Behandler.no - Norges største oversikt

Lavkarbo kosthold for bedre helse og vektreduksjon

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 10.12.2010

Ny europeisk undersøkelse viser at en diett med mye proteiner og lav GI fungerer best ved ønske om vektreduksjon. I Norge er det økende oppslutning om lavkarbo og kostholdet brukes i behandling av sykdom.


Stor undersøkelse
Lavkarbo - mange tilhengere i Norge
Litteratur på toppDe lærde strides om hva som er et sunt kosthold. Det har til tider vært høy temperatur i diskusjoner omkring temaet, hvor anbefalinger våre mydigheter gir ofte er stikk istrid med det andre eksperter erfarer.

Mens noen fortsatt holder fast ved vår gamle brød – poteter - og lite fett tradisjon, har andre fått øynenen opp for at annet kosthold og nye sammensetninger viser seg å være til hjelp både ved slanking og ved en rekke sykdommer og plager.

En av de nye trendene de senere år, som har fått fotfeste er lavkarbo, også betegnet LCHF - Low Carb High Fat, som innebærer et kosthold med mye proteiner og fett, og naturlig nok, som navnet tilsier - lite karbohydrater. Så ved å kutte ned på mat som brød, ris, poteter, og spise mer smør, rømme og sunne oljer, er det mange som har fått en bedre helse og mer stabil tilværelse, både vektmessig og energimessig.


Stor undersøkelse
En ny stor undersøkelse viser at et kosthold med et høyt innhold av protein gjerne i kombinasjon med karbohydrater som holder en lav glykemisk indeks (GI), er et godt kostholds alternativ og gjør at de som går ned i vekt også opprettholder vekttapet. Glykemisk indeks viser karbohydratenes evne til at heve blodsukkeret.

Bak studien, som inkluderte 772 familier, med 938 voksne og 827 barn, står det en rekke forskere fra flere institutter, med Thomas Meinert Larsen ved Universitetet i København, Faculty of Life Sciences (LIFE) i spissen.

De voksne deltagerne, som alle var overvektige, gjennomførte først en åtte ukers kostomlegging, med lavkarbodiett. Iløpet av denne gikk de ned 11 kilo i gjennomsnitt. Deretter ble de delt inn i fem grupper, som skulle fortsette på forskjellige dietter:

  • Mat med lavt proteininnhold og høy glykemisk indeks
  • Mat med lavt proteininnhold og lav glykemisk indeks
  • Mat med høyt proteininnhold og lav glykemisk indeks
  • Mat med høyt proteininnhold og høy glykemisk indeks
  • Mat som fulgte gjeldende offentlige kostholdsanbefalinger, uten å ta hensyn til glykemisk indeks


Forskerne fant ut at det var dietten med høyt proteininnhold og lav glykemisk indeks som desidert fungerte best iforhold til å beholde vekten.

Også barna i familiene som deltok erfarte at kosthold med mer protein og lav GI fungerte best. Barna var riktignok ikke direkte satt på diett, men fulgte familiens kostendring. Studien er publisert i The New England Journal of Medicine, november 2010.


Lavkarbo - mange tilhengere i Norge
Men det er ikke bare de som er overvektige som kan oppleve bedring ved å spise mindre karbohydrater. Ifølge den norske legen Sofie Hexeberg, er det en rekke sykdomstilstander som kan justeres - og til og med kureres, ved endret kosthold. I tillegg til å drive klinikken Dr. Hexebergs klinikk – Lavkarbo som medisin, ga hun ut boken «Frisk med lavkarbo» våren 2010, hvor hun forteller om pasienter med bl.a diabetes, stoffskifteproblematikk, spiseforstyrrelser, hypotyreose og Bekhterevs sykdom, som har fått bedre helse ved å legge om til lavkarbo kosthold.

I boken skriver hun: «Jeg har kommet til den erkjennelsen at det er for mye karbohydrater og ikke fett som er hovedårsaken til mange av livsstilssykdommene våre. Et karbohydratfattig kosthold er veien å gå for de aller fleste som sliter med overvekt og insulinresistens».

Dr. Hexeberg er også en av initiativtagerne til Foreningen Kostreform ved overvekt og sukkersykdommer – KOS, som ble etablert i 2006. Foreningen har stor interesse blant helsepersonell. Den ønsker å være et sted både for de som er rammet av diabetes, men også et forum for utveksling blant behandlere. Foreningen har nå forgreninger flere steder i landet og er aktiv med medlemsmøter, debattaktivitet og temadager.


Litteratur på topp
I november i år ble det av Forlaget Lille Måne arrangert et lavkarbo seminar, «LCHF Helg» i Oslo, som samlet over 200 deltagere. Der kunne man bl.a møte lege og forfatter Annika Dahlqvist, som har vært med på å snu fedmetrenden i Sverige. Sammen med matbloggeren Maria Höglund har hun skrevet boken «Matglede med lavkarbo». I Sverige har boken solgt rundt 200.000 eksemplarer og har ført til en kostholds revolusjon, med bl.a femti prosent salgsøkning av smør.

-Det er en stor og økende interessse for dette feltet også i Norge, selv om vi fortsatt henger litt etter Sverige, sier Jan Mesicek i forlaget Lille Måne, til alternativ.no

Forlaget har spesialisert seg på bøker om kosthold og helse og Mesicek har fulgt godt med på kostdebatten, som har pågått i Norge. Hans erfaring er at tankegangen bak lavkarbo har blitt motarbeidet gjennom offentlige ernæringsråd. Mesicek mener at den europeiske nye undersøkelsen føyer seg inn i rekken av mange studier og etterhvert lang erfaring omkring lavkarbo og alle helsefordelene.Forlaget Lille Måne – her finner du bøker med mer informasjon om lavkarbo, matoppskrifter osv.
www.lillemaane.no

Foreningen kostreform ved overvekt og sukkersykdommer – KOS
www.kostreform.no

Studien:
Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance, The New England Jounal of Medicine, pdf fil


Relaterte saker:

Ønsker du kontakt med en kostveileder eller ernæringsterapeut:
Finn behandler på behandler.no


Les også
» Personer med diabets medisinfrie på lavkarbo mat
» Norske fagfolk advarer mot ny lavkarbo trend
» Lavkarbobutikk åpner på Flisa - får kritikk av professor i ernæring
» Revmatisme kan bedres ved hjelp av alternativ behandling


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Frederikke 11/12/2010 - 19:50

Våre matbutikker tilbyr masser av varer som ikke egner seg som menneskeføde. Profitt og ikke hva som er godt for mennesker styrer hva som tilbys. Vi blir utvilsomt sundere hvis vi holder oss fra hvitt sukker og hvitt mel, billig bearbeidet mettet fett som aldri harskner og heller ikke kan fordøyes og store mengder salt som får oss til å kjøpe dyrt vann. Vi trenger heller ikke glutamat som lurer hjernen til å tro at dritt smaker godt eller aspartam eller andre erstatningsstoffer som lurer kroppen til å tro at den har fått næring og etterlater oss mer sultne, så vi får lyst å kjøpe mer usunt å stoppe i oss og profitten øker...
Det er også profitt i å få folk til å spise mer kjøtt. Gir vi blaffen i hvordan dette kjøtt er produsert? At levende vesener mishandles i kjøttfabrikker? At vår kjøttproduksjon ved import av kraftfor bidrar til sult i verden?

Tor 11/12/2010 - 16:08

Det også en del misforståelser rundt begrepene her. Lavkarbo er ikke nødvendigvis LCHF slik det refereres til her. Ingen av diettene i den nevnte undersøkelsen kommer inn under begrepet LCHF så vidt jeg kan skjønne.
LCHF er ikke en \"høy protein\" kost, noe mer enn vanlig ja, men først å fremst er det fettmengden som økes. Til mellom 60-75% av total energi inntak.

Tom Murtnes 11/12/2010 - 06:22

Hei,
Det er fint at det skjer noe med kostholdet her til lands. Håper også myndighetene en gang tar dette på alvor. Det er mange som trenger hjelp og veiledning om mat, men det er forskjellig fra person til person.
Hva er det beste alternativet for oss som ikke tåler melk?
Har melkeintoleranse noe å gjøre med fremstillingen på meieriet?
Kan det være et alternativ å få melken eller osten før den blir behandlet på et meieri?
Hilsen Tom Murtnes


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.