Behandler.no - Norges største oversikt

Meditasjon til hjelp ved psykiske lidelser

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 30.11.2011

Ved minst en psykiatrisk avdelig på norsk sykehus tilbys meditasjon i gruppe og individuelt. Nå peker en fersk amerikansk undersøkelse på at meditasjon og tankekontroll kan hindre sykdommer som autisme og schizofreni.Scanner hjernen
Alle typer meditasjon
Lykke og helse


Ved Gaustad sykehus, Oslo universitetssykehus- klinikk for psykisk helse, får pasientene tilbud om å lære og praktiserere meditasjon. I forbindelse med behandling av angslidelser, tvanglidelser, stressmestring og posttraumatisk stress, kan pasientene få meditasjon sammen med kognitiv adferdsterapi. Meditasjonen foregår i grupper eller individuelt og er lagt på et enkelt og tilgjengelig plan.

alternativ.no var i kontakt med oversykepleier Erna Moen våren 2011, i forbindelse med et seminar om meditasjon, som ble arrangert ved Oslo universitetssykehus. Moen har selv erfaring med meditasjonsteknikken mindfulness gjennom kurs og egenpraksis og har vært en av pådriverne til å innføre teknikken ved Gaustad.

Sykehuset er fortsatt i startfasen med å bruke meditasjon i forbindelse med behandling og har ikke gjort noe systematisk arbeid med å måle effekt av meditasjonen. Det kan dermed heller gis noen formell oppsummering, men de håper etterhvert å kunne forske systematisk, ifølge Moen.


Scanner hjernen
Men det finnes andre institusjoner som har forsket. Nå viser en ny amerikansk studie fra Yale University, ”Meditation experience is associated with differences in default mode network activity and connectivity”, at de som er erfarne med meditasjon, kan ”skru av” områder i hjernen som knyttes til dagdrømming eller tankespinn, områder som bl.a er assosiert med sykdommer som autisme og schizofreni.

Forskerne har ved hjelp av scanning, såkalt fMRI-scanning, målt hjernen både til personer som har meditert over tid og andre som nettopp har begynt å meditere, for å se om det er forskjeller i hjernen på disse gruppene.

Og undersøkelsen viste en forskjell. De som hadde praktisert meditasjon over tid hadde en roligere aktivitet i områdene av hjernen kalt ”the default mode network”, et område som er satt i sammenheng med enkelte psykiske lidelser og forstyrrelser som konsentrasjoneproblemer, angst, hyperaktivitet og til og med opphopning av beta amyloid plakk, som ved Alzheimer.

Scanningen viste også at erfarne mediterende hadde best tankekontroll. Og nettopp denne evnen til tankestyring, som gir kontroll over tankespinn, sees i sammnheng med sykdommer som autisme og schizofreni, ifølge forskerne.

Denne kontrollen hadde de mediterende også når de ikke mediterte, men kun hvilte seg. Dette kan tyde på at de som mediterer utvikler en ny ”null-stilling”, som innebærer mer tilstedeværelse og mindre selvsenterering.


Alle typer meditasjon
Funnene som ble gjort i dette nettverket i hjernen viste seg uavhengig av hva slags type meditasjon som ble praktisert.

Det finnes en rekke forskjellige teknikker innen meditasjon, alt fra metoder hvor man fokuserer på pust, et bilde eller en lyd til ledet meditasjon og aktiv meditasjon. Mindfulness, som har røtter i Zen-Buddhismen har også vokst seg til en utbredt metode, som bl.a har fått en viss innflytelse i Helsevesenet i Norge.

I forbindelse med seminaret om meditasjon, "Mindfulness” – bevisst tilstedeværelse” ved Oslo universitetssykehus mai 2011, møtte 300 leger, sykepleiere, psykologer og andre helsearbeidere opp i Rikshospitalets lokaler, for å høre foredraget til den amerikanske Professor Jon Kabat-Zinn.

Jon Kabat-Zinn er professor i adferdsrelatert og preventiv medisin og en ettertraktet foredragsholder. Han har bl.a forsket ved Massashusetts Hospital på meditasjon og mindfulness iforhold til alvorlig syke mennesker og han er forfatter av en rekke bøker om meditasjon. Hans bøker er oversatt til mer enn 30 språk. Meditasjon er idag en del av medisinstudiet i USA og tilbys ved flere amerikanske sykehus. Selv kaller Professoren meditasjonen dyp healing.

Det var Gaustad sykehus, Oslo universitetssykehus og klinikk for psykisk helse, som sto bak arrangementet og sørget for å få professoren til Norge, og spesielt ved psykolog Randi Hersoug, ifølge Erna Moen.


Lykke og helse
Meditasjonens mulighet til å hjelpe folk til tilstedeværelse har ofte blitt assosiert med økt lykkefølelse, men det viser seg også at en rekke sykdommer og plager kan hjelpes med meditasjon.

-Meditasjon har vist seg virkningsfult iforhold til en rekke problemer, som f.eks. ved røykslutt, takle kreft og hindre psoriasis, ifølge Judson A. Brewer professor i psykiatri ved Yale University og hovedforfatter av studien, publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, november 2011.

-Meditasjonens mulighet til å oppnå tilstedeværelse har vært en del av filosofisk og reflekterende praksis i tusenvis av år, ifølge Brewer. Derimot er kjennetegnet for mange former for mentale lidelser, at man er svært opptatt av egne tanker, en tilstand som meditasjon ser ut til å kunne påvirke.

Ønsker du kontakt med en behandler som jobber med meditasjon –
Finn kvalifisert behandler – behandler.no


Relaterte kurs:

Kurs i meditasjon – alternativ.no/Kurs

Kurs i Mindfulness – alternativ.no/Kurs

Kurs i Yoga og meditasjon – alternativ.no/KursRelaterte saker:

Alternativ behandling gir god effekt i psykiatrien

Meditasjon hjelper personer med angst og depresjon

Stor interesse for meditasjon og mindfulness i medisinske miljøer

Meditasjon som smertebehandling

Meditasjon gir den beste hvile

Stress ned og hold deg frisk
Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Morten R 01/12/2011 - 03:55

Sinn eller mind er et vidt begrep, sinnet er det som tillater opplevelse, vår bevissthet. Vestlig medisin/psykologi mener at sinnet er skapt av hjernen vår, mens andre mener at hjernen er mer som en radio for sjelen, og at sinnet ikke kan plasseres fysisk.
Mindfulnes er tilstedeværelse, det finnes utallige bøker om evnet. :)

Frode Rathe 01/12/2011 - 00:58

\"mind\" betyr vel \"sinn\", men hva er det? og hvor er dette sinnet? og hva betyr mindfulness? En blikktrompet er laget av blikk, så hva er en tåkelur laget av ? Verden stopper ihvertfall ikke opp p.g.a. mangel på ord. \"Zen me the pillow that you weep on ...\"

Anne-Marie Schumann 30/11/2011 - 19:37

Dere skriver at Mindfulness stammer fra Zen buddhismen. Mindfulness er hovedfukus i all buddhisme uansett hva du kaller den.. All buddhisme stammer jo fra den histroriske Buddha.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.