Behandler.no - Norges største oversikt

65 prosent europeere bruker alternativ behandling

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 07.12.2011

Vi ønsker en helhetlig tilnærming og effektiv behandling. Vi vil ha mer enn symptomdemping og derfor velger vi alternative metoder, ifølge en rapport fra Europa.


Alternativ og komplementær behandling har økt popularitet i Europa og så mye som 65 prosent av befolkningen har valgt alternative metoder, ifølge European Commission"s Directorate-General for Research.


Helhetlig tilnærming
Det oppgis at hovedårsaken til at så mange velger alternativ behandling og alternativ medisin er ønsket om en helhetlig tilnærming og effektiv behandling, som er orientert mot å fremme helse istedenfor å kontrollere symptomer, ifølge rapporten. Alternative behandlingsmetoder nærmer seg gjerne sykdom ved å fremme og støtte den enkeltes medfødte evne til å helbrede seg selv.

Alternative behandling blir brukt både til å fremme og forebygge helse og er første-valg ved er rekke helseproblemer, spesielt der konvensjonell medisin ikke finnes eller ikke virker. Mange velger også å bruke alternativ behandling som komplementær behandling.

Blant metodene som oppgis som mye brukt er akupunktur, antroposofisk medisin, ayurvedisk medisin, urtemedisin, homeopati, naturmedisin, tradisojnell kinesisk medisin, tibetansk medisin, shiatsu, yoga og flere andre.


Nordmenn velger alternativt
Også nordmenn er flinke til å ivareta egen helse ved å velge alternativ behandling. En undersøkele fra 2007 av NIFAB, Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling, viste at så mange som halvparten av oss hadde valgt å oppsøke en alterntiv behandler. Det innebar en femdobling på ti år.

En tilsvarende undersøkelse gjort av Statistisk sentralbyrå i 2008 i forbindelse med  Levekårsundersøkelsen,  viste kun en dobling av bruk i samme periode, men i denne undersøkelen hadde man kun inkludert et fåtall av alle brukte metoder.

Går først til lege
En annen norsk undersøkelse fra NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, forteller  at de som har vært hos lege oftere bruker alternativ behandling. Rapporten ble omtalt på alternativ.no mars 2011.

–Et hovedtrekk i mange undersøkelser er at de som velger alternativ behandling først har vært hos lege uten å få den hjelpen de har behov for, ifølge forsker Aslak Steinsbekk ved NTNU i et intervju med alternativ.no

 

Finn kvalifisert behandler på behandler.no
På denne behandleroversikten er det lagt til rette for at man lett orientere seg og finne fram til kvalifisert utøver innen komplementær medisin og alternativ behandling og medisin. Hver behandler har sin egen informasjonsside med opplysninger om behandlerens bakgrunn, behandlingsmetoder, medlemskap i foreninger og annen relevant informasjon.


Les også
» Velger alternativ behandling etter besøk hos legen
» Hvem bruker alternativ behandling
» Vi vil bli friske – uten bivirkninger
» Alternativ behandling på sykehus
» Alternativ behandling gir økonomisk gevinst


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.