Behandler.no - Norges største oversikt

Homeopatiens heltinne

Av Oddrun-Helen Berntsen, journalist
Publisert: 26.08.2011
Sykepleier og homeopat Kari Evang. Foto: Bertil Berg-Olsen


Portrett

Kari Evangs foreldre gjorde et heltemodig arbeide da de motarbeidet tyskerne under krigen. Selv kjemper hun for å gi homeopati status som godkjent behandlingsform og hun bruker årelang erfaring og forskning som våpen.

Kari Evang er homeopat og akupunktør og daglig leder av Bislett Naturmedisinske Senter. Hun kom til verden i 1949 i Oslo. Da hun var tre år, inntraff to store hendelser i hennes liv. Hun ble storesøster til en liten gutt og familien på fire flyttet til Hurumlandet. Det var farens jobb som ingeniør i Dyno Industrier som førte dem dit.

Familien fant seg til rette på Hurumlandet. Karis mor startet Sætre barnehage, mens hennes far fikk dyrke sin musikalske side når han ikke jobbet. Karis foreldre fikk en adskillig mer avslappet periode i livet sitt, for under krigen hadde de nemlig arbeidet i en motstandsgruppe. Et farlig arbeid som i ettertid har gitt dem den rettmessige tittelen krigshelter.


Tidlig interesse
Kari forteller det er foreldrene som introduserte henne til den alternative verden. Deres pågangsmot både under krigen og senere som grundere, er noe hun har tatt med seg videre og lært mye av.

-Mine foreldre var svært sosialt aktive. Blant annet grunnla far Sætres Skoles Musikkorps og var veldig engasjert i Stabæk Janistsjarorkester, forteller Kari.
I dette orkesteret var også antroposof Ivan Jakobsen med. Jakobsen, hans kone Phyllis og Margit Engel startet Vidaråsen landsby, et samfunn hvor funksjonshemmede bor i en landsbystruktur.

-Foreldrene mine ble med på å finne stedet hvor denne landsbyen kunne være. I dag finnes det mange slike landsbyer rundt omkring i verden, opplyser Kari.

Som tenåring fikk hun lov til å delta på ekskursjonene til landsbyen. Der fikk hun for første gang kjennskap til antroposofi og møtte mennesker som hadde et bevisst forhold til både bruk av urter, økologisk mat og alternativ behandling. Det ble det første steget på Karis livsoppgave.


Første kull ved NAN
Kari utdannet seg som sykepleier først, men hun var hele tiden interessert i alternative behandlingsformer. Da hun fikk nyss om at det var startet en skole for homeopati, grep hun sjansen tvert. Den lærenemme kvinnen tok plass ved skolebenken på NAN (Norsk Akademi for Naturmedisin) og i 1979 var hun ferdig utdannet homeopat i skolens aller første uteksaminerte kull. Deretter fulgte 4-5 år med praksis hos Bjørn Olav Røssberg, mannen som grunnla NAN.

-Da praksistiden var over, startet jeg for meg selv. Jeg overtok faktisk en del av praksisen og pasientene til lege Wilhelm Schjeldrup. Han lærte meg opp i akupunktur og var en veldig god læremester for meg, beretter Kari.

Med både sykepleierutdanning, homeopat-tittel og akupunktur-praksis i sekken, følte hun seg klar til å åpne Bislett Naturmedisinske Senter. Senteret har vært på samme sted siden 1983, inntil i fjor. Da flyttet hun praksisen sin inn i mindre lokaler i Akersveien. Men navnet og terapeuten er fremdeles den samme, sier Kari Evang til alternativ.no


Østlig innsikt
Om det er noe som utmerker seg hos Kari, så er det engasjement og higen etter kunnskap. Solid, håndgripelig kunnskap. Den har hun i bøtter og spann, fordi hun har brukt mye tid og krefter på å tilegne seg erfaringer og viten. Hennes ønske om å lære og forstå har sendt henne til Østen, hvor hun har fått lærdom fra både kinesiske og indiske alternative utøvere.

-Etter å ha drevet Bislett et par år, kom det folk fra en lokal kinarestaurant og sa de hadde møtt en kinesisk doktor som var dyktig. Jeg inviterte ham på besøk og det ble starten på mange års vennskap og samarbeid med akupunkturspesialisten Shan Ben Sheng. Han reiste til og fra Kina over flere år og ga meg grunnopplæring i klinisk akupunktur, sier Kari.

