Behandler.no - Norges største oversikt

Oppfordrer til sunn skepsis

Av Redaksjonen, alternativ.no
Publisert: 27.01.2012Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten oppfordrer til sunn skepsis og vil hjelpe med å sette pasienten bedre i stand til å kommunisere med behandler om sin helsesituasjon og behandlingsmuligheter -  enten behandleren jobber innenfor det offentlige helsevesenet eller utøver alternativ behandling. Astrid Austvoll-Dahlgren, stipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har utarbeidet et verktøy, som skal hjelpe med å tolke forskningsinformasjon.
Les hele saken på forskning.noRelaterte saker:

 

Meditasjon som smertebehandling
Skeptisk? Ingen grunn til å la være å meditere. For enkelte vil nok meditasjon fremstå som et uoverkommelig alternativ, men det er ingen grunn til å la seg lure av den slags oppfatninger. De som mediterer erfarer selv hvilken positiv effekt det gir, i likhet med annen alternativ behandling.

 

ME - rammede kan få hjelp med alternativ behandling
Forskerne som har gjennomgått 26 studier på ME, er forsiktige med å komme med konklusjoner i sin rapport, fordi bakgrunnsmaterialet er begrenset i forhold til antall studier og i forhold til størrelsen på den enkelte studien. De uttrykker behov for mer forskning.

Selvsagt må det forskes, men forskning er et minefelt og det er mange spørsmål som burde stilles når man leser om undersøkelser som er gjort. -Hva undersøkes, -Hvem undersøker og -Hvordan konkuderes det i forhold til funn?

Nærliggende er det å sammenligne med godkjenning av legemidler. Det er et tankekors at forskning på legemidler først blir godkjent som dokumentert med god effekt. Deretter publiseres dette i et anerkjent tidsskrift. Så kan leger foreskrive legemidlene. Etter at det har gått 5-10 år ser man ofte at medisinen ikke holder hva den lovet, altså den dokumenterte forskningen viste seg å være feil. Hvem er det som avgjør hva som er god forskning?

Det er et hav av informasjon som ikke kommer fram og det at en undersøkelse på alternativ behandling konkluderer med ”effekten er ikke dokumentert” betyr ikke nødvendigvis at det ikke virker. Det er opp til hver og en å være kritisk og skeptisk til den såkalte vitenskapen.Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.