Behandler.no - Norges største oversikt

Alternativ behandling gir god effekt i psykiatrien

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 31.03.2011

I Sverige har forskere kartlagt bruk av alternativ behandling innen psykisk helseomsorg og funnet ut at det er utbredt. Både personalet og brukeren er tilfredse med effekten behandlingen gir.

Medisinforbuket minsker
Ikke for alle
Ønsker fornyelse av tilbud

 

Ved svenske psykiatriske sykehus er det ikke uvanlig å få tilbud om alternative behandlingsmetoder som lysterapi, akupunktur og taktil stimulering, dvs berøringsterapi. Både pasienter og virksomhetene rapporterer at de er positive og ser nytten, ifølge en forskningsrapport fra Høyskolen i Malmö, ved Lisbeth Lindell och Ann-Mari Ek.

 

Medisinforbuket minsker
De har undersøkt forholdene ved 321 psykiatriske sykehus og institusjoner. Av disse oppga 143 at de brukte eller hadde brukt alternative behandlingsmetoder. De mest vanlige er lysterapi, akupunktur og taktil stimulering, men flere virksomheter oppgir også å bruke metoder, som massasje, avslapping i stillerom, jordbruk, pleie av dyr,  - en tilbyr spa med floating og avslapping.

Det at pasientene får alternativ behandling gjør at medisinforbuket minsker og bivirkningene er få eller ingen, ifølge forskerne.

Deltagerne i undersøkelsen beskrev at de opplevde alternativ behandling som avslapppende, at det ga økt velvære, dempet uro og angst og forbedret søvn. Dessuten erfarte de å få en lysere sinnsstemning, enklere kommunikasjon og økt kroppsfølelse og selvfølelse.

Med metodene slipper spenninger og brukerne blir mer nærværende og fokuserte. Bedre konsentrasjon gjør at de blir mer mottagelige både for samtale og for andre teknikker til å takle angst og stress, ifølge undersøkelsen.

 

Ikke for alle
Men ikke alle blir hjulpet av de komplementære metodene. Enkelte av pasientene opplever liten eller ingen effekt av det alternative tilbudet. Det er heller ikke all behandling som passer for alle. Ett sykehus tilbyr, til enhver tid, avspenningsøvelser til sine pasienter, men kun til stabile brukere som ikke er i psykose, ettersom det da ansees som for risikofylt.

Ved de spurte svenske sykehusene er tilbud om alternativ behandling frivillig. Det er indivuduelt og varierende i hvor stor grad brukeren benytter tilbudet. En utøver svarer at det kan også bero på om personalet har tid.


 

Ønsker fornyelse
Men det kommer til uttrykk at både utøvere og brukere ønsker en fornyelse av behandling for personer med psykiske sykdommer eller plager. Utøverne vil gjerne ha mer brukerinnflytelse og individuelt tilpasset behandling, flere utdannet i alternative metoder og økt tilgjengelighet. Dessuten kommer det frem et ønske om mer forskning på komplementære metoder for personer som er psykisk syke.

Brukerne vil gjerne se større valgfrihet, delaktighet, og ikke-medisinske metoder. Dessuten er det ønsker om indivuduelt tilpasset behandling og omsorg. Det kommer fram at det er et ønskelig at tradisjonelle og alternative metoder kan brukes komplementært til hverandre.

 

 

Kilde:
Komplementära metoder i psykiatriska verksamheter - och brukares upplevelser och erfarenheter, Lindell, Lisbeth og Ek, Ann-Mari. Malmö Högskola, Fou Rapport 2010:5,  Malmö University, Faculty of Health and Society.

 

Ønsker du kontakt med en alternativ behandler nær deg?
Her finner du behandlere oppført med egen infoside, - behandlerens bakgrunn, evt. medlemskap i utøverorganisasjon og annen relevant informasjon.
Finn behandler – behandler.no

Utdanning i alternativ behandling –
alternativ.no/utdanning

Les om behandlingsmetoder

 

Relaterte saker:

Massasje til psykisk syke (2006)
En studie gjort ved et sykehus i Østfold viser at massasje kan ha god effekt på dem som sliter psykisk. Pasienter som fikk fotmassasje ble roligere og hadde mindre behov for medisiner.

Vi vil bli friske – uten bivirkninger

Samisk healing i behandling av psykiske lidelser

Hagebruk mot depresjon (2008)
Et nytt forskningsprosjekt skal måle effekten av terapeutisk hagebruk for mennesker med psykiske lidelser. Dette er en del av et større forskningsprosjekt innen Grønn omsorg.

Kunst gir helseFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen, alternativ.no 12/10/2012 - 10:59

@\"uff, jeg mener ikke å klage\"
Ja, som det også kommer fram i artikkelen passer ikke dette for alle:
-Men ikke alle blir hjulpet av de komplementære metodene. Enkelte av pasientene opplever liten eller ingen effekt av det alternative tilbudet. Det er heller ikke all behandling som passer for alle. Ett sykehus tilbyr, til enhver tid, avspenningsøvelser til sine pasienter, men kun til stabile brukere som ikke er i psykose, ettersom det da ansees som for risikofylt.

Ved de spurte svenske sykehusene er tilbud om alternativ behandling frivillig. Det er indivuduelt og varierende i hvor stor grad brukeren benytter tilbudet. En utøver svarer at det kan også bero på om personalet har tid.

uff, jeg mener ikke å klage 12/10/2012 - 00:55

Syns det er helt fantastisk når denne type behandlig fungerer! Har prøvd og lykkes, - men også
opplevd at det ikke virker. Jeg har ikke vært psykotisk, men veldig deprimert. Man må IKKE glemme at noen ganger virker ikke noe annet enn helt "plain" skolemedisin, - og det bør også aksepteres og få respekt fra dem som tror på det alternative! Jeg tror på alternativ behandling og tenkning, men vet jeg også trenger det andre! Fanatisme, uansett hva det måtte omhandle, er ikke det beste for noen, tror jeg. Det blir løgn og forsøk på generalisering! Jeg vil be alle de som ikke tror på skolemedisin, prøve en dag i "helvete". Jeg har vært der i mange uker, - og det var bare skolemedisin som gjorde meg frisk igjen! At mennesker - som ikke vet hva de snakker om,men allikevel anser seg selv som "kyndige" nok til å fortelle meg hva som er mitt beste,men som aldri har vært der, anser jeg som respektløse og arrogante! Det er lett å "leke Gud" og "dommer" når man ikke har møtt den andre siden av livet! Jeg har vært i helvete, - og det steder unner jeg ingen å oppleve!!!!!

Julia Lande 27/10/2011 - 10:24

Mitt inntrykk er at all aktivitet hjelper mot tunge tanker og gir en varig bedring på sikt.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.