Behandler.no - Norges største oversikt

Meditasjon som smertebehandling

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 12.04.2011

I Norge spiser vi smertestillende piller i stor stil. Forskere har nå påvist at meditasjon gir kraftfull smertelindring og kan virke bedre enn morfin når smerte skal dempes.

Bedre enn morfin
Meditasjon for alle


Tidligere undersøkelser viser at meditasjon gir bedre hvile enn søvn og at det kan hjelpe hjertepasienter til bedring av blodtrykk og insulin nivå. Dessuten er det påvist at hjernen endres når vi mediterer. Nå viser deg seg at meditasjon også er effektivt til smertelindring.

Nordmenne spiser smertestillende piller som aldri før og det er lett å ta med seg en pakke fra dagligvarebutikken. Medisinen gis ikke bare til voksne, men også barn og ungdom tar en tablett eller to mot hodepine, magesmerter, øreverk eller feber.

En undersøkelse gjort i Drammen blant 367 skoleelever, publisert i Tidsskriftet for den norske legeforening, august 2009, viste at 24 prosent av guttene og 41 prosent av jentene mente smertestillende kunne brukes hver gang de hadde vondt. Blant disse hadde 91 prosent brukt slik medisin siste fire uker. Det er usikkert om de som velger piller er klar over at de kan medføre bivirkninger, som f.eks leverskade. Eller at meditasjon kan være et alternativ.


Bedre enn morfin
En ny undersøkelse publisert i Journal of Neuroscience forteller at meditasjon ga en reduksjon av smerte med så mye som 40 prosent i gjennomsnitt. Dessuten ble det målt en reduksjon av smerte-ubehag på 57 prosent. Meditasjon ga bedre smertelindring enn enn morfin, og andre smertestillende medikamenter, som viste en smertereduksjon på kun 25 prosent, ifølge forskerne.

-Dette er den første studien som viser at kun times tid med meditasjon kan redusere både følelse av smerte og smerterelatert hjerneaktivitet betraktelig, sier Fadel Zeidan, ved Wake Forest Baptist Medical Center, forfatter at studien Brain Mechanisms Supporting the Modulation of Pain by Mindfulness Meditation.

I studien deltok 15 friske personer, som aldri før hadde meditert. Deltagerne fikk fire tyve minutters undervisningstimer i såkalt fokusmeditasjon eller mindfulness. I denne meditasjonsteknikken bruker man pusten for å gi slipp på tanker og følelser.

Forsøkspersonene fikk en varm plate mot det ene benet. Platen målte 120 Fahrenhei (ca. 50 grader) – en temperatur som de fleste opplever som smertefull etter fem minutter. Iforbindelse med dette målte forskerne hjernen ved hjelp av scanningmetoden ASL-MRI, og fant at alle deltagernes smerte ble redusert med alt fra 11 til 93 prosent.Meditasjon for alle
En del av plagene vi tar smertestillende medikamenter for kan antageligvis med hell byttes ut med sunnere metoder. I Felleskatalogen kan man lese at morfin, som ofte blir brukt i smertebehandling, kan gi bivirkninger som: ”Alvorlige respirasjonsvansker. Hodeskader og tilstander med forhøyet intrakranielt trykk. Krampetilstander”. Men enklere varianter, som vi kjøper i samme butikk som melk og brød kan gi bivirkninger om allergilignende reaksjoner og leverpåvirkning. alternativ.no er ikke kjent med negative bivirkninger av meditasjon.

Skeptisk? Ingen grunn til å la være å meditere. For enkelte vil nok meditasjon fremstå som et uoverkommelig alternativ, men det er ingen grunn til å la seg lure av den slags oppfatninger. De som mediterer erfarer selv hvilken positiv effekt det gir, i likhet med annen alternativ behandling.Lære å meditere:

Det er flere muligheter til å lære seg en teknikk som man synes passer best.

alternativ.no.no/kurs – Meditasjon

alternativ.no.no/kurs - Mindfulness

Se også kurs i selvutvikling, yoga, healing mm.
Flere kurs har meditasjon bakt inn i programmet.

Se også AktivitetskalenderenRelaterte saker:

Meditasjon gir den beste hvile
Sliten eller stresset – en høneblund på sofaen gjør godt, men meditasjon ser ut til å gi den beste avspenningen, ifølge forskere ved Universitetet i Trondheim.

Meditasjon hjelper hjertepasienter http://www.alternativ.no/Nyheter/meditasjon_hjerte.html
En amerikansk studie viser at meditasjon forbedrer helsen til hjertepasienter. Pasienter som deltok i undersøkelsen praktiserte meditasjon 20 minutter daglig i fire måneder og fikk en bedring av blodtrykk og insulin nivå.

Spirituell meditasjon gir best effekt
Ved å sammenligne meditasjon med og
uten spirituelt innhold, har man ved en under- søkelse kommet frem til at spirituell meditasjon gir best effekt.

Mennesker som mediterer får større hjerne
De som mediterer får større hjerne enn dem som ikke gjør det. Forskere ved Harvard, Yale og the Massachusetts Institute of Technology har funnet bevis for at meditasjon kan endre hjernens fysiske struktur.

Tilbake til toppenFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Øivind Hjelle 20/05/2011 - 22:19

RE: Spirituell meditasjon
Spirituell meditasjon endrer i tillegg måten du ser deg selv, andre og verden, dvs. lærer å tenke & ikke minst handle i tråd med oppfatninger som \"Vi er alle i samme båt\" / tilhører den samme globale familie / utvikle fellesskap / fokus på det som bringer oss sammen

Dr. Hans Holger Ahlsdorff 21/04/2011 - 08:37

Jeg jobber som fastlege i Hemne. Etter å ha gått gjennom hypnose-/EFT-utdannelsen ved Hypnoseakademiet, er hypnose/EFT blitt faste verktøy i hverdagen. Resultane er forbløffende. Forskrivning av legemiddler har gått ned, spesielt når det gjelder antidepressiva. Jeg lurer på hvordan ville det ha vært hvis alle leger kunne behandle pasientene med hypnose?
Spennende tanke, ikke sant?
Mvh Dr Ahlsdorff (www.hanshypnose.no)


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.