Behandler.no - Norges største oversikt

Universitetet i Tromsø skal forske på homeopati

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 10.02.2011

Homeopati er en av de eldste og mest brukte metodene innen alternativ behandling. Nå skal norske forskere undersøke nærmere hvorfor det virker.

Erfarne homeopater
Leger og terapeuter over hele verden
Hva er homeopati

 

Erfaring og en rekke tidligere studier viser at homeopati har effekt, mens andre studier som forsøker å motbevise virkning gjerne kommer frem til at man like gjerne kan ”spise sukkerpiller”.

Nå skal Nafkam- Nasjonalt Forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, ved Universitetet i Tromsø, forske på bivirkninger av homeopati. De ønsker å finne ut om det er andre terapeutiske tiltak som virker eller om det er den homeopatiske medisinen.

- Det er flere aspekter ved homeopatien som bør utforskes, men i første omgang skal vi gjøre en studie som kartlegger hyppighet og alvorlighetsgrad av bivirkninger hos pasienter som oppsøker homeopat for første gang, sier stipendiat Trine Stub til Nifab, Nasjonalt Informasjonssenter for alternativ behandling.


Erfarne homeopater
Mange som har vært hos homeopat har erfart en forverring av symptomen når et middel ”treffer”. Det er nettopp denne forverringen som undersøkelsen vil se nærmere på, og spørsmålet om når en forverring går over til å bli en bivirkning.

En rekke erfarne homeopater skal bli intervjuet omkring reaksjoner etter behandling, samtidig som 1.500 pasienter skal fortelle om sin erfaringer med reaksjoner etter å ha tatt homeopatisk medisin. Studien foregår i samarbeid med NHL - Norske Homeopaters Landsforbund.


Leger og terapeuter over hele verden
Ordet homeopati kommer av de greske ordene «homoios», som betyr lik eller lignende, og «pathos», som betyr sykdom. Dette avspeiler homeopatiens hovedprinsipp - likhetsloven. Likhetsloven postulerer at sykdom kan leges av et stoff, som ved utprøving har kunnet fremkalle symptom som ligner pasientens symptomer.

Det var den tyske legen og farmasøyten Samuel Hahnemann (1755-1843) som først satte homeopatien i system. J.C.C. Wang var den første norske homeopat vi kjenner. Han praktiserte i 1860-årene. Den første norske homeopatiforeningen, NHL – Norske Homeopaters landsforbund, hadde ifjor 80-års jubileum.

Også pasienter som erfarer å få hjelp av homeopateien står samlet. Allerede i 1951 ble Norsk Homøopatisk Pasientforening dannet. Foreningen utgir «Homøopatisk tidsskrift» med fire utgaver i året. I 1965 førte foreningen en rettssak mot Staten, som hevdet at kun leger kunne ordinere homeopatiske medisiner. Saken kom helt til Høyesterett, hvor Staten tapte.

Selv om homeopatien på 1800-tallet ble avvist av den etablerte medisinen, spredte den seg hurtig, særlig i Europa og USA. Utbredelsen av homeopati gikk deretter tilbake i løpet av første halvdel av 1900-tallet. Men siden 1960-70 årene har homeopatien igjen hatt et kraftig oppsving og benyttes nå av et stort antall leger og terapeuter over hele verden. Det er tidligere gjort en rekke studier på homeopati. Flere av disse viser at homeopati kan ha effekt, men ny, god forskning er alltid velkommen.


Hva er homeopati
Utdanning i homeopati
Ønsker du kontakt med en homeopat Finn behandler – behandler.no
Fersk rapport på effekt av homeopati ved muskel- og skjelettplager Last ned pdf fil
Norsk Homøopatisk Pasientforening
NHL – Norske Homeopaters Landsforbund 80 ÅR 2010
Homeopati inn på sykehusFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


tore tang 29/08/2011 - 07:39

ser det snakkes om han randi, de skeptikerne som ikke vil andre skal bli lurt - vet de at de blir selv lurt? og ikke heter han j randi heller ;)

Kjell Ø. 25/06/2011 - 14:00

Det har oppstått en gruppering med såkalte \"Skeptikere\", som oppfører seg som mobb. Ser at representanter også har lagt inn gjenkjennelige kommentarer her på siden. Dene gruppen leter åpenbart etter noe eller noen å angripe og har sett seg ut alternativ behandling og homeopati spesielt. Kunne de ikke bare la andre være i fred og la folk velge den behandlingen de selv opplever at virker? Hvorfor skal disse menneskene blande seg borti hva folk velger? Helt utrolig. Her er det en gruppering som påberoper seg sannheten og oppfører seg som religiøse fanatikere.

Kjell Einar Vegger 30/04/2011 - 21:45

Bare lurer på hvorfor alt jeg finner om homeopatiske medisiner stopper på molekyl nivå når det finnes både atomer og protoner

Signe 03/04/2011 - 22:10

Jeg har undersøkt informasjon rundt James Randi og skeptikermiljøet rundt han, som blir foreslått. Det virker som det har oppstått en gruppe mennesekr med fanatiske holdninger, som bruker mye energi på å motarbeide alternativ medisin. I denne kulturern foregår det også en ekstreme ytringer av en mobbende karakter. Er det iferd å vokse fram en gruppe skeptiske fundamentalister, tro. Det ser ut til at de er redd for at folk skal bli lurt. Men de aller fleste er vel istand til å tenke selv å gjøre sine vurderinger. Merkelig!