Hun ville også ha mer innsikt i homeopatien, og tok flere videreutdanningskurs i faget. I tillegg tok hun en rekke studieturer til India, hvor hun oppsøkte et indisk homeopatisk sykehus og en høyskole i Jaipur. Der deltok hun i kurs med dr. Pal, mannen som nylig har grunnlagt det første universitetet i homeopati.

-I India har homeopati et ekstremt høyt nivå både blant lærere og elever. Der har Europa noe å lære, konstanterer Kari.


Latterliggjøring
Kari har merket seg at det var vært en endringsholdning i forhold til alternativ behandling gjennom årene. Da hun startet sin praksis, ble hun møtt med positivitet.

-Alternativ behandling var enormt populært den gangen. Jeg husker jeg hadde så mye å gjøre at jeg knapt rakk over alt. Blant myndighetene var det enten latterliggjøring, eller de var avventende. Legene, derimot, latterligjorde oss. I dag er det fremdeles stigmatisering av utøvere og/eller leger som praktiserer homeopati. Men ikke akupunktur, det har blitt mer stuerent. Det er de høye fortynningene av homeopatisk medisin som gjør det vanskelig å forklare virkningsmekanismene vitenskapelig.

Heldigvis har Aarbakke-utvalget resultert i at det ble press på myndighetene og at det kom en Helsepersonell-lov som sier at leger ikke kan nekte å samarbeide med alternative behandlere så lenge det er et ønske fra pasienten. Sånn sett er det slutt på offentlig latterliggjøring. Det går fremover, om enn noe langsomt.

Men i England er det nå en bølge av anti-homeopati, antagelig på grunn av legemiddelindustrien, som føler seg truet av det faktum at mer enn 50% av befolkningen har brukt eller bruker alternativ behandling, bemerker Kari.


Ønsker mer forskning
Kari mener veien til å gi homeopati status, er forskning. Hun er leder av forskningsgruppen i NHL (Norske homeopaters landsforbund), og hun hadde forskning på homeopati som emne på hovedfagsoppgaven ved Det medisinske fakultetet, Seksjon helsefag på universitetet i Oslo i 2003.(illustrasjonsfoto, forskning)

-Det er først og fremst forskning som må til for å fagliggjøre homeopati og allerede nå viser forskningen vi har gjort at det er effekt av homeopatisk behandling. Dessuten blir forskningen bedre og bedre. Utviklingen av nano-teknologien vil kanskje være en vei å gå for lettere å kunne nærme oss den energetiske medisinen som omfatter healing, akupunktur, fotsoneterapi og homeopati. Vi kommer nærmere dette å kunne påvise at energi kan påvirke oss. Bare dette med tankens kraft har jo i senere tid fått mer plass i media. Alt dette kan jo fort bli en utfordring for legemiddelindustrien. Når svertekampanjer oppstår, slik som i England, må vi spørre oss hvem som står bak, påpeker Kari.

Hun skjønner godt at legemiddelindustrien vil skjelve i buksene hvis homeopatien får et mer vitenskapelig fotfeste.

-Homeopati er billig medisin, og når det brukes riktig er det lite bivirkninger. Den er rimelig, skånsom og lett å anvende. Jeg har veldig stor tro på homeopatien i framtiden, sier hun med overbevisning.

Mange av de hardeste kritikerne av homeopati vil også bli nødt til å legge ned våpnene om forskningen ble opptrappet, mener Kari.

-Det kan være vanskelig å påvise at en pasient er kvitt plager med homeopati. En del vil kanskje påstå at etter måneder med behandling, så er pasienten blitt frisk av seg selv. For all del, man skal ikke kimse av placebo-effekten, men den er som regel kortvarig. Når det gjelder homeopati, så kan den virke over flere år eller i kortere perioder. Akkurat derfor er det vanskelig å forklare dette for skolemedisinen, det er så mange faktorer som spiller inn. På grunn av dette, må vi ha studier av homeopatisk behandling over lenger tid og se effekten over lenger tid. Derfor brenner jeg for forskningen, forklarer hun.


Takknemlighet
I dag bor Kari midt i Oslo. Hun er skilt og har en sønn. Når hun ikke befinner seg på senteret, er hun vikar som høgskolektor ved Lovisenberg Diakonale Høgskole eller er ansvarshavende sykepleier på helgebasis ved Vinderen bo- og servicesenter.

