Ifølge Unni Heim har de som faller for Biodanza til felles et ønske om å åpne opp for alle aspekter ved livet, å la livet vokse i seg selv og i andre rundt.

Utdanning i Biodanza – alternativ.no/utdanning
Kurs i Dans/bevegelse
Unni Heim - behandler.no/unni.heim
Finn behandler – behandler.no


Relatert:
Kultur gir bedre helse og livskvalitet


Les også
» Blir friskere med musikk
» Dansterapi hjelper barn med ADHD


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Paola Havill 25/11/2011 - 12:46

I have been experiencing Biodanza for 4 years. I feel the tangible benefits of integration in my daily life and enjoy the increased vitality it gives me. As a yoga teacher, I feel it fully complements my practice. I am so thankful to have found Unni as a teacher and Biodanza i Norge.

Titia 14/12/2010 - 19:00

Biodanza er høydepunktet mitt i uken! Det gir meg glede:)

Elizabeth Grønn 04/12/2010 - 18:30

Anbefales varmt!
Advarsel: Biodanza er sterkt avhengighetsdannende! :) Jeg har selv vært en lykkelig bruker av metoden og gått i Biodanza grupper hos Unni i over 2 år! Biodanza gir overskudd og glede!

Gunvor 03/12/2010 - 19:59

Biodanza er som navnet sier livgivende. Etter en biodanzaklasse føler jeg meg mer til stede i livet. Dansen til herlig musikk styrker de gode kvalitetene i mennesket.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.