Behandler.no - Norges største oversikt

Løvetann som mat og medisin

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 01.06.2011

Løvetann røskes gjerne bort som ugress. Men nå er det tid for å sanke den inn og bruke den for alt den er verdt, i tradisjon tro.

Nå står de viltvoksende plantene klare til bruk både i hager og langs stier over hele landet. Og ikke bare smaker det godt, planten har en rekke virkestoffer som gjør at den har blitt mye brukt i medisinsk sammenheng.


Løvetann i maten
Har du noengang smakt løvetann-salat? Eller lagt et løvetannblad på osteskiven? Den litt bitre smaken og de lange taggete bladene gjør at den sammenlignes med ruccola. I Tyskland og Frankrike er løvetann så populært at den dyrkes som salatplante.

I mai og juni kan hele planten brukes, - både rot, stilk, blad og blomst er spiselig. Bladene må være unge og plukkes før blomstring. De som er mest spisse og frynsete er minst bitre på smak. Men også de ferske røttene kan brukes i salaten.

Av den friske løvetannen kan man trekke te. Man kan også tørke både bladene og rot til te utover vinteren. Blomstene kan også brukes i maten, men helst bare det gule. Noen synes de smaker godt på omelett eller andre eggeretter. Av blomstene kan det også lages vin, saft eller sirup.


Blodrensende og vanndrivende
Løvetannen hadde stor betydning i den eldre skolemedisinen, før industriens piller tok plass. Løvetann er rik på mineraler som jern og kalium, samt A-, B- og C-vitaminer.

De bitre stoffene i løvetannen kan stimulere fordøyelsen og planten virker både blodrensende og vanndrivende. Både blad og rot har betydelig vanndrivende virkning. I Frankrike har planten navnet ”pisse en lit”, - sengeveteren.

Løvetann oppskrifter

Fra Maria Treben:

Te
En skje røtter bløtlegges over natten i 1/4 liter kaldt vann. Varmes dagen etter til kokepunktet og siles. Drikkes i små slurker en halvtime før og en halvtime etter frokost.

Saft
Løvetannblomsten kan også brukes både til saft og til vin. Blomstene plukkes uten stilker og legges i en kjele. kokende vann helles over. Dette står og trekker over natten, deretter siles blomstene av. Søtningsmiddel sukker tilsettes.


Særlig kjent er løvetann som hjelp ved gallesykdom og leversykdom. Men planten har også kjent terapeutisk virkning ved en rekke andre sykdommer og plager, som forstoppelse, revmatiske sykdommer, væskeansamlinger i kroppen, høyt blodtrykk og hudlidelser som kviser, eksem og psoriasis osv. Te brygget på løvetann mot giktsmerter er godt kjent fra Folkemedisinen.

På slutten av 1700-tallet er det også kjent at saften fra løvetann ble brukt mot skjørbuk blant gruvearbeiderene på Kongsberg. Også roten ble brukt, stekt på glør med smør på.

Den kjente urtekjenner fra middelalderen, J.T. Müller, også kjent som Tabernaemontanus, omtalte løvetannen som ”det velsignede medikament”. Han påsto at saften fra roten og stengelen hadde mirakuløs virkning på øyelidelser i sin tid.

Uttrekk av bladene og blomstene av løvetann er det fint å vaske sår og hudplager med. Og ifølge gamle kjærringråd skal saften fra stilken fungere både for å fjerne vorter og den skal fungere lindrende hvis man har brent seg på brennmanet. Roten sies ifølge tradisjonen å ha apetittstimulerende og antirevmatisk virkning.

Referanser:
Maria Treben, Lægeplanter fra Guds have
Ove Aarbo Høeg, Våre medisinske planter
Urtekilden, Rolv HjelmstadAlternativopplysningen understreker at bruk av urter ikke må erstatte din leges råd ved alvorlig sykdom.

Løvetann er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan dermed omsettes fritt.

Forsiktighetsregeler
Urtekilden omtaler noen forhold som man bør være oppmerksom på når man skal bruke urter som medisin.


Ønsker du kontakt med en behandler som kan urter:
Finn behandler – behandler.no

Utdanning i Urtemedisin

Utdanning innen helhetsmedisin, enhetsmedisin, homeopati osv. vil også ha urtemedisin innbakt i utdanningen – alternativ.no/utdanning

Markedsplassen/Urter


Relaterte saker:

Apotek i hagen
Nå er det tid for å gå i hagen eller ut i naturen å sanke planter. Urter kan være et alternativ ved mange sykdommer og plager.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Line 24/10/2011 - 20:31

For den som ikke liker den bitre smaken på bladene anbefaler jeg på det varmeste å bruke de sammen med andre (gjerne ville) bladvekster slik at de utgjør kun opp til en femtedel av salaten - jeg bruker hva som helst som det måtte være sesong for av marsfiol, tysenfryd, kløver, meldestokk, stolt henrik, skogsyre, engsyre, løkurt, kryptimian, osv. Vanligvis blir det omtrent ti planter. Slik får man også i seg mye annet godt av mineraler og vitaminer.

Bitterheten minsker også om man bruker eddik eller sitron til dressing, eller på ekte bondevis blander i stekt flesk - fettet inkludert - og et hardkokt egg (flesk og egg i småbiter).

Når man skal koke dem som "spinat" kan man koke dem først i ett vann i tre til fem minutter, og så - etter å ha smakt av - evt. koke de en gang til i nytt vann. Vannet kan brukes til gjødsel i hagen.

møy 19/06/2011 - 00:23

hvordan kan man bruke løvetann i forbindelse med galle(fjernet galleblære)?

Julija P.Lande 15/06/2011 - 17:55

Løvetannsalat er den for meg den beste salaten som finnes. Jeg har spist den fra barndommen av. Jeg må bare ha det! Under graviditeten hadde jeg et umettelig behov for løvetannsalat. Den vesle jenta som ble født hadde den vakreste og reneste hud og himmelsk vakre og klare øyne. En engel i sinn og skinn! Anbefales, anbefales!

Marit Aslaksen 04/06/2011 - 13:09

Kan løvetann fryses ned og fortsatt beholde vitaminer og egenskapene?

Karin Stokka 01/06/2011 - 23:17

Jeg har fjernet vorter under føttene med saften fra stilken til løvetann. Smurte på noen dager, vortene ble svarte og forsvant. Så det \"funker\"!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.