Innimellom utdanning, undervisning og behandlinger, har hun også rukket å være medforfatter av boken ”Komplementær og alternativ behandling”, en grunnbok for sykepleiere. Men midt oppi det alt arbeidet, all kunnskapen, skinner det igjennom at det er pasientene og deres velvære som er viktigst for henne.

Med mange år som alternativ behandler, har hun møtt mennesker med alle typer plager og fra alle typer samfunnslag og aldre. Kari har spesielt lagt merke til at homeopatien har hjulpet mange allergikere.

-Allergi er et voksende problem i Norge, men jeg ser at homeopati er veldig effektivt mot vårallergi og allergi generelt, forteller Kari som opprømt legger til at hun har hatt gleden av å møte takknemlighet i mange former og utgaver etter gitt behandling. Brev, kort og blomster har dukket opp etter at pasienter har fått etterlengtet hjelp. En gang stod det til og med ”TAKK” med store, hvite krittbokstaver på Karis trapp en morgen hun skulle på jobb.

-Det er mange som har gått fra den ene legen eller behandleren til den andre uten å få hjelp. Da er det en stor opplevelse å bli frisk. Jeg har blant annet sett barn bli bedre av astma, og det er så fantastisk å få hjelpe barn. Det er en gave å kunne hjelpe andre. Jeg er ydmyk til det. Det er ikke meg, det er homeopatien og akupunkturen og riktig bruk av den, selv om jeg ikke er på langt nær utlært ennå. Hele grunnen til at jeg har drevet med praksisen min er akkurat dette; Fornøyde pasienter. Uten dem hadde jeg ikke orket, innrømmer hun.

Det er med stor varme hun forteller om dagen da en kvinne ringte på døren hennes og ba henne komme ut. ” Her ser du resultatet, ” erklærte kvinnen lykkelig og pekte på et vakkert tvillingpar som lå i en barnevogn. Kvinnen hadde slitt med å bli gravid i mange år og prøvd en rekke ulike behandlingsformer. Da hun kom til Kari, var det siste forsøk.
Og det holdt til dobbel lykke.
Les også
» Universitetet i Tromsø skal forske på homeopati


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Per Ramstad 01/09/2011 - 15:58

Hunder og babier tor ikke på homeopati. Jeg har erfaring med at mere uttynnet medisin virker bedre når de riktige forholdene er til stede Sterk energi som innblir savanerskap hos hund Jeg gav Sepia 10M og neste dag var hunden i sitt gamle jeg ellers ville det tatt fjorten dager. For etterutdannels vil jeg anbefale å kjøpe Cdèn til Rajan Sankaran se hans hjemmesider på internett,- fantastisk innsikt,-jeg tror alle homøpater har noe å lære av ham. Dyre homøpati der man slipper å ta hensyn til om det er placebo vil lette forskningen. Men hva er det man vil forske på. Det hjelper ikke å gi homøpati medisin dersom likhetsprinnsippet ikke er til stede. Sette elektroder på de som prøver ut nye homøpatmedisiner. Når man vet at alle homøpatmedsiner allerede er utprøvd og gitt et symptombilde så burde det være nok med et forsøk for å se at likt helbreder likt

Inge Ås 01/09/2011 - 14:27

Jeg ble selv utdannet klassisk homeopat i 1986 fra Arcanum i Gøteborg. Og de første årene hadde jeg stor glede av å praktisere. Selv om jeg nå primært arbeider med SELVutvikling fra ILIANA akademiet, setter jeg stor pris på homeopati, og har hatt god nytte av synergieffekten mellom livsveiledning, energiarbeid og homeopati. Dette så vi virkelig nytten i Tverrfaglig Helsegruppe for Hiv og Aids på 90-tallet. Det er deprimerende å se hva Human-Etisk Forbund i samband med den høyredreide konservative europeiske vinden som gruppen Skeptic står bak. Som forøvrig i England har mottatt støtte fra Farmasøytisk industri. Ikke rart, da homeopati er en billig metode og en metode som kan gjøre mange mennesker friske. Kari Evang et et typisk eksempel på en modig seriøs behandler som har hjulpet mange, mange!

Anette Heggemsnes 27/08/2011 - 16:52

Det gleder meg at dere skriver om Eva, som er slik en dyktig behandler. Jeg har lært masse av henne både faglig og innenfor forskning. Flott artikell!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.