Behandler.no - Norges største oversikt

Nordmenn vil ha alternativ behandling – politikerne må følge opp

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 07.11.2007Nordmenn bruker nå 6 milliarder i året på alternativ behandling for bedre helse. Halvparten av alle nordmenn gikk i 2006 til alternativ behandling.

 

Vi går til akupunktør, homeopat, soneterapeut, gestaltterapeut og healer osv med våre plager og sykdommer. Det er flere enn 250 alternative behandlingsmetoder å velge blant.

 

Signal fra folket
Det brukes mer enn 2.6 milliarder offentlige midler til forskning innen medisin og helsefag i Norge mens politikerne bevilget kun 12 millioner til forskning på alternativ behandling.

 

Her er det tydelig at politikere er i sterk utakt med folk flest. Nordmenns bruk av alternativ behandling er et kraftig signal om at det bør øremerkes mer midler over statsbudsjettet som bedre gjenspeiler hva folk flest ønsker iforhold til alternative helsetilbud fra det offentlige.

 

-Det er iferd med å vokse frem en folkeaksjon for bedre integrert alternativt offentlig helstilbud, sier Bertil berg-Olsen i Alternativopplysningen.

 

Vekst på 10 år
Fra å være en smal bransje med et fåtall skoler, kursarrangører og utøvere har alternativbransjen iløpet av de siste10 årene blitt en stor bransje med betydelig mange utøvere og brukere.

 

-Forklaringen på dette er at folk erfarer at alternativ behandling har effekt. Det er mange dyktige behandlere i landet som hjelper folk til bedre helse og livskvalitet, sier Berg-Olsen.

 

På de 10 årene Alternativopplysningen har eksistert har antall alternative behandlere økt fra 6-7000 til ca.12.000. Fra å ha et fåtall sykehus som tilbyr en form for alternativ behanding, kan man idag få alternativmedisinsk behandling ved hvert fjerde norske sykehus.

 

En undersøkelse gjort av Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) viser at halvparten av alle nordmenn brukte alternativ behandling det siste året. Iløpet av 10 år har det vært en femdobling. Vi bruker anslagsvis 6 milliarder kroner på alternativ helsehjelp. Da er ikke det vi legger igjen i helekostbutikker iberegnet. 62 % av alle nordmenn bruker kosttilskudd. Bare helsekostbutikkene omsetter for 2,2 milliarder kroner i året. I tillegg kommer det som kjøpes på internett og privat.

 

Utdanning
Også antall utdanningstilbud har har økt kraftig. Idag er det i Norge 150 skoler som tilbyr utdanning i alt fra akupunktur, aromaterapi, homeopati og massasje til gestaltterapi, psykodrama, osteopati, osv. I tillegg er det et stort antall og økende tilbydere av forskjellige former for kurs, som man tar for egen del i en selvutviklingsprossess eller som trening for kroppen.

 

Fra 3 til 30 alternativmesser
For 10 år siden hadde vi i Norge 3-4 alternativmesser og helsemesser. Idag er det ca. 30 av dem fordelt over hele landet og interessen blant publikum er rekordstor. Fra å ha noen få tusen besøkende er det idag ca. 100.000 nordmenn som besøker en Alternativmesse.

 

-Folk har med sin bruk av alternativ behandling sagt noe om hvordan de verdsetter å kunne oppsøke en alternativ behandler. Når man snakker om å integrere dette i det offentlige helsetilbudet bedre, står og faller det på å kunne vise til resultater og forskning. Derfor er det nå viktig at politikere øremerker nok midler til forskning på alternativ behandling. Det som nå bevilges er som smuler å regne. Dette er faktisk halve Norge med på!Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledningLegg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.