Behandler.no - Norges største oversikt

Gode tips og råd ved forkjølelse og hoste

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 14.12.2011

Nå har Statens legemiddelverk fastslått at vanlig hostesaft ikke har noen medisinsk virkning. Men fortvil ikke, det finnes andre naturlige metoder for å kvitte seg med hosten.Honning
Tips fra Bertil: Hoste-te

Hoste som setter seg er ubehagelig og kan være vanskelig å bli kvitt. Den kan både være smertefull og den kan holde deg våken om natten. Mange drar til apoteket for å hente hostesaft, men det kan vise seg å være både dumt og unødvendig.


Vi kjøper hostesaft for millioner, men det er ingenting som tilsier at det virkelig hjelper oss. Tvert imot kan hoste- og forkjølelsesmidler gi bivirkninger som alt fra lettere magebesvær til magesmerter, kvalme, diaré og hudreaksjoner, ifølge oppslagsverket for legemidler, Felleskatalogen.

i 2010 kjøpte vi hostesaft for 140 millioner kroner, men å kjøpe vanlige slimløsende hostemedisiner kan altså være penger ut av vinduet.
-Vanlige slimløsende hostemedisiner har ingen virkning, man kunne like godt drukket springvann, uttalte medisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Sveriges Radio tidligere denne måneden.


Honning
Ifølge forskning - og gammel erfaring og kunnskap, virker honning bedre enn hostesaft ved hoste.

En amerikansk studie fra Pennsylvania State University's College of Medicine utført i 2007, sammenlignet honning med hostemedisin som inneholdt dextromethorphan, som er en vanlig ingrediens i hostemedisin.

105 barn fra 2 til 18 år deltok i undersøkelsen. Barna ble behandlet med hostemedisin som inneholdt dextromethorpan med smak av honning, kun med honning eller de fikk ingenting. Honning viste best effekt både med hensyn til hoste og søvnkvalitet.

Så dropp hostesaften og ta en sje honning istedenfor. En viktig forsiktighetsregeler er å ikke gi honning til småbarn under ett år. Honningen kan inneholde sporer som utvikler til botulisme-bakterier sykdommen spedbarnsbotulisme.


Tips fra Bertil: Hoste-te
Informasjonsansvarlig i alternativ.no, Bertil Berg-Olsen, har lang fartstid fra arbeid i helskost og som homeopat. En morgen på jobb i helsekostbutikken, tidlig på 80-tallet, kom det inn en trøtt og sliten mann. Han var en småbarnsfar med kone og flere barn, som hadde hostet natten gjennom.

Han fortalte at de hadde forsøkt alt av hostemedisiner og mixturer og kommet fram til at det eneste som virket mot tørrhost var en te som besto av fennikel og timian.

-Siden har jeg tatt med meg informasjonen og kommet fram til en tilberedning og dosering som har hatt god effekt på pasienter, familie og venner, forteller Bertil.


Oppskrift på hoste-te:
1 liter vann
2 toppede spiseskjeer hele fennikel frø
1 toppet spiseskje timian

Tilberedning:
Kok opp vannet og la det småkoke. Tilsett først fennikel frøene. La disse småkoke under lokk (lokk er viktig!) i 15 minutter. Deretter trekk kjelen til side og tilsett en spiseskje timian. La dette stå og trekke i 3-5 minutter under lokk.

Hell gjennom sil og over på termos.
Drikk 3-4 kopper gjennom dagen og natten.
Viktig: Må ikke tilsettes søtsningsstoffer eller honning - drikkes som den er.

Kort om virkning
Fennikel virker slimløsende og hostedempende.
Timian virker også slimløsende og hostedempende. i tillegg skilles virkestoffet thymol ut i lungene og har lokal bakteriedrepende effekt. Dermed får man en slimløsende, hostedempende og bakteriedrepende effekt.Relaterte linker:

Ønsker du kontakt med en behandler?
Finn kvalifisert behandler innen f.eks. urtemeidisn, biopati, homeopati osv:
Behandler.no

Markedsplassen – Urter
Markedsplassen – Helsekost


Les også
» Honning viste best effekt ved hoste
» Honning hjelper der tradisjonell behandling må gi opp
» Gi deg selv en rolig førjulstid og unngå forkjølelse


Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Grete Gjermundbo 12/10/2012 - 13:52

Skjær to tommeltotter ingefær og 1 sitron (uten skall) i tynne skiver og 2 fedd hakket hvitløk.Hell over 1 l kokende vann. La stå lunt 2-3 tm og ha i 1 ss honning.
Te - Konsentrat! Må blandes i vann.

