Behandler.no - Norges største oversikt

Sykehus gir veiledning om alternativ behandling

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 10.08.2011
(Illustrasjonsfoto)

Som det første i landet har Diakonhjemmet Sykehus i Oslo opprettet et tilbud om veiledning til pasienter, som vurderer å bruke alternativ behandling og alternativ medisin.

”Engasjert for mennesket” er Diakonhjemmet Sykehusets sitt slagord. Ved å gi informasjon om alternativ behandling ønsker de å ta pasientenes ønsker og valg på alvor.

Det er Lærings- og mestringssenteret (LMS) ved Diakonhjemmet Sykehus som har erfart behovet fra pasienter om å få informasjon om alternativ og komplementær behandling.

- Tilbudet er nytt og vi regner med at det vil ta noe tid før det blir kjent og brukt av pasientene våre, sier ehetsleder ved LMS, Maxi Storm til alternativ.no

Men siden 2004 har sykehuset på etterspørsel gitt veiledning i å finne god informasjon om alternativ og komplementær behandling og medisin - til både pasienter, pårørende og helsepersonell. Dette tilbudet er nå formalisert.


Delta aktivt i behandlingen
Lærings- og mestringssenteret ved Diakonhjemmet Sykehus er et sted hvor pasienter og deres nærmeste lærer om sykdommen eller funksjonshemningen for å kunne mestre hverdagen og delta aktivt i behandlingen.

-Medisinsk behandling kan ikke avhjelpe alle helseproblemer. Ved kronisk eller langvarig sykdom eller funksjonshemning er opplæring og mestring av sykdommen minst like viktig, ifølge LMS.

Tilbudet om den nå formaliserte Informasjonstjenesten er vokst fram som resultat av et behov blant brukerne av LMS og tilbudet har bred oppslutning fra sykehusets ledelse.

For å kvalitetssikre informasjonen som gis til brukerne, gis all veiledning ved LMS i henhold til anbefalinger fra Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB), som er opprettet av Helse- og omsorgsdepartementet.


Viktig å informere
LMS understreker i veiledningen at en ved plager, symptomer eller sykdom alltid bør oppsøke lege eller annen autorisert helsepersonell før en bruker eller vurderer å bruke alternativ behandling.

Dessuten at man alltid bør informere sin lege om hvilke alternative behandlingsformer eller preparater, inkludert urter og kosttilskudd man bruker eller vurderer å bruke. Dette for å unngå uønskede og eventuelle alvorlige bivirkninger ved kombinasjon av preparater/medisiner.

På samme måte er det viktig å informere alternativ behandler om hvilken skolemedisinsk behandling en mottar eller vurderer å motta og hvilke medisiner en bruker eller vurderer å bruke.
Om behandlingsmetoder:
alternativ.no/behandlingsmetoder

Ønsker du kontakt med en alternativ behandler?
Finn behandler – behandler.no
Her er det lagt til rette for at man lett orientere seg og finne fram til kvalifisert utøver innen komplementær medisin og alternativ behandling og medisin.
Hver behandler har sin egen informasjonsside med opplysninger om behandlerens bakgrunn, behandlingsmetoder, medlemskap i foreninger og annen relevant informasjon.

Utdanning i alternativ behandling


Relatere saker:

Alternativ behandling på sykehus
En fersk rapport viser dobling av tilbud om alternativ behandling og alternativ medisin ved norske sykehus. Halvparten av norske sykehus tilbyr idag alternativ behandling, men praksisen er sannsynligvis enda større enn antatt. Forskere er overrasket over bredden av tilbud.

Mange sykepleiere velger alternativ behandling

Sykepleiere er i nærkontakt med de som trenger hjelp og erfarer hva som virker. Selv velger de ofte alternativ behandling og alternativ medisin når de blir syke ifølge en undersøkelse.


Etablert alternativ behandling på sykehus – er det realistisk?
Arne Johan Norheim (NAFKAM) har besøkt et sykehus i London som har et etablert tilbud om alternativ behandling og har gjort noen tanker om et tilsvarende opplegg i Norge. Krav til effektivisering vil kunne by på problemer.

Naturmidler påvirker opptak av legemidler
Hva er trygt å kombinere å hva kan være skadelig? Forskere ved NTNU i Trondheim jobber nå med å avklare dette. alternativ.no (2007)Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Irene Mikkelsen 27/09/2011 - 12:30

Veldig bra at det skjer en endring innenfor skoleedisinen ang Alternativ behandling!På tide å behandle helhetlig :) Men var ikke RITØ i Tromsø et foregangs sykehus med å innhente Alternativ behandling i behandlingen av syke?!! Sjekk denne artikkelen om alternativ behandling på RITØ, lagt ut den 1/2 2009. http://www.nettavisen.no/innenriks/article2524702.ece

Reidunn.Hilde Vist 15/08/2011 - 16:14

Så flott! Tenk hvor mye vi kan spare pas, og samfunnet for ved å åpne opp for kombinasjonsbeh!Har spart sammfunnet for mange sykemeldinger ved å behandle annsatte på sykehus med alternativ beh!

Tor Eivind Pramm 14/08/2011 - 15:05

Motta nyhetsbrev fra Alternativopplysningen.

Astrid Lillian Steinmoen 10/08/2011 - 22:16

Så bra :) På vei mot en helhetlig behandling :)

Marianne Reizer Lyngaas 10/08/2011 - 22:06

Endelig
Mennesket består ikke av oppdelte organer. Hele kroppen samarbeider. Vi har fjernet oss over flere hundre år, for det som er naturlig for mennesket, Se hva de gjør i Kina. Smertelindring her, gjør mennesker kronisk syke og avhengig av medikamenter som ødelegger det fine reperasjosn systemet kroppen selv har. Endelig har også forskningen funnet ut av, at også dette kan være en med årsak til kognitiv svik når det brukes over år. Har selv opplevet dette i nærmeste familie. Morfinpreparater har jeg derfor døpt ape dop. Bruker selv akupunktur og diet, da jeg har mat intoleranse og Cølaki. Ingen leger klarte å fatte dette før det bar galt av sted med meg. Så derfor er jeg nok veldig bevistpå hvordan jeg lever og tenker.

berit Sæle 10/08/2011 - 21:12

Dette var bra. Ble selv frisk etter 22 år på medisiner og colon undersøkelser. Men 10 fotsone behandlinger. Var jeg et nytt menneske. Magen er ok. Tenk om alle mødre og babyer kunne fåt en behandling før de forlot sykehuset. Det har jeg tro på.

Toril Søland 10/08/2011 - 16:30

Supert!
Dette har vi ventet lenge på!
Det hadde vært flott om det ble lagt ut noe skriftlig info til nye pasienter, så alle innlagte kunne få vurdere tilbudet.

Britt Mengkrogen 10/08/2011 - 14:53

Så flott! Håper flere følger etter. Tenk så mye bra skolemedisin og alternativ medisin kunne gjøre sammen! Jeg tenker ikke minst på hva jeg som terapeut kunne bidra med når det gjelder f.eks. å styrke immunforsvar, smertelindring, bedre søvnkvalitet, dempe stress, uro og angst mm. Det er jo gjerne de kronisk syke vi også får til slutt.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.