Lar Chr. 09/03/2011 - 14:05

@E.Eide. James Randi er guruen til Skeptikerne. Nå også Human etisk forbund sin guru. James Randi er en lurendreier, som liker oppmerksomhet. Selvfølgelig vil han gjøre ALT for å slippe å betale denne store summen penger til den som kan bevise virkning av homeopati, og det gjør han også! Det er bare å google litt rundt, så finner man mye morsomt om denne kverulanten.

E Eide 02/03/2011 - 18:41

Studien skal vise -hvorfor- homeopati virker, står det. De bør begynne med å vise -at- det virker, og så innkassere 1million USD fra James Randi Educational Foundation.

Karl 15/02/2011 - 16:01

Har gått til homeopat gjennom en årrekke og fått hjelp med mange forskjellige plager og sykdom. Jeg kan ikke riktig forstå den nedlatende holdningen til homeopati som kommer frem i kommentarer her. Hvis man er så mye imot homeopati så kan man jo bare la være å bruke det selv. Ønsker forskningen velkommen!

Vivi Nyborg 12/02/2011 - 19:07

Etter som jeg leser mer informasjon om denne studien, ser jeg ett noe mer nyansert bilde, enn det som her blir beskrevet. Derfor vil jeg se på denne forskningen med mindre kritiske øyne , enn det jeg hadde da jeg først så denne artikkelen, dere skriver her.
Er det mulig at virkningsløse preparater kan gi bivirkninger?
Vi spør professor og direktør ved NAFKAM, Vinjar Fønnebø:

- Nei, virkningsløse preparater kan ikke i seg selv gi bivirkninger. De fleste studiene på dette området dokumenterer ikke virkning av svært uttynnede homeopatiske preparater når de sammenlignes med ”narrepiller”, sier Fønnebø.
http://www.nifab.no/aktuelt/nifab/kan_homeopati_gi_bivirkninger
Hvorfor er denne forskningen viktig?

-Jeg mener at denne typen forskning er viktig for å øke pasientsikkerheten ved alternativ behandling generelt, og homeopatisk behandling spesielt. Det er viktig å avklare både hvor hyppig homeopater og pasienter rapporterer bivirkninger samt hvilken karakter og alvorlighetsgrad disse har.
Slik kan man få et kunnskapsbasert grunnlag for å etablere sikkerheten ved homeopatisk behandling.


Forskningen vil imidlertid også bidra til å avklare om pasienter opplever et unødig tidstap i forhold til å bli henvist videre i helsesystemet når det er nødvendig, sier Trine Stub til slutt.


Altså pasientenes sikkerhet.

Nils W. Olsen 12/02/2011 - 14:30

Dette er en veldig pretensiøs artikkel. Jeg siterer: \"Homeopati er en av de eldste og mest brukte metodene innen alternativ behandling. Nå skal norske forskere undersøke nærmere hvorfor det virker.\" og: \"Erfaring og en rekke tidligere studier viser at homeopati har effekt, mens andre studier som forsøker å motbevise virkning gjerne kommer frem til at man like gjerne kan ”spise sukkerpiller”.\"

Dette forskningsprosjektet blir omtalt av NIFAB: http://www.nifab.no/aktuelt/nifab/kan_homeopati_gi_bivirkninger
Prosjektet går IKKE ut på å finne ut hvorfor homeopati virker, men for å kartlegge eventuelle bivirkninger. NIFAB starter faktisk omtalen med å si at \"Flere studier viser at homeopati ikke virker. Teorien om at homeopatiske medisiner som er ekstremt uttynnet kan ha effekt, får ingen støtte fra vitenskapelig hold.\"

I følge NIFAB:
\"Er det mulig at virkningsløse preparater kan gi bivirkninger? Vi spør professor og direktør ved NAFKAM, Vinjar Fønnebø:

- Nei, virkningsløse preparater kan ikke i seg selv gi bivirkninger. De fleste studiene på dette området dokumenterer ikke virkning av svært uttynnede homeopatiske preparater når de sammenlignes med ”narrepiller”, sier Fønnebø.

- Virkningen av homeopatisk behandling ser foreløpig ut til å dreie seg om de andre terapeutiske tiltak som homeopaten igangsetter. Dette prosjektet tar derfor ikke utgangspunkt i om homeopatiske preparater har virkning eller ikke, men fokuserer på hva pasientene opplever når de går til homeopat.\"

Altså er Fønnebø nokså klar på at homeopatisk medisin ikke har noen effekt og at det er derfor den ikke har bivirkninger. At homeopati dreier seg om ren placebo og at det er selve samtalen og oppmerksomheten rundt er derfor den eneste mulige måten det kan ha noen virkning på.

Inge Ås 11/02/2011 - 10:51

Det er viktig å forske på homeopati - men det er like viktig at forskningen legges opp slik at den godtar indivdualisering innen det skolemedisinen kaller like sykdommer. Kanskje er forskning på akuttmidlene enklere å administrere? Bruken av Arnica i forbindelser med hevelser burde kunne være en enkel oppgave å dokumentere virkning av. Uansett - Lykke til! Hilsen Homeopat utdannet ved Arcanum


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.