Hilde 27/02/2012 - 20:07

Takk for en fin oppskrift. Kombinasjonen fennikkel og timian virket utrolig bra og dempet hosten med en gang. Anbefales!

RL 16/02/2012 - 12:32

Det er ikke noe som hjelper deg \\\"frisk\\\" fra hoste. Hosten går over av seg selv, uten at noen behandling fremskynder/helbreder.
Dette gjelder for både medisiner og \\\"medisiner\\\".

Hostesaften er god fordi den sørger for at man får mindre såre luftveier. I tillegg kan hostesaft med tilsatt opioder gjøre at bronkiolene ikke blir så lett irritert, og dermed hoster man mindre.

Liv Børsand 21/12/2011 - 14:16

Jeg har erfart at bruk av den norske blomster-essensen blomkarse (f.eks. "Livs essens") har minsket hoste (og også hindret utbrudd av forkjølelse / influensa)

Finn Johansen 20/12/2011 - 11:49

Etter en ukes ferie på Mallorca i september kom jeg hjem med halsbetennelse og hoste, (aircondition). Jeg kjøpte hostesaft på apoteket, som ganske riktig ikke hjalp noe særlig. Etter å ha hostet i 2 mdr. gik jeg til Kristiansand Naturterapi og han anbefalte meg å ta tørekstrakt Thymus vulgaris, som vel er et timianprodukt. etter 4 -5 dager var hosten over.

birgit sætre 19/12/2011 - 14:43

Hei, og takk for tips mot hoste!
Jeg har et godt råd som ikke stod der:

Gul løk er slimløsende. Har man store hosteplager på natta, kan man lage ei "løk-trøye":
Først trenger man ei nylon-strømpebukse. Hold den opp-ned, og man klipper hode-hull i skrittet på strømpebuksa, og ermer av strømpebeina. (voksne kan muligens klare seg med noe annet stramt som holder løken på plass)
Man skjærer en 1/2 -hel løk i småbiter, og pakker dette inn i tynt lag gassbind (klut på ca 20x20 cm). Så legger man gasbind-firkanten inn i løk-trøya.
Løk-trøya blir da som en t-skjorte, rett og slett, med gasbind-kluten inni. Gasbind-kluten ligger altså helt inntil huden.


Dette rådet gis også av allmennleger!

Bertil Berg-Olsen 16/12/2011 - 10:39

@Marita: Det er snakk om tørket timian.

marita 15/12/2011 - 09:41

I oppskriften i artikkelen, er det tørket eller fersk timian?

Ingeborg S. Reiso 14/12/2011 - 22:05

RespiClear hostemikstur og BroncAir tabletter er utrolig effektiv, som du sier Anne Lise. Det som gjør dem så utrolig flott er at de er god både for slim- og tørrhoste og man kjenner effekten med en gang. RespiClear smaker utrolig godt med varmt vann (som en te), BroncAir kan suges på (flott for de med lette astmatiske plager). Vel verdt å prøve for de som ennå ikke har gjort det!!

Marit Hoberg 14/12/2011 - 20:30

Dette er min hostesaft, virker både slimløsende og hostestillende: kok en sitron i 3-4 dl vann i 20 min, stikk hull i den først noen ganger med gaffel. Kast sitronen og bruk kokevannet (klem den godt først). Bland i 1 ss glycerol og 2-3 ss honning. Når den er kald, helles den på flaske sammen med 2-3 dråper timianolje. Rist godt hver gang før du drikker så oljen deler seg og du bare får litt olje med! Eterisk olje anbefales ikke brukt innvortes, mem timianolje er veldig slimløsende og bitte lite grann kan godt brukes.

Rose-marie Åsén 14/12/2011 - 18:40

Jeg har god erfaring av kokat vann og ferskpressad sitron,honning ,ingefär og vitlök veldigt effektivt

Odd Dahle 14/12/2011 - 18:29

Jeg har god erfaring med hvitløk og ingefær. Kutt opp et par fedd hvitløk, noen skiver ingefær, vann til et par kopper og la det koke i 10 minutter. Drikkes så varmt som mulig, tygg gjerne bitene og svelg dem også. Ta gjerne honning til.

Anne Lise Nygård 14/12/2011 - 16:58

Honning er bra, likeså hvitløk og ingefær. Selv kjøper jeg på helsekost Respi Clear og Bronc Air - det er Ayurveda, litt dyrt men utrolig effektivt.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.