Behandler.no - Norges største oversikt

Velger alternativ behandling etter besøk hos legen

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 23.03.2011De som har vært hos lege bruker oftere alternativ behandling. Og i familier hvor far i huset føler seg i dårlig form rapporteres det om mer bruk av alternative helsetilbud, ifølge en undersøkelse fra NTNU.

Familiers bruk
Fars helse avgjør


- Et hovedtrekk i mange undersøkelser er at de som velger alternativ behandling først har vært hos lege uten å få den hjelpen de har behov for, sier forsker Aslak Steinsbekk ved NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim til alternativ.no

-Det vi vet fra studier er at når de ikke opplever å få hjelp ser de seg om etter alternativer. De tar i betraktning egne erfaringer, snakker med venner eller kjente og velger alternativ behandling som et supplement til det de ikke får hjelp til.

Steinsbekk har inntrykk av at pasienter i større grad ønsker et samarbeid mellom leger og de som jobber med alternative metoder, til det beste for alle.


Familiers bruk
Han står bak en nylig publisert norsk undersøkelse fra NTNU, som ser på familiers bruk av alternativ behandling. Det er tidligere gjort flere undersøkelser som viser bruk av alternativ behandling og alternativ medisin, men nå er det for første gang forsket på hva som karakteriserer familier som velger alternativt.


Forsker Aslak Steinsbekk har inntrykk av at pasienter i større grad ønsker et samarbeid mellom leger og de som jobber med alternative metoder, til det beste for alle. Foto: Christel Slettli Hansen
-Dette er interessant fordi sykdom for det meste blir tatt hånd om av familien og det er også her valg av behandlingstilbud ofte foretas, sier Steinsbekk.

Studien som er finansiert av Forskningsrådets Program for folkehelse, bygger på en Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) hvor familier med ungdom mellom 13 og 19 år deltok, totalt 7.888 personer. Data er fra 1998, så med forbehold om at tendenser har endret seg på tretten år, peker alternativ.no på noen funn i undersøkelsen.


Fars helse avgjør
I familier hvor far i huset føler seg i dårlig form rapporteres det om mer bruk av alternative helsetilbud, ifølge undersøkelsen. Og i familier som oppsøker homeopat er tendensen at mor først har vært hos fastlegen. Det kommer også fram at familier hvor far og ungdom har en livsstil med fysisk aktivitet bruker mer alternativ behandling enn sofaslitere.

I motsetning til hva man ventet å finne, var det ingen forskjell på aleneforeldre eller familier med to voksne når det gjelder å velge alternativt. Steinsbekk ville trodd at aleneforeldre ville være hyppigere brukere, fordi de ikke har en partner å diskutere barnets helse med. Men sånn er det altså ikke.


Kilde: Scandinavian Journal of Public Health, volum 38, supplement 5, november 2010. Families´visit to practioners of complementary and alternative medicine in a total population (the HUNT studies), Aslak Steinsbekk.Relatere saker:

”Legen gir meg ikke nok tid”
I en levekårsundersøkelsen gjort av Statistisk sentralbyrå i 2008, deltok ca. 6.500 personer. Den viser at de som går til alternativ behandling oppsøker også lege – i større grad enn befolkningen generelt. 90 prosent av de som har benyttet alternativ behandling i 2008, hadde også vært til konsultasjon hos allmennlege, og 47 prosent hadde vært hos spesialist.

Det er flere av de som bruker alternativ behandling som er enig i påstanden om at ”legen gir meg ikke nok tid”, sammenlignet med befolkningen generelt. I alt 26 prosent av de som har vært til alternativ behandler det siste året, og 21 prosent av befolkningen generelt, er enig i denne påstanden.
Les hele saken på alternativ.no - Hvem bruker alternativ behandling (2010)


Halve Norge bruker alternativ behandling
Halve Norges befolkning har brukt alternativ behandling, ifølge en rapport fra Nifab - Nasjonalt infomasjonssenter for alternativ behandling

Alternativ behandling på sykehus
En fersk rapport viser dobling av tilbud om alternativ behandling og alternativ medisin ved norske sykehus. Halvparten av norske sykehus tilbyr idag alternativ behandling, men praksisen er sannsynligvis enda større enn antatt. Forskere er overrasket over bredden av tilbud.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Kathrine Jelstad 09/10/2012 - 16:48

Har samme erfaring med mine klienter også, de aller fleste har prøvd lege først og føler at legen ikke har tid til dem, eller at de ikke får hjelpen de trenger.

Wenche Tømmervik 09/10/2012 - 14:19

Dette stemmer helt med min erfaring med mine klienter også. Så og si alle sier de har vært hos legen først og ikke fått hjelp.

Veronica 09/10/2012 - 11:25

Stemmer det. Først til legen og ta masse prøver som ikke viser noe galt. Deretter til alternativ behandling i håp om å bli bedre. Og når man velger å dele med legen hva man har gjort, så får man som oftest et belærende smil og en kommentar om at \"denne behandlingsmetoden er jo ikke godkjent i Norge\". Underforstått: \"så dum du er som bruker tid og penger på humbug\". Men til syvende og sist så er det min kropp og min lommebok, og det må da være bedre å aktivt gjøre noe for å bli bedre enn å sitte på ræva og vente på å bli frisk. Og om det bare er tankens kraft som gjør meg frisk, så er det helt greit, så lenge jeg blir frisk :)

Tove Gunn 11/04/2011 - 20:14

Dette bekrefter min egen erfaring at det er gjerne velutdannede og sunne mennesker som ønsker å holde seg friske med naturlige behandlinger uten farlige bivirkninger og som vil styrke immunforsvaret sitt. Homeopati først